onsdag 13 maj 2009

Lagar


Nu är jag ute på djupt vatten. Är inte jurist men jag måste ju ändå få tycka. Ojojoj vad det finns lagar här! Om precis allt. Tur att jag inte känner till alla, för då skulle jag bli snurrigare än normalt. 

Jag tycker att det är hysteri kring lagar och förordningar. För visst måste det vara fel någonstans när någonting händer så stämmer de skjortan av varandra! Spelar ingen roll om de har varit grannar och världens bästa polare i alla år. Gud nåde den som ställer till det så som -katten blev påsatt av grannens hund - ungen snubblade på grannens knöliga uppfart - grenar från grannens tomt skadade bilen - and on and on and on. Så fort något händer så ramlar SBF ut. SBF = Sunt BondFörnuft. Och då ska det skrivas nya lagar. Detta land måste vara ett himmelrike för juridikutbildade. De ligger och snokar överallt och är som blodtörstande vampyrer. Ett case! Ett case!

Vi har skaffat en liiiiiiiten gungställning åt Minstingen. För det ska man bara ha in the back yard. Förutom grillarna då. Till en början tyckte vi Minstingen kunde springa över till grannarna och svinga i deras gungor. STOPP!!!! Tänk om det händer något? De kan ju ramla ner eller av och då kan jag ju stämma grannen för en dålig gunga eller rutchkana.  Vi bestämde oss för att köpa en egen! Här duger inte en liten sketen gunga upphängd på en gren inte. Detta är Amerika! Det ska vara stort. Eftersom en ny kostar multum så skickade jag ut ett massmail till alla grannar och undrade om någon kunde sälja (hoppades på skänka) en sk swingset. Såg ju att de som började närma sig typ 100, kunde väl knappast ha några småbarn hemma. Men nej, nej och åter nej. Alla ville behålla sina kära ägodelar. Letade då på Craigs list, motsvarighet till Blocket, och hittade en. Här på orten! Kvinnan som sålde den berättade noggrant om hur den måste förankras så att grannbarnens föräldrar inte kan komma och stämma oss. Jag tänker sätta upp en skylt "Lek sker på egen risk"! Det måste väl räcka?

Så här ser Minstingens swingset ut. Den ska tvättas och målas och bli riktigt fin!

Det finns dock en lag som jag gillar skarpt och det är Safe Haven Law. Ibland påträffas nyfödda barn på parkbänkar, trappuppgångar eller utanför ett sjukhus. De är oftast inlindade i något tygstycke och bara övergivna. Övergivna av sina egna föräldrar, som av någon anledning inte kunnat ta hand om det. För att undvika risken att dessa barn dör innan någon hittar dem, så "får" man lämna in ett barn på sjukhusets akutmottagning utan att bli arresterad eller förhörd. Det är upp till föräldern att lämna så mycket information man vill och man får vara anonym och ingen kommer att leta upp en efteråt. Connecticut antog lagen år 2000. Barnet får inte vara äldre än 30 dagar gammalt. 

På julaftonen lämnades ett litet flickebarn in på ett sjukhus inte långt härifrån. Istället för att ha gått en grym död till mötes så har hon det nu  tryggt hos sina nya föräldrar som inte ville något annat än att ha ett barn. Namnet hon fått, kommer av att hon lämnades in på julaftonen och hon heter Holly Eve.

Det finns bra lagar också.

15 kommentarer:

S w e F l o sa...

Du har absolut rätt om att USA är ett "litigious country" (tror jag de brukar säga!?)!!!

Vi behöver trimma ett par palmer på vår tomt. Maken har höjdskräck, och själv är jag inte stark nog att hålla sågen. Så min tanke var att hyra in de 2 gubbar som kör omkring i grannskapet varje vecka och erbjuder sina trädtrimmningstjänster för en billig penning. Men NEJ. EFtersom de inte har försäkring och är licensierade skulle vi vara ansvariga om en av gubbarna typ trillade ner för stegen och bröt en arm eller nått. Och efetrsom ett licensierat och försäkrat företag vill ha typ $175 PER palm, så har vi nu 2 otrimmade palmer på tomten. Kanske jag kan få gubbarna att skriva under en friskrivningsklausul, kanske maken godkäner det? För $20 per palm låte rmer rimligt tycker jag... Suck. Fint swinset! Har haft ett öga på Craigslist själv efter liknande elle rnågon form av playhouse i alla fall.

alegni sa...

om vi hade bott i usa kunde vi ha stämt sjukhuset för att en sjuksköterska tog så olägligt i mammas arm i söndags att hon slet av en sena i axeln. nu är mamma så pass gammal (?) o dålig så ingen operation kommer att göras för att fixa senan, utan nu ska hon leva med en ännu sämre axel än tidigare.
istället är sjukhuspersonalen sur på mamma för att hon skyller på dem för att axeln blivit sämre!! har du hört på maken?!
kram

Camilla sa...

Bäst att du tar det säkra för det osäkra och sätter ett högt staket med grind & hänglås runt hela skapelsen och bara låta minstingen husera hej vilt där inne :)
Det är ju helt vansinnigt att kunna stämma folk till höger o vänster. Det är ju omöjligt att förhindra allt som kan inträffa. Om man inte bor i ett hus gjort av madrasser typ, men då är det väl nån som ramlar o kvävs på kuppen. Ja du milde tid

Bra med safe haven. Då får barnen ialla fall en chans till ett bättre liv. Måste vara ett svårt beslut av mammorna att lämna ifrån sig sitt barn o på detta vis vet de ju att barnet får det bra.

Ha det gott

eastcoastmom sa...

Land of the Free, brukar vi säga med mycket ironi... i staden vi bor tror jag att man måste söka tillstånd för att placera en sån gungställning som ni har på tomten, tror iofs inte det är svårt att få tillståndet, men ändå.

Taina sa...

Sweflo:
175 dollar per palm! De kan verkligen ta betalt! Men någon måste ju täcka upp för alla lagar som upprättats för de är ju inte gratis precis. Jag antar att det en en speciell teknik att trimma palmer. Det är inte som att rycka bort blomblad :)
Vi kollade också på playhouses och där finns det också en uppsjö att välja mellan. Lycka till med sökandet. Craigs list är bra. Om den används på rätt sätt och inte som den där medicinstuderande...

Ingela:
Usch vad tråkigt med din mamma, som blivit så illa behandlad. En sådan gång skulle man ha bott här och stämt skjortan av dem! Hoppas det ordnar till sig för henne.

Kramen!

Camilla:
Ja vad gör man. De uppfostrar barn annorlunda här. Verkligen. Jag tycker de skrämmer upp dem och sedan om de inte sköter sig så blir det bestraffningar i form av husarrest. De lär sig tidigt att bestraffa och att allt ska vara reglerat så minutiöst. Märkligt land men ändå trivs jag bra. Ha det gott du med!

eastcoastmom:
Ooops, DET har jag inte ens kollat upp. Jag kanske kan vänta mig en stämning från ortens advokat. Den där som ligger och spanar i buskarna hos folk...svälj. Men tack för tipset. Ska genast kolla upp.

Mz.olsson sa...

Ja, visst är de galna med alla lagar här borta!!
Snyggt swingset förresten!! Det fanns ett gammalt sådant i trädgården när vi flyttade in. Och nu är det alltså ytterligare sju år äldre... nu hänger det lite på svajen och börjar se lite "farligt" ut... så INGA grannbarn får leka där - stämningsrisk!! Jag tjatar på mannen att vi måste ta ner det, ser ju inte klokt ut! Men han har hävdad i två år nu, att det ska bli ett roligt projekt, att fixa till det!! Så jag väntar... det senaste är att han o 18-åringen ska fixa det under de fyra veckorna som vi andra är i Sverige innan de själva kommer efter. Behöver jag säga att jag är skeptisk??
AMERICAN IDOL - hjäp vad spännande det blir ikväll!! ÄR lite orolig för Adam bara... hörde just Simon säga på radion att det borde vara Danny o Adam i finalen. Det är bara Danny som kan mäta sig med Adam röstmässigt. Och jag håller med!! Danny hade sin bästa kväll igår tycker jag. Men tycker ändå att Adam har MER utstrålning. Gillar Dannys personlighet mer, men Adam mer som artist! Han är ju unik, tycker jag. Kommer att sitta fastnaglad i soffan ikväll!!

Taina sa...

Mz.olsson:
Skeptisk? Självklart kommer de att fixa det! Vi har köpt målafärg och ska förhoppningsvis fixa till vår innan semestern. Måste tvätta presenningen också.
Jag kan knappt bärga mig till kvällen! Jag HOPPAS verkligen att det blir Danny OCH Adam. Annars slänger jag ut TV´n!

Annika sa...

So very true!
man kan väl egentligen kalla det för tur att jag nu bott i US i 16 år utan att ha blivit stämd. En liten flicka bröt armen i vår trappa, och vi blev inte stämda...Det var ju en olycka, men man vet aldrig. det är som du säger ett drömland för advokater och jurister som kan nästla sig in överallt och se det fel som finns på alla möjliga och omöjliga ställen.
NOG ska kompisarna kunna komma över och gunga! Har ändock en känsla av att det är många amrisar som fnyser lika mkt mot stämningslagarna som vad vi svennar gör. faktiskt.

Safe Haven gillar jag! verkligen! Det är bra.
Vilket namn paret valde till sin flicka...SÅ passande. Fint...
Undrar om vi har lagen här i VA? ngt säger mig att så inte
är fallet eftersom man då och då läser om bebbar som hittats nyfödda o döda. Straffet för den ofta unga modern blir benhårt. OCH vad jag tycker det är fel också...att straffa mamman så hårt. Hon har ju handlar i ren skräck och desperation. OCH möter sen noll förståelse. INFÖR Safe Haven i alla stater!! NU!!

Anyway, detta blir en låååång kommentar...
MÅTTE det gå vägen för Adam och Danny ikväll!!! MÅTTE DET!
Vet du, jag "ser" inte ens Kris. Tycker att han har noll utstrålning. NOLL!!!
Nu håller vi tummarna!!

OCH så hörs vi på bloggarna imorrn!!

Jättekram!!

Taina sa...

Annika:
Nu råkar jag bo mitt i ormnästet. Här kryllar det av advokater och försäkringsbolag. Får höra lite smaskiga historier emellanåt. Men det är som du säger, de flesta tycker också att det är överdrivet. Kvinnan vi köpte gungställningen av, berättade att hennes hund hade varit utanför tomtgränsen och hon blev anmäld av grannarna som tänkte stämma henne om hon inte hade invisible fence eller koppel på hunden. Hunden var URgammal och orkade knappt lyfta benet för att kissa. Hon installerade staketet för flera tusen spänn. Hunden dog ett par veckor efter det. Nu står hon där ett fancy staket. Gissa om hon var arg!

Har faktiskt ingen aning om Safe Haven lagen finns hos er. Vet att Texas har antagit den. Men det är verkligen en vettig lag. Undrar hur det fungerar i Sverige?

Jag är lite nervös för ikväll faktiskt. Kris måste åka ut!!! Noll utstrålning. Bara sockersöt. Har snart inga naglar kvar, tugg tugg.

STORkramar!!!

kalaslotta sa...

Ofta är det ju inte personen som stämmer på eget bevåg. De "tvingas" av sina försäkringsbolag som annars inte betalar för deras ev sjukhuskostnader...man kan väl säga att försäkringsbolagen skapat denna idiotiska stämning-kultur.

Vi har studsmatta men jag låter bara svenska barn hoppa på den. Nästan alla amerikaner har ju skyddsnät runt sina men det har inte vi vilket blir ännu farligare...de är vana vid nät som fångar upp...här är det gräsmattan som fångar upp...

Har struntat i att titta på Idol efter utgallringen, väntar in finalen med Adam & Danny. Det kan ju liksom inte bli några andra....

Mz.olsson sa...

Nej!! Varför skulle jag in här o kolla i reklamen på Idol?? Nu vet jag ju vem som åker ut!!!!!!! Hur är det möjligt????????

Anna, Fair and True sa...

Trist att det ska behöva vara så där! Här i Sverige har ju var och varannan familj en sådan där trampoline på tomten och grannarnas ungar kommer och hoppar hur som helst. Men det finns ju bra lagar också, som du pekade på så bra.

Till Alegni - Man kan inte stämma lika enkelt i Sverige men du kan däremot anmäla din mammas vårdgivare. Kontakta HSAN, dvs Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd http://www.hsan.se/

Mz.olsson sa...

Skandal!!! Först måste jag bara säga att det var inte ditt fel att jag fick reda på resultatet i förtid... du skrev ju inget om VEM som åkte ut, jag förstod bara att det måste varit Danny eller Adam... men så skulle jag, i reklamen då, gå in för att kommentera hos dig, o då råkade jag få syn på Annas rubrik: bye, bye Danny... DÅ var det ju liksom kört... Får skylla mig själv... spelade egentligen ingen roll, slapp jag ju vara så himla nervös!! Jag trodde verkligen att Adam var i farozonen. INTE Danny!!! Han var liksom självklar! Urtrist... Så Kris har vunnit röster på att vara lite gullig, då... ja, det ÄR han väl. Han verkar ju rar, men... äsch, det är som det är... men såg du att Kate Perry hade Adams namn på capen????
Det förvånar mig inte alls om Kris tar hem alltihop nu...

Taina sa...

KalasLotta:
Visst är det så. Men här vi bor verkar det mest vara advokater så de vet redan vad som går att stämma och inte. Phew. Ja håll grannbarnen borta från studsmattan!
Hur kan du låta bli att titta på American Idol? Jag tycker det är spännande heeela tiden! Igår en riktig rysare...

Anna, Fair & True:
Ja det är så trist! Behöva tänka på det också.
Studsmattorna här är inte lika poppis. Och de som har sådana har ju skyddsnät runtom.
Angående Alegni så bor hon i Finland, men de har säkert likande lagar där som i Sverige. Kan man ju hoppas.

Mz.olsson:
Puh vilken tur att det inte var jag då! Men så J...kla besviken jag är då! Det blir inte alls lika kul att titta på finalen. Jag missade knappen på Kate!
Såg du inledningen på programmet med komikerna? Hahahaha när de skulle citera Paula "Where am I `" Hahahahaha!

Marianne sa...

Där har Sverige bra lagar tycker jag, just det där att man inte kan stämma folk på fantasisummor utan att det i så fall ska vara realistiska summor. Det förhindrar en hel del onödigt, tror jag.

Fin gungställning, rena lyxlekparken! Det blir kalasfint när ni har målat och grejat!