fredag 23 april 2010

Show & Tell: Makt

"Vill du inte göra karriär? Vill du inte ha makt?" Var två frågor som jag fick för ganska så länge sedan. Av en personalchef. Först trodde jag att han skämtade, men insåg ganska snart att han var gravallvarlig. Vad svarar man på sådana frågor? Om jag vill ha makt? Det är i alla fall dagens tema, kära fredagsbloggare - MAKT. Häng med på min berättelse.

Jag hade bestämt mig för att byta jobb när jag plötsligt blev inkallad till personalchefen. Han tyckte mitt val av det nya jobbet var ett steg bakåt. Karriärsmässigt. Men det struntade jag i för jag ansåg att ledningsgruppen jag hamnade i verkade vara toppen! Och mycket riktigt, jag togs emot med öppna armar. Alltför öppna kan man ju tycka nu så här efteråt.

Efter en tid började en av cheferna ringa till mig, titt som tätt, för att till slut börja göra små ärenden på mitt kontor. Han hade ju "varit med ett tag" och visste "hur slipstenen skulle dras". Jag tyckte han var schysst och jag uppskattade hans tips samt feedback på mina idéer. Jag var ny. Jag var tjej. Jag var ung. Jag var blind.

Under en affärsmiddag spårade han ur fullkomligt. Till allas förskräckelse och under alkoholens påverkan, började han plötsligt skrika "Hora" och pekade på mig. Efteråt skrattade han så där vidrigt bullrigt och trodde att han var rolig. Därefter ville han veta hur mycket jag ville ha betalt för att följa med honom på rummet! Mina kollegor blev lika chockade som jag. De reste på sig och tog honom därifrån. Med tvång.

Morgonen efter kom han fram till mig och ville be om ursäkt. Det fanns ingen ursäkt i hela världen som jag kunde acceptera från honom efter hans uppträdande. Jag kontaktade istället divisionschefen och gav dem ett ultimatum; "Se till att han försvinner eller så drar jag". Jag hade ingen aning om vad som skulle hända om de skulle välja alternativ 2. Men det gick inte lång tid förrän koncernchefen ringde och berättade att vidriga-slemmiga-äckliga-chefen skulle sparkas så att de fick behålla mig.

Den ena missbrukade sin makt. Till min nackdel.

Den andra utnyttjade sin makt. Till min fördel.

Jag illustrerar inlägget med en "victory" bild, för i slutändan var det ju jag som visste hur slipstenen skulle dras genom att sopa undan maktmissbrukare även om det var ett högt pris jag fick betala.

Till sist lite regler kring fredagsteman som Annika skrivit ihop samt en nerbantad lista på andra fredagsbloggare:

Fredagstemat, det ni läser och följer här på bloggarna hos oss som deltar har pågått i över tre år.
Det började bland oss utlandsbloggare, främst bland oss bosatta i USA. Med åren har fler och fler kommit till, och det är roligt!
För visst är det kul att blogga på tema?

Show and Tells grundare var Aurorabuddha i Texas. Hon har slutat blogga sedan flera år tillbaka, men hennes Show and Tell lever kvar.

Taina och jag, och flera med oss, tycker att det spårat ur lite. Det är lite halvtrist att klicka sig in hos folk som aldrig deltar.
Därför är listan idag ordentligt nedbantad.

Som jag sa, det är roligt att folk vill vara med och temablogga, men försök att vara med då så många fredagar ni KAN. Och är ni inte med så skriv ett litet inlägg på er blogg om att ni inte är med just nu, och när ni kan tänkas ta upp tråden igen.


Det är lite svårt att lösa detta eftersom vi inte vill komma med onödiga pekpinnar och regler. Vi vill inte att någon ska bli sur, inte alls.
Kommentarar gör man som man vill, naturligtvis. Men det är tydligt att det haltar väldeliga där. Kom ihåg att alla blir jätteglada över kommentarer!
Alla.
Jag lovar!!

Fredagsbloggare:

25 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Men GUD VILKEN HEEEEMSK CHEF det var!!!!! Att bete sig på det viset är inte försvarbarrt även om man INTE gör det mot ngn i "beroendeställning", men att dessutom göra det mot en som är "under en på jobbet" är att dra det hela tjugo varv extra! fy FAAAN säger jag bara på ren svenska! TUR att de andra chefen hade vett iallafall! :-)
Sedan ang detta med temabloggare som "aldrig" är med. Jag håller med. Det är lite trist. Borde nog också uppdaera listan kanske?
Men jag ska erkänna att jag själv kan vara dålig på att kommentera. Allt beror på tid tid och åter tid. Ofta hinner jag bara in till de bloggar jag vanligtvis läser (inte enbart på fredagarna då....) men jag försöker kolla runt på de andra med. Dock kan det bli så att jag ntne hinner alla varenda fredag utan några ena veckan och andra nästa osv... Detta gäller särskilt kommentarer. Att hinna LÄSA inläggen gör jag mer ofta även om jag inte hinner kommentera.
Kram!!!

Camilla sa...

Vilken obehaglig typ!
Tur att han fick sparken, för så där är definitivt inte ok att uppträda någonstans.
Han missbrukade sin makt, på helt fel sätt. Tyvärr finns det folk som inte fattar hur man ska hantera makt. Men som väl är finns det de som ser till att dessa blir tystade.

Kram

Nilla sa...

Vilken vidrig chef! Tufft av dig att stå på dig och ställa ultimatum, det är inte alla som hade vågat det!

Jag vet att jag är lite dålig på att kommentera då och då. Ibland hinner man mer och ibland mindre. Men jag gillar ju kommenterar och lite diskussion så det är väl bara att komma igen! (Det ibland vara så också att jag har lite mer tid på fredagsförmiddagar, svensk tid, än senare under dagen, att skriva.)

Önskar er alla fredagsbloggare en skön helg! / Nilla

Annika sa...

För det första: Heja dig! Man behöver alltså inte vara en slemmig gammal gubbchef för att kunna utöva sin "makt" =)
För det andra: BRA att ni gjort om listan!! Jag kopierar den genast. Trevlig helg!

olgakatt sa...

Vilken fantastisk seger du vann den gången! Det visar på ett utmärkt civilkurage att du stod på dig! Sannolikheten att det var du som fått dra dig tillbaka var nog väldigt stor om man ska se till statistiken i liknande fall. Gissar att det la grund till fortsatt bra karriär!

Anonym sa...

Nämen herregud! Vilken jäkla idiot! och va gott att det tag i problemet (honom) direkt.

Trevlig helg!

Suzesan sa...

Guuu' så modigt av dig att ställa ultimatum. Direkt. Bra gjort. Det kan ju bli som ett lotteri!!!Vem de väljer.

Du är bra Taina.

Vilken jävla skitstövel den där, men du vet han var orolig för din position. Så är de flesta karlar i maktens korridor. Men vissa klarar av att hantera det och ser kompetens före kön.(du vet vi har pratat om det förut) Jag har råkat ut för såna chfer med och kollegor. En av mina kollegor sa en gång och det var det VÄRSTA jag hört oavsett om jag hört mycket "Tjejer som utbildar sig till kockar ÄR SLYNOR" Han var sååå nära att få en smäll den gången men kökschefen hörde det. Han blev arg.

Men det var inte läge för bråk just den dan.

Så jag sa lugnt till kollegan" Du har en dröm att bli kökschef men då måste du omvärdera ditt sätt att vara för där kommer inte finnas EN ENDA som vill jobba för dig Aldrig någonsin när du har så inskränkta åsikter"

Kram
/Susanne

Annika sa...

Meh, kära NÅN alltså!!
Vilket as. Det är nästan som på film. Ibland överträffar verkligheten dikten på ett vidrigt sätt.
Men, han fick sig ,den jäveln. Vet du var han jobbar numera?
usch, taina så otäckt. Men, det blev du som satt med triumf på hand, till slut. YESS.

Ja, det där att uppdatera listan var ett måste...
Hoppas nu att ingen tar illa vid sig.
Kommenteradet ÄR inget tvång för ngn. det hoppas jag att alla vet och fattar...

Kramar!!

Mrs Clapper sa...

Usch vilken fruktansvärd människa. Synd om honom, han måste ha oerhörda problem som beter sig så!


Här fredagsbloggas det!
http://mrsclapper.blogspot.com/

Taina sa...

Saltis:
Det finns chefer och så finns det chefer. De som missbrukar sin makt SKA bort. Jag vet också där det funnits kvinnliga chefer som utnyttjat sin makt.

När självaste koncernchefen ringde blev jag verkligen överrumplad för det visade att detta tolereras INTE och han var så himla schysst.

Full förståelse för att tiden ibland är knapp, men håll med om att den långa listan av namn har bara blivit ett skal utan innehåll. I alla fall magert innehåll. Jag har känt det tråkigt att klicka in hos några som inte varit med på flera månader. Det är ok att hoppa av eller ta en paus. Det är ju ingen sekt precis. Hahahaha!

Hoppas du får en bra helg nu och att halsonten håller sig borta!

KRAM!

Camilla:
Ojoj vad många det är som blir utsatta för sådant här. Vissa säger ingenting utan går vidare och då får vi ju aldrig bort svinen. Men som du säger, är det tur att det finns dom som har lite vett i alla fall!

Kram på dig!

Nilla:
Fy fan för sådana människor! Jag var ganska så skärrad och hade ingen aaaaning om vad som kunde ha hänt om de hade valt att låta honom stanna kvar. Hade jag varit tuff nog och sagt upp mig? Hm jag tror faktiskt det. Jag tar inte skit. Inte av någon...

Vi tyckte, som Annika skrev att det har tunnats ut bland fredagsbloggarna och nummer 1 behövde listan uppdateras och nummer två lite riktlinjer, utan att vara pekpinnar att syftet är att läsa varandras tolkningar och erfarenheter och skapa, som du säger, diskussion eller bara ge en uppmuntran är ju också kul.

Hoppas du också får en skön och varm helg!

Annika:
Tack! Nä man behöver inte vara slemmig gammal gubbe!

Listan behövde en putsning. En rejäl putsning dessutom.

Trevlig helg!

olgakatt:
Tyvärr är det så statistiskt att många blir kanske ombedda att se sig efter något annat och tugget om att det är en rå miljö och blabla gör att den drabbade drar sig undan. Men jag är glad att jag stod på mig! Jag har aldrig haft bekymmer med mina jobb inom företaget och stormtrivs med det jag gör och de jag jobbar med och för.

maisoui:
Eller hur! Idiot är bara förnamnet. Men puts väck med honom.

Hoppas du får en trevlig helg!

Suz:
Tack snälla. Jag var chockad, ledsen, besviken ja allt du kan tänka dig. Men sedan fick jag ju rätt att så beter man sig inte. Inte någonstans. Du var ju tuff som sa så till din kollega! Kanon! Heja oss!!!

Kramar!

Annika:
Om du bara visste vad jag sett och hört och upplevt inom den tunga industrin som för 20 år sedan var väldigt mansdominerad! Inte undra på att jag har stor näsa, för det är många lager skinn som jag har fått odla under åren!!! Ur munnen kan de värsta svordomarna hagla när jag eller någon i min närhet blivit illa behandlade. Och ja, jag vet vart han tog vägen. Har faktiskt träffat honom men för mig existerar han inte. Däremot undrar jag vad han sa till sin fru och sina 5 barn!!!! SVINET!

Listan ser MYCKET bättre ut nu :D

Trevlig helg på dig nu.

KRAMAR!!!

Mrs Clapper:
VÄLKOMMEN!! Ska genast lägga in dig på listan.

Ja den människan hade enorma problem med sig själv.

Desiree sa...

Usch vilken människa! Tur att det ordnade sig till din fördel men ändå en obehaglig upplevelse att behöva vara med om. Ja alla kanske inte vill göra komet karriär eller ha den typen av "makt". Det finns olika typer av makt och man kanske inte vill ha makt för det finns ju så mycket annat i livet också. Makt precis som du säger gäller att förvalta på ett bra sätt om man har den och icke missbruka den. Tyvärr är det ju allt för många som missbrukar sin makt på fel sätt.
Ha en underbar fredag och kram.

Musikanta sa...

Det verkar som om han har stora alkolholproblem - i vilket fall kan han inte hantera alkohol alls, och då borde han lägga av att dricka. Även om han var intresserad av dig (trots fru och fem barn) tidigare, var han väl inte oförskämd innan den fatala middagen...

Det var strongt gjort av högste chefen i alla fall att ge honom sparken. För att inte tala om hur tuff du var som vågade ta strid!

Tyvärr finns det ingen chans i världen att man ska hinna läsa hos alla som skriver fredagstema - är det ett krav får du stryka mig meddetsamma. Det tar flera timmar för mig att bara läsa och kommentera hos de bloggvänner som står närmast på min länklista. Många av dem är heller inte med på temat.
Kram/M

Petra H sa...

Åh, vad ARG jag blir när jag läser din berättelse för jag tror att det är vanligare än man kanske tror. Inte att bli kallad för hora av sin chef men att man hamnar i situationer där chefer utnyttjar sin makt och speciellt om man är ung och dum (söt?) kan det vara svårt att sätta ner foten. Jag har själv varit med om jobbiga jobb-situationer där vissa chefer visat för mycket intresse för mig och mitt privatliv än för arbetet jag har utfört.
Jag är imponerad över hur tuff du var / är, men det måste ha varit bra att du hade vittnen till händelsen!
Kram och trevlig helg!

Taina sa...

Desiree:
Ja inte vill man att någon ska behöva gå igenom dylika saker. SÅ ONÖDIGT! Men som sagt var så blev det ju bra när han sedan försvann ur företaget.

Själv har jag aldrig strävat efter varken karriär eller makt. Däremot så vill jag vara med och påverka. Tror att en del har bara karriär och makt i sikte. Tyvärr.

Ha en fin helg!

Kram!

Musikanta:
Jag tror också han hade problem med spriten, men det ursäktar aldrig beteendet. Och jag tyckte aldrig han var oförskämd innan denna händelse. Men det kanske låg något och grodde där redan. Vem vet? Så här efteråt är jag stolt över att jag ringde!

Snälla Musikanta, som Annika och jag skriver så är det givetvis inget krav att kommentera hos alla. Absolut inte. Däremot så blir ju många glada av att få en respons. Det är vad vi tror. Jag hoppas verkligen att du fortfarande vill vara kvar. Själv tycker jag det är kul med dessa teman, läsa hos andra och utbyta erfarenheter. Det var verkligen inte vår mening att komma med pekpinnar. Listan däremot behövde dock rensas. Där fanns ju flera som inte varit med på månader.

Hoppas du får en fin helg.

KRAM!

Anne sa...

Fy fan vilken typ och fy fan vilken upplevelse. Att sitta där och se, höra gubben bete sig på det här sättet. Det kan INTE ha varit roligt eller enkelt för dig där och då. Jag tror många skulle gått hem, gråtit, sagt upp sig följande dag och känt sig förlöjligade. Tack och lov att du inte gjorde det, redan då hade skinn på näsan och var tillräckligt stark att agera som du gjorde. Jag tror tyvärr det finns alltför många chefer som missbrukar sin makt, förhoppningsvis inte så extremt och hemskt som den här typen, men som Petra H var inne på, det finns nog en del "out there".
Jag känner personligen till ett fall där killens chef hela tiden begärde in tjänster som fick heta de var arbetsrelaterade men vad det handlade om var rena privata ärenden. Som t.ex. att chefen ringde den anställda på en fredagkväll ocd bli hämtad från flyget (pga affärsresa, men det hörde verkligen inte till denna persons uppgifter att agera personlig assistent), denna chef "hotade" även de anställda och sa att för de som utnyttjar sin semester så kommer det bli svårare med befodringar längre fram då han (chefen alltså) var av åsikten att semester var för mesar...Det här är ju också ett maktmissbruk som skadar hela gruppen, i såna här fall ska man ju helt klart ta det högre upp, till chefens chef. Vad dock denna person gjorde var att han slutade, sökte nytt jobb.
Jag läste nånstans en undersökning som visade att flertalet höga chefer besatt alla psykopatiska drag. Det låter kanske inte så uppmuntrande.
I alla fall, vilken verklighetsstory du hade att komma med. Det är sisu i dig Taina!
Ha en riktigt skön helg.

Marianne sa...

Slemchefer ska åka ut på ändan! BRA gjort Taina! Tack och lov har jag aldrig råkat ut för sådana, och nu är jag så gammal så nu riskerar jag nog inte det : D

KRAM!

Grekland nu sa...

Tala om maktmissbruk!! Men jag beundrar verkligen dej som vågade säga ifrån. Vet faktiskt inte hur tuff jag själv skulle varit i en sån situation. Trevlig helg!

Taina sa...

Petra:
Nu var detta in min chef som jag rapporterade till. Den här jobbade inom samma division som jag och hade gjort det ett tag. Min dåvarande chef var en schysst en. Men han mådde dåligt av den här händelsen han med. Och ja, det händer mer än vi tror. Jag har fler exempel men avslöjar dem inte här. Inte än. Det kanske blir ett skyddat inlägg framöver...
Mina kollegor och medarbetare både såg och hörde allt. Det var fruktansvärt jobbigt. Men nu är det historia, som tur är!

Kramen!

Anne:
Ojoj så många exempel det finns inom det här området och då jag har varit i en mansdominerad värld som stålindustrin är, så har jag varit med om fler än detta fall. Jag tar verkligen inte skit och jag tycker inte om att bli utnyttjad där någon missbrukar sin makt. Nu råkar ju jag vara en ganska glad, framåt och pratsam person och en del tror kanske att jag i och med det är "flamsig" och lättfångad. Men se där har de fel! Som jag skrev i ett tidigare svar så kan jag berätta mer i ett skyddat inlägg...

Kram på dig!

Marianne:
Det har nog inte med åldern att göra. Vissa ska bara hävda sig inför det motsatta könet tyvärr. Men alla slemmisar ska UT och det med basta. Nu har jag lärt mig vissa kännetecken och ser upp!

Kram kram

Grekland nu:
Jag vet inte heller hur tuff jag var utan det var en instinkt till mångt och mycket. Det var ju så FEL och så kunde det väl ändå inte vara, tyckte jag. Men jag är så glad att företaget hade så vettig personalpolicy och det var avsked med omedelbar verkan eftersom han dessutom "tog på mig" inför de andra. Så j*kla pinsamt. Men OJ vad jag har blivit tuffare efter det!

Trevlig helg på dig med !

Pettas sa...

Bra inlägg om ett maktspråk som är alltför vanligt, ännu, synd nog. Du var tuff, men jag vet att jag antagligen skulle ha gjort likadant i din situation, med risk att få gå själv. Man tar inte vad som helst. Turligt nog är jag min egen chef just nu med en härlig styrelseordförande( maken).
ha det gott och tack för trevligt temainitiativ.

Taina sa...

Pettas:
Visst är det vanligt och vanligare än man tror!

Det låter härligt att få vara sin egen chef och "bara" maken som styrelseordförande ;)

Vad kul att du gillade temat! Ha en fin helg. Här skiner solen och de har lovat dryga 20 grader idag så jag ska iaf njuta!

Fröken Anki sa...

Men usch! Vilket maktmissbruk. Skönt att koncernchefen tog tag i saken och utnyttjade sin makt positivt.
Och bra att du stod på dig. Inte alla kvinnor som orkar eller vågar!

Bra temaval tycker jag. Intressant att läsa allas olika bidrag.

Tack för uppfriskningen av minnet för oss temabloggare. Erkänner att jag varit en av dem som inte varit så duktig på att kommentera överallt. LIte har det faktiskt berott på att det varit så många på listan och att allt inte deltagit jämt heller. Så när man klickat sig igenom flera utan att det varit nåt att läsa så har jag gett upp. Dåligt av mig, jag vet - men...

Nu ska jag bättra mig. Och så ska jag lägga upp den aktuella listan i sidomenyn.

Hoppas ni får en fin helg!
kram

StrandMamman sa...

Sisu-Taina!!! Bra, inte ta skit och inte låta skitstövlar som han slippa undan!

Kramar!

Sunflake sa...

Hej Taina :)
Jag är ny här i gänget, vilken rolig tradition ni har skapat!!
Instämmer med de andra, fyyy vilken typ!! Och modigt att våga säga ifrån - och säkerligen skönt att vara den som fick kvar på jobbet. Det finns ruskiga typer där ute!!
Kram o söndagshälsningar annica

HeLena sa...

På dom bara!! Starkt och modigt av dig att sätta åt honom! Kul att det sen gått ännu bättre för dig!

Makt är något vi måste ansvara över också även om det ibland är svårt!

Hoppas du har haft en fin helg!
KRAMAR!

Anna, Fair and True sa...

Vilken bra illustration av makt. Både positiv och negativ som man skulle kunna benämna det. Bra att det blev bra för dig i slutändan!