torsdag 29 januari 2009

Kastrering eller inte

Vad ska jag göra med hunden? Nu har jag fått ett megaproblem och behöver hjälp med att lösa det.

Background:
En av de första tankarna när vi flyttade hit till Simsbury var, oj nästan alla grannar har hund. Inte nog med det, de var ju så väldresserade och sprang inte ut på gatan, trots inget staket runt husen (det ser man sällan här, dvs staket runt byggnaderna). Men senare fick jag veta att alla har ju sk "invisible fences" nergrävda i backen. Jag visste knappt att sådant existerade. Har ju inte haft hund tidigare. Det betyder i alla fall att hundar har speciella halsband på sig, i garaget sitter det en dosa och nergrävd i marken ligger då stängslet. Elstängsel! När hunden närmar sig stängslet, som han allstå inte ser, får han först en liiiten varning, en durr i kroppen och om hunden belutar sig för att korsa tomtgränsen, ja då blir det en rejäl elstöt! Men om hunden är tränad innan, så kommer de inte att gå så långt. Träningen görs med en massa små flaggor som stoppas ner i marken. Detta såg mycket märkligt ut innan jag fattade vad de var bra för. Nog för att de gillar att flagga i detta land, men hela tomten omringad av små flaggor kan ju bli lite för mycket.

I alla fall så hade jag lovat flickorna en hund när vi flyttade hit och pressen ökade när jag såg alla grannhundar. Så jag höll mitt ord, precis som Obama gjorde. Vårt hus är också vitt. Eller kanske lite grått? Men i alla fall så i augusti 2008 köpte vi vår lille cocker spaniel som då var 3 månader gammal. Han fyller snart 9 månader och är ett riktigt busfrö. Ibland är han på hunddagis, vilket är perfekt om vi ska iväg på semester.

Så igår kom frågan från hunddagiset "Is he neutered?" Nu hör det till saken att jag har inte hört det ordet förut och såg ut som ett frågetecken först, men sedan tänkte jag att det handlade säkert om vitaminer (det lät som det). Insåg snart att jag var på fel spår och till slut frågade jag helt enkelt vad de menade och de berättade att det är en liten procedur, "he can not be a daddy". Förklaringen lät lite naiv, så jag gjorde ett förtydligande "Ah , they cut his balls off then?" Tanterna höll på att ramla av sina stolar de satt på. Sedan berättade de att det görs nästan på alla han hundar här! Och du vill väl inte bli stämd om han råkar hoppa på någon flickhund och bli en daddy, sa de sedan! Vad säger man?

Nåja, ringde maken och berättade om detta och jag visste redan vad han skulle säga : "Aldrig, vad är det för dumheter". Han måste väl få ha lite kul han också, menade han på, och trodde att hunden skulle må dåligt av detta. Psykiskt. Jag började fråga grannarna idag och alla sa samma sak: "Of course you should neuter him. You don´t need to worry about him humping and things like that". You know. NEJ. Det är det som är felet. I DON`T KNOW!

Vad tycker ni? Please help...

4 kommentarer:

anna of sweden sa...

Oj, oj, oj. Är det här USA eller ..?
Hihi, gillade din dialog om vitaminer och "cut of his balls". :D

m family goes västerut sa...

Sorry, kan ingenting om hundar. Är mest sur för alla har det häromkring. De bara skäller och skäller och skrämmer oss stackars ovana... Fast det är ju inte direkt cockerspaniels de har!

Tack för dina hälsningar!

Jenny sa...

Jag har visserligen katter nu, men har tidigare haft hundar. Så fort de hade åldern inne åkte jag till veterinären och kastrerade dem. Ska de inte avlas på är det bara skönt för dem att slippa driften.

Med tikar är det bara jobbigt när just den egna hunden löper, med hanhundar är det jobbigt så fort n å g o n tik löper... Vilket kan ske över hela året om man har otur.

Så jag kan varmt rekommendera er att kastrera honom, så får han leva ett harmoniskt och okomplicerat liv. Vill det sig illa kan det bli svårt för dig att springa med honom, han kan matvägra och hålla igång er med ynkliga ylanden både natt och dag om det luktar löptik på gatan.

Vissa kan bli lugnare i humöret av kastrering, andra märker man ingen förändring av alls.

Hoppas det var till någon hjälp!

Taina sa...

Anna:
Ja vad ska man säga för det är ju det som ska göras. Jag tror maken tänker för mycket på det, dvs hur det skulle kännas för honom, HAHAHA.

Fam goes västerut:
Ja är det trööökhundar i grannskapet så kan man ju bli tokig på dem. Köp en batteridriven leksakshund som du sätter igång när ni åker hemifrån. En sådan där som skäller ;)

Jenny:
Tack för ditt svar. Min make är rädd för att hunden blir alltför lugn...