tisdag 19 oktober 2010

Konstnärsådran

Tuesday mooorning! Gääääsp...närå, så illa är det inte. Men kallt är det och innan Maken åker till jobbet, via gymmet (JA JAG VET!!) så har jag bett honom dra på värmen så jag slipper få reumatiska besvär. Tror ni han kommer ihåg det? Det gör han säkert men "böneräknare" som han är så verkar han strunta i det. Så vad händer när Taina ska kliva ur sängen? I dessa mer eller mindre oisolerade amerikanska hus, känns det som om jag skulle kunna dra på mig skridskor och glida snyggt in på toan. Där väntar sedan en iskall toalettring. Har jag tur har Maken haft ringen uppe vid sitt besök. Annars är risken att jag sätter mig på "stänket" som en kall morgon som denna har frusit till små isklumpar. Det får ju hela arselet att domna!

Igår när jag frågade en av grannarna vid busshållplatsen, berättade hon att de inte drar på värmen förrän efter Halloween (31 oktober)! Tidigare försökte de hålla ut till Thanksgiving (slutet av november). "Men hur står ni uuut?" undrade den annars så tuffa finskan. Svaret var enkelt; "Vi klär på oss och använder dubbla täcken". Gaaaaaaah, de är ju här de riktiga vikingarna bor. Jag ska nog skriva om historieböckerna.

Nä nu går jag över till konst och genast lyfter en del av er på ögonbrynen och tänker "Meh, vad kan hon om konst?" Så mycket kan jag säga att jag tycker mina barn är duktiga på att rita och måla, alla tre faktiskt. Den ådran tror jag de har ärvt av mig. Minstingen fick i uppdrag i klassenatt rita ett stort troll eller vad det nu vad det skulle föreställa. Sedan skulle alla klasskompisar skriva sina namn runt trollet. Jag har inte sett det än men fick veta att hon fick det uppdraget eftersom hon är så duktig på att rita/måla. Tänk vad bröstkorgen kan bli stor en sådan gång. Önskar knölarna på den kunde svälla lite också...

För drygt en månad sedan började Minstingen en ny aktivitet och det var givetvis konst i alla dess former. Helt underbar klass även om jag ibland tycker det är lite väl mycket slott och prinsessor. Men det har väl med åldern att göra. Senaste skapelsen är ett slott av återvinningsmaterial och bara det tyckte jag var en superidé av läraren. Nu har ju Minstingen stenkoll på vad jag slänger och vad hon kan använda till sina konstverk. Himla bra!


Står och beundrar utsikten medan jag väntar på att få gå in i konstklassen för att hämta Minstingen.

Kikade in medan undervisningen pågick. En koncentrerad tjej syns pyssla med sitt rosa slott.

Vilket slott av återvinningsmaterial! Här poserar Minstingen med Fröken Olivia.

Upprymd av konstfeelingen, så passade jag på att fota på vägen hem. Hösten är ju ett enda stort konstverk!

En av hösttunnlarna vi åkte igenom.

Nu ska min lilla konstnär väckas och göras klar inför skolan. Godmorgon.

11 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Naturen är verkligen ett riktigt konstverk, särskilt på hösten!

Vad kul att de använder gammalt material som ändå skulle slängas! Bra att få inte lite miljötänk, även om indirekt, tidigt!

Pettas sa...

Även fast du kanske har fått frostskador på de ädlare delarna under morgontimmarna, så har du verkligen upptäckt konsten i din vardag. Hösten är ett konstverk och ruskan finns tydligen inte bara i landet som ser ut som en enarmad bandit. oj, jag älskar mitt fosterland, bara så du vet och tycker inte alls att det är en bandit fastän det ser så ut..
Ha en fin dag Taina!
Kramfrångeta

Saltistjejen sa...

Jag tycker det är jätteroligt att barn är så kreativa! Det finns liksom inga gränser. I anteckningen från dagis igår stod det att E ritade ett antal cirklar och berättade för ena fröken att hon gjorde ett "silly face". kul tycker jag! :-)
Självklart ska du vara stolt över dina barns konstnäriga talanger!!!!
Men kylan ja. Här verkar folk klä på sig länge innan värmen drar igång inne. Hu! Tror man är lite bortskämd i Skandinavien med väl isolerade hus där det aldrig behöver bli såhär dragigt och kallt inne som det blir i många hus här. Vi har det inte så illa eftersom vi bor i en skyskrapa men visst är det lite småkyligt på morgnarna nu tycker jag. och på kvällarna. Värmens lås inte på förrän i slutet av oktober tror jag. Eller november. För jag minns att alla våra år här har det varit extra kallt i just oktober eftersom det då slår om ute och blir kyligare men värmen inte är igångsatt inne än. Så tjocka tröjor är bra! :-)
Kramar!!!

Desiree sa...

Tycker minstingen har en jättefin konstnärsådra. Men du bjuder också på finfina höstfoton. Värmen brukade vi sätta på i USA då det behövdes vare sig det var före halloween. Är det kallt så är det. Man kan iallafall sätta på värme på kvällar och morgnar. Vi hade värmen satt på timer och körde beytdligt kyligare då vi var på jobbet.
Kram!

olgakatt sa...

All kreativitet ska uppmuntras! Hoppas att minstingen har fixat värmeledning i sitt rosa slott, haha.

Du får lära maken att sitta ner på ringen när han kissar - det gör alla RIKTIGA karlar, nämligen. Då blir det
1)inga stänk
2) uppvärmt till dig när du kommer efter
Bra, va?

Ingmarie sa...

haha! Du är för rolig du! När jag växte upp hade vi under en period UTEdass. Det var ingen dans på rosor kan jag säga när isvindarna yrde på den halländska slätten. (Jaja, jag vet. jag ska alltid vara värst! hehe)

Marianne sa...

Det är HEMSKT när det är så där kallt inomhus. Jag vill ha bergvärme så att man kan slösa med godsakerna, jag klarar inte av att frysa. Och min lilla häck är jag rädd om, även om det inte är mycket att skryta med, så jag har ingen lust att frysa den av mig på iskalla toaletter. Hoppas att lägenheten där vi ska bo är VARM! Å andra sidan måste jag nu för tiden ha kallt när jag sover, så jag vet inte hur jag ska få ihop det.

Så duktig hon är Minstingen. Ja snart får vi väl gå och se hennes verk på Moderna eller Nationalmuseum. Kanske MOMA? Bra att hon inspirerar modern att fotografera.

Kram!

Taina sa...

Anna:
Vet inte om du har varit i New England, men här är hösten verkligen speciell! SÅ många sprakande färger och varenda fotograf skulle tro de hamnat i himmelriket om de kunde vara här. jag använder bara min lilla kamera och tar ofta bilder i farten.

Javisst är det bra med miljötänk redan från barnsben. Vi pratar mycket om användning av toapapper behöver inte överdrivas eller vatten användas i onödan. Det är hon så väl medveten om redan.

Kramen

Pettas:
Hahahahha! Ja du den ruskan hittar jag även här!
Och visst älskar jag också den enarmade banditen ;)

KramfrånCT

Taina sa...

Saltis:
Vad gulligt med silly face! Lilla E.

Den här råa kylan som det blir i dessa hus är helt enkelt för jävliga tycker jag. Här går man i tjocktröjor och tofflor som en gammal tant. Ägarna till huset kommer troligen att isolera det när de kommer tillbaka från Singapore där de har varit vana vid komfort...

kram kram

Desiree:
Tackar!
Vi drar också ner värmen under natten och efter att flickorna åkt till skolan. Under dagen blir det kallt igen. Inte så kul för en annan som jobbar hemifrån dock...

Kram

olgakatt:
DET ska jag meddela maken så snart han kommer hem! Och tänk att få sitta på en uppvärmd toaring ;)

ingmarie:
Jag har nog testat på utedass men inte vintertid dock. Det vete fasiken om jag skulle klara av. Hoppa i snön efter ett bastubad fixar jag lätt!

Kram

Marianne:
Visst är hon duktig. När jag berättade det för min pappa sa han genast att ådran kom från honom!

Ja fy för kylan INOMHUS. Jag kan ta den utomhus men när jag kommer in vill jag ha varmt. Så det så. Vi ska vara rädda om våra rumpor. Både de små som stora. Mamilucker kanske?

Kram

Annika sa...

Hösten på den amerikanska östkusten är lovely!
Vi har darigt på värmen nu. STOD inte ut.
Men det är lite av en sport bland folk, att inte ge efter :-)
Men jag brukar alltid dra på den i mitten av okt. Att vänta till t-giving??? NO WAAAY!!!
Kreativa Liisa där. DUKTIG!!!
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Jovisst har jag varit i New England, dock endast på sommaren. Det ligger på min lista för framtiden att resa dit på hösten. Jag har förstått att eftersom det kan bli ganska kallt på nätterna men det är varmt på dagarna gör att löven blir extra färgglada.