fredag 1 maj 2009

Show & Tell: Valborgsmässoafton

Vänta nu! Var det Valborgsmässoafton igår? Inte en brasa, inga majblommor, inga stupfulla och skränande ungdomar. Inte ETT spår av Valborg här inte! Inga "Vappuviuhkoja" heller för den delen.

Musikantas val av fredagstemat gjorde mig väldigt nostalgisk. Jag studsade tillbaka i tiden när jag såg temat, Valborg. Låt oss backa bandet och se vad som hände och bege oss till Finland. Tule mukaan!

Vappuaatto, dvs Valborgsmässoafton och en annan hoppade upp ur sängen. Jag var digital redan då. Det vill säga ett eller noll! Så mycket roligt en sådan här dag. Tyckte jag. Jag skulle få en vappuviuhka, troligtvis en ballong också. Fick klä mig i de nya vårkläderna och ta på mig mina nya vårskor. Mamma tyckte vi skulle vara fina och satte upp håret med rosetter. Ibland var håret så hårt uppsatt, så jag knappt kunna stänga igen munnen. Eller berodde det på något medfött, kanske ?

HALLOJ våren, du var såååå välkommen! Vi begav oss ofta till torget och väl framme fick jag mina efterlängtade saker, som jag viftade med så det prasslade rejält. Alla runtomkring mig var ju inte lika glada när de upptäckte denna hysteriska lintott fullt viftande med sin "Valborgskvast".Det här är sk vappuviuhka!(bilden är från 60-talet)
Här är jag med mina syskon. Syns det vem som är Taina ;) ?

Efter torgbesöket brukade vi åka till mummu och dricka simaa (mjöd) och äta hennes hemgjorda munkar, som såg ut som små bollar med små spröt på och inrullade i massor av socker. Yummy!

Underbara Mummu (mormor) som bjöd på simaa (mjöd) och munkkeja (munkar).


På kvällen var det fest med släkt och vänner och lite tok. Vi spökade nämligen ut oss.


Från vänster mamma, jag, min kusin och min faster.

Mamma och mummu, ni är änglar idag. Tack för dessa underbara barndomsminnen. Valborg förknippar jag med så många roliga och goda saker, tack vare Er.

23 kommentarer:

Emmama sa...

Verkligen fina minnen, och supersköna bilden! Glad vappen till dig! :) För visst är det nåt sånt man säger?

Kram!!

Emmama sa...

Glada vappen ska det såklart vara! :)

anna of sweden sa...

Åh, vilket fint inlägg och vilka underbara bilder!!!
Glad vanlig fredag på dig! ;)
Kramelikram!

Birgitta sa...

Härliga minnen, synd att du inte fick uppleva den riktiga Valborgsmässoafton igår kväll.
Ha det gott, over there..!
Kram Birgitta

Annika sa...

Vilka underbara bilder! Vldigt roliga att titta på. Ha en härlig helg!

Anonym sa...

Haha.. vilka härliga bilder! Trevlig helg och kram.

Anne sa...

Fina minnen att vårda ömt!
Minnen betyder mycket, speciellt när man inte längre kan skapa nya minnen med fina människor som gått bort.
Majviskor tror jag det heter på svenska, tror jag. Minns inte helt säkert längre, men jag hade också såna vappuviuhka på Valborg.
Mjöd drack vi också, min mamma gjorde också munkar. Precis såna där och på det sättet som du berättar att din mormor gjorde. Mmmm, så gott det var. Helt färska var munkarna, ljumma. Mjöd drack vi också, hemgjord som mamma gjort. Nu fick ditt inlägg mig att bli riktigt nostalgisk här.

alegni sa...

dina barndomsminnen låter lite lika som mina.
vi måste också åka till torget när ungarna var mindre, inte för att köpa majvippor utan för att köpa militärgubbar i plast som skulle sprängas upp vid villaavslutningen när man fick köpa smällare...
kram

Mz.olsson sa...

Vilka härliga minnen du har!! Min mamma, som ju är finska, tog inte med sig några av sina traditioner... tyvärr...
Valborg var ingenting vi firade ute på västkusten. Det enda som hände var att ungdomarna gick ut o söp sig fulla. Så den helgen är inte förknippad med några trevligheter eller fina minnen alls för mig. Så är det...

Taina sa...

Emma:
Tänkte bjuda på gamla foton. De är ganska coola, tycker jag.Glada vappen på dig med!
Kramen

Anna:
Tackar trots att det inte är några mästerfoton precis ;)
Kramelikram

Birgitta:
Det gick ganska bra ändå. Maken och jag åt lite gott och drack ett gott vin till ;)
Kramen

Annika:
Visst är de lite coola? Gamla foton från 60- och 70-talet. Hahaha!
Ha en bra helg du med!
Kramen

maisoui:
Det var riktigt roligt att bläddra i gamla fotoalbum. Det är inte riktigt samma känsla när man bläddrar bland olika filer på datorn. Älskar gamla kort som börjar bli lite slitna och gula och som setts av otaliga människor genom åren. De har suttit där och bläddrat i dessa album. Najs.
Trevlig helg!
Kram

Anne:
Visst kan man bli nostalgisk kring något som varit roligt. Tänk om jag vissye hur man gjorde mjöd och dessa underbara munkar. Måste kolla med ena syrran.
Majviska? Hm, jag vet inte om jag använt det svenska ordet. Mina föräldrar var ju purfinnar.
Kramen

Ingela:
Hahahaha! Spränga små militärgubbar! Ja du, traditionerna förändras. Jahaaaaaa är det majvippa det heter. Tackar!
Kramen

Taina sa...

Mz.olsson:
Dessa minnen bär jag gärna med mig! Tyvärr så är det många ungdomar som "firar" sin första fylla just på en Valborgsmässoafton. Sonen, som är hemma i Sverige, åkte till Uppsala för att fira. Nu är ju han "stora pojken" och Uppsala är ett fint ställe att fira på, med alla glada (vissa lite gladare än andra) studenter!

Skimrande kristaller sa...

Hej Taina! Hamnade här via en annan blogg. Lite kul att se att du gör inlägg! Härligt med gamla foton. Från en tidigare granne (för många år sedan o dottern din gick i vår sons klass) Världen ä bra liten, ler. Ha det gott. Kram Lenita

Grekland nu sa...

Åh, vilka mysiga bilder och fina minnen! Litegrand av den där känslan av att ha nya kläder och spänning i luften känner jag också igen från Småland. Och jag minns att jag FRÖS...Trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Men vilket fint inlägg!
Oj! Jag blev tårögd.
Underbara minnen att vårda.
Kram!!

Christel sa...

Underbara bilder, man ser lätt vem som är du! När jag såg din mormor i köket blev jag påmind om min egen, de är änglar tillsammans nu. Varför har inte du tagit med alla dina fina traditioner, du kunde väl ruska på dina vippor och laga de där goda bollarna??? Ha nu en härlig majvecka! Kram

Mia sa...

Vilka mysiga traditioner och underbara bilder. Vad fint du skriver. Hoppas ni får en underbar helg!Kram!

Taina sa...

Lenita:
Nämen heeeeeej! Kul att "ses" här. Kikade in hos dig och din blogg är verkligen fin!
Kramen

Grekland nu:
Just det, man frös ju ofta. Men vårkläderna skulle bara på! Haha.

Saltis:
Jag ÄLSKAR att kolla på gamla foton och minnas. Där finns ju så många personer som inte finns bland oss längre. Då vill jag "se" dem och minnas allt det roliga vi har haft. Bilder på mamma är ju mina favoriter. Såklart.
Trevlig helg från ett regnigt CT.
Kramen

Christel:
Ja DET ska jag göra. Ruska med vipporna och skrämma slag på grannarna! Det vore något det. De där bollarna kräver en viss kunskap, som jag inte besitter. Hm kanske dags att lära sig något nytt?
Kramen ;)

Mia:
Tackar! Jag kanske får börja med att införa dessa traditioner. Torget blir en svår nöt att knäcka. I alla fall här ;)
Trevlig helg du med.
Kram

Jemayá sa...

Så fina minnen du har från förr - och roligt verkade ni ha! Jag glömde ju berätta om mjöd och majvippor - vissa saker är så självklara så man inte ens tänker på dem :). Inga majvippor i USA? Finns de i Sverige? kram!

Anna, Fair and True sa...

Vad kul att få se dina gamla foton! Jag gissar att du är de som är till vänster i fotot. Den blonda. Hade man Vappuviuhkoja i Sverige förr också? Eller är det en finsk grej? Jag tänker alltid på Madicken och hennes nya röda skor när jag tänker på Valborg. Det var väl Madicken?

Annika sa...

Å Taina!!
Vad roligt det var att läsa om detta!! Vappen!! Jag har inte hört så mkt om hela den biten i Fnland. Vet inte vad min mamma och moster egentligen gjorde då dom var små...
Måster fråga.
Visst är det unga taina till vänster på bilden????
Mjöd brukade min mamma brygga till Valborg. ÄLSKADE det!!!
Jättefint inlägg!!
OCH vad kul med alla bilder från förr!!!
Jättekram!!

underytanjag sa...

Vilka fina minnen och så roligt att få dela dem med dig, tack!

Millan sa...

:-D vilka roliga barndomsminnen! Jag gissar att det inte kanns sa lange sedan nar allt kommer omkring. Ibland kan sadana dar sarskilda dagarn verkligen kanns sa levande som om om de hande for bara ett litet tag sedan....
Kram

Västmanländskan sa...

Vilken härlig tillbakablick! :)