tisdag 3 mars 2009

En vanlig start på dagen och några reflektioner

Dags för lunchrast. Kikar in här och tänkte skriva några rader om hur en vanlig dag startar hos The Olssons.

Kikar med ena ögat på klockan, 5.05 am. Maken är vaken och fixar kaffet. Ska jag snooza lite? Bara liiiite. Näpp! Jag kan inte somna om när jag väl har vaknat, så jag kliver upp och det är SVINKALLT i huset! Termometern ute visar på - 12 Celsius och det känns tamej sjutton lika kallt INNE! Vi har blivit som amerikanarna och förstått att husen är något sparsamt isolerade. Med andra ord så funderar jag på OM DE ÄR ISOLREADE ÖVERHUVUDTAGET? Så vad gör vi, jo vi drar ner på värmen under natten och givetvis har Maken gjort lite research och kollat vad de andra har för temperatur inomhus. Han drar ner det till 61 Fahrenheit (ca 16 grader Celsius) och jag lovar er att det känns som MINUS 61!

Tofflorna åker snabbt på, likaså en TJOCK fleecetröja. Väcker tonårsdottern 05.20. Får till svar (same procedure every morning) - Tio minuter till zzzzzzzz...

Springer ner och häller i mig dagens första kopp kaffe. Mmmm värme! Kollar termostaten och vrider upp till 69. Maken kikar lite över axeln men säger inget. Han vet att jag behöver tinas upp. När ett hus är dåligt isolerat så HÖR man ju allt också och när pannan sätter igång så låter det som om det är en raket i vår källare som ska skjutas upp vilken sekund som helst. Inte nog med det. Mitt "kontor" är precis ovanför pannrummet och när jag sitter i telefonmöten så kan det ibland komma:
- What in heck is that? Do you hear?
Vissel vissel by me.

Tio minuter har gått. Rusar up igen för att väcka tonårsdottern. BREAKFAST! Springer ner igen. Andra koppen åker i. Börjar tina upp. Minstingen ropar:
-Mammmmmmmmmmaaaaaaaaaaaaa! Jag är VAKEN!

Maken springer upp och bär ner henne. Han gör iordning en kopp choklad åt henne. Frukost äter hon på dagis. Sedan sitter hon i soffan och kikar på Noggings. Klockan är inte ens 06.00 am och ALLA är vakna i vårt hus. Inklusive hunden som springer i fötterna på en och viftar på svansen. Han ska väl tinas upp han också?

En tallrik flingor med soyamjölk (som jag börjat med nyligen) och fram med tidningen, Hartford Courant. Eländes elände överallt! Unemployment, lay offs, shut down, stabbing in Hartford (vardagsmat). Another lovely day! Blev ju på bra humör av den där tidningen. Maken puss puss och så drar han iväg. Strax efter 6. Han brukar åka tidigare.

Släpar upp Minstingen som vill ha en till Snow Day:
-Snälla mamma. Vi kan väl ha en Snow Day.
Försök förklara för en 5-åring att det är inte jag som betsämmer det. Även om jag nu skulle vilja det. NO MORE SNOW DAYS!
Morgontoalett, kläder på, fram med dagisväskan, skolryggsäcken, leta rätt på vantar, mössa. Just det, täckbyxorna var lite för skitiga. Skulle ha tvättat dem igår. Äh de får duga en dag till. Uppifrån:

-Mamma, kan jag få skjuts idag? Jag har ju CAPT test idag och busschauffören kommer alltid så sent till skolan?

Kommer han för sent undrar jag? Men så är det ju inte utan det är ju givetvis bekvämare att få skjuts och slippa stå där ute och vänta i kylan. Bussen är "nästan" för sent vid skolan. Denna morgon ger jag med mig. Det är ju i alla fall CAPT.

In i bilen med flickorna. Klockan 07.00. AM. Först till high school och sedan till Day Care. På vägen till dagiset vill Minstingen lyssna på jazz. Fråga mig inte vad det är för skiva som ligger i. Det är hon och Maken som oftast lyssnar på den.

Kommer fram till dagis och vad får jag se! En ung mamma med fyra små barn, varav de två minsta är tvillingar. Två månader gamla!!!!!!! Hjälp, de ska vara på dagis en hel dag. Samtidigt som hon bär på två barnstolar med dessa små liven i, försöker hon locka de två andra barnen med sig in. Den ena är 2 år och den andra 3 år. Snacka om att ha händerna fulla! Erbjuder en hand och hjälper henne in med de två andra som tycks ha frusit fast i marken för de går så låååååååångsamt. Hon vänder sig om och tackar och LER! Hon orkar le och jag håller på att svimma av att bara beskåda detta.

Minstingen tar av sig ytterkläderna och sätter sig vid bordet och för att äta sin frukost. Som tas med av oss. Såklart. Även lunch är nerpackad. Den äter hon innan hon åker till skolan. Hon hämtas av en van från dagis som tar henne till Kindergarten. Sedan kommer hon hem med den vanliga gula skolbussen.

Puh, åker raka vägen hem. Börjar titta mig omkring. Men guuuuuuuuuud så vackert det är. Solen skiner, snön ligger så vit (och ren) på marken och det är som i ett fotografi. Just det. Jag har ju kameran med mig. Ingen systemkamera. Nej nej bara en vanlig digital med några knappar för klick. Jag tar några bilder. Under tiden som jag kör. Det går långsamt. I promise.

Väl hemma blir det en kopp kaffe till och så raska steg mot kontoret för att förbereda ett telefonmöte och en förhoppning om att uppskjutning av raketen i källaren är senarelagd!

Tonårsdottern sminkar sig innan det bär iväg till skolan.

Klädproceduren för Minstingen är bland täcken och kuddar.
Det tar alltså väldigt lång tid.


Hunden vill ha koll när flickorna ska åka.

Frukost time på dagis.

"Vår" gata i Simsbury.

"Vårt" hus omgiven av snön som föll igår.

10 kommentarer:

anna of sweden sa...

Åh, vilket trevligt inlägg.
Är alltid så kul att höra om andras dagar och rutiner.

Kram!

Och du, har förresten ett meddelande från Lotta till dig;


"En HELT annan sak, Taina, jag försöker kommentera på din blogg men det funkar inte. Jag är ingen blogger. Dock en blogg.se.

Du har inte alternativet "namn/url" under Välj en identitet....har skrivit massor av kommentarer som aldrig kommit iväg.

Bland annat om ett inlägg du hade idag eller var det igår om svenska. Du bor väl i CT, är det långt till Fairfield, där ligger ju svenska skolan....

Sorry Anna att jag använder din blogg som "klotterplank" men jag gör ett försök till konversation såhär CT-bor emellan. Hoppas ok.

Hej hopp i solen och snön! "

Taina sa...

Anna:
Tackar. Ibland känns det som om man är ensam om att ha lite kaos hemma, men jag antar att det finns i de flesta barnfamiljerna. Och tack för att du vidarebefordade Lottas kommentar.

Lotta:
Måste kolla vad jag ska in och ändra på. Är inte så där superduktig det här...

thebromanders sa...

Så ni är också Olssons??

Jag håller med Anna - jättetrevligt inlägg!!

Anna, Fair and True sa...

Hej Taina! Intressant att läsa lite om er vardag! Usch vad tidigt ni går upp! Men så börjar ju skolan tidigt i USA. High school brukar ju börja kl. 07. Själv går jag upp kl 07.15 eller 07:30 (dock brukar jag vakna en kvart eller halvtimme tidigare när sambons alarm ringer) men så har jag lyxen att bo en kvarts promenad från jobbet och jag börjar inte förrän kl 9 :)

Det är ju kallt i CT så man tycker ju husen borde vara lite bättre isolerade där. Men USA är inte känt för hållbart boende och energieffektivitet direkt...

Jobbar du hemifrån? Har inte följt din blogg så länge. Det lät som kontoret var hemma.

Intressant att ni måste ta med frukost till förskolan. Lunch visste jag ju men skolan är ju gratis medan dagis kostar så då trodde jag det på dagis ingick.

hej svejs!

Anna, Fair and True sa...

Just ja, skulle säga också att hoppas det gick bra på dotterns prov!

Taina sa...

Mz.olsson:
Visst, äkta Olssons ;)
Och tack!
Ha en fin dag!

Anna:
Vi är morgonpigga eller vi har tvingats till det. HAHA. Maken är nog värst. I skrivande stund (kl 05.45) så har han redan lämnat hemmet.
Det är lite olika med dagis här. Vissa har både frukost och lunch inkluderat men då är ju priset högre. ´Det är ju jättedyrt att ha barn på dagis här. Ca 4-5 ggr dyrare än i Sverige. Nu betalar vi 170 dollar i veckan. För halvdagar!
Mitt kontor är hemma. Reser en del ibland.
Dotterns prov igår trooooooor jag gick bra. Hon hade en uppsatsskrivning och skrev om vindkraftsverk! Intressant tyckte jag för jag trode inte hon kunde så mycket om det men något har väl fastnat eftersom både maken och jag jobbade inom en industri i Sverige där vi tillverkade komponenter till möllor ;)
De här husen byggdes då oljan var så billig och då amerikanarna trodde att det skulle finnas i all evighet och miljöfrågor var ju inte så aktuella då. Då kunde man vrida på pannan! Usch säger jag bara...
Ha en fin dag! Nu ska Minstingen upp ;)

Saltistjejen sa...

Å vilket roligt inlägg! Jättekul att få följa era vardagsbestyr!!! Haha, skönt att se att man inte är ensam om att gå upp tidigt...!
Fast jag är ju egentligen ingen direkt morgonmänniska så för mig är det inte helt lätt. men måste man så måste man ju.
Vilka underbara vinterbilder också! :-)
Hoppas nu det gick bra på provet för din äldsta dotter!
och visst är dagis dyrt här. Inte som i Sverige direkt. Fast vi är suupernöjda med dagiset! Hur är ert dagis? Är ni nöjda?
Kram!!

Taina sa...

Saltis:
Tackar!
Efter andra dagens prov verkar hon ganska nöjd. Imorgon en ny dag för ytterligare CAPT och nästa vecka blir det två dagar igen. Phew, en annan har helt kommit ifrån det där med att plugga. Det var ju ett tag sedan.
Vi är också jättenöjda med vårt dagis. Visst har vi fått sänka kraven på "miljön". Jag var runt en hel del och jämförde olika dagis. I Sverige är det ju så viktigt med arbetsmiljön, både för personalen som barnen. Så är det ju inte riktigt här har jag märkt. Men vi är nöjda och hon tycker det är kul att åka dit på morgnarna.
Hoppas ni frisknat på er efter magåkommorna.
Kram!

Jenny sa...

Hujeda mig så tidigt ni måste kliva upp! Mathildas skola börjar tack och lov inte förrän 9.15, så vi sover så länge vi kan - vilkte brukar betyda any time mellan 6.30 och 7.30. Men det är rätt skönt att komma upp tidigt på morgnarna också, jag önskar att jag inte var så lat ;-)... Och så blir jag så nyfiken på vad det är du jobbar med :-)!? Kram!

Taina sa...

Jenny:
Man vänjer sig. Uppe med tuppen ;)
Jag jobbar i ett svenskt företag som tillvekar kullager. Själv sysslar jag med kvalitetsfrågor och kvalitetsledningssystem. Det där lät väl tråkigt? Men det är jävligt roligt!
Kram