torsdag 1 oktober 2009

Open house


Hösten är här! Bara 6 grader på morgonen, brrr. De har lovat kring 15 mitt på dagen. Nu menar jag Celsius såklart. I Fahrenheit, som de använder här annars, så skulle det vara alldeles för kallt för årstiden. Men 6 grader Celsius är också betydligt kallare än "normalt". Ja, jag läser väderprognoser och väderstatistik väldigt noga. Normalt för årstiden, mitt på dagen, är 69 Fahrenheit. Räkna ut det i Celsius om ni kan! Ger er formeln här: (69-32)/1,8. Det finns en "quick and dirty" variant som är (69-30)/2. Nu blev det himla mycket väder här och nej, jag är inte meteorolog!

Hösten innebär också att sätta sig in i vad som händer och kommer att hända i skolorna. Har nu tillbringat två kvällar på sk Open House. Först Minstingens skola och oj vad mycket information vi fick från fröken Mrs F. Allt från det rätta penngreppet till tips på matte-uppgifter för 5-åringar. Vi fick dessutom titta oss omkring i klassrummet och det hängde så mycket olika alster på väggarna så jag blev smått yr faktiskt. Men sedan kom det typiska amerikanska "Please sign up and volunteer for upcoming activities and a helping hand in school". Många föräldrar, mammor mest, skrev upp sig och listorna fylldes snabbt på. De engagerar sig verkligen men de flesta mammorna här jobbar ju inte.

Vi skulle även plocka äpplen (ritade sådana) ur korgen och vips så kunde man läsa vad man skulle bidraga med till skolan! Jag fick äpplet med "8 sponges". Bemöttes då med "Nice and thanks". Hade jag något val?

Öppet hus på high school var annorlunda. Vi började med samling i aulan. Det var föräldrar till barn i årskurserna 11 och 12, dvs Juniors and Seniors. Tonårsdottern är en Junior och det finns 355 Juniors på denna skola med ca 1500 elever. Rektorn, en mycket sympatisk sån, berättade om kvällen samt det nya Grading Portal som körs igång på fredag. Där kan vi föräldrar följa online hur våra barn ligger till med sina betyg, hemuppgifter och ev frånvaro. De flesta föräldrar tycks tycka detta är ett utomordentligt verktyg för att hålla koll på sitt barn.

Kvällen fortsatte med en rundvandring till de olika klassrummen. Tonårsdottern har 7 lektioner per dag eller 7 periods som de säger här. Mellan varje lektion har de endast 4 minuter på sig att förflytta sig till ett nytt klassrum. Det är en väldigt kort tid att återhämta sig, anser jag. Lunchrasten är endast 20 minuter.

Lärarna som vi träffade var helt suveräna och berömde just den här klassen "It´s a great class". Skolan är modern och väl utrustad. Något klotter förekommer inte. En av lärarna visade stolt upp handdatorerna som de använder i kemin och berättade att "This is what you are paying taxes to" och så log hon. Skolan finansieras bland annat av fastighetsskatten.

Summa sumarum så var båda dessa öppet-hus-kvällar riktigt bra.

20,6 Celsius är svaret :D

11 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Har de fortfarande exakt samma schema varje dag? Tycker det verkar så trist. Mer varierande i Sverige med olika lektioner varje dag samt långa dagar i början av veckan och kortare mot slutet.
Måste de fortfarande be om lov om de ska gå på toa? Och får de lämna skolområden under skoldagen (inte för att de har tid men om de hade haft tid)?

Jag menar i high school alltså, inte i Kindergarten! :)

anna of sweden sa...

Haha. Smart med äpplena! Svårt att säga nej då ...

Kramelikram!

Annika sa...

Här är en som verkligen volonterat mkt i sin dag! jag hjälpte till 2-3 ggr i veckan då K gick i de lägre klasserna på ES. Tyckte oftast det var roligt.
Nu på MS har jag inte hjälpt till en endaste ggn. Det finns ju inte lika mkt för volonterande fldrar att göra när barnen blir större. ja, man kan hjälpa till med fund raising, i bibblan mm.

Ja, det är kort om tid mellan lektionerna, men jag har inte hört min K klaga en enda ggn. Hon har five periods varje dag, sk block schedule, 90 minuters lektioner.

skolsystemet är annorlunda än Sverige, men bättre...Det tycker iallafall jag.
Gillar disciplinen och att det verkligen hålls koll på så mkt, som mobbning. Och att man kan hålla koll online.

Japp, medeltempen här nere i DC första okt är 70 grader F.
Idag är det riktigt vackert väder, men imorse då jag gick ut var det BARA 8 grader varmt...

KRAMAR!!!!

Jenny sa...

Men är det inte konstigt, att nästan alla kvinnor arbetar -utom de som har barn i skolan i vita, välbägrade förorter!? Det är exakt likadant i vår skola, och jag är ju för allan del lika dan (och hjälper till i skolan och är klassmamma dessutom ;-)), men som idag när jag pratade med Mathildas lärare, så säger hon att hon det räcker med att göra en emaillista med mammornas email, inte pappornas, för hon har bara fått mammor som vill hjälpa till i klassen och SAMTLIGA barn bor dessutom med båda föräldrarna, så det behövs ju bara en emailadress per hushåll!? Inte för att just det inte är bra, men hallå! Är vi tillbakaflyttade till 50-talet helt plötsligt?? Den där 50%-iga skillsmässostatistiken kan helt uppenbarligen inte gälla vår skola då ;-). Kram!!

Taina sa...

Anna, Fair and True:
Schemat varierar i år. Det gjorde det inte i grade 10. Vet inte om det har med årskursen att göra eller om det är något nytt. Ja, de måste be om lov för att gå på toaletten och de får unde inga omständigheter gå ut ur byggnaden under skoltid. Om de inte har utegympa vill säga. Någongång har jag åkt dit med något Bella har glömt och då måste jag gå IN för att ge henne det.
Det är annorlunda men å andra sidan är de hemma tidigt ;)
Kram

Anna:
Ja eller hur? Det var lite kul faktiskt och visst kan jag skaffa 8 svampar. Nema problema.

Kramelikram

Annika:
Jag tycker också om det här systemet. Verkligen! Däremot så kan 4 minuter vara i det kortaste laget. Men precis som Karolina så klagar inte Bella heller. Hon tycker det är skönt att göra undan allt och sedan få komma hem tidigt.

Jag skulle gärna vilja ställa upp i Kindergarten om jag bara fann tiden. Ska nog ta ledigt någongång. Det skulle vara kul att se vad de gör på sina sk "centers". Jag är imponerad av alla mammor som jobbar så engagerat med skolan!

Psst jag drog på lite värme i morse, men säg inget åt Jonas...

KRAMEN!!

Marianne sa...

Det är enklare att ta fram sin konvertör : ) och då får man att 69°F=20,556°C : D

Bra att föräldrarna får komma till skolan redan nu, så vet ni var ni har era barn och allt sånt. Ska du köpa åtta svampar och ge till skolan? Jag fattar inte, har de inte pengar till sånt? Är det till svarta tavlan?

Kramar!

Taina sa...

Jenny:
På själva Öppet Hus var det nästan lika många pappor som mammor men jag såg faktiskt inte en enda pappa som skrev upp sig. Det gjorde inte jag heller. Skulle vilja men kan inte klona mig. Den här förorten är en välbärgad förort, ja, men jag har märkt att en del har faktiskt börjat visa intresse för att börja jobba. Men nu finns ju inte så många jobb att söka.En av grannarna har tagit på sig 10 timmars jobb som hon får lön för. Sedan ställer hon upp på allt annat UTAN lön. Jag beundrar dem verkligen.
Kram

Marianne:
O ja! Här köper vi ganska mycket saker som barnen ska ha med sig till skolan. Innan skolan börjar får vi en lista över allt som ska inhandlas och sedan kan det komma fler men då är det mer frivilligt. En del lärare använder till och med sina privata saker för att ha i klassrummet. Det kan jag inte tänka mig det sker i någon större utsträckning i Sverige.

Dessa svampar ger jag som mitt bidrag till skolan och svarta tavlan är numera vita tavlan....

Kramar!

Emmama sa...

Vad spannande att lasa om skolor i andra lander. Tycker appel-systemet var himla fiffigt och lite sponges har ju du tid att fixa nasta TISDAG, eller hur? :) Hoppas ni har en skon kvall! Har galler nattjobb och jag ska fixa en kopp te nu. Kram!

kalasLotta sa...

Nu ska jag skriva en kommentar som inte alls har med open house att göra..

Vi har bokat in killarna på Racing-team i Ski Butternut..det ligger nära er eller hur?

Taina sa...

Emma:
Det är ju annorlunda, men vi tycker det funkar bra! Ja det där äppeltricket ska jag nog köra hemma någon gång men då ska det finnas sysslor på äpplena istället! Typ Städa toa- Tvätta tvätt osv!! Hahahaha.

Kramen och jobba på!

Klas-Lotta.
Butternut ligger ca 1 h från oss. Maken och Minstingen har årskort där. De är ju stora skidfantaster! Då ska ni givetvis titta förbi hos oss när ni har vägarna förbi :)

alegni sa...

på ett vis är det ju rätt kul att föräldrarna engageras så mycket i förskolan/skolan där. ingen sån aktivitet här, inte.
i vår kommun är det skola mellan 9 o 15 på högstadie- o gymnasienivå. gymnasisterna har visserligen håltimmar ibland beroende på vilka kurser de valt. de fasta skoltiderna beror på att vi har en vidsträckt kommun med en massa små byar o alla elever skjutsas in till smedsby, där kommunens skolcentrum ligger. våra ungar har 2 km till skolan o får därmed ta sig till skolan med egna medel.

jag vet precis vilka ålderstillägg som börjar smyga sig på i vår ålder. suck. jag undrar ändå om du inte borde få nån sorts behandling för din försvunna ledvätska så du inte utvecklar artros eller något annat lika otrevligt. ta reda på!

skön helg! kram!