tisdag 12 maj 2009

Amerikaniserad eller bara pryltokig

Visst har amerikanarna, eller amrisarna, som de också kallas, massor av prylar? Kolla bara in i deras garage! Det är ju så jag får spader de gånger de lämnar porten öppen. Och det gör de ju gärna emellanåt, så att jag verkligen kan se den nya grillen, de nya cyklarna, den nya kayaken eller de nya leksakerna. Det tar aldrig slut. Ekonomisk kris verkar vissa varken ha hört talas om eller förstått för den delen. Det var en intressant artikel i Hartford Courant (lokaltidningen) om deras medvetenhet om sina egna finanser. Men en dag så lär de bli varse om att det börjar sina i kassan.

Det är lätt att dras med i det här med att konsumera. Skulle man i alla fall  kunna tro när man börjar titta på Olssons tomt. Maken har fått en sjukdom, som många lider av här. I alla fall i vårt grannskap. Grillsjukan. Släng dig i väggen svininfluensan! Nu menar jag inte verbet grilla utan substantivet, dvs grillen. Lite background kanske?

När vi flyttade hit, 2007, så hade vi med oss en vanlig klotgrill. En klassisk klotgrill helt enkelt. Vet inte vad som hände med stackaren, men den blev sjuk på resan hit över Atlanten och rostade sönder. Var rädd för all konkurrens kanske? Maken köpte en ny. Det blev en till klotgrill. Detta var FÖRE han hade spanat in grannarnas. Och detta var FÖRE vi hade träffat våra goda vänner The Binzer´s, där pappan i huset tävlar i "Smoking Ribs". Jag har skrivit och visat bild på den grillen tidigare. Maken förstod att här det ribs som gäller och helst rökta sådana. Så han for iväg och köpte en till grill, dvs nu en lite mer avancerad en. En som klarar av både grillning OCH rökning. Denna grill är ju bara en fis i universum om vi jämför med Binzers. Storleksmässigt alltså. Men vem har sagt att storleken spelar roll?

Maken vill gärna testa en grill grundligt. Och analysera. Och grilla. Och smaka. Jag som trodde han var ekonom. På pappret ja, men när det gäller sådana här viktiga saker, då blir han som Professor Baltazar!

Det här är vår klotgrill. Fullt funktionsduglig.


En grill med rökmöjligheter, en sk Smoker. Också funktionsduglig.

Vad tror ni gömmer sig här under då?

TADAAAA!

En TILL grill. En gasgrill. Det MÅSTE man ha om man bor i Amerikat. 
Enligt Maken. Funktionsduglig

En dag trodde jag vi hade fått besök från yttre rymden. På tomten hade en rymdfarkost landat! Ut och leta rymdvarelser!!! Lugn, lugn, det är ju bara en...


GRILL!!!!!!!!! En vertikal Smoker och jag antar att den också är funktionsduglig

Jag trodde jag stod för hjärnblödningarna i det här huset, men nu har Maken tagit priset! Han köpte alltså EN TILL GRILL. Min fråga var ju givetvis varför? Jag menar ribsen ligger ju där oavsett om grillen är horisontell eller vertikal, eller?

Det är röken Taina. Det är röken.

25 kommentarer:

Camilla sa...

Himmel, ni kan ju utfodra halva kvarteret hihi.
Den svarta grillen ser ut ut som ett kinderägg. Inte konstigt att du trodde att ett ufo landat.
Ha det gott

eastcoastmom sa...

Det är nåt speciellt med män och grillar. Men Maken här i huset har bara två, en stor gasgrill och en vanlig klotgrill, båda Weber tror jag.

Jo för man måste ha både gas och kolgrill, det smakar så olika, det har t o m jag förstått.

Men det där med smokers, nja, där är vi inte övertygade, gillar inte den där rökta smaken. Alls.

anna of sweden sa...

Hohoho. Jag sitter minsann här och skrattar högt, vilket inte tillhör vanligheterna en tisdag eftermiddag, ska jag säga.

Åh, vad du är bra, Taina! :D

Annika sa...

HAHA, jag skrattar också!!
HÄRLIGT inlägg! SNACKA om prylskadad!
NI kan verkligen utfodra en hel arme!
Däremot har jag en känsla av att kolgrillat blir godast. Vi har bara en gasgrill, men min svåger har en kol...OCh ja, den vinner nog i långa loppet.
Smokers är coola...kan tänka mig att det blir GOTT!!
SHIT, BTW, Comcast blir bara värre och värre tycker jag...sen dom lade om till fiber optics går det låååångsammare. Just nu är min uppkoppling som en sämre Dial-up. VAD lack man blir alltså. En tech-kille ska komma på to och kolla upp det hela...
Man börjar bli LESS.
KRAMAR!!!!

S w e F l o sa...

I vå rfamilj är det jag som grillar, och jag fick tjata mig till att vi uppgraderade vår gamla fullt funktionsdugliga (men dock liten och elektrisk, som krävdes då vi bodde i lägenhet). Jag kom med allehanda skäl, som att typ, en ny gasolgrill ju kunde vara bra att ha i orkantider då elen ofta är borta i flera dagar, och att typ, man ju kan bjuda hem fler på grillning med störe grill, och att typ, en ny stor och skinande grill ju skulle vara alldeles, alldeles underbar...)

Taina sa...

Camilla:
Du tycker alltså också det? Vad bra för JAG har då aldrig sett en sådan grill. Ful är den också, men det har jag inte sagt åt maken, hihi. Ha det gött du med :)

eastcostmom:
Maken är inte så förtjust i gasgrillen. Han vill gärna ha kol OCH rök. Gasgrillen är mer då vi har lite mer folk på besök och en massa kids som ska utfodras. Själv tycker jag rökta ribs, helst makens då, är supergott!

Anna:
Tackar! Roligt att få skratta. I alla fall på en tisdag :)

Annika:
Är det inte liite hysteriskt med 4 grillar? Och visst är kolgrillat MYCKET godare än gasgrillat!
Problem med Comcast? Fortfarande? Vårat löste sig. I alla fall tillfälligt. De vet inte vad felet var utan ryckte lite här och lite där så jag tror med all säkerhet det kommer tillbaka och DÅ blir det stora trumman som gäller! Hoppas det ordnar till sig nu på torsdag för dig (er).
Kramen!!

Sweflo:
Hahaha! Skinande grill. Härligt. Önskar maken tänkte så ibland när det gäller att underhålla alla 4 grillarna.
Vet inte riktigt varför det oftast är männen som grillar. Och ska de grilla så får de köpa den också. En i alla fall...

underytanjag sa...

Hahahaha! Min han samlar på proffsverktyg. Fast han mest lejer hantverkare. Du får iaf äta. Fast det är inte så nyttigt det där!

Mz.olsson sa...

hahaha!!! Så himla roligt!!! Men en sån där vertikal smoker skulle jag gärna vilja ha! Det blir väl jättegott kött i den va??? Vad vi har för grill?? En Weber klotgrill - fullt funktionsduglig! (men lite tråkig... jag känner att det kanske är jag som är grillsjuk i den här familjen??)

Utlandsmamman sa...

Hahaha: och här går jag och har svårt att förmå mig att byta upp mig från vår "Weber go anywhere grill" som visserligen är alldeles för liten men trots det fungerar bra.
Du har med ditt inlägg övertygat mig att det är ok att skaffa en ny grill. NU. ;)

Anna, Fair and True sa...

Hahaha! Men du vet ju aldrig när ni plötsligt får 30 personer på besök och ska grilla till alla! Du har ju säkert mer än två kastruller och stekpannor i köket och ugn SAMT micro! ;)
Vi har dock bara en liten Weber gasgrill :)

mammigranten sa...

Haha!
Vi köpte nyss en gasolgrill och är supernöjda.
Har alltid kört med klotgrill innan vi flyttade hit. Men gasol är ju smidigare.
Än så länge är det jag som grillat, men vi får se om maken fixar middagen idag.
Här köper maken bara träningsgrejer. Jobbarkompisarna i Sverige har vadslagning om hur mycket han kommer gå upp på ett år, men än så länge har vi båda bara gått ner i vikt som tur är. Och kämpar gör vi ju!

Taina sa...

underytanjag:
Alltid ska de samla på något, eller hur? Proffsverktyg, där ser man!
Ja jag vet inte hur onyttigt det är med rökt mat men om man äter allt med måtta så går det väl bra...hoppas jag ;)

Mz.olsson:
Det blir supergott kan jag meddela! Och det är en hel vetenskap det här med att röka rätt, använda den rätta rubben, behålla saftigheten (finns tricks) osv. Köp ny grill du ! Visst ser den lite space.ig ut?
Ikväll är det American Idol!!!!

Utlandsmamman:
Vad bra då! Det finns ju miljoner varianter att välja mellan. Och storlekar. Lämnar med varm hand dessa beslut åt maken.

Anna, Fair & True:
Ja vi kanske ska ha en egen Progressive Dinner här för jag måste ju få veta vad som händer mellan grannarna...det har varit lite föööör tyst där nu ;)

mammigranten:
Tur att maken inte slog vad om något sådant! Han har nämligen gått upp i vikt sedan vi flyttade hit. Det är väl all grillning!!! Hahahahaha!
Kämpa på!

Anonym sa...

Ha ha, FYRA grillar?? Vi har en sådan liten balkong att vi inte får plats med en grill, till Os stora sorg - han tittar alltid med längtan i blicken på alla monstergrillar på Sears, Home Depot etc...
Vi har TVÅ klotgrillar i sommarstugan i Sverige - det var nämligen stor midsommarfest förra året och det behövdes grillplats för alla gästerna... Ganska praktiskt faktiskt men så är ju klotgrillarna ganska små också!
KRAM!
PS Förresten, du kan berätta för din man om min morfars gamla röklåda - stor som en skokartong som han använde till att röka fisk när jag var liten ;-)

Taina sa...

petchie:
Jahaaaaa, de behöver alltså inte vara så stora? Typiskt amerikanare att göra allt så stort! Hahahaha och jag SKA tala om det för honom!

Saltistjejen sa...

Hahahahaaaaa! Ja då vet man vad ni äter de flesta middagarna då, haha! :-)
Grillar ni äevn på vintern? Det hade vi vänner som gjorde. Gasolgrill. Den gick året runt...'
Nu är de skilda, men jag tror knappast det var grillens fel.
Kanske ska vi komma förbi någongång och hälsa på och provsmaka lite från de olika grillarna. Din man kan ju ha en blindtest. Han kan grilla samma sak på de olika grillarna och sedan får vi smaka och betygsätta utan att veta vad som är från vilken grill. Då kan han ju sedan se vilken grill som inte abra är funktionsduglig utan vilken som är bäst!!!! ;-)
Vetenskap och god mat är alltid en bra kombo!!!
KRAM!!

Taina sa...

Saltis:
Skulle Maken få välja så skulle det bli grillat varje dag!!! Han grillade faktiskt när det fortfarande var snö på backen.
SJÄLVKLART ska ni komma till vackra New England! Hoppa på tåget till Hartford så hämtar vi er där. Då skulle vi kunna göra som du säger, blindtest!!! Hahahaha, då skulle maken må bra :)
Kramen!!!

Mia sa...

Hihihi! Det är verkligen något speciellt med män och grillar! Ju större dessto bättre gäller visst även där!;-) Men man kan ju undra hur många grillar man kan ha på en och samma gång. Hoppas maten smakar otroligt bra i dén nya vertikala varianten. Kram! :-)

Marianne sa...

Jag räknar till hela FEM mojänger! Hahahahahahaha, så roligt! Då blir det grillat när man hälsar på er med andra ord!

Själv har vi bara en gammal klotgrill utan lock som jag tycker sak uppgraderas och en liten elektrisk som var bra när vi bodde i lägenhet.

Nu blev jag sugen på grillat till helgen.

Det bästa med grillning är att man själv slipper greja med det där sista innan man ska äta. Allt det andra kan ju förberedas mer eller mindre så att man är pigg och fräsch när gästerna kommer. Och sedan kan MAKEN få sitta där med sina leksaker : )

Kram!

Taina sa...

Män och grillar är ett måste! De kan aldrig få nog av varken antalet eller storlek. Hahahaha! Maten blir riktigt god och han blir bättre och bättre på det. Faktiskt.
Kram!!

Marianne:
Det finns en sak som jag kan reta mig på liiite och det är hur mycket beröm mannen får som grillat så bra och så gott bla bla bla. Men allt runtomkring då? Typ potatissalladen, grönsalladen, bönröran eller vad det nu kan vara, som man stått och svettats med i köket!!! Jag bara undrar.
Ja det blir mycket grillat här. Även kyckling och fisk. Mums.
Kram

alegni sa...

oj jösses, det finns tydligen alla sorters nördar här i världen ;))
hoppas på fint grillväder i sommar, så då slipper stå i köket o stöka, taina :D
kraam

Taina sa...

Ingela:
Hahahaha. Nördar! Det spelar ingen roll vad det är för väder, maken grillar i ALLA väder!
Kramen

Saltistjejen sa...

du taina
FASIKEN vad sugen jag blir på att komma o hälsa på er nu!!!!
Är ni hemma i sommar eller har ni Sverige-Finlandsplaner???
jag minns att du nämnde ngt om detta när vi sågs, men minns inga detlajer som typ datum etc....'
Minns ngt om fisktripp samt en del andra saker jag iten tänker nämna här i kommentarsfältet. men som sagt datum minns jag inte.
Så om ni är hemma ngn del av sommaren skulle jag mer än gärna komma förbi och blindtesta era grillar, hahahhahaaaa!!!!!!!
KRAAAM!

Taina sa...

Saltis!
Självklart ska ni komma! Det vore himla kul! Vi åker inte förrän den 12 juli Vad sägs om svensk midsommar i New England???? Då testar vi grillar. Och något flytande till det, hahahahaha!
Kramen!!!

Saltistjejen sa...

Hm! DET låter faktiskt riktigt kul!!! :-)
Ska prata med M om detta.
kram!

Marianne sa...

Helt rätt! Det är de som får berömmet : (

Fast nu har vi bara EN grill, den gamla klotgrillen. Elgrillen gick sönder, på-och-av-knappen trillade av!

Kram!