onsdag 26 september 2012

The Chimney Gaj

Fick besök av en "Chimney Guy". Jag är alltså inte av med dem än. De där "gajsen" alltså. De kommer och går av olika anledningar och att bo i hus här i Amerikat kräver sina "gajs" även om om Jonas vill att vi gör så mycket som möjligt själva. Men sota skorstenen Jonas???? Nu får du väl ge dig!

Vi fick ett samtal. Lyssnade med ett öra när Jonas, med sitt godtrogna sätt kom överens om dag och tid för en service. Jag, nyfiken såklart, ställde mig snabbt bredvid och spärrade upp ögonen och försökte få en förklaring om vad det handlade om, samtidigt som han fortfarande pratade i telefon. Vi skulle göra en ganska bra stumfilm, Jonas och jag. Jag som hoppar, förstorar ögonen och gör konstiga grimaser, samtidigt som Jonas använder fingret. Inte DET fingret utan pekfingret, som han sätter mot sin mun och som visst ska vara ett tecken på "tyst". Så där höll vi på en stund.

När samtalet var över så fick jag då veta att det skulle komma en "gaj" just när Jonas själv skulle iväg på sin biznizzresa. Åååh! Vad smaaaart. Taina tar hand om dem igen. As usual. Än en gång så gav de oss en ganska så ospecificerad tid - "We will be there between 1 and 4 pm". VA?????

Klockan 2.30 pm kom en sotarkille. Sedan gick det åt helvete! Jag släppte ned honom i källaren. Ja JAG VET ATT SKORTSTEN ÄR PÅ TAKET! Men han skulle börja kolla nere och som en guttaperka kom han upp igen och visade ett foto på sin mobiltelefon att skorstenskanalen var i ett mycket dåligt skick. Jag försökte titta på fotot och förstod lika mycket av den som ett röntgenfoto. Han hävdade att den måste repareras omedelbart och han skulle kolla om han hade de rätta prylarna med sig. Vilket han givetvis hade. Såklart! STOPP! Det kändes inte rätt. Först, hur skulle jag kunna veta om fotot var från VÅR skorsten? Och inspektion av skorstenen gjordes i samband köpet i april. Till svar fick jag "Well, you know how those inspections are done." NÄ, det vet jag inte och så frågade jag hur mycket denna reparation skulle kosta. Han hade svårt att ge ett exakt pris eftersom det beror på hur många "feet" som måste repareras.

Min hjärna snurrade på högvarv. Jag försäkrade mig om priset som Jonas hade kommit överens om med dem var samma uppgift som han hade och att det var för sotning. Det stämde. Men nu gjorde han ju ingen sotning och jag ville inte låta honom göra något åt kanalen, som han plötsligt hävdade skulle kollapsa! Öh? Jag må vara blond och blåögd, men då började jag bli pissed off. Jag bad om hans telefonnummer och sa att jag skulle kolla med maken först. Han ville sedan ha betalt kontant för servicen. Vilken jävla service och varför kontant???? "You save the tax, mam". Du kan mämma någon annan, din jävla idiot, tänkte jag och bad honom gå. Utan pengar.

Kollade sedan scamlistan och visst fanns de med där. Exakt samma scenario på andra ställen med hot om att skorstenen kommer att kollapsa. En äldre dam hade betalat flera tusen dollar för ett jobb som aldrig hade behövts. Jag ringde en lokal Chimney gaj och de kommer på fredag. Får hoppas att skorstenen inte kollapsar före det.

10 kommentarer:

Annika sa...

FY fan vad jag HATAR sådant där.
OCH det känns som om man hela tiden måste vara på sin vakt.
USCH!!
Att säga att man vill ha en second opinion fr ett annat företag brukar ta skruv.
Det känns som om det finns en hel del därute som bara vill skinna en på pengar.
Nyligen ville vår vanliga firma som vi har när vi sprutar mot insekter ute och inne ha 600 dollar extra för att behandla huset mot termiter. Vi har inga problem med sådana. Alls. Ingen i området.
USCH vad trött jag blir.
Det vidrigaste i ditt fall var att han skulle ha betalt fastän han inget gjorde. OCH därtill i cold, hard CASH!! FY tusan vad skumt. Nej, fråga runt bland era grannar vilken sotare de använder och kontakta honom.
Som sagt, man ska alltid vara på sin vakt. TYVÄRR!!
KRAMAR!!!
PS, fast du skriver kul. Jag fick dagens första fniss här hos dig!!

Taina sa...

Annika
Visst är det otroligt att de gör så här? De åker ju dit, förr eller senare. Betalt i cash dessutom. Här där ALLA accepterar checkar. Nej fy fan och stor spark i arselet på dem!

600 dollar för något som inte finns! Helt otroligt vad fräcka de ÄR!!! Nä, om man skulle bli en "gaj" av något slag...

KRAMAR!

alegni sa...

Nu fick jag det bekräftat som jag misstänkt länge. Du blonderar håret för att folk ska tro att du är blond och blåögd!!
Hatten av för dig som fattade att det var något galet med gajen! Sicken stil, alltså. Tur att sådant där inte förekommer här (ännu), jag som är så godtrogen.
Kram

Hanna sa...

Härligt jobbat Taina! Men det är då fasen att man inte ska kunna lita på folk... tröttsamt och tragiskt. Hoppas nästa "gaj" är en schysst en!

Desiree sa...

Sådant där blir man så jäkla förbannad på. Men det finns folk han inte ska ge sig på som dig Taina. Du har skinn på näsan och skallen på skaft. Där fick han. Han räknade nog med en lätt match då han visste att Jonas skulle vara bortrest och frun skulle vara hemma och ta emot. Men där fick han, ha ha!
Kram!

olgakatt sa...

Det lönar sig att vara skeptiker!
Jag är med i den klubben, jag också.

Marianne sa...

Men FY för såna lurendrejare! Vilken himla TUR att du anade oråd! Här hemma är det inte riktigt så illa än, tror jag, men det kommer väl snart det också. Och då ska jag tänka på dig och tänka på att NEJ jag vill inte ha någon hit som ringer och säger att de ska komma och kolla saker. Jag ska själv ringa och beställa den servicen av någon som jag vet vilka de är!

Kramar!

Lotta sa...

Bra jobbat Taina! Tur att du snappade upp att saker och ting inte stod rätt till.


Hejja!!!

Kramkram

Taina sa...

Ingela
Hahahaha, så du tror inte jag är en äkta blondin???

Nä sånt här kommer aldrig till Finland!

Kramar

Hanna
Tackar. Man gör så gott man kan. Men det är inte lätt att skilja en good gaj från en bad gaj. Nästa ska jag syna i sömmarna. Tro mig!

Desiree
Ja jag var verkligen PISSED OFF och då är jag inte rolig att tas med. Lovar. Det är bar med något de kallar för Angies List som bi nu är prenumeranter på där man delar med sig av bra hantverkare och en "se upp lista" Kostar bara 30 dollar per år. Kanon!

Kramar!

olgakatt
Inte så dumt kanske. I alla fall i sådana här tillfällen.

Marianne
Det var nog det som var felet från början. Dvs då de ringer hit. Redan då ska man dra åt sig öronen. Men ibland undrar jag om Jonas HAR öron. Om du förstår vad jag menar. SÅ godtrogen.

Kramar!!!

Lotta
Ja det här lär jag väl få uppleva fler ggr. De blir smartare och smartare, de där lurendrejarna.

Tack för hejaropen!

Kramen!!

eastcoastmom sa...

Scary är bara förnamnet! En riktig scam.
Precis som Annika brukar jag höra med grannar och vänner om de kan rekommendera hantverkare, trädgårdsmästare mm. Word of mouth fungerar bäst.

Kram