fredag 15 maj 2009

Show & Tell: Språk

Musikantas val denna fredag som tema är språk och hur intressant är inte det på en skala 1-10? Den senaste tiden har flera bloggare skrivit just om språk och jag har bland annat följt petchies följetong som jag funnit mycket intressant. Vad kan jag om detta ämne då? Inte mycket kan jag säga. 

Ska vi göra finskan till ett världsspråk kanske? Tänk vilken utmaning! Finskan klingar ju så vackert med sina vokaler i all oändlighet. Konsonanter tar vi till bara när det är nödvändigt. Det finns de som säger att "kan du lära dig finska är ingenting omöjligt". Titta bara på alla kasus som finns i finska språket typ nominativ, ackusativ, genitiv osv. Det finns 15 kasus. Språket saknar bestämd och obestämd form och vet ni varför? Min teori är, bara min,  att finnen behöver inte bestämd/obestämd form i sin grammatik för det hörs när finnen vill att det ska vara bestämd form! 

Det här med kasus i substantiv är lite knepigt. Det finns de finnar som tror att de kan översätta dessa kasus till vilken preposition som helst i svenskan och pratar gärna högt och tydligt. Så som min far. Tänk vad många gånger han sa till oss när vi var små "Kå åck sätta er på pilen" vilket betydde egentligen "Gå och sätt er i bilen" Kan ni gissa vad jag gjorde? Jag satte mig på motorhuven och asgarvade! Jag tyckte det var roligt. Varje gång. Inte pappa dock.

Nä,  finskan som världsspråk blir nog svårt att få igenom. Men jag vet språk som alla redan kan och som är gemensamt och det är ju kroppsspråket, för tänk vad långt man kommer med det! Här är några exempel:

Lite läskigt.

Förbannad!

Spännande!

Ledsen.

Förvånad

Exalterad

Gris

Elefant

Orm. En farlig sådan.

Sol

Tänk vad mycket vi kan säga med miner och kroppen!

Have a nice weekend!

25 kommentarer:

anna of sweden sa...

Du får ju alltid till det så bra.
Och vilken fantastisk modell du har!
Kramelikram!

Annika sa...

Taina! Huomenta!

YOU ROCK!!
Du är alltid så skön, även när du ska förklara ngt så komplext som finska språket!

Finskan måste vara skitsvår att lära sig.
Just det med alla böjningar och kasus...PUST!!

Men ja. när en en finne är bestämd så är han bestämd. D^Å går det inte att missta sig på formen, inte :-)

Taina, hur gammal var du när du kom till sverige?
Bor dina fldrar där? Eller är som kvar i Björneborg?

"Kå åck sätt er på pilen..."
HAHAHA, och du skulle RETAS såklart ;-)))
Jag förstår att farsgubben inte blev så glad över det ;-)

STOR KRAM till dig idag!! Önskar dig en jättefin helg!!

S w e F l o sa...

Utmärkt demonstration av kroppsspråket!!! När min mormor är här lyckas hon och min man kommunicera via miner och kroppsspråk, och de är alltid i rörande samförstånd utan att kunna prata varandras språk, så det ligger helt klart i något med det där...

underytanjag sa...

Underbara illustrationer! Och det stämmer SÅ bra det där med bestämd form.. vem behöver böja när man kan använda röstläget det blir ju så mycket tydligare..

Mz.olsson sa...

Jag är lite sur på min mamma som aldrig brydde sig om att lära sina barn någon finska. Det hade ju ändå varit ett språk man hade kunnat få HELT GRATIS!! För det verkar helt klart vara ett språk som är lite svårt att lära sig??!! 16-åringen sa faktiskt i går att finska är ett språk hon skulle vilja lära sig för det låter så härligt! Jag kommer ihåg hur jag försökte få mamma att säga "b", istället för "p": "Mamma, det heter på Balkongen, inte Palkongen". Mamma: "Ja, men jag säger ju det: Palkongen??"
Hon kunde ju inte höra nån skillnad??
Dina inlägg är alltid lika underhållande, Taina!!! Ha en fin helg!!

Taina sa...

Anna:
Tackar!
Min modell ställer upp hon! En riktig linslus...
Kramelikram
Pssssssst jag ska försöka organisera vår bloggträff efter semestern. Skickar mail om det.

Annika:
Hahaha, I rock? Thanks!

Finska språket är ett språk som inte faller i glömska i alla fall. Lite rostig har den blivit men den sitter där. Precis som en finne.

Jag har en brokig bakrund. Mina föräldrar pratade svenska eftersom de bodde i Sverige när jag var liten. Men sedan flyttade de tillbaka så som många finnar gjorde. Eftersom de ville att vi skulle behålla svenska språket så placerades vi i svenska skolan i Björneborg, vilket jag är tacksam över såklart! Mina föräldrar är ju purfinnar.

Jag flyttade själv till Sverige för att studera och blev kvar. Kärleken du vet :) Hela min familj bor kvar i Finland. Inte en släkting i Sverige. Min son såklart. Jag är en stolt finne som bott längre tid i Sverige än i Finland. Har alltid haft en stor och härlig släkt där och är mer hemma där än i Sverige. Min släkt är finnar, inte finlandssvenskar. Syrran, som bor i Malax är ju som Muminmamman och pratar finlandssvenska.
Språket ska man vårda och min faster som varit lärare i engelska är min mentor vad gäller det finska språket. Vi kan prata i timmar om ord och deras betydelse. Henne träffar jag minst en gång per år!
Pappa har blivit sämre på svenska med åren. Och nu är det extra roliga uttryck!!! Hahahaha!
Kraaaaaaaam!

sweflo:
Man kommer längre med kroppsspråket än man tror! Minstingen använder inte bara kroppen utan lite egna ihopsnickrade ord också. Snacka om kreativitet. Det är barn det!

underytanjag
Hahahaha! Visst är det så ! Ibland har jag haft svårt att översätta mellan finska och svenska just pga deras olikheter i grammatiken. Träffade en gång en indier som hade studerat i Helsingfors. Han höll på att doktorera i Finita Element Metoder och tyckte det var peanuts jämfört med att lära sig finska!
Kramen!

Mz.olsson:
Tackar!
Palkongen! HA! Det finns miljoner sådana minnen. Min mamma kunde inte riktigt säga k och y, det blev typ "kå åck söpa fura hektå sött" dvs gå och köp fyra hekto kött. Underbara minnen som jag skrattar åt ibland.
Ha en fin helg du med :D

Saltistjejen sa...

Hahahahaaa!! Sa underbart!
Och du finska verkar skitsvart tycker jag!!!!!! Och efter att ha lat ditt inlagg sa inser jag att det ju bara AR sa! De maste man nog fatt med sig fran barnsben annars ar man nog rokt!
Oc DU vad hon ar halrig Minstingen!!!! jag gillar ormen skarpt!!! Kanske kan vi gora charade pa midsommar! haha, det vet jag en som absolut INTE vill hahahhahaaa! Men JAG tycker om att barnsla mig! :-)
Midsommar ja.... Jo for vi vill JATTEGARNA KOMMA DA!!!! :-) Shit vad SKOJ!
Och du vi kan ta mer dataljer via mail!
STOR BAMSEKRAM!!

Camilla sa...

Vilken härlig modell! Kroppsspråk är minst lika viktigt som verbala språk. Kan t o m uttrycka mer än ord ibland.
Du skulle haft bilderna som en gissningslek, vilka ord hon symboliserade :) Det hade kunnat bli kul, särskilt ormen hihihi.
Ha det gott
Kram

Mia sa...

Vilka underbara bilder på Minstingen! En blivande skådespelerska kanske!? Jag har flera gångern tänkt tanken att finska måste vara ett svårt språk att lära sig med långa krångliga ord och knepig grammatik. Önskar jag kunde fler språk och att jag underhållit de språkkunskaper som jag fick i skolan. Ha en bra helg! Kram!

Anonym sa...

Helt underbara bilder på kroppsspråket - minstingen är så söt!
Och tack för den fina reklamen för mina språkinlägg - vad glad jag blir att du gillar dem!
Jag läste en artikel om finska någonstans, (tror det var BBC News) att finska skulle vara världens svåraste språk att lära sig och att det är så pass svårt att finsktalande barn lär sig tala senare än barn i andra länder!!? Ingen aning om det kan stämma men det var väldigt intressant.
Jag hade två finska kompisar när jag bodde i Italien och de hade den roligaste betoningen på italienska - de hade bra ordförråd men det tog ett tag att vänja sig vid [TO-RINÓ] (vet inte om det var så bra illustrerad, kan inte skriva fonetisk skrift) etc.
trevlig helg!
KRam!

StrandMamman sa...

Alltså vilken underbar orm!!! Och de andra illustrationerna är också superbra!! Liksom din text, naturligtvis :)

Kramar ja halauksia!!
(Förresten så heter vi nästan likadant, skiljer bara på en bokstav!)

Peter sa...

Sicken tjej!

Grekland nu sa...

Fredagstemats bästa modell!! Henne kan du nog låta illustrera fler teman framöver...
Det där med de finska konsonanterna som kan bli så fel på svenska känner jag till. Är god vän med flera finskor som är gifta med greker (en lyckad kombination, tydligen), bosatta i Sverige, och grekerna älskar att uppmana sina fruar att säga att nånting är GOTT, för då låter det som nåt annat...(typiskt greker!!).Kram och trevlig helg!

Taina sa...

Saltis:
Finskan är nog himla svårt att lära sig. Är glad att jag har fått med mig det från barnsben, för något världsspråk lär det aldrig bli! Hahaha!
Minstingen är ju en riktig linslus så det var inget problem att få henne att ställa upp.
Yes, midsommaren tar via via mail: Så kul.
Kramen!!!!!!!!

Camilla:
JA! Att jag inte tänkte på det!!! Det hade ju blivit kul att se det resultatet :D
Kram!

Mia:
Tackar! Jag önskar också att jag hade underhållit de språk jag läste i skolan, men det har bara blivit engelska för min del. Läste både tyska och franska och den sistnämnda har jag glömt helt! Tyvärr .
Kram på dig!

petchie:
Ditt inlägg på detta fredagstema var ju suveränt bra!
Jag hör nästan hur de uttalade TÅ`RRINÅ! Hahahaha!
Visste inte heller att finska barn skulle vara senare med att börja prata. Kinesiskan då?
Ha en fin helg!
Kram

Strandmamman:
Tackar! Ormen blev nog en favorit. Hon älskar ju att "spela apa". Får väl se till att hon får utveckla sina acting talanger :D
Kram

Peter:
Sådan mor, sådan dotter, hahahaha! Jag älskar att stå på scen och det verkar den här damen också göra. Hon har gått sin första acting lessons här och föreställningen de hade på avslutningen var en riktig höjdare!
Ha det

Grekland nu:
Tackar. Ja hon får gärna vara med på fler teman. Snart kanske hon vill ha betalt...
Hör vad finskorna säger om GOTT,HAHAHAHAAAA!
Kram

Anna, Fair and True sa...

UNDERBARA foton! Du kanske har en liten skådespelare i familjen!! :)

Jag tror nog inte att jag skulle kunna lära mig finska. Tar då hellre ryska som har lite färre kasus :)

Fröken Anki sa...

Toppeninlägg tycker jag!
Och kroppsspråket är viktigt, det säger ibland mer än orden!

Ha en skön helg!

Mz.olsson sa...

Haha!! Ja, min mamma hade också svårt med "y" och även "sj"-ljudet. Skrattade alltid åt henne (fast tyst...) när hon sa "Kan du hämta Lusesilsposten" (Lysekilsposten var lokaltidningen där hemma...)

Taina sa...

Anna, Fair and True:
Tackar! Hon ÄLSKAR skådespeleri och har en stor portion av humor.
Är ryska enklare, tror du? Det vete fasiken...
Kramen

Fröken Anki:
Tack :D
Vi vuxna är lite för stela ibland och skulle behöva öva mer på kropsspråket, tycker jag. Tänk vad roligt det skulle se ut om vi flaxade mer med armar och ben och gjorde en massa miner!
Kram

Mz.olsson:
LUSESILSPOSTEN!!!! Berättade för maken och vill på att skratta ihjäl oss! HAHAHAAAAAAA!

alegni sa...

jag insåg aldrig hur svårt finska var förrän mina egna barn skulle lära sig det i skolan. jag ångrar stort att jag inte gjorde som jag tänkte från början när jag väntade mitt första barn, d.v.s. att tala finska med honom. jag kunde bara inte förmå mig att tala finska med ett så litet barn, språket kom inte från hjärtat...
svenska har varit mammas o mitt språk i en i övrigt helfinsk familj o det ville jag föra vidare, tydligen.
för 6,5 år sedan bytte jag språk o började tala finska med barnen. nu förstår de allt vad jag säger, men de svarar fortfarande på svenska.
den äldre som spelat hockey pratar en rätt god finska, medan den yngre som bara varit i svenska sammanhang har svårare min finskan.
en sak ser jag dock fram emot - den dagen yngre sonen skrivit sitt studentprov i finska, då byter jag om till svenska igen!
har du haft clas-eric palm som lärare i björneborg?

din fotomodell är supersöt, o visst, kroppsspråket är mycket viktigare än man tror!

kram

Taina sa...

Du har så rätt. Språket måste komma från hjärtat om man ska prata det med sina barn. Tyvärr har jag heller aldrig pratat finska med mina. Det blev liksom aldrig av.
Klart jag har haft Palmen i skolan! Både Clas och Klara! Min pappa var också lärare på den skolan. Jag bodde nämligen där. På skolan...Hur känner du "Palmen"?

Kram!

alegni sa...

clas, eller gigi som han kallas på hemmaplan är storebror till min morbrors fru o klasskamrat med min mamma. taina, det här betyder ju att du o jag nästan är släkt ;) ;)

Taina sa...

Ingela:
Underbart! Jag visste det var någon connection. Det var Palmen! Hahahaha. Helt otroligt. Det var nog den snällaste läraren av alla.
Så kram på dig släktingen ;)

alegni sa...

kramkram :)

Marianne sa...

Så underbart illustrerat med fina Minstingen!

Finnar brukar ha lätt att lära sig turkiska. Japanska också antar jag?

Kram!

Suzesan sa...

Hej Taina.
Jag har läst hos dig ett tag. Det har bara inte blivit av att jag skrivit kommentar.
Men du skriver roligt och bra. Jag har hittat hit antingen via Marianne eller Annika. Båda tror jag:)

Men jag tyckte detta inlägget var sååå bra. Söt/a dotter/döttrar.

Min mor är finska. Ja nästan iallafall. Hon känner sig nog inte som det, men det gör jag lite. Först nu på senare år. Finska verkar svårt.

Jag försöker lära mig några ord hos Annika ur dina kommentarer, men jag kommer inte ihåg dem.
Men asså om jag anstränger mig ska det nog gå. men din dotter är så söt när hon beskriver olika känslor.
Sen tyckte jag det var sanlöst roligt att "finnen inte behöver obestömd form och bestÄmd form att det hörs när finnen vill att det ska vara i bestämd form" Roligt. Där har jag igenkänningsfaktor haha. Sen skrattade jag mycket åt det som när du satte dig på motorhuven. Roligt.

Hoppas dagen är bra

Jag kommer gärna tillbaka.

Kram
/Susanne (Halmstad)