fredag 16 april 2010

Show & Tell: Vita lögner

Måste inleda med ett asgarv. HAHAHAHAHAHAHAHAHA! Jag hoppas innerligt att temat denna fredag passar de flesta bättre än förra veckans, som inte var någon djuping precis. Den skapade rejäla reaktioner. Naglar? Som är så naturligt.

Jaha, kära fredagsbloggare, idag då? Nu ska vi ta itu med ämnet "Vita lögner". Det ska bli intressant att läsa om hur andra tycker och tänker om det här, för VAD ÄR EN VIT LÖGN EGENTLIGEN? Var går gränsen liksom, mellan en vit lögn och en vanlig lögn, typ en fetlögn? Och vem har inte dragit en vit lögn i sina dagar??

Om man nu ska dra en vals, eller en sk vit lögn så krävs det lite övning inom området för annars syns det ju lång väg att det spårar ur som i det här klippet.

/div>

Jag anser att en vit lögn är en lögn som inte skadar någon. Som när jag satt i ett möte med chefen och kollegor och chefen undrade vem som kunde ta itu med en viss uppgift. Alla började plötsligt skruva på sig och titta ner i bordet, medan Taina, som alltid ska vara med och hittar inte Nej-knappen, ropar : "Ja men det kan JAG göra". Frågan om jag visste hur man gjorde svarade jag med ett snabbt "Visst". Det var en vit lögn! Eller en fetlögn kanske? Efteråt brukar ju allt lösa sig ändå, för om jag inte vet så tar jag reda på det! Och nog fan löste jag uppgiften. Inte nog med det, jag fick ju lära mig något nytt.

När börjar vi ljuga egentligen? Vi föds ju inte med en lögn-gen. Hur utvecklar vi en sådan och när sker det? Jag har förstått att Minstingen kan ju dra en vals redan. Typ att hon har tvättat händerna trots att hon inte har det. När började hon med det? Tonårsdottern har verkligen utvecklat den här förmågan, allt från läxläsning till att jag-har-bäddat-sängen-valsen som här:



För några år sedan gick jag en internutbildning för hur vi skulle driva våra intervjuer med arbetssökande. Vi fick i utbildningen träffa skådespelare och försöka luska ut när sanningarna förvrängdes och blev en lögn. Ibland en vit lögn och ibland en mega-fet-lögn. Tekniken bygger på vissa följdfrågor och till slut hamnar "lögnaren" i ett hörn och så behöver man inte säga så mycket mer. Personen i fråga känner ju av att "det här gick ju inte så bra". För hur många intervjuer har man inte suttit i och offret drar på med värsta storyn om hur duktig han/hon är. Det är lika kul varje gång. Vad som var roligt i utbildningen, var ju att jag lärde mig att dra mina vita lögner ännu bättre utan att någon kunde punktera dem! Det hade de inte tänkt på!

Så jag säger bara ; "Watch out, here I come!".

Ljug Taina. Ljug. Men bara lite.

14 kommentarer:

Nilla sa...

Hi hi jag tänkte av någon anledning också på Alex i Solsidan idag! :-)

Annika sa...

Fan, jag måste se Solsidan, men nu ligger det inte kvar på tv4Play längre och ej heller på tv4Anytime. Måste vara så att den ska bli dvd i dagarna eller ngt sånt så TV4 inte har rättigheter att visa programmet just nu. Eller ngt sånt...
ALLA prisar programmet!!

Det är skillnad mellan vita och svarta lögner, eller FETlögner.
Men alla drar nog en vit lögn då och då. OCH, gör man INTE det så har man nog inte riktigt social koll. Ingen koll alls.

Att ljuga under en anställningsintervju kommer ju bara att slå tillbaka på en själv, som en stor BITCH SLAP. Eller att ljuga i en CV etc.
FETLÖGNER!!

Sen finns det ju nödlögner också, men de kanske går hand i hand med vita lögner?

Anyway, det gick ju BRA det här temat, trots allt., Trots visst klag på min blogg, men det hoppas jag att du ser med glimten i ögat, för så var det menat. OBS!! Ingen lögn alls!!

Stora kramar!!!!

Suzesan sa...

Haha Let it flow Taina. Hahaha.

Rolig läsning. En vit lögn får man inte driva vidare utan den ska snudda vid så inga följdfrågor kommer och vara lätt så man undviker en obehaglig konfrontation lixom. Tycker jag.

Annars blir det en fet lögn. Jag tycker att det får man inte använda mer än att klara sig ur nån pinsam situation. Inte ofta för då ljuger man "maniskt" hehe. Haha mytomani och vita lögner är inte släkt tillexempel;)

SOLSIDAN är det bästa ever. Rolig.

Ha en bra helg

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Haha! Du vita lögner drar vi nog lite då och då tror jag. Till viss del handlar det väl om att inte såra andra. I andra fall om att försöka få oss själva att se lite bättre ut om man säger så. Men jag tror att det är rätt ok så länge det inte handlar om något som verkligen kan få felaktiga konsekvenser. Jag har ignet emot att säga att en tröja är snygg om en kollega frågar även om jag inte tycker det. Bara för att ett ärligt svar skulle göra henne/honom ledsen. MEN om det är nära vänner så försöker jag vara hyfsat ärlig även när det kommer till sådana saker. Men man kan även säga "sanningen" på ett hyfsat juste vis...
Jag ska skriva om detta tema senare men har ju just postat nageltemat! :-) Lite sent...
Ha en toppenhelg nu och ljug bara lite lagom!
kramar!

Annika sa...

Kul att fler skrivit om det roliga programmet solsidan som jag har en tendens att missa jämt =) Trevlig helg!

Desiree sa...

Vita lögner drar vi nog alla då och då. Jag håller med om att jag anser att en vit lögn är en lögn som inte skadar någon. Något man använder sig av snarare för vänlighets skull än för att orsaka problem. Jag skulle säga att avskikten med en lögn skiljer just en vit lögn från en vanlig lögn. En vit lögn har goda intentioner för det mesta.
Have a good one.

Kram

Taina sa...

Nilla:
Helt klart det. Han ÄR ju vita lögner personifierad liksom...

Annika:
Du måste se den! Den finns säkert att köpa på dvd i sommar. Den är så himla kul. Kolla på några klipp på youtube och du får dig en uppfattning.

Hahaha, nog har det klagats allt på mina teman. En del säger ingenting genom att inte ens delta! Undrar hur man tolkar det ;)

ALLT ser jag med glimten i ögat. So bring it on. Bring it on

Kram på dig!

Suz:
Men visst kan det vara svårt att skilja ibland. Det gäller att balansera lite snyggt så där. Inte som Alex i Solsidan. Han är bara för skön, eller hur?

KRAM

Saltis:
Tycker också att man kan vara hyfsat ärlig mot personer man känner väl. För man vet hur de tar en kritik. En gång så grät en av mina kompisar och sa "Taina, det känns så skönt för du är så ärlig " och då hade jag i princip skällt på henne! Hahahaha!

KRAM

Annika:
Vad synd att du missat det. För det har varit jättekul att följa. Nu gick ju sista avsnittet förra helgen. Men det ska visst komma nya. Jihaaaaa!

Desiree:
Precis! Goda intentioner. Det tycker jag med. Sedan kan jag ju ibland fundera på om vissa som är experter på att överdriva, om det också är vita lögner...

Trevlig helg du med.

Kram

olgakatt sa...

Kan du inte tipsa hur man avslöjar lögnare?

Jag tycket det är bra med utmanande teman, Taina! Det sätter fart på de små grå! (OBS, inte vit lögn!)

Fröken Anki sa...

hihi, det här temat var lättare. Undrar om det beror på att det verkar ligga nära oss alla? ;)

Ha en skön helg!

HeLena sa...

Ja en vit lögn drar nog de flesta någon gång i livet. Dock vet jag inte om jag tycker det är okej... måste nog fundera ett tag på det..
Det är ganska många som inte varit med på länge tycker jag.

Skön helg!
Kramar!!

Taina sa...

olgakatt:
Oj, det skulle behövas flera inlägg om det. Men tekniken, som används vid intervjuer, syftar egentligen inte på att avslöja en lögn, mer att kolla om det är sant. Härfin skillnad kanske. Men följdfrågorna som ställs beror helt på vad "offret" har påstått i sin historia som kan tyckas vara något oklar eller oprecis. Himla intressant i alla fall.

Ja du, vad ska jag säga om månadens teman då deltagarantalet tycks ha sjunkit drastiskt...

Anki:
Så är det nog men väldigt få har skrivot ett inlägg denna gång. Listan skulle nog behöva uppdateras eller så skickar jag mail och frågar om de fortfarande vill vara med.

Här regnar det idag. Trööökigt.

Kram

HeLena:
Det beror nog på HUR vit den är tycker jag. Så länge den inte skadar någon, inklusive sig själv.

Ja var är alla fredagsbloggare??? Jag ska nog aldrig vara ansvarig för teman mer. Hahahahah! Men i maj är det Isflaket och i juni är det du! Då blir det nog andra bullar ;)

KRAM!

Anonym sa...

Haha Solsidan är verkligen ett sant nöje att se på. Jag håller med dig. Vita lögner är de som inte skadar andra och de känns hyfsat okej...

Trevlig helg!

Grekland nu sa...

Med den uppfostran jag fick att alla lögner är helt fel, vare sej de är vita, svarta eller grå, så har jag fortfarande svårt att dra till med en vit lögn, till och med när det behövs: typ när någon som ser ut som skrutt frågar hur hon ser ut. Mitt svar att "du ser strålande ut" lyser lögn rakt igenom, KAN bara inte ljuga övertygande...Såna vita lögner kan behövas ibland, men annars är jag nog rätt allergisk mot osanningar. Men när jag tänker efter så har nog även jag, precis som du, i jobbsammanhang dragit till med att "det där kan jag" fast jag inte haft en aning...Men sånt tycker jag vi kan kalla för självförtroende, inte lögn, eller hur! Trevlig helg!

Musikanta sa...

Min äldsta dotter fick sitt första servitrisjobb som tonåring under sommaren genom samma lögn som den du berättar om. När de frågade henne om hon hade serverat förr och kunde bryta servetter sa hon oförblommerat och glatt ja.

"Hur klarade du det" frågade jag. "Jag tog upp en servett och såg hur dom hade vikt och sen gjorde jag likadant", sa hon. Hon klarade jobbet med glans...

Jag håller med om att vita lögner är sådana som inte ställer till med någon större skada i alla fall och som man för det mesta använder för att inte såra någon annan.

Jag tycker att du har valt jättebra ämnen, sådana som man får reflektera lite extra över och inte är i paritet med de uppsatsämnen som man fick på mellanstadiet!
Kramar!