tisdag 5 oktober 2010

Dödsstraff

Satt i väntrummet hos tandläkaren. Skulle enbart träffa tandhygenisten. När jag satt där och filosoferade så tittade jag mig omkring och jämförde med mitt besök på Folktandvården sist. Vilken skillnad på väntrum. Kändes som om jag hade kommit hem till någon. En stoppad soffa, stor matta och ett par myslampor. Hade kameran med mig och smygfotade lite:Jag gillar det här väntrummet. Det är mysigt och lugnt. Ingen TV som står och gapar i ett hörn. Belysningen är lite dämpad och jag kan bara koppla av. På en tisdag! JAG VET!!!

Nu var det inte inredning jag hade tänkt skriva om, utan något helt annat. Oftast brukar det vara trevligt att ligga i tandläkarstolen medan tandhygenisten R petar bort allt man själv inte lyckats fånga med varken tandborsten eller tandtråd. R är glad och sprallig och delar gärna med sig av smaskiga historier. Hennes man är nämligen polis i tuffa Hartford. Idag var R inte lika glad. Hon var, ska vi säga bestämd. Kände att skrapningen var något tuffare än vanligt och att tandtråden skar genom tandköttet. Plötsligt frågade hon om jag hade följt rättegången mot Hayes, vilket jag hade. Han blev fälld på 16 av 17 åtalspunkter. Det var ju bra, tänkte jag, och nickade. Hon stirrade på mig och såg för en kort stund riktigt elak ut när hon uttryckte sitt hat mot Hayes. Hon hoppades att han skulle dömas till döden. Raka vägen till elektriska stolen utan att passera gå, typ. Nu har de ju inte kvar elektriska stolen utan det finns bara giftinjektion här i CT. Först skrattade jag lite. Sedan fattade jag att hon menade allvar. Hennes man skulle minsann inte behöva bura in samma personer om och om igen! Jag brukar inte få tunghäfta och var glad att jag hade attiraljer i munnen, som gjorde mig oförmögen att starta en djupare diskussion en sådan här gång.

Senare hemma upptäckte jag att en av mina vänner här uttryckte sig på samma sätt och såg absolut ingen annan utväg än döden. Hon fick medhåll av en Texasbo som erbjöd sig ta emot honom där och "fry him". Vardagsmat i Texas.

Nä vet ni vad. Jag blir lite skraj när jag hör sådant här.

12 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Fy vad hemskt! Jag har sååå svårt att förstå den inställningen som vissa har här ang dödsstraffet. Oavsett hur hemska brott förövarna gjort så är dödsstraff helt enkelt inte förenligt med demokrati i mitt tycke. Att anhöriga kan vilja ha hämnd och vilja propagera för dödsstraff är ngt jag kan förstå. Rent logiskt. Att vilja hämnas är en av våra starkaste och äldsta urkrafter. Men att en person som inte drabbats personligen ändå kan önska livet av någon på ett sådant sätt i ett modernt rättsamhälle kan jag inte förstå.
Kram!

Livet enligt Jenny sa...

Shit! Hade nog personligen spottat ut skiten i munnen och läst lusen av henne! Dessa '#¤***##¤¤¤ smallminded människor som inte tänker längre än näsan räcker... Om personen som skulle bli "fried" var en vän eller familjemedlem skulle de nog se annorlunda på saken eller vad tror du?
Kramen

Pettas sa...

Det är ruggigt att människor har en sådan syn; att det är berättigat att döda någon annan. Ruggigt. Jag kan förstå det känslomässiga men inte det ologiska i det här sammanhanget. Undrar om de skulle tycka likadant om det var någon familjemedlem som önskades död. Knappast, då skulle det vara helt annorlunda.

Kram!

Steve E sa...

Visst, jag blir också upprörd och illa berörd när jag öppnar din "Hayeslänk" och lyssnar, men, jag vill därför inte bli en primitiv hämnare. Om förövarna grips och döms till livstids fängelse så tycker jag att systemet har fungerat vilket är ok för mig. Att önska sig en ännu "ljuvare" hämnd är för mig enbart primitivt.
Jag undrar vad dessa primitiva människor själva är i stånd till. Dom synes ju se sig själva som stående över andra, absolut felfria och vill t o m inta bödelns roll. Ändå frågar vi oss varför vi ser en allt grymmare värld.

Grekland nu sa...

Ja usch, jag blir riktigt mörkrädd när jag hör hur folk verkligen tror på och talar sej varma för dödsstraff. Och det värsta är ju att det verkar bli mer och mer vanligt. Fattar inte hur de tänker!! Skrämmande är vad det är.

Desiree sa...

Hur man forhaller sig till dodstraff ar mycket olika beroende pa kultur och seder. En svenne och en amerikan ar helt olika pa den punkten. Jag tror inte att vi nagonsin skulle forsta varandra till fullo pa just den punkten.
Haller med om att vantrummet ser himla mysigt och ombonat ut. Gillar det skarpt. Hoppas det gick bra annars hos kaftis idag eller var du bara hos hygenisten?
Kram!

olgakatt sa...

Hur skeptisk jag än kan vara till mycket som EU hittar på är jag glad över EN sak i alla fall: Ett land får inte bli medlem om man har dödsstraff i sin lagstiftning.
Märkligt att USA inte har kommit längre...

Hanna sa...

Nää, att vara för dödsstraff är väldigt osexigt helt enkelt.
/Hanna

Taina sa...

Saltis:
Precis så är det. Urkraften i oss, men att uttrycka sig så hatiskt som hon gjorde fick en annan att fundera hur de tänker egentligen! Jag blir matt på dödsstraff OCH vapenlagen...

Kramar!

Jenny:
Man blir verkligen förvånad och man lyckas hålla masken efter ett tag. Säger inte så mycket, men visar tydligt att jag inte håller med! Tror också de skulle tänka annorlunda om det var en släkting som skulle avrättas...

Pettas:
Då skulle de nog tänka annorlunda! Men i det här fallet är det många som engagerat sig och uttrycker sitt hat öppet och önskar honom döden. Ruggigt är bara förnamnet.

Kram

Taina sa...

Steve:
Att de ska få ta sitt straff är en sak men att sedan önska någon döden känns verkligen primitivt. Det håller jag med dig om. Nu pågår en ivrig följetong och all media om straffet och hur den andra ska straffas, den medskyldige.

Grekland nu:
Jag var inte alls beredd på det. Blev så paff och fattade plötsligt hur nära jag lever med så många människor som tycker det är ok! DET är skrämmande...

Desiree.
De kommer aldrig att förstå varandra på den punkten. Inte heller vad gäller vapenlagen. Också sjukt.
Det var bara hygenisten tack och lov!

Kramar!

olgakatt:
Instämmer, varför har de inte kommit längre? Men jag tror att det diskuteras ganska ivrigt i fler delstater än CT, dvs ha kvar det eller inte. Nu får vi hoppas på att den nya guvernören ska vara MOT dödsstraff.

Hanna:
OSEXIGT! Håller med dig. DET ska jag skicka in till de som bestämmer här i CT.

alegni sa...

KÄÄK!
and that's all i have to say about that.

Anna, Fair and True sa...

Usch ja, så svårt att förstå att de tänker så. Här handlar det verkligen om en kulturell skillnad.

På tal om tandläkare så var jag hos min igår och lagade en gammal fyllning som gått sönder. Har en ny tandläkare och det har visat sig att han är lika bra som min förra som tur är. Det är ju aldrig kul att laga tänder men det gick i alla fall väldigt bra och jag är jättennöjd. Kostade iofs nästan en tusenlapp men så tog det ju drygt en timme också (det var lite komplicerad lagning). Min tandläkare (dvs Folktandvården Karlaplan) har också röda väggar men möblemanget är inte lika hemtrevligt som hos din :( Men det får duga! :)