fredag 17 april 2009

Får inte ihop det just nu

Ännu ett fredagstema som jag måste hoppa över. Just nu är det Minstingen som gäller och hennes tillstånd. Hon blir inte bättre. Fick besked från provtagningen och allt tyder på att det är ett virus. Tyder på? Vet de inte? Vilken sorts virus skulle jag i så fall gärna vilja veta. Hela hon är sjuk nu och ingenting kan jag göra mer än att ge henne febernedsättande. Förra perioden, för 2 veckor sedan, varade feberperioden i 8 dagar då hon diagnostiserades med femte sjukan, akut tarminflammation samt öroninflammation. Hon fick antibiotika mot öroninflammationen. Resten var ett virus. Nu har hon haft feber sedan i måndags och idag fredag, vaknar hon med feber igen.


Vad är det för virus? Och vad är ett virus? Hur får man virus? Hur försvinner virus? Nu börjar frågorna komma och jag börjar känna mig smått orolig. Hon mår inte bra. Aptiten har också försvunnit. Råd från grannar, vänner, dagispersonal, skolsköterskan gör mig snurrig.
- Ge henne Tylenol.
- Ge henne Mortrin
- Alternera mellan Mortrin och Tylenol
- Ge henne inget febernedsättande
- Ge henne massor av vatten och juice
- Byt läkare
Byta läkare? Blir hon bra då?

Vill så gärna att hon ska bli frisk och få kunna springa ute med de andra barnen. Det är varmt i Connecticut och de har lovat drygt 20 grader idag.

Nu när jag sitter här i min bloggfåtölj så tittar jag på henne, där hon ligger i soffan. Min lilla plutta. Så utslagen. Hon somnade om efter att ha druckit lite vatten. Klockan är strax efter 6 på morgonen. Dags att ta en kopp kaffe till och fundera ut nästa drag.

20 kommentarer:

anna of sweden sa...

Usch, vad jobbigt Taina. Det finns väl inget värre än när barnen mår dåligt.

Jag kommer inte med några goda råd. Antar att du redan fått dem alla.

Men jag skickar massor av krya-på-dig-tankar till Minstingen och massor av kramelikramar till dig!!!

Jemayá sa...

Jag förstår att du är orolig. Vi har haft en massa långlivade virusar här i vinter (både vuxna och barn, i skolor, på jobb), det blir ju så jobbigt när man knappt hinner återhämta sig från ett så kommer nästa. Men är inte andra sjuka i skolan (dagis?) tyder det väl på att hon har något i kroppen ("virus"?) - feber är ju ett tecken på att "systemet" fungerar och försöker ta död på bobborna. Hoppas, hoppas att det ger sig eller ni får någon medicin som hjälper. Kram!

Mia sa...

Nej men lilla tjejen, att hon inte ska få bli frisk. Jobbigt att få en massa olika besked och råd och inte veta vad som hjälper. Hoppas hon kryar på sig snart. Kram!

Annika sa...

Taina, jag förstår att du är orolig. DET skulle jag också vara, men vi ska hoppas att det ordnar upp sig snarast. Virus ör väl väldigt lömska och inte helt lätta att komma underfund med.
Det är totalt nedtagande när ens barn inte mår bra, jag vet.
JAG tänker på er!! OCH hoppas och TROR att det snart ska bli bättre.
Jättekramar!!!

alegni sa...

stackars liten o vad jobbigt att inte få reda på vad det är som härjar i hennes kropp.
vår äldre son - nu 18 - hade mononukleos i höstas. han var sjuk i lite drygt åtta veckor. mellan varven var han så illa däran, så jag blev tvungen att åka till vårdcentralen med honom, men han fick ingen hjälp, för det var ju "bara" ett virus, o inget hjälper mot sådant :(
hoppas din lilla plutta piggnar till snart!
kram

Utlandsmamman sa...

Men usch vad jobbigt. Det måste vara hennes tur att bli frisk snart, lilla tjejen...

Ser att hon var pigg nog att gå en lite runda som påskkärring i helgen iaf :) Så söt! Skönt att hon fick en liten paus att återhämta sig innan det drog igång igen.

vad kul att du har sonen hemma! Hur länge stannar han?
Kram

Jenny sa...

Usch så hemskt det är när barnen är sjuka!! Av alla de råd du fått tror jag att alternativet byta läkare kan vara att fundera över om du känner att de inte tar alla prover som ska tas och verkligen ÄGNAR sig åt minstingens problem. Det är SÄKERT virus av något slag, men man kan ju heller inte bara avfärda det som det, utan att utreda det man kan. Motrin varvat med Tylenol ÄR bra, om man har hög feber, det liksom jobbar i par - men å andra sidan är det ju aldrig bra att ta för mycket mediciner heller. Så ja, alla goda råd är förvirrande :-)!! Skickar många stora krya-på-sig kramar från oss här i södern och hoppas skruttan piggar på sig snarast!!

underytanjag sa...

Tråkigt att hon är sjuk igen! Svårt att komma med något konkret, annat än att de små ofta verkar sjukare än de är och att det mesta ju faktiskt blir bra av sig själv... febernedsättande är ju bara lindring och uppiggning.. Vätska a och o, så länge hon kissar normalt är inte febern i sig så mkt att oroa sig för. Mer vätska, vila, mamma... hoppas det vänder snart, kram!

Anonym sa...

Men stackars lilla minstingen, jag skickar krya-på-henne-kramar från PR.

Anne sa...

Stackare lilla lilla minstingen som är sjuk och inte mår bra. Jag förstår helt klart att du är orolig och även frustrerad över att inte riktigt få nåt klart med besked vad det är och bästa sättet att snabbt få en frisk och med spring i benen igen. Det tar så klart ont i ditt mammahjärta se sitt lilla hjärta vara så utslagen.
Jag ska inte heller komma med råd, som jag dessutom inte har några. Men tanken på att kanske byta läkare, min erfarenhet från vad gäller läkare är att en second opioion om inte annat alltid är bra. Vet själv hur läkare om superenkla saker (är kanske inte enkla saker men jag inbillar mig vissa saker ska vara mer rutin) läkare A sagt "det här är det och det, gör si och så" medan läkare B sagt "nej, nej det är det här och gör sig och så". Alltid värt kolla med en annan läkare. Speciellt när man börjar känna den här frustrationen och tveksamheter, du nämnde bla det int tagits prover utan att du sagt till.
Lycka till nu och hoppas allting snabbt blir bra!

Anna, Fair and True sa...

Åh nej, förstår att det inte är kul, varken för sjuklingen eller för hennes oroliga mamma. Som någon skrev är ju feber egentligen något positivt, då arbetar kroppen på att få bort sjukan. Men om hon har feber oavbrutet i flera veckor är det ju inte bra förstås. Det finns ju så många olika virus så läkarna kan ju inte alltid veta eftersom det är svårt att testa bara så där. Men de tog väl sänkan (vad det nu heter på engelska, infection level test?)? Hon blir nog bra snart ska du se!

Mz.olsson sa...

Nää, jag förstår att du känner dig väldigt frustrerad över det hela... sååå jobbigt att vara orolig för de små... att bara VÄNTA? Man vill ju GÖRA nånting för att hjälpa!! Och jag håller med dig, man vill VETA VAD det är!! Och man tycker att läkarna SKA veta det!!
Hon har ju haft det rätt tufft, så kanske hennes immunförsvar är väldigt påfrestat och det tar längre tid för henne att återhämta sig?? Om hon inte har alltför hög feber skulle jag nog skippa febernedsättande medicin ett tag... allt för att låta systemet få vila så gott det går... stackars liten! Jag hoppas verkligen att det snart är över!!

Västmanländskan sa...

Håller tummarna för att hon piggar på sig snart!

Emmama sa...

Åh vad jobbigt! :( Är det samma i USA, att de inte tar blodprover? Här får man ljuga sig blå för att de ska kolla blodvärden och sånt. Jag håller tummarna att hon snart är bättre, fina lilla hon!

KRAM och trevlig helg!

Lia sa...

Ojoj, så hemskt att bara kunna sitta bredvid och se på, när lill-tjejen är så dålig! Jag skickar massor med krypa-på-kramar, själv skulle jag känna mig väldigt utsatt i annat land, om mitt barn inte fick vara frisk, och man inte hittade det direkta felet! Hoppas att allt snart blir bättre! Kram

Mz.olsson sa...

Award ceremony hos mig... kom o hämta!

Saltistjejen sa...

Men fy vad jobbigt. För dig och för din lilla tjej! Man blir alltdi orolig när ens barn är sjukt. Iallafall om det handlar om hög feber och om den inte ger sig. Om barnet dessutom nyss varit sjukt, som i din pluttas fall så gör det en ju ännu oroligare.
Jag har inte några goda råd att ge. kanske att förska få en second opinion? Tycker ofta att det kan vara bra. Det struliga med det här i landet är att jag alltid tycker det är strul att få tg på en läkare som tar ens försäkring etc etc... Men det kan vara värt det om hon nu mår så dåligt.
Ang värktabletter har jag ingen aning. Febernedsättande är ju bra ifall febern stiger oroväckand mycket, men annars tror jag att febner är "bra" ockås. För man har ju feber av ett skäl. Det är ju ett sätt för kroppen att faktiskt försöka bli av med virus eller bakterier. MEN som sagt om febern är hög så ge febernedsättande!!!!
Ang virus så är det ju så att det tycärr inte finns några mediciner. Detta är ngt som kroppens eget immunsystem måste fightas med och lyckas göra sig av med på egen hand till skillnad mot de flesta bakterier.
Jobbigt för det kan ta sin tid.
Men som sagt, kolla gärna upp om det finns en annan läkare eller sjukhus ni kan ta henne till. Kanske tar de andra eller fler prover där?
skickar kramar till er alla och hoppas hon snart mår bättre.

Sara sa...

Stackars liten, hoppas hon mar battre snart, inget kul att va sjuk! Kram

Mz.olsson sa...

Hur går det för lilltjejen??

Annika sa...

Det där med Mono som ngn skrev kan vara VÄRT att kolla upp, Taina!!
Min kompis mamma fick diagnosen Mononukleos efter att ha varit dålig länge. KOLLA!!!!
Det enda som hjälper är just vila...
HOPPAS det är bättre NU.
KRAMAR!!!