måndag 19 oktober 2009

Skrämmande

Det snurrade visst runt för henne totalt. Hon tog sig till den lokala banken, beväpnad, och bad en bankanställd ringa 911. Det var inte frågan om ett rån, utan ett självmordsförsök. Skjutningen skulle utföras av polisen. Helst genom fönstret. Det var hennes önskan, men det blev inte så. Kvinnan är bara 29 år och ingenting blev som hon hade tänkt sig.

Maken fick ett mail. Denna 29-åriga kvinnan är en av hans anställda. "Shit", tänkte jag! Henne har jag ju träffat. Verkade helt normal. Om de nu vill begå självmord, varför ge sig ut bland folk? Jag vet, de tänker väl inte så då. Men läskigt är det. Och än en gång kom det här med vapen in igen. Har varenda en vapen här kan man ju undra?

Sedan kommer Tonårsdottern hem från skolan och berättar om en Code Red Drill, dvs en övning som görs regelbundet, i händelse av en eventuell skolmassaker. Dörrar låses och eleverna skall lägga sig ner för att inte synas. Skulle någon råka vara på toaletten, skall han/hon stanna kvar där. Insläppt i klassrummet blir de inte då! Hur kul kan det vara? Övriga skolor, som inte är "direkt" inblandade får då en Code Yellow och bevakas även de. En skola väljs ut som samarbetscentral och ansvarar för den externa kommunikationen, så som med media.

Det är skrämmande med allt våld omkring en. Och att vi dessutom måste genomföra övningar "utifall" det händer. Blir så förbannad när jag tänker på det! Samtidigt som jag tycker det är bra att barnen är förberedda.

Vad hände med "Life is good" ?

10 kommentarer:

Annika sa...

Men fy tusan med arbetskamraten på banken!! Snacka om att inte kunna tänka klart, och när kan man det om man är SÅÅÅ olycklig som den stackars kvinnar är?
men man undrar ändå varför? varför utsätta andra?
Varför???
Ja, det är märkligt.

Skolskjutningar är ju för j-ga och som mamma kan man icke låta bli att fundra över dem...
TÄNK om det skulle hända. Vi vet ju att det kommer att hända igen, flera ggr om tom, men tänk om det händer ens eget barn? O du grymma öde!

Men annars tycker jag inte att det är våldsamt i samhället här (i snälla förorterna iallafall), inte alls. Jag är aldrig rädd då jag är ute och går, inte rädd om jag åker t-bana. Inte rädd om jag är ute ngn kväll, jag är nog fan räddare i Sthlm än jag är här...
Faktiskt.
Ja, jag undviker alla ställen inne i DC som är IFFY. SJÄLVKLART!! Det gör man, och det vet man.

Vapen är ett hett ämne här, och man funderar på varför det är sp förbenat lätt att få tag på vapen. Det skiftar ju fr stat till stat, men på mpnga ställen (inklusive min egen stat) är det lätt att komma över vapen.
SÅ skrämmande! SÅ FEL!

Dock är det ändå bra att eleverna får ta del av vad man ska göra om det vidrigaste av vidriga inträffar...

HUR mår du idag då?????
Stora kramar från ett soligt Norra VA!!!

Anonym sa...

Helt sjukt?? Men då måste ju jag ha träffat henne också?? :o

Sen vad gäller skolorna...
Våldstrappan tycks börja en bra bit upp i det där landet pga alla vapen...

Kram kram

Saltistjejen sa...

Fy vad hemskt!!!!
Det är så sorgligt att folk mår så dåligt att de gör sådana här saker. MEN det är en sak att må dåligt och göra desperata handlingar. En helt anann sak att faktiskt ha tillgång till vapen så att den desperata handlingen kan bli farlig för omgivningen!! håller helt med dig om att det är justt DETTA med tillången till vapen som gör det ännu läskigare här. I Sverige finns också vapen i omlopp där det inte borde. MEN det är ändå inte på långa vägar så vanligt och "enkelt" för en vanlig dödlig att få tag på vapen där som det är här.
Usch! Det måste dessutom kännas mycket konstigt för J att det var hans anställda!!!! Herregud. Man skulle ju börja titta lite konstigt på alla andra anställda också efter det...
Tur det inte blev värre iallafall.
och det här med skolmassakrer är så fruktansvärt tragiskt! Så hemskt! Men visst är det bra att de har övningar så att de åtminstone vet vad de ska göra OM det skulle hända. Men fy! Det är så fruktansvärt att jag inte hittar ord.
Hoppas du mår bättre nu med DINA skotthål iallafall! :-)
Kramar!!!

Camilla sa...

Fy tusan, stackars manniska! Hon maste ju ha enorma problem for att ens fundera i de banorna.
Jag borjade genast dra kopplingar till da de hittade kulhal pa din makes jobb.
Hoppas nu bara att hon far den hjalp som hon alldeles sakert behover.

Ha det gott.
Kram

Taina sa...

Annika:
Visst är det för jävligt? Stackars människa. Hon mår säkert pyton. Inte nog med det, hon har småbarn också. Det här hände inte i "vår" stad. Här är det suuuuperlugnt och poliser överallt. Staden det hände i är en stad där det lagts ner en del industrier och ganska stor arbetslöshet. Men hon hade jobb! Så man undrar ju?

Jag blir rädd varenda gång Bella nämner om dessa övningar. Men de är nödvändiga. JAG VET! Jag undrar bara vad barnen tänker när de ligger där och "övar". Sjuk tanke på något sätt.

Jo tack, jag mår bättre och bättre för varje dag. Doktorn sa att jag kommer att känna mig trött i 2-3 veckor. Omställning eller adjustment. Hm, kanske en ommöblering inuti mig?

Nä nu ska det promeneras korta sträckor varje dag. Sakta men säkert :)

Kramar!!!

Albert:
Du har med största sannolikhet träffat henne. Inte kanske pratat med henne direkt. Men visst är det sjukt?

Skolan ja, jag blir mörkrädd! Men nu ska vi hoppas att det ALDRIG kommer att hända!

Kram på dig

Saltis:
Som du sa i en tidigare kommentar "skotthålen är gjorda av doktorn" och det är jag glad för! De läker bra men det gör j*vligt ont när jag hostar, för att inte snacka om NYSER! AAAAAAAAJ!! Men nu är jag uppe och traskar mycket.

Gud så hemskt det måste kännas för denna arma människa som är så ung och J tycker att det är obehagligt. Nu kom ingen till skada, som tur var. Polisen befann sig precis utanför och kunde på så sätt rycka ut fort.

Övningarna i skolan är bra. De är på high school och fattar instruktioner och risker. Men på elementary eller middle school då? Jag har inte hört att Liisa varit med på någon övning än. Men enligt Parent Handbook ska alla skolor här göra dessa övningar. Svårt att ta in...

Hoppas LillSkruttan kryar på sig nu!

Kramar!!!

Camilla:
Det går inte at föreställa sig hur hon mår. Tänk när hon blir medveten om sina handlingar. Vilken panik!!! Ja du, de där kulhålen kan man ju fundera över om de har någon koppling eller om det bara är en riktig HillBilly Håla...

Kramar!

alegni sa...

usch, jag fick rysningar när jag läste din blogg. man vet tyvärr ALDRIG vad som rör sig i folks huvuden :(
här har det vidtagits diverse åtgärder för att förhindra fler skolmassakrer. jag hoppas de har någon verkan, men är ändå lite pessimistisk, för det kommer dessvärre alltid att finnas sådana som inte är "som andra", lindrigt talat.
kram på dig!

Marianne sa...

Men å fy så hemskt! Alltihop! Om den där kvinnan var en av din mans anställda antar jag att han har fått en massa extrajobb nu. Fy så jobbigt!!! Jaha, nu tyckte jag synd om honom först och hennes sist. Det kanske man inte ska, men det gjorde jag. Men det ÄR hemskt för människor som mår så dåligt.

Man kan ju undra när amerikanerna ska ta sitt förnuft till fånga när det gäller vapen. För alla verkar ju ha en eller annan pickadolla, och om de inte har egna så har de tillgång till det hos föräldrar eller bröder eller vad det kan vara. Det är klart att det händer mer och svårare saker då!

Bra att barnen är förberedda och medvetna om vad de ska göra OM det händer. Och det kan ju hända i en svensk skola också, fast där skulle de vara helt oförberedda. Det hände ju i Finland.

Hoppas verkligen att ingenting händer er eller någon annan jag "känner"!!!!

Kramar!

Suzesan sa...

FY VAD HEMSKT. Hon måste ju vara galen eller ta droger eller nåt. Men det är npn trend nu på internet att se till att bli skjuten av en polis har jag läst någonstans. Självmordskandidater som gör nåt så polisen ska komma och skjuta dem. Usch jag fick rysningar och även av träningen om de skall ta sig in i skolorna. Men oavsett bra att träningen finns. OM if. Men asså. DEt har gått fööör långt.

Kram
/Susanne

Taina sa...

Ingela:
Om man visste vad som rör sig i folks huvuden skulle man nog inte våga ge sig ut mer...

Skolmassakren i Finland är för mig en gåta fortfarande. Kan inte fatta. Men det kan ju hända var som helst egentligen.

Vi får verkligen hoppas att det aldrig, aldrig någonsin händer igen!

Kramen!

marianne:
Jag tycker också synd om Maken för nu blir det ju säkert utredningar och frågor som ska ställas till höger och vänster.

Vapenlagarna här i USA är givetvis en stor grundorsak till att det blir sådana förödande konsekvenser av våldet. Ju farligare saker som finns i omlopp så ökar risken att det de kommer till användning. Och det är många som har vapen "utifall att". Skrämmande.

Nu får vi hoppas att barnen aldrig ska få uppleva några hemskheter på skolan!

Kram

Suz:
Det tror jag med, dvs att det är droger inblandade. Men jag vet ju inte, Ingen vet i dagsläget. Men namnet på personen har hängts ut i tidningen redan!
Usch för DEN trenden. SJUKT, säger jag bra.

Visst är det bra att barnen får öva sig på om det händer något. Men jag tycker inte de ska behöva gå omkring och vara rädda i sin skolmiljö. Det är något som är så fel!! Blir så arg när jag tänker på det. Så nu ska jag inte tänka på det något mer.

Kram kram

Anna, Fair and True sa...

Usch, vad otäckt! Med övning alltså, för det finns ju en anledning till att de måste öva. Det är inte överdriven panik för detta kan ju hända, även om det ändå är väldigt sällsynt.

Det var en kvinna i Sverige som också ville bli skjuten av polisen nyligen. Minns inte detaljerna men det var en självmordsförsök också.

Det som är så konstigt i USA är att det inte finns regler om att vapen måste vara inlåst och att ammunition måste vara inlåst på ett annat ställe, dvs INTE med vapnet. Det finns såklart en massa vapen i omlopp, dvs olagliga vapen, men man kan i alla fall anta att de flesta lagliga vapen är inlåsta. Det är ju mest jägare och inte folk som har dem för sin egen säkerhet.