måndag 20 februari 2012

Olikheter

Vilken skillnad det är på hur jag tänker idag mot när jag kom hit. Kommer så väl ihåg hur Bella påpekade om allt som var fel när det egentligen bara var annorlunda. Det kunde gälla vad som helst, så som frisyrer, skolan, de konstiga sängarna som nästintill kräver en stege och bordsskick. Insåg ganska snabbt (snabbtänkt som jag är?) att vem har rätten att bestämma vad som är rätt och fel. Nej, just det, INGEN. Det är bara annorlunda och med tiden har vi anpassat oss helt enkelt.

Jag måste erkänna att allt är inte bara annorlunda, det är konstigt och till och med korkat. Ja, nu har jag sagt det!

När vi flyttade hit, var Liisa 3 år och skulle precis till att fylla 4. Det var vinter och här har vi, i normala fall, vinter med snö och minusgrader. Då klädde jag Liisa i overall, vantar och mössa samt ett par rejäla skor/stövlar. Jag reagerade när jag såg småbarn utan vantar, ibland utan mössa och ett par tunna skor. Mitt i vintern! Detta ser jag än idag och kan inte sluta reagera och tycka det är konstigt!

Det händer att jag hämtar Liisa från skolan och ser föräldrar komma in, bärandes på småsyskon. Tunt klädda och rinnande näsor. Okej att de kommit med bil och "ska bara" in i skolan. Men det är en av sakerna jag reagerar på, dvs barnen sitter i varma bilar, föräldrarna tar ut dem i kylan och sedan in i värmen igen. Alltid. Inte en engångsföreteelse. När dessutom en av föräldrarna vände sig mot mig och en annan mamma och beklagade sig för att hon inte kom ut på dagarna på vintern, tittade jag på henne som ett ufo. Vad menade hon? Sedan förklarade hon att det var hennes 3-månaders bebis som satte stopp för det. Då blev jag ett ännu större ufo och fattade ingenting! Hon fortsatte att berätta att det var för kallt att vara ute med bebisen när det blev minusgrader!!! Men springa ut ur bilen med en halvnaken unge, DET gick bra!

Vinteroveraller här är inte så vanligt att se på små barn, så jag har köpt mina i Sverige. Ja inte till mig själv alltså utan åt Liisa. Men ju större hon blivit, desto mer medveten har hon blivit och insett att ingen annan har overall eller den här mössan som jag envisats med att använda på henne. Rånarluvan.

Kolla, en rejäl vinteroverall OCH rånarluva! Bilden är ett par år gammal.

Luvan från Finland och overallen från Sverige. Varmt och gosigt.

Det finns ingen risk att det kommer snö innanför byxor och tröja. På Liisa alltså. Och säg inget om Jonas mössa. JAG VET! Den är INTE snygg!

Här började Liisa inse att det här med overall är inget de andra barnen har så förra året blev det täckbyxor och jacka. Men morsan envisades med rånarluvan även då, men i år är det bara "glöm det morsan".

En annan sak jag också funderar över och som jag tycker är riktigt märkligt, är barnvagnar. Jag ser aldrig spädbarn ligga i vagnar för det finns typ inga liggvagnar. Eller? Vagnarna är formade som små bilstolar och de små ryggarna är krökta långa stunder. Jag är ingen ortoped men inte kan det vara bra för riktigt små bebisar att halvligga/sitta när de knappt kan hålla huvudet uppe? Ja jag fattar inget .

Rätt eller fel. Annorlunda. Men ibland märkligt och i mina ögon korkat.

5 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hahah! Här har ingen overall!!! Ella har bara haft en enda overall och det var hennes första vinter. Eller två fölrresten. Men båda under första vintern. En i fleece och en "riktig". Men sedan har det blivit täckbyxor och jacka. Jag reagerar också över att många här har sina ungar i jeans och gympaskor när de lekt i snön (de vintrar det varit snö....)!!! Konstigt! Men det verkar som om folk stannar inne här istället för att gå ut när det är kallt och då vill de inte kosta på barnen riktiga vinterkäder. Jättekonstigt tycker jag men här är folk så rädda för kylan. Gissar att NÄR snön sedan kommer och barnen tjaaaatar så vgår de ut ändå, men då har ungarna inga vinterkläder!
Barnvagnar med liggdel syns ofta här i NYC! Kanske för att många här inte har eller kör bil??? men det ÄR vanligt att folk bara köper adaptordelen till vagnen och hookar i sin bilbarnstol också. Jag förstår att det är smidigt om man kör mycket bil för man kan ta in och ur utan att väcka barnet om det sover. Men jag har hört att man inte ska ha dem i bilbarnstol längre än 2 timmar åt gången. Vilket även gäller när man kör bil långt. Då bör man stanna och ta ut barnet varannan timme åtminstone så det får räta på ryggen. Men men, har ingen erfarenhet av detta själv eftersom vi körde med liggvagnsdel när E var liten och typ nästan aldrig körde bil. ;-)
Kram!

mammigranten sa...

Ja du, det där med vinterkläder...
Här verkar luvtröja vara vinterjacka. Mina tvingar jag dock i vinterjacka, mössa och vantar om det är kallt. Otis han får overall, vantar, mössa och små "kängor" om det är kallt och vi är ute. Ska vi fara runt mellan inne och ute så blir det tjockare tröja och mössa och sen byltar jag om honom med en tjockare filt com går att ta av och på lättare.
Vad gäller vagn så köpte vi en joggingvagn med tillgörande bassinett/liggdel som vi använder här hemma, men vi fick köpa ännu en vagn som tar mindre plats i bilen då vi har gäster och som är lättare att lyfta än den andra. Här verkar alla vagnar vara från 6 månader, så tanken verkar vara att man ska ha dem i bilstol i vagnen fram tills dess och sedan ha dem framvända i vanlig vagn...
Får väl helt enkelt vänja mig tanken, har ju ff lite drygt 3 månader tills han är 6 månader, men liggdelen har han tyvärr snart vuxit ur då han är så stor.

Kram

Desiree sa...

Det där är intressant hur man vänjer sig vid det nya i sitt nya land. Det är som du säger att det inte finns något rätt eller fel bara annorlunda. Skulle ni flytta tillbaka till Sverige skulle ni tycka mycket var konstigt igen och annorlunda. Det tyckte vi i början. Eftersom det så sällan var snö i Alabama så såg man aldrig barn i vinterkläder överhuvudtaget. Liggvagnar såg jag aldrig heller som du säger. Barnvagnar över huvudtaget kändes inte helt vanligt utan man hade dem i bilbarnstolen som man sedan tog med sig och satte fast på kundvagnen eller bar in barnen i sin stol och lät dem sitta kvar i den. Det är intressant med dessa skillnader. Just sådant här lägger man inte märke till eller upplever om man inte bott utomlands.
Kram!

Annika sa...

Sant, fråga mig som varit här i snart 20 år på heltid. Det där vänjer jag mig aldrig vid att se.
När K gick på ES fanns där en flicka som alltid hade shorts, tom när det var -11.
Jag höll på att baxna.
Hur tänkte fldrarna?
Jag tycker man ser mågna som klär sig helknäppt i kylan här (ja, iår har det ju varit en vinter som inte är värd namnet, men..), folk i flip-flops. shorts etc.
Barnvagnarna tycker jag dock är bättre numera. Ser en hel del liggvagnar, men jag ser också de där bilbarnstolarna du talar om.
Men på vagnfronten tycker jag nog att det blivit bättre, mer liggisar. Men små varianter av dem, men så är det ju i sve numera också. De gamla potempkin-vagnarna är ett minne blott överallt.
Men det här med att klä sig så tunt under vintern, nej det kommer jag aldrig att fatta heller...
Stora kramar!!!

Anonym sa...

Hej Taina!
Är ny läsare av din blogg och gillar den skarpt. Är själv finlandssvensk dam bosatt i mellanöstern. Här är det väldigt vanligt med barn i fleece och rånarluva (speciellt indier) när temperaturen kryper ner till +20 grader, Celcius. JA! Du läste rätt! De stackrarna går omkring i långbyxor med leggings under, vinterskor, fleecejackor och rånarluvor när vi går med shorts och t-shirt. Höll på att skratta ihjäl mig när "stora mataffären" hade "How to keep your kids warm during winter" tips i sin reklamblaska. Bland annat stod det att man bör ge dem varm dricka varje timme, typ varm choklad, och se till att händer o fötter hålls varma. I temperaturer som nästan alltid hålls över +20 grader Celcius alltså :D
Ibland är det för härligt med kulturchocker :D

Ha det så gott!