tisdag 31 mars 2009

Femte sjukan och middagsbjudning

De har lovat upp till 60 grader idag! Då tar vi formeln igen då:
(60-32)/1.8=15.6 Celsius. Det finns en quick-and-dirty-variant som lyder (60-30)/2=15. Den ger alltså inte det exakta men who cares. Vi brukar ju i alla fall runda av talet. Helst upp.

Klockan är 6.30 am. Har hunnit med frukost och ett par koppar kaffe. Minstingen är vaken. Tempen ligger på 39,9. Igår låg hon och toppade på 41 grader. 41!! Jag fattar inte att hon kunde prata då. Själv hade jag varit medvetslös. Igår var vi till Farbror Doktorn:
- She has the Fifth Disease.
Femte sjukan? Var det ett namn han kom på bara så där? Här sitter jag, The Swedish Woman, henne kan vi nog lura. Jaha, funderar en annan, när kommer Sixth Disease då? Men nu är det så att Femte sjukan är en barnsjukdom, den femte av de klassiska barnsjukdomarna som ger hudutslag. Hon har inga utslag. Inte än i alla fall. Inte en enda prick.

Det blir till att vabba idag då. Maken har ju såååå mycket nu. Ja men det är ju sista dagen i månaden! Och? Det finns en första, andra, tredje osv. Varje månad. Sista dagen verkar vara den viktigaste i alla fall när en produktion ska köras. Hm, övergår mitt förstånd. Jag har inget emot att vabba och ta hand om Minstingen. Mina möten kan ju vänta. Det går så bra så. Inte ett dugg orolig. AAAAAAAAAAAAAAHHH! Ibland vill jag vara man!

Tonårsdotterns ridning är flyttad till torsdagar. Permanent. Vet inte om ridläraren såg på mig att det här inte går. Tisdag är ingen bra dag när jag ska lämna och hämta henne från stallet. Jag liksom sladdade in på gården, med ögonen något stirriga och kindbenen en aaaaaning spända. De ringde och bytte dag. Tack Herr Stevens. Eller rättare sagt Cowboy Stevens. Han är nämligen distriktsmästare i Western ridning.

Ikväll är vi bjudna på middag hos en fd kollega till mig och Maken. Inte nog med det. Vår fd chef är på besök från Sverige och är med på middagen. Vi ska fira hans 60-års dag. VAD SKA VI GE HONOM? Inga tunga glaspryttlar eller andra otympliga saker som han inte kan packa ner i en liiiiiten resväska. Sedan har han ju en mycket exklusiv smak. Har ingen aning faktiskt.
Middagen kommer i alla fall att bestå av hummer till förrätt och helstekt oxfilé till huvudrätt. Efterrätten har jag ingen koll på.

Upps, nu måste jag ringa the nurse på skolan. Det måste jag göra varje dag.

En kopp kaffe först.

11 kommentarer:

Annika sa...

Femte sjukdomen ja...Just det, jag minns att Karolina hade den också, och hon var så medtagen...
SKÖNT att veta vad det för elände nu, hoppas den lilla piggar på sig snabbt!
Och middagsbjudning...
Hoppas det blir trevligt på alla de sätt!
INTE lätt att veta vad ni kantänkas ge åt en 60 åring med Exklusiv Smak heller...Numera känns det som jag bara ger bort presentkort. men det passar nog inte ikväll...
Kram, och jag hoppas ni får en piggare dag!

kalasLotta sa...

Femte sjukan, det är något som hela CT verkar ha fått den här vintern.

Ge 60-åringen ett par fina manchetteknappar eller ett skoputsarset finns finfina på Johnston&Murphy.

Jag har en make med italienskt påbrå och hans smak är så highend så jag vet vilket dilemma du har...

Efterrätt skulle jag göra Nigellas chokladmousse, den görs på 70%ig fin choklad och tar typ 5 minuter och upplevs som värsta lyxdesserten.

Krya på er!

Anonym sa...

Är Hans där??

alegni sa...

jag har aldrig ens hört talas om femte sjukan tidigare. läste på wikipedia att den heter parvorokko på finska - helt obekant för mig det också! jag hoppas verkligen sjukdomen ger med sig, för det måste ju suga musten ur en totalt att ha så hög feber!
tyvärr inga presenttips härifrån, det är ju helt hopplöst att köpa till karlar...
kram!

nilla sa...

Till 60-åring med exklusiv smak har jag ingen aaaning vad man köper. Något dyrt fint amerikanskt dricka kanske?

Taina sa...

Annika:
Tackar! Jag hoppas också på en piggare dag. Tonåringen får ju vara barnvakt ikväll. Måste ha mobilen nära mig heeela kvällen ifall Minstingen blir sämre.
Ska på jakt efter present när dotra kommer hem från skolan. Ska kolla på Sur La Table. De har häftiga prylar. Han är en hejare i köket, min fd chef. Se om jag hittar något mini där. Kalas Lotta hade ju också bra tips.
Kramen ;)

KalasLotta:
Skoputsarsetet var ju en bra idé. han har ju alltid så fina skor. Ska kolla. Tack för tipset!
Kram

Albert:
Yes!
Kram från mamma ;)

Ingela:
Parvorokko? Det lät ju kryptiskt. Antagligen är sjukdomen svårdiagnostiserad, dvs barn kan ju få hög feber och har de inga andra symptom så drar de liksom till med femte sjukan! Nästa gång de säger det ska jag säga, nä nu måste det vara sjätte för femte har hon redan haft! HAHA!
Karlar ÄR svåra att köpa till. Annika nämnde presentkort och det är ju bra. Men nu ska ju han tillbaka till Sverige efter ett par dagar...
Kram

Nilla:
Ingen dum idé. Då kan jag ju säga att det blir så klumpigt att släpa med sig den hem så det är lika bra vi smakar på det här ;)

Mz.olsson sa...

Femte sjukan var det nån som berättade om för mig för bara ett litet tag sen. Aldrig hört talas om!! Så hur länge håller en sån i sig då?? Är det som vattenkoppor att det rör sig om minst en vecka... eller två??
Men då blir väl din tisdag lite lugnare än vanligt i alla fall, eller?? Om man ser det på den positiva sidan:)

underytanjag sa...

Femte sjukan ja, parvovirus B19, värdelöst vetande som naglat sig fast.. ändå fattade jag noll när pojken fick det tills prickarna kom då, å han såg så eländig ut! Jobbigt med presentbryderier kanske lite utsläppsrätter haha..

Anna, Fair and True sa...

Barn kan verkligen ha hög feber utan att må dåligt (typ). En annan skulle ju vara halvdöd som sagt. Skönt att hon förhoppningsvis är på bättringsvägen.

Antar att VAB för dig betyder en dag utan inkomst eller att du måste ta igen det någon annan dag? Inte som i Sverige. Fast om du jobbar på ett svenskt företag så kan det ju vara annorlunda iofs.

Varför måste du ringa skolsköterskan varje dag? Du menar väl bara nu under sjukdomen?

Mia sa...

Femte sjukan har jag aldrig hört talas om, är det samma som "vår" 3-dagarsfeber tro? Hög feber ett par dagar och sen prickar på kroppen. Hoppas middagen var trevlig. Men hu vad svårt att köpa present till en 60-åring som man inte riktigt känner och som har exklusiv smak. Ha det bra! Kram!

Taina sa...

Mz.olsson:
De sa att det skulle hålla i sig 5-7 dagar. Nu är hon inne på sin 7 dag och vaknade med "bara" 38,8. Så nu är det på bättringsvägen, hoppas jag ;). Men det har varit en pärs. Nu väntar jag på utslagen. Inte en prick. Så vete fasiken om det var femte sjukan. Kanske sjätte?

Lotta:
Utsläppsrätter! HAHAHA!! Det skulle jag ha tänkt på ;)
Kram

Anna, Fair & True
Jag ringer bara under sjukdomstiden, men jag tycker det vore smidigare att ringa och friskanmäla när hon väl är tillbaka...
Kram

Mia:
Det är inte samma som 3-dagars febern. Idag vaknade hon något piggare, men är väldigt blek efter sju dagars hög feber. Hon har fått vistats korta stunder ute. En annan håller på att GO NUTS i sjukstugan!
Nu ska det fixas lite lunch ;)
Kramen