fredag 27 mars 2009

Show & Tell: Om jag vann 10 miljoner


Jag inleder med att tacka Erica för den här månadens teman. Jag missade ett av dem, pga sjukdom. Denna fredag är temat TA DAAAAA : Om jag vann 10 miljoner. Fatta! Tio mille! Jag skulle fylla ett stort badkar med pengar och sedan hoppa i. Bland sedlar och mynt. Ligga där och filosofera lite. Känna en sedel killa mig mellan tårna.

Köpa. handla, shoppa.! Köpa, handla, shoppa! För visst är det väl så att pengar har vi för att handla? Vi handlar självklart olika saker. Men vi handlar. Eller shoppar. Eller till och med investerar. Wow, det låter märkvärdigt. Men vad handlar det om egentligen? Investerade pengar ska bli ännu mera pengar. På ren svenska. Nu säger säkert en smart as, att det är ju för att, den dagen det ska säljas, så görs det förhoppningsvis med en vinst. Där har vi det igen. Det är mer vi vill ha! VARFÖR??? För välgörenhet? Kanske, men det är ju också ett sorts handlande. Inte av mig själv men av någon annan som erhållit pengarna. Så hur vi än vrider och vänder så HAR VI PENGAR FÖR ATT VI SKA HANDLA. Och nu har jag alltså 10 miljoner! Kronor i och för sig.

Ska jag spara pengarna för sparandets skull? Till sämre dagar. Tänk om jag aldrig kommer till de där ”sämre dagarna”? Tänker på gamla släktingar som gnetat och sparat. Skulle en vinst dimpa ner, så kan det hända att min mormor hade gått till byhandeln och köpt sig riktig grädde till eftermiddagskaffet. Sedan skulle det ju sparas. TILL VEM? Och VARFÖR?
- No enhän mä mitään tarvitse (nå int behöver ja någe).

Nää! Jag tänker minsann leva så länge jag lever och den dagen det är dags för six-feet-under, så ska det sladdas ner i gropen! Kroppen och knoppen ska vara väl använda med upplevelser, hälsa, kärlek och…Vad då OCH? Det finns en liten, liten pusselbit som jag verkligen behöver och som jag skulle använda pengarna till. Nu hittar man den inte på burk. Inte heller på tub. Har inte sett den i frysdisken heller. TID! Jag måste köpa mer tid. Tid går inte att köpa. Inte direkt i alla fall men indirekt.

Tio miljoner skulle få mig att:

- Sluta med nuvarande arbete. Nåt år i alla fall.

- Utbilda mig till personlig tränare. Då kan jag ju hålla på med det jag älskar, dvs träna och hjälpa andra att komma igång.

- Resa, resa och uppleva nya saker med min familj.

- Se till att mina barn har det de behöver NU. Inte i ett testamente.

Det HÄR går INTE att köpa för pengar:

Minstingen

Tonåringen


Sonen

...så egentligen behöver jag inga tio mille. Jag har allt jag behöver redan ;)

26 kommentarer:

alegni sa...

vi har faktiskt precis lagt in en beställning på drygt 5 miljoner euro, trots att vi också har allt det vi behöver...
ha en skön helg o håll tummarna för vår lottovinst ;)

Anonym sa...

Hahaha, nej hamnade den bilden där. :D

Taina sa...

Ingela:
HAHAHA! Vad bra! Då ska jag hålla tummarna, för alltid kan man ju ta sig ett annorlunda bad om inte annat ;)

Sonen:
Den är ju så cooooool! Love you.
Kram från mor

Erica sa...

Vilken intressant tolkning på temat :) Jag har inte tänkt på det förut, men du har så rätt i det du skriver.
Som att allt går inte att köpa för pengar -som tid och familjen. Att man kan känna sig otroligt rik utan pengar, om man har familj och andra närstående omkring en :)

Och hoppas även att dina önskningar en dag slår in :)

Ha en trevlig helg!

Anonym sa...

Jag håller med dig, men visst hade det varit skönt att få shop-til-you-drop :-) och tänk vilken skön känsla att inte behöva tänka på det där vardagliga räkningarna.. hyra mm. Party, shopping och gott liv. Ahh.. härligt! Trevig helg!

underytanjag sa...

Vilket bra inlägg! Har inte hunnit med själv ännu får bli en riktig kortis. Trevlig helg! Kram!

Annika sa...

Du skriver som vanligt SÅ BRA och SÅ roligt!
Hyvää!!!
OCH lev livet!!! Jag säger som du...varför spara och gneta och aldrig unna sig en pryl..SÅ många äldre som lever så. Till vilken nytta?
Sen måste vi ju gagna ekonomin också ;-)
Skitbra inlägg!!!
KRAM och ha en fin helg!!

Birgitta sa...

Bra sagt det där med barnen... för de kan ju faktiskt inte köpas för pengar... Nu får jag lite dåligt samvete. Men jag hoppas om jag vinner att de får det bra ;-)
Ha en fin helg! Kram Birgitta

Taina sa...

Erika:
Tid och familj kan man aldrig få för mycket av...
Njut av helgen!

Maisoui:
Jag har faktiskt aldrig kommit till shop-til-you-drop. Oftast när jag handlar så vet jag vad jag vill ha och så går jag in och köper. Klart! Inte mycket velande här inte ;)
Ha en trevlig helg!

Lotta:
Tackar.
Du har ju mycket att stå i denna helg ;)
Kram kram

Näemn Annika.
Nu blir jag ju rörd...men TACK! Ja, jag tänker ofta på mina gamla släktingar som alltid skulle spara. Min mormor var ju så jökla snål också och jag minns så väl när vi var ute och fikade hur hon lät bli att öppna sockerpaketet (sockerbitarna var ju då inlinade i olika kulörer av papper)och tog med sig dem hem! Då slapp hon ju handla sockerbitar själv! HAHA!
I helgen ska jag nog konsumera lite. Känner för det bara ;) Men inte för några 10 mille dock.
Kramar!!

Birgitta:
Barn är det kärvänligaste jag har. Det dyrbaraste också.
Ha en fn helg du med!
Kram

Anne sa...

Vilket jättebra inlägg! Gillar det!
Jag ler igenkännande då jag läser om din mormor. Sådär var min farmor också, det skulle sparas. Det du skrev om att hade en lottovinst trillat över henne så hade hon kanske köpt riktig grädde till kaffe. Låter som min det (som bara drack riktig grädde till kaffet typ på midsommar och nån dag till på året). Eller "salen" och finporslinet som kanske användes några gånger under hela livstiden.
Det skulle sparas, sparas och sparas till vansinne.
Visst, det finns nog saker att lära från den generationen och nutidens människor som ska ha allt och inte inser att man inte kan låna sig till allting man vill ha utan det köps och köps (allting på kredit).

Sant också, tid kan inte köpas. Inte heller kärlek, hälsa eller barn. Allt det som ju egentligen är det enda som betyder nåt!

Ha en riktigt trevlig helg!

Anonym sa...

Härligt Taina!
Visst är det så, vi vill handla/köpa/shoppa - jag stämmer i alla fall in i kören!

Ha en bra helg!

Jenny sa...

Så sant, så sant. Å andra sidan KAN man ju faktiskt köpa sig tid, på sätt och vis. Man kan köpa städhjälp, kock, kemtvätt, barnflickor, trädgårdsmästare, personlig assistent (som kan göra alla småärenden), consierge (som bokar alla biljetter till resor, evenemang etc), party-coordinators osv... Tänk då vad mycket tid man skulle få över! Frågan är vad man skulle göra med all den tiden, för man skulle ju sitta ganska ensammen där. För mig skulle mycket pengar mest handla om att slippa kolla vad saker kostar. Jag är inte säker på att jag just skulle handla så mycket mer, eller lyxigare alltid, men så skönt att kunna se ngt man verkligen vill ha och bara "Ok, den tar jag." Eller flyga businessclass med barnen till Sverige... Oh ljuva tanke :-). Kram!!

Anonym sa...

Åh, så klart har du redan vad du behöver, dina dyrbaraste "ägodelar" - familjen är ju så mycket viktigare än pengar... Men utan pengar har man inte så kul och kanske inte råd att skaffa familj heller. 10 miljoner behöver man väl egentligen inte mer än för att uppfylla de där drömmarna som man varken har tid eller pengar till.
Trevlig helg!!

Mz.olsson sa...

Well put!!
Nä, lyckligare blir man nog inte av pengar... men ibland är det roligt att drömma att man haft mer av dem:)

Nilla sa...

Vilket bra inlägg!
Och så sant. Det man verkligen behöver (förutom mat, kläder och litet tak över huvudet) kan inte köpas för pengar!

Jemayá sa...

Vilket bra inlägg - jag nappade på första bästa tanke som dök upp, bra att du gick djupare! Sådär var det ju speciellt för den finska äldre generationen (kanske annanstans också), de hade krigstiden i ryggmärgen och vågade aldrig släppa tanken på att "tänk om". STackars mamma har fått svälja många gånger då jag tömt våra bankkonton för olika projekt, men jag tror ändå mera på att leva i nuet. Vilka fina barn du har! Och skrive rså trevligt - hoppas jag skulle hinna börja läsa lite mera hos dig :). kram! ja terveisiä Suomesta :)

Taina sa...

Anne:
Idag skulle verkligen många ha haft den äldre generationens syn på pengar. eller en del av det som du säger. I detta förlovade land ser jag mycker mer av kreditfällan än i Svreige. De är ju belånade upp över öronen! De handlar allt på kredit och nu är det ju många som inte har råd att betala och kreditkorten dras in. Vilken soppa!
Trevlig helg!

Marskatten:
Bra! Då är vi två ;)
Fin helg på dig med.

Jenny:
JAAAAAAAAAA! Städhjälp yes. DET skulle jag verkligen kunna tänka mig. Nu. Har faktiskt varit i kontakt med en tjej som städar hos privatpersoner och jag skulle vilja ha hjälp med en rejäl vårstädning och bland annat tvätta dessa f**bannade amerikanska skiiiiiitfönster! Tänk vad mycket tid det skulle ge mig...
Kram!

Petchie:
Min familj är så go och om två veckor kommer sonen från Sverige hit och firar påsk med oss. Längtar ;)

Mz.olsson:
Thanks. Drömma kan man ju alltid för vad vore livet utan drömmar :)

Nilla:
Tack!
Ja, dessa saker finns inte på burk..

Jemaya:
Tackar!
Tror som du att kriget präglade de äldre och min mormor hade det tufft, men så glad och härlig människa. Hon kunde njuta hon!
Oj vilken hemlängtan jag fick nu...
Halauksia ;)

leopardia sa...

Hyvää päivi ystäväni!
Jag har egentligen ingen aning om vad jag säger, jag har bara kikat på språkkursen hos Annika...
Älska att träna, jag är avundsjuk! Skulle gärna sluta att älska min soffa om det innebar att älska att träna ;)

Mia sa...

Ah vad underbart att bada i pengar, pa riktigt! Jag haller helt med om att man ska leva i nuet och inte spara en massa i madrassen for den dagen man gar i pension. Man vet aldrig vad som hander. Vilka underbart fina barn du har! Kram!

Christel sa...

Härligt inlägg med både allvar och skoj, som det brukar vara hos dig. Älskar uttrycket "sladda ner i gropen" och önskar också att man kunde köpa sig tid. I natt har vi ju blivit av med en timme tid, inte bra!!! Tur att vi får tillbaka den i höst... (sommartiden). Har ni sommartid i USA också, förresten? Kram

photobyjennie sa...

Hej!

Det är lite Joakim von Anka över dig som vill bada i pengar :-D

Peronlig tränare? Då kan du väl kommer över till mig och "kicka" igång mig! Skulle behöva det!!

Sara sa...

Valdigt bra skrivit, tid ar det mest vardefulla vi har, som tyvarr inte kan kopas med pengar. Jag skulle ocksa sluta jobba ett tag och kanske starta eget, nagot som inspirerar mig : )
Sara x

Utlandsmamman sa...

Fint och tänkvärt skrivet!

Fast själv köper jag nog hellre en jacuzzi och badar i vanligt VATTEN med bubblor i ;)

Taina sa...

Leopardia:
Hahaha. Det var nästan rätt ;)
Skaffa en obekväm soffa kanske ?

Mia:
Tackar! Men visst är det lite svårt att leva i nuet ibland. Det blir gärna en framåtblick och ett himla planerande så man "glömmer" bort att vara närvarande och härvarande.
Hoppas resan hem gick bra.
Kram

Christel:
Tackar. Det är väl så det är här i livet. Lite allvar. Lite skoj. I lagom portioner.
Sommartid fick vi för några veckor sedan. Det känns konstigt att det inte görs samtidigt. Plötsligt var det 5 timmar istället för 6 timmars skillnad.
Have a good one! (som de säger här om Ha en bra dag)
Kram

Jennie:
Att bada i pengar är väl inte så skönt kanske och föredrar kanske Utlandsmammans förslag på jacuzzi. Men bara att få testa en gång skulle ju vara kul ;)
Den dagen jag blir PT så kommer jag gärna och kickar igång!

Sara:
Tackar! Att starta eget är en dröm. Verkligen. Tänk att få bestämma allt själv! Och få hålla å med något som är roligt jämt. Tycker om mitt nuvarande jobb men skulle gärna kunna tänka mig byta bana. Har ju gjort det här i 20 år nu...
Kram

Utlandsmamman:
Håller med. Men först skulle det vara kul att bara få "känna" hur det känns. Pengar ser man sällan. Bara siffror på uttagskvitton ;)

Musikanta sa...

Håller med dig! Jag skulle hellre velat kunna köpa lite mer tid än att vinna mycket pengar. Fast en trädgårdsmästare hade varit underbart att ha...

Och att spara till barnen är också ganska meningslöst eftersom alla våra har det så mycket bättre ekonomiskt än vi själva.

Fint och tänkvärt inlägg och härliga bilder av dina barn!
Kram/M

Taina sa...

Musikanta:
Tackar! Trädgårdsmästare skulle jag behöva. Här är det tävling om den vackraste tomten och det är mycket vanligt att det kommer speciella gräsexperter och gör en analys på gräsmattan och sedan går de och behandlar den med något mycket suspekt. De sätter ut små flaggor som visar att det pågår någon form av behandling så husdjur och småbarn bör inte vistas på gräsmattan. Då undrar man vad DET kan vara?
Kram på dig!