onsdag 28 april 2010

Hjälp mig

Jag behöver hjälp av alla duktiga inredare out there. Jag är ingen inredare och är i stort sett färgblind. Hm, det sista överdrev jag lite, men man skulle kunna misstänka det i alla fall. Det är ju så skönt att få skylla på något/någon.

Så här ligger det i alla fall till. Vi har ett sk sun room, dvs en inglasad altan. Den är världsful, bara så ni vet. Av alla tänkbara rum i detta hus, så har Någon kommit på den genialiska idén att ha en heltäckningsmatta just i det rummet. Överallt annars finns i stort sett bara parkettgolv, förutom kök och toalett/badrum där vi har klinkers. Denna altan är ansluten till vår trädgård eller ska vi kalla den för bakgård, för någon trädgård har då inte jag lyckats hitta än.

Ett hus med ungar och hundar (samt en grillgalen Make), som envisas med att inte ta av sig skorna, och som håller till just på bakgården, så blir denna matta givetvis skitig. Det hade ju varit okej om det var en mörkare nyans på mattan, men nu är den ljus! Hur denna Någon tänkte, eller inte tänkte alls, går till världshistorien för mig. Tur att jag inte utbildade mig till psykiatriker.

Vår snälla Mrs Property Manager har nu beställt hit Mr Carpet Cleaner som ska rengöra mattan, vilket innebär att vi har fått kånka ut alla möbler och annat skit som samlats där ute. När mattan är torr och fin så ska allt bäras ut igen. Men hur ska jag nu inreda det hela??? Hur ska jag undvika så att all smuts inte syns? Lägga en matta på mattan eller? Inga förslag om att riva ut den för det har jag redan frågat ägarna om, via vår Mrs Property Manager. Mattan stannar. Gaaah!

Här är bilden FÖRE rengöringen och bilden är tagen in mot huset.

Här är från en annan vinkel och ja, det finns massor av dörrar ut så ingenting går att ställa mot väggen. Förra året köpte jag små plattor från IKEA att ha vid ingångarna. Ville inte lägga 100 dörrmattor precis.

Nu står allt som snart ska ut, inne.

Det är ett set med rottingmöbler (2 fåtöljer, ett bord + soffa), andra udda bord som stått i hörnen typ, lite leksaker, en jättekruka med torkade blommor och annat krafs.

En bild tagen från förra våren när sonen var på besök. Vi satt och åt lite sushi där "ute".

Tacksam för alla tips. Please help me!

11 kommentarer:

S w e F l o sa...

De där infernaliska heltäckningsmattorna... Kanske kan du köpa ett billigt sk "floating floor", ett trägolv eller laminat som läggs ovanpå mattan utan att skada den. Då kan ni ju bara plocka bort det när ni flyttar. De brukar vara som pusselbitar man klickar ihop.

Marianne sa...

Mattor på mattan föreslår jag. Antingen typ trasmattor i gångar där man går fram och tillbaka eller större som täcker större ytor. Då kan man ju dessutom ta ut dem och piska dem lite då och då. Annars vet jag inte ...

Lycka till med inredningen!
Kram!

Saltistjejen sa...

Hm, svårt det där med att hålla mattan ren. jag gillade dock verkligen ert uterum mycket när vi var där förra sommaren! MEN det ÄR verkligen så opraktiskt att ha heltäckningsmatta där!!!!
Håller med SweFlo. Kanske kan ni köpa billigt laminatgolv på typ Ikea eller så och lägga ovanpå. Det går ju hyfsat lätt att ta bort också om ägarna inte vill ha det kvar den dag ni flyttar. Annars är det väl bara ngn form av plastmatta eller lkannde 8alltså transparent) som gäller om ni vill skydda golvet???
Kram!

olgakatt sa...

Om heltäckningsmattan är tjock kan det bli besvärligt mjukt med en plastmatta ovanpå. Bättre då med ett laminatgolv - som ju inte är gratis aven om det är IKEAS. Tror att jag hade försökt med Mariannes förslag med trasmattor där man går. Lätta att skaka och kan dessutom tvättas i maskin. Det gör jag ofta! Gillar rena mattor och avskyr äckliga heltäckningsdito.
Jag tycker det ser mycket trevligt ut med rotting möblemanget!

Mrs Clapper sa...

Jag hade valt ut tex två dörrar som får fungera som dörrar, vid de andra så hade jag "stängt av" genom att ha växter, blandat på golvet och på en bänk så att det blir lite olika höjd.

Vid de två dörrarna hade jag, som de andra skriver ovan, satsat på att ha längre mattor som leder in i rummet. Trasmattor är ju jättefint, och gärna då i ett fåtal toner. Tex ta upp det gröna i möblerna eller den rostfärgade dynan hade varit fint.
Det är ju också jättetrevligt att ha en större matta vid möbelgruppen som på så vis skapar ett rum i rummet så att säga.

Ser att det står en lampa med uplight, men vet inte om den hör tillhör uterummet? Den hade varit kanon där ute iallfall! Det verkar ju vara högt i tak och den både framhäver det och skapar lite rumslighet.


Pust! Nu ska jag inte skriva längre, lovar! Tar examen i ett program där vi bl. a läser inredning så jag är lite skadad får man väl säga. :)

Desiree sa...

Jag förstår problematiken och att det är ett problem. Man vill ju lösa det så billigt och smidigt som möjligt. Laminatgolv blir en kostnadsfråga även om man tar det billigaste från IKEA. Det här rummet verkar vara relativt stort och då kan det lätt bli att det blir för dyrt med laminatgolv. Jag håller med Mrs Clapper. Det verkar vara den bästa lösningen att inte använda alla dörrarna utan stänga av vissa. Sedan lägga långa mattor i de trafikerade områdena. Det kan ju vara trasmattor eller andra mattor som är lätta att antigen bära ut och skaka eller att köra med damsugaren över.
Ytterligare ett annat alternativ är att köpa en större bit heltäckningsmatta som läggs ovanpå den ljus heltäckningsmattan. Du fäster den inte i golvet utan bara lägger den ovanpå och håller den på plats med möblerna. Man väljer då en mörkare nyans i grönt, brunt eller något sådant.
Ska bli spännande att se hur det går med projektet.
Kram

Annika sa...

Röstar på laminat för hela slanten...
dessa evinnerliga heltäcknings blir man ju tokig på...USCH!!!
Japp, jag tycker också era rottingmöbler ser mysiga och BRA ut.
Kram!!

Taina sa...

Sweflo:
Jag har faktiskt tänkt på det, men det kostar ju en del och när man inte äger det här så bill jag inte lägga ut för mycket heller...men jag ska nog överväga det igen. För det är inte bara praktiskt utan snyggt också!

Marianne:
Jag hade faktiskt en matta tidigare på den mest "trafikerade" vägen. Men den var ju helt i fel färg och nu vill jag ju gärna att det ska se snyggt ut. Ganska enkel och inte så dyr lösning. Bara jag hittar de rätta mattorna.

Kramar!

Taina sa...

Saltis:
Det är ett mysigt uterum men himla opraktiskt och speciellt när J grillar och dräller när han ska in och ut med sina pryttlar. Blir inte ett laminatgolv ovanpå en relativt tjock matta lite svajig undrar jag? Ska kolla dock. Jag vill ju att vi ska kunna gå ut och in utan att jaga alla varenda gång de passerat detta rum.

Kramen!!

olgakatt:
Jag hade en kortare vid den mest trafikerade ingången och visst blev det mycket matta om jag säger så men enkelt att skaka av och tvätta. Heltäckningsmattor är vidrigt! Ett alternativ är att vi alla har skor på oss och att vi har solglasögon när vi passerar detta rum...

Taina sa...

Mrs Clapper:
Dina idéer låterriktigt bra och den där lampan ska jag nog plocka ut. Den hade jag inte tänkt på. Och att ställa lite blommor framför vissa dörrar är en chansning för jag har en make som är ännu mindre intresserad av inredning än vad jag är och kommer att säga "vad ska det vara bra för". Men det är värt ett försök. Nu gäller det bara att hitta de rätta trasmattorna. Har haft svårt att hitta sådana här.
Vad kul med en SÅDAN examen!

Desiree;
Ja varför inte? En till matta och den behöver ju inte vara så tjock. Problemet med denna matta är att den är ju så tjock. Jag har sett andra ha speciella heltäckningsmattor i sina uterum och är av den tunnare sorten. Det lutar mot längre mattor bara jag hittar rätta typen.

Kram

Annika:
Men det blir ju lite dyrt och nu när vi inte äger huset så är jag inte beredd att satsa för mycket. Det kanske är värt en titt i alla fall.

Rottingmöblerna köpte vi första sommaren här och jag tycker de passar bra i ett uterum.

KRAMAR!!

Anna, Fair and True sa...

Smart med de där plattorna!