torsdag 20 september 2012

Nä men! Inte i Simpan!

Det här är inte kul. Att läsa om dödsskjutningar i Simsbury. Lilla Simpan! Vi är vana att läsa att sånt händer i Hartford, New Haven eller New Britain (eller Njubritski, som en del kallar det för eftersom det bor många polacker där...). Men HÄR? Jag ska INTE gå in på det här med vapenlagar. Jag VET redan att det är skruvat.

Det tragiska i den här händelsen, förutom att två personer har fått sätta livet till, är att kvar finns nu en bebis på 1 år. Föräldralös. DCF (Department of Children and Families) har givetvis blivit inblandad och tagit hand om barnet. Usch och fy vilken start på livet!

Kanske jag är lite naiv och tror att det inte kan hända här. I vår annars så lugna och trygga lilla stad. Men ack vad jag bedrog mig. Å andra sidan så visar statistiken på att det förekommer inte så frekvent som inne i storstäder. Men vad hjälper det just nu. Huvudet vrids ett par extra gånger åt vänster och höger. Öronen blir stora (större) som kastrullock och ögonen iakttar det mesta som kommer i deras väg. Så ska det väl inte behöva vara?

Nu kommer frågan. Vad ska jag säga till Liisa? Hon kommer att ställa frågan, jag vet. Ska fundera på det. För är det något jag INTE vill tuta i henne är att VAR FÖRSIKTIG - TÄNK PÅ ALLA DUMMA MÄNNISKOR - GÅ ALDRIG ENSAM OCH BLA BLA! Jag vill inte att hon ska växa upp i en hotfull värld. Eller känna sig rädd för allt och alla. Så kan man ju inte leva. Sedan är det ju en balansgång givetvis att inte släppa dem vind för våg. Det fattar ju jag med. Trots att jag är blond och blåögd.

Nä nu ska jag sluta grunna på det här och tänka på något roligt istället. Se X-Factor kanske?

6 kommentarer:

Lotta sa...

Vapen - don't get me started!

Så hemskt det som hänt i Simpan. Tyvärr tyvärr tror jag att det kan hända sånt här där man minst av allt inte tror att det ska ske.

Förstår ditt dilemma med Liisa. Man vill inte behöva begränsa och hindra, men ändå göra barnen uppmärksamma och medvetna. Inte lätt. Åkte förbi Cheshire i helgen och rös. Minns det fruktansvärda som hände där för några år sedan. Också en sådan där gullig liten "town" där man inte tror att något så fruktansvärt otäckt ska hända.

Kram!

Taina sa...

Lotta
Visst är det så. Där vi minst anar att det ska hända. Men så händer det ändå.

Än så länge har Liisa inte ställt några frågor. Men hon brukar se på nyheter med mig och då kommer frågorna. Får ta det när det kommer.

Ja fy för händelsen i Cheshire! Det hände sensommaren 2007, precis innan vi flyttade hit. Fruktansvärt! Jag skulle också rysa om jag åkte förbi där.

Nu är det dags att ha vägarna förbi Simpan Lotta! Det finns gästrum ;)

KRAMAR!

Saltistjejen sa...

FYYY så otäckt!!!! Och så otroligt tragiskt med barnet. Nu måste jag dock fråga (med risk att låta kall och cynisk och känslolös) men var dödskjutningen av den sorten att vilt främmande person sköt på familjen/föräldrarna utan att de hade ngn som helst koppling till varandra sedan tidigare? Oftast är ju just SÅDANA skjutningar ganska ovanliga ändå. Visst händer de. Och då kanske mest i form av rån eller liknande. Men annars är ju dödskjutningar av personer som har ngn form av personlig koppling mycket vanligare. Kriminella gäng, svartsjukedraman etc... Självklart menar jag inte att det är mindre sorgligt eller hemskt då sådana skjutningar resulterar i ond bråd död, men det gör åtminstone att man kanske känner sig något mindre rädd när man går ute på gatan. OCH det är kanske enklare att förklara för ett barn ändå. Än att öka på deras rädsla mer för främlingar eller så. Man vill ju inte göra dem räddare än nödvändigt. Att ha lite koll och vara street smart är BRA, men att skapa en massa onödig rädsla och otrygghet tror jag i längden är värre.
Kram!!

Desiree sa...

Usch vad läskigt Taina. Sådant här är så hemskt. Jag förstår att du inte vill skrämma upp Liisa en samtidigt måste prata om det hela med henne. Inte lätt. Jag antar dock att sådant här kan hända precis vart som helst. Man får bara hoppas på att man aldrig har sådan otur att man befinner sig på fel plats i fel tid. Bomber och annat händer ju även här i Stockholm. Man får som sagt ändå tänka att det är rätt ovanligt tack o lov och att man ska leva sitt liv fullt ut utan att begränsa sig själv allt för mycket.
Kram!

Annika sa...

Ruggigt, och jag är så på din sida vad gäller vapen.
FAN!!
Ändra lagen. NU.
Antar att det var ngn familjefejd, eller invärtes bråk. Det är ju oftast det.
Tragedier av det slaget händer överallt.
Vet att det skett ngra mord i Reston, men jag är aldrig rädd (dumt???).
Det är nog bra att prata om det, ge Liisa fakta etc.
Hon lär ju få höra det av kompisar om inte annat, så det kanske är bäst att förekomma dem.
Usch ja, det är verkligen otäckt sådant där.
Kramar!

Taina sa...

Saltis
Det verkar som om det inte finns någon annan involverad i händelsen. De var väldigt förtegna om allt från början. Och visst är det "en annan sak" nu när vi vet att det inte går omkring en galning och skjuter hej vilt. Men som Lotta skrev om Cheshire, så var ju det ett brutalt vansinnesdåd av två idioter som behövde pengar och rånade, våldtog OCH mördade 3 av 4 familjemedlemmar!

Än så länge har Liisa inte sagt något, men idag kommer de säkert att prata om det i skolan. Och då får jag vara beredd.

Kramar

Desiree
Ja det kan ju hända var som helst. Statistiskt ÄR det lugnare här och om det beror på att "våra" poliser patrullerar dag som natt och kör efter en om man råkar köra sent på natten och det har ju hänt. De kollar då registreringsnumret och säkerställer att huset man åker till är ens eget. Bra tycker jag.

Får förbereda mig för at frågor från Liisa kommer idag och jag är med dig där att man ska leva fullt ut och inte ha alltför många begränsningar.

Kramar!

Annika
Det ser ut att vara en familjefejd. Men inte säkert än. Fortfarande "under investigation". Dessa vapen!!!! Vapenälskare säger att The gun doesn't kill. It's people who kills". IDIOTER!!!! Lugn Taina.

Jaha se där, lilla Reston också? Där ser man. Cheshire kanske du läste om 2007 där ett brutalt överfall skedde med HELA familjen hemma, inklusive en stor pappa, som blev svårt misshandlad men överlevde. SÅ TRAGISKT!

Nu väntar jag bara på när Liisas frågor kommer.

Happy Friday!

KRAM