onsdag 30 september 2009

Vart tar ledvätskan vägen

Jag älskar att springa. Det är inget nytt. Men det blir svårare med åren har jag märkt och min fd personliga tränare tjatade om att jag måste göra något annat än bara springa. Ja men det gör jag ju! Jag groovar och jag dansar zumba och jag kör styrketräning. Ska inte det räcka? Okey, jag är inte lika fokuserad som Träningslyckan för guuuuuuud vad duktig hon är! Idag har jag klätt mig i grönt, för jag är grön av avund helt enkelt!

Oftast springer jag längs landsvägar och alla vet ju att vägarna har en viss lutning. Så vad händer? Jo jag kompenserar denna lutning och ser ut som en jävla pilbåge och det känns efter ett par mil ska jag bara få upplysa er om! Jag är ju inte 5 år längre med en smidig kropp som en gummisnodd utan en gammal kärring där smörjsystemet börjar kapsejsa. Smörjsystemet i leder alltså. Eller ledvätskan. Har ju fått det inpräntat att med åren försämras det och leder tar slut efter för mycket nötande på vägar. Ja men hallå! Vart tar vätskan vägen då? Kissar jag ut den eller? Läcker det någon annanstans i kroppen? Ja vart fan tog min ledvätska vägen?

En gympolare föreslog att jag skulle alternera mellan höger och vänster vägren. Ja men jag får väl inte mer ledvätska för det! Pilbågen spänns bara åt andra hållet och så har jag problem på BÅDA SIDOR!

Ibland springer jag i skogen faktiskt. Speciellt när det ska tränas i backar. Då är det inte fråga om någon pilbågslöpning åt sidorna. Men däremot ser jag ut som Quasimodo. Speciellt vid sista backen. Löpteknik är inte lätt. Speciellt om man har förlorat all ledvätska. Undrar om det går att fylla på?

Så här ser det ut i skogarna där jag springer:

Så här fint är det och underbara backar att kämpa sig uppför. Den bruna hårbollen är min springpartner. Det är hunden alltså.

Han är en trogen följeslagare. Rättare sagt så är det jag som är följeslagaren i det här fallet. Han ligger alltid steget före. JAJA, jag menar STEGEN!

Bevis för att det är backigt så tog jag denna bild från platån.

När vi kommer ut i civilisationen igen , dvs på "vår" gata, måste hunden sättas fast i koppel och DÅ blir han MIN följeslagare. Han stretar emot lite försiktigt tills matte ropar FOOOOOOOOOOT!

Ledvätska eller inte, jag tänker inte sluta springa för det.

Spring Taina. Spring.

14 kommentarer:

anna of sweden sa...

Lite glucosamine kanske?
Ska göra susen för lederna.
Har jag hört.

Kramelikram!

Annika sa...

Vad fina omgivningar du har!
Så vackert.
OCH jag är grön av avund på dig!!
Önskar att jag tränade hälften så mkt som du gör.
Kram!

StrandMamman sa...

Keep on jogging, baby!! Jag blir helt utmattad bara av att höra ordet springa, så jag beundrar dig oerhört för att du klara av alla de där rundorna och backarna!!

Saltistjejen sa...

Du det är inte ätt. Troligen är det allra bästa du kan göra att ha riktigt bra skor? Vad hnde med de där känguruhoppdojorna förresten? ;-)
Jag tycker egentligen bättre om att springa i skog än på asfalt eller som här betong! Men det är svårt att hitta sådana ställen. Hemma fanns ett par men oftast blev det ändå att man sprang längs vägarna i stan.
Jaja, numer springer jag ju inte längre. Tyvärr kan jag inte skylla på urläckt ledvätska utan helt enkelt lathet.... Fyyyy!
Men men jag hoppas min träningsmotivation ska komma igång igen så småningom.
Kramar!!

Marianne sa...

Är rädd att jag inte kan bidra med några som helst bra tips i de här frågorna ... Men det borde finnas någon idrottsläkare som du kan prata med? Jag tror inte vanliga läkare kan sånt där, det krävs nog en läkare som är specialist på sånt. Och kanske en sjukgymnast som är specialist på idrott. Det tycker jag att du ska leta reda på!

Haha, jag kunde komma med lite tips i alla fall!

Men jag har lovat mig själv att jag ska börja på gymet när vi har flyttat! PROMISE!

Kram!

Taina sa...

Anna:
Gluco.vaddå? Finns det i godishyllan månntro :D

Kramelikram

Annika:
Vsst blir det mycket träning men inte så målmedvetet alla gånger. Jag försöker följa Sporty Spice veckoschema och ibland går det bra och ibland mindre bra.

Det är riktigt fint här! Jag gillar det verkligen! Du får komma upp som jag har sagt förut.

Kramen!!

Strandmamman:
Du, det krävs en del att dansa Zumba också så som du gör!! För det svettas man bra av eller hur?

Om man jämför min löpning med elitlöparnas så kanske det skulle kallas för "gång".

Kram

Saltis:
Skor är A och O! Verkligen. Tidigare slarvade jag med det men nu köper jag nya efter ca 9 månader. Egentligen ska man köpa efter antal sprungna mil i dem. Men men, Who counts?

Du som har allra vackraste parken att springa i! Åh jag skulle kunna springa där minst två ggr om dagen! DET är väl motivation nog att veta att parken finns där. Runt hörnet! Ut med dig, Saltis. Hahahahaha!

Kramen!!!

Marianne:
Jag gick hos en sjukgymnast förra året. Just nu har jag inga speciella åkommor förutom åldern då. Men efter flera års springande så börjar kroppen nöta på delar pga avsaknad av ett visst smörjmedel. Hur svårt ska det vara att fylla på egentligen? Det finns ju Botox och silikon. Kanske det finns ledvetsamedel att injicera??? Och Du lite silikon i rumpan skulle inte skada heller. Den har ju blivit så platt. och lång...

Men tack för tipset!

Kram!!

alegni sa...

det finns nog inget annat att göra än att lägga löpskorna på hyllan för all framtid ;) nä, seriously, kontakta nån som förstår sig på så du gör rätt o inte förstör lederna för gott.
det är VACKERT i new england så här års. finnarna brukar skryta om ruskan i lappland, men den är ju inget jämfört med era lövträd!
kramkram

Anonym sa...

Tack tack för dina ord! Men vet du, du behöver inte klä dej i grönt för du är också en duktig tjej! Du har väl sprungit marathon dessutom - det är respekt! :)Härliga träningsmiljöer att springa i har du åtminstone!

Anna, Fair and True sa...

Du kanske får börja cykla istället för det är skonsammare för knäna. Sedan har jag lärt mig nyligen att när man stretchar och gör andra slags övningar ska man alltid flexa foten för annars tär det på knät.

Taina sa...

Ingela:
Det skulle jag ALDRIG kunna göra! Lägga skorna på hyllan vill säga. Då får de amputera fötterna på mig först. Det går skapligt med löpningen. Jag får nog vänja mig vid att det känns mer stelt med åren. Har ingen direkt värk. Bara stelhet...du vet hur det är i den här åldern.

Kramen!

Träningslyckan:
Jag menar det verkligen. Du visar så öppet dina mål och vad du sedan har gjort varje vecka. Det är imponerande. Och din viktminskning kan jag bara säga ett stort GRATTIS åt.

Jodå, det har blivit 8 stycken maror och snart blir det den 9:e om jag får hålla mig frisk.

Det är fint här och fina spår (och backar). Hösten är den bästa årstiden för utomhuslöpning tycker jag.

Anna, Fair and True:
Jag har provat på spinning flera ggr men det är ju så tråååååkigt. Tycker jag. Vattengympa med löpning är också skonsamt. Flexar foten gör jag alltid och det KÄNNS! Äh man är nog bara gammal och stel :D

Kram

Anna, Fair and True sa...

Jag menade att du skulle cykla utomhus istället för springa. Jag gillar iofs spinning själv men jag kan förstå att det inte är så kul för alla.

Helena sa...

Ja, visst är det lite småtungt att inse att kroppen börjar lite begagnad... Annars är det få saker som går upp mot att springa just i skogen, personligen vill jag gärna ha en karta och en kompass i handen också. Men du behöver inte ge upp hoppet, Taina. Svärfar är 78 och springer fortfarande - även han, helst i skogen med en karta i handen.

Suzesan sa...

Kanske det rinner ut med porerna eller när du svettas när du springer.Nere vid fötterna menar jag. Varje gång du sätter ner foten så splasch! Zip tjipp zip zip;)

Var rädd om dig. Kanske du skulle bli ändå mer stel om du slutade att springa. Nån måste ju kunna förklara hur det funkar och hur det blidas och hur man fyller på. DEt måste ju gå att fylla på tycker jag. ledvätskan. Fin natur du springer i. Vackra bilder.Run Taina RUN!

Ha en bra kväll
Kram
/Susanne

Jemayá sa...

Vilka fina omgivningar du har att springa i! Åh om jag skulle ha karaktär att få iväg mig på jogging, men jag tycker det är så trist! Beror kanske på att jag ju inte har behov av att vara ensam, tvärtom, men med tanke på kondisen skulle det inte skada och jag tror nog min mamma skulle klara av Daniel så länge jag skulla vara borta (typ 15 minuter, har ju ingen kondis att tala om :(. Finns hopp om att en bystjej börjar dra zumba, DÅ ska jag aktivera mig :). Keep on running, Taina (kanske helst i skogen, det borde väl vara bättre för hela kroppen!)kram!