tisdag 23 oktober 2012

Byråkrati

Tänk er in i situationen där familjen är klädd i sjukhusrockar och befinner sig i samma rum. Samtidigt. Det annars så pryda samhället är som bortblåst och de förväntar sig att vi tycker det är naturligt. Så långt ok. Men varför ska 2 av tre behålla sina "undies" på och en inte? I en sådan mycket konstig situation var vi idag. Familjen Olsson. Den UTAN "undies" var givetvis JAG! Mycket har jag varit med om men det här tog nog priset!

Vi har i dagsläget L-visum och det håller inte i längden. Speciellt inte om du inte längre är en sk expat. Nu måste vi ta nästa steg och då får det blir Green Card och jag säger bara Holy Shit vilken byråkrati. Det enda de inte frågat efter är storleken på arselet! Vi fick gå igenom en "medical exam" och den kunde inte utföras av vår familjeläkare utan av en av immigrationen godkänd läkare som specialiserat sig inom detta och som troligtvis tjänar miljoner på det dessutom.

Jag vet att det tar olika lång tid att få ett green card. För vissa veckor och andra år. Har en kollega som fick vänta 1,5 år. Fråga mig inte varför. En anledning är givetvis företaget som sponsrar en och titeln man har på den som söker. Titeln är visst väldigt viktig och du får hoppas att företaget inte ändrar på det under tiden du ligger mitt i processen. Blir matt jag tänker på alla dokument jag fyllt i, skrivit under och sedan skickat vidare. Imorgon blir det sprutor. Kul. De tror visst vi sprider hemska sjukdomar och ska vaccineras mot typ ALLT. Jag skulle inte bli förvånad om jag såg att jag blev vaccinerad mot vampyrsjukan och får vitlök intravenöst! Bring it on!

12 kommentarer:

olgakatt sa...

Tycker mig har hört liknande litanior förut....
Men varför fick du inte ha underbrallorna på? Måste du gynundersökas för grönt kort??
Man tar sig för pannan.

eastcoastmom sa...

Hoppas verkligen att ni har bra advokater som hjälper till med det här. Det är en djungel och man behöver guidning. Man kan säkert klara det själv, men man vill ju inte riskera att göra några fel så... vi hade hjälp av nån advokatfirma via makens jobb och det gick jättesmidigt. Har för mig att det tog 9 månader, men det var ju ganska många år sen nu och det kanske går ännu snabbare nu. Lycka till!

Taina sa...

olgakatt
Jag blev ombedd att ta av mig ALLT av sköterskan och rummet vi befann oss i hade en gynstol. Men han bestämde sig viss (i sista stund) att inte kolla "underifrån" vilket jag tackar för. Mycket märkligt.

eastcoasmom
Oh ja, vi har advokater via företaget. Tror inte jag skulle palla med att göra det själv. Igår var det en miljon fomulär som skulle kontrolleras, och signeras.

Det finns inget som går snabbt i det här landet vad gäller byråkrati...men tack för lyckönskningarna.

Hanna sa...

Hm, ja det hade ju onekligen varit lite udda annars med en gynkoll tillsammans med hela familjen! Haha! Jag har en känsla av att USA och Brasilien har en del gemensamt när det gäller den absurda byråkratin. Någon läkarkontroll har jag inte tvingats iväg på pga visum eller medborgarskap, dock ett fullkomligt vansinnigt psykologtest inför körkortet...

Lycka till!

Annika sa...

Meh, varför skulle du ta av allt???
Han skulle väl för fan inte göra en gyn-undersökning på dig. MAN baxnar över det kravet.
Jag minns min egen läkarundersöäkning inför green card. På ett lite mystiskt ställe vid National Airport i Washington.
Underlig läkare. Alla prover man skulle ta.
Lungröntgen etc.
Men det gick snabbt.
Men visst är det förnedrande på ngt sätt. USCH, det var det eftersom jag minns det ÄN idag fastän det är över 20 år sen.
kan tänka mig att det är värre idag, tror allt blev värre efter 9/11.
Skönt att ni har det gjort nu iaf...
PUST!!
Kramar!!

Saltistjejen sa...

LYCKA TILL!!!!!!
Vi var ju dar alldeles nyligen vi. Vi betalade extra for att de skulle processa det hela snabbare. Ett tips ifall ni har rad och ifall ni tycker det vore vart det. For oss var det ju det.
Jag behovde underligt nog inga extra veccinationer. Tydligen hade jag antikroppar mot allt de fruktade har. M var dock tvungen att ta ngn extra tror jag. Eller om han ev var tvungen att lungrontga sig. Har ar de ju paniskt radda for TBC, och om man ar vaccinerad mot detta hemifran kan man ha antikroppar i blodet som gor att de TROR att man ar sjuk.... Jaja, det kommer ga bra for er tror jag. Men visst ar det en jobbig och omstandig process.
Kramar!!!

Desiree sa...

Det där med GC är ett jäkla gissel. Det är liksom byråkratins cressendo. Du får tänka att det du genomgår nu är det värsta. C fick göra det men han gjorde det här i Stockholm via ambassaden innan vi flyttade till Alabma. Det han fick genomgå gick nog ändå hyfsat smidigt även om det var besök hos special läkare även här och alla möjliga provtagningar för syfilis och det ena med det andra. Sedan vaccinationer och så besök hos polisen för att få utdrag ur polisregistret. När han sedan sökte sitt medborgarskap i USA så var det en piss i Nilen i jämförelse med GC ansökan. Hang in there och så håller jag tummarna för att det inte ska ta allt för länge innan ni får era GC:s.
Kram!

Lotta sa...

Va, inga undies?!

Lägg av alltså.

Hoppas det rullar på smidigt nu iallafall. Säger som Desiree...hang in there!

KRAM

Melting Pot sa...

Skumt land det där....;) Undrar vad de tror att de skall hitta?
På lördag far vi till NY hela familjen och tack ock lov var det enkelt och smidigt att söka visum på nätet. Blev dock lite fundersam när det stod "Application pending" på våra när det tog en sekund för syster och hennes familj att få OK. Kom på att det nog beror på att den lille är född i Indien. Det skulle säkert kollas lite extra. Nåväl det gick igenom så från lördag och en knapp vecka framåt skall det genomföras någon form av maraton-shopping på Manhattan om Nora får bestämma:) Tror inte hon får det fullt ut om andra, typ småsyskon, har något att säga till om. Kan bli en utmaning med Alfie, men jag måste tro att det kommer att gå bra.
KRAM på dig

Taina sa...

Hanna
Jag kan tänka mig att det finns många likheter i byråkratin. Men detta med läkarkontroller och vaccinationer tar nog priset. De är ju livrädda för sjukdomar så det ska vaccineras mot precis allt. Helst två ggr. Ja nu är det inte riktigt klart än och vi får se om jag har tålamod att vänta och om det är värt det...

Annika
Det var ju en gynstol där inne och jag kan tänka mig att kvinnor som är ensamma i rummet genomgår undersökningen. Den här läkaren var också underlig och lite småäcklig faktiskt!

Tror också att det har ändrats en del sedan 9/11. De tycks ju vara livrädda för allt! Får se om jag har tålamod att vänta för ibland känns det som om vi kämpat lite väl mycket med visum och nu green card. Mer än jag behöver.

KRAMAR!!!

Saltis
Just det ni var ju där nyligen! Men jag tror också att det skiljer sig från läkare till läkare. Det finns en gemensam faktor och det är att de ska fylla i ett speciellt formulär som immigrationen kräver. Men sedan kan de visst göra en egen bedömning vad som behövs. Har ingen aning om vi är i den snabba kön eller inte. Det sköts av företaget. Den som lever får se.

KRAMAR!!!

Desiree
Jag har också hört att det är värre med Green Card än medborgarskap. Märkligt. Alla dessa undersökningar och sedan vaccinationer får mig att fundera på om vi gör rätt. Det är mentalt jobbigt och tar en hel del energi samtidigt som du ska jobba, ta hand om barn och försöka leva. Usch, jag är verkligen trött på det här med byråkratinn och immigrationen här.

KRAMARR!

Taina sa...

Lotta
Ja du, det finns nog inte så mycket mer vi kan göra. Alla resultat har inte kommit än och nu ska vi bara vänta. Jag är övertygad om att det kommer mer. Och mer.

KRAMAR!

Melting Pot
Åh ska ni till NYC?! Vad roligt! Det var säkert för att ni har en liten indier i familjen som de skulle kolla lite extra. ALLT som går utanför det "normala" hamnar under lupp. Så tröttsamt ibland.

Hahahaha Nora kommer att vara i himmelriket och ni andra får väl bara haka på.

KRAMAR!!!

Anna, Fair and True sa...

Men alltså, om de gör en gynundersökning på en kvinna borde de väl kolla en kille också, om han har några könssjukdomar osv. för det är väl sådant de är intresserade av i så fall. Inte om du har cellförändringar el dyl för det är ju inte smittsamt.