fredag 17 september 2010

Legal Non-immigrant

Tillbaka i staterna igen då. I ny skepnad, dvs som en bäver. Vet inte om jag ens orkar beskriva bakgrunden till detta nya utseende och vad jag tycker om Folktandvården jag besökte. Men om en stund kommer det säkert att rinna ur mig. Som diarré.

Vi är i alla fall tillbaka som legala Non-immigrants igen. Hela proceduren med förnyade visa gick bra (i plural kan man säga både visum och visa så besvära er inte att rätta mig där tack). Allt förarbete var ju som ett maratonlopp jämfört med den korta stund vi tillbringade inne på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Jag fick inte en fråga! De tittade inte ens på mig. Bara mina fingeravtryck granskades och Taina som person var ointressant. Jag som var taggad och mungiporna uppdragna till öronen, stod där beredd att rabbla Pledge of Allegiance. Men jag fick förbli tyst. På några minuter var allt över och sedan kom väntan på att få passen. Dessa skickades inte till den angivna adressen utan de ringde oss och vi fick hämta dem på ambassaden dagen före avfärd. Smidigt! Under väntetiden, från tisdag till måndag, hann vi med en hel del. Maken och Minstingen for först åt ett håll och jag och Tonårsdottern åt ett annat håll. Efter några dagar sammanstrålade vi igen.

Åter i vardagen och det tackar jag för! Det är så skönt att vara hemma igen. Sova i sin egen säng. Vara bland sina egna saker och mötas av våra goda grannar som välkomnade oss med öppna armar. Nu tar vi lite bilder istället. Mycket att stå i, as usual:

I väntan på tåget i Hartford, CT, som tog oss till Newark International Airport.

Mycket pyssel hade vi försett oss med så Minstingen hade något att göra på både tåget och flyget.

På flygplatsen roade sig flickorna med fotografering Speciellt på sig själva. Det är vad tjejer gillar, verkar det som.

En annan försökte vara effektiv och utnyttja tiden till viktigare saker! (Fotad av Tonårsdottern.)

Hösten hade kommit i Stockholm.

Som tur var hann vi träffa Minstingens gudmor, tillika en av mina allra bästa vänner!

Tonårsdottern och jag for till Göteborg, där jag passade på att jobba på huvudkontoret. Men det allra viktigaste var att träffa Sonen såklart!!!

När man befinner sig i Sverige så blir det ju en del "springa-runt-på-affärer-i-tron-om-att-hitta-något. Den här köpte jag dock INTE. Men rolig var den.

I Gästrikland fick vi sedan bo i svägerskans hus, då hon var bortrest, och passade då på att träffa Minstingens gudfar, tillika Makens "bästis" (hahaha, säger man så mellan vuxna karlar?). Här tillsammans med flickvännen.

Svägerskans familj är en riktig djurfamilj och ett drömställe för barn. Och vuxna som gillar djur som ormar. Här ska majsormen Popcorn matas. Med en mus!!!

Trots den slanka ormen så slinker en sådan här mus ner lätt i en enda tugga! Ingen trevlig syn kan jag säga.

Ett av alla måsten som inte känns som ett måste utan en självklarhet, är att träffa min bästa vän, I-M och hennes fina familj. I-M är gudmor åt Tonårsdottern. Här har matlagningen kommit igång.

Mannen i huset förbereder den goda fiskrätten.

Dukningen klar och förrättspajen står och väntar.

Minstingen med sin nya barbie i väntan på maten i I-M's och L's underbara hus.

Våra underbara vänner!

Undrar vad våra män tycker om oss egentligen?

Uterummet blev snabbt en favorit.

Dags för hemfärden och kusinerna A och T ville givetvis komma och säga hejdå till sin busiga kusin!

Då var man hemma. I passet skulle det ha stått Mrs Beaver. Men den storyn tar jag en annan gång. Efter valet...

15 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Men vännen!!! usch nu blir jag orolig! VAD hände egentligen hos tandläkaren?!?!?!????
I övrigt verkar ni haft en hektisk emn ROLIG vecka!!!! Guld att ni hann med så mycket och träffa så många kära vänner. :-)
Majsorm ville jag ha som student... Men man fick itne ha terrarium på studentkorridorsrummen...! Dåligt va?!?!? ;-) Jag tycker ändå att de är otroligt vackra! Men jag vet att många tycker det är jätteäckligt med ormar.
Välkomna tillbaks iallafall! Borta bra men hemma bäst!
Kramar!!!

Ulrika sa...

Skönt att allt gick så smidigt! Välkomna tillbaka!

Marianne sa...

Skönt att allt gick så bra - utom tandläkaren, tydligen! VAD tusan har de gjort med dig?

Så mysigt att träffa sonen, jag har precis ringt och avtalat dejt med min : )

KRAM!

Desiree sa...

Vad skönt att allt gick bra att ni åter är hemma som legala immigranter. Jag tycker gott att du kunde köpt den fina vikingahatten, den skulle gjort suceé i USA, ha ha. Ni verkar ha hunnit med att njuta och ha det bra i Sverige också. Visst har hösten kommit hit i full fart. Mrs Beaver, hmmm ny blir jag allt nyfiken. Ha en skön helg hemma i egna sängen och bland alla era egna grejer. Borta bra men hemma bäst som alltid.
KRam!

HeLena sa...

Välkommen hem!
Ja, visst har vi höst här men ett ganska okej väder eller hur?

Ni har haft en härlig vistelse här tror jag, det ser ut så på bilderna:D.

Så skönt att det gick fort på ambassaden det kunde säkert varit tvärtom.
Trevlig helg!!
KRAMAR

Suzesan sa...

Men guuu' Taina berätta VAD har de gjort med dig?? Ehh för det är väl du?? Mrs Beaver??

Ser ut som om du haft en underbar vaccation to/in Sweden.

Stort Grattis efterskott till din make. Hurra hurra hurra hurra. Bättre sent än aldrig;)

Grattis till visumet.

Stor kram
/Susanne

Anna, Fair and True sa...

Vad tråkigt med tandläkaren! Vilken Folktandvård var det?! Den på Karlaplan är i alla fall väldigt bra. Fast min bästbästa tandläkare har precis bytt till Folktandvården Eastmaninstitutet har jag fått reda på så frågan är om jag ska byta dit eller inte. Ska prova hans ersättare först nästa vecka. Har gått hos en privattandläkare tidigare som var lika bra och tog ungefär samma priser. De flesta privattandläkare är ju anslutna till landstinget och tar rekommenderade priser men det finns ju undantag.

Skönt att det ordnade sig med visumen! Är det ett år till ni fått då, eller längre än så?

Kram!

anna of sweden sa...

Wow! Vad ni hunnit med! Ja, det där sista var kanske lite onödigt ... Men resten. Vilken trevlig resa ni verkar ha haft!

Kramelikram och välkommelikom tillbaka!

Annika sa...

Men vad är det för klåpare till tandis du träffat på??? MY GOD!!!
Vad gjorde de med dig?

Annars låter det som om det gick snabbt och smidigt på ambassaden i Sthlm! Skönt!
Härliga bilder. Den där du sover är ju priceless ;-)
Typiskt att töserna var framme med kam'ran där, hehe...

SKÖNT att ha dig tillbaks på den här sidan pölen igen!!

KRAMAR!!!

Taina sa...

Saltis:
Tackar, det känns SÅ skönt att vara hemma igen. Det blev lite för mycket flackande i Sverige och det är aldrig kul. Öven om man hinner träffa många på så sätt. Men man märker efteråt att det tar på krafterna.

Ja tandläkarbesöket var en katastrof. De brydde sig absolut NOLL om att ta reda på vad de kunde ha gjort för att lindra denna outhärdliga smärta. In och ut och en ask värktabletter typ. Vilken skillnad när jag kom hit och de var så grundliga och ställde massor av frågor och gjorde tester för att ta reda på var i felet låg. Vad fan har hänt med sjuk- och tandvården i Sverige? Som en drive trhough typ.
Jaja nu är det MYCKET bättre men går på stark antibiotika och värktabletter.

Kramar!!!

Ulrika:
Tackar! Och det var verkligen skönt att inget strulade. De var mycket vänliga och tillmötesgående på ambassaden.

Marianne:
Det lönar sig att göra förarbetet ordentligt. Alltid. Såg ju några som fick lämna ambassaden med passet i handen. De fick gå hem med bakläxa. Som tur var hade vi ju gjort detta en gång tidigare och visste att det gällde att vara noggrann och ha full koll på alla dokument.

Tandläkaren var en riktig sopa. Hörde av andra som just haft samma tandläkare och som upplevt samma inkompetens eller osäkerhet. Undrar om det går att reklamera? De skulle ha sett den växande infektionen redan då pga döda nerver under en tand. Men det fanns varken tid, kompetens eller vilja hos dem! Grrrrrrrrrrr!

Kramar!!!

Taina sa...

Desirree:
Så skönt att vara bland egna saker. Jag vet inte vad jag uppskattar mest att vara just hemma, om det är egna sängen eller toaletten. Det är nog allt! Bara att få gå omkring och "skrota" känns skönt.

Vi är nu legala och jag är en Non-immigrant, dvs med ett vsium för en bestämd period. Hade jag green card blir jag väl en immigrant om jag fattat det rätt. Det finns så många varianter så jag blir snurrig.

Mrrs Beaver is gone och tack vara den underbara servicen och kompetensen här så lyckades de snabbt konstatera den spridda infektionen pga döda nerver under en av tänderna. Inget hål dock utan en jävla bakterie som letat sig ner helt enkelt.

Kramar

HeLena:
Vädret var helt perfekt när vi var i Sverige! Underbara höstdagar verkligen. Svampskogen hann vi ju också med att besöka och lyckades hitta både kantareller som Karl-Johan. DET kan jag sakna ibland.

Ambassadbesöket var en lätt match tack vare allt förarbete.

Kramar!

Suz:
Hahahaha, visst är det jag. Men nu har jag lämnat Mrs Beaver looken och ser någorlunda normal ut. Men de döda nerverna under tand orsakade en infektion på allt runtomkring vilket kunde ha minskats med rätt behandling från början. Men det hade de varken tid eller lust med på Folktandvården att försöka lösa.

Kramar!

Anna:
Det var Folktandvården i Hofors. Hade aldrig haft denna tandläkare tidigare, men ärligt talat så kändes det från det att jag ringde och bokade tid och berättade att jag inte var skriven i Sverige som de inte riktigt brydde sig om MIG utan bara PENGARNA. De såg ju att jag var svullen och hade ont. Värktabletter tycks vara lösningen alltför många ggr inom sjuk-och tandvård i Sverige. Detta var inte första gången jag fått uppleva det, tyvärr. Men givetvis finns det BRA vård också men jag tycker att variationen ska vara minimal.

Vi fick ett 2-års visum.Men jobbkontraktet är bara ett år till.

Kramar

Anna:
Tackar och ja det sista var verkligen en onädig upplevelse. Fy fan vad ont jag hade på planet då? Rena tortyren. Men nu är det mycket bättre.

Kramelikram och tackelitack.

Annika:
Ugh, den tandläkaren vill jag ALDRIG träffa igen. NEVER!! Sådan osäkerhet och ignorans. Snacka om skillnad när jag kom till min tandläkare här som sedan skickade mig vidare till en endodontist. HON var bra! Vilken service och så jäkla noggrann och duktig så jag nästan somnade i tandläkarstolen.

Allt gick smidigt i Stockholm. Skönt. Stockholm visade sig också från sin bästa sida med underbart väder.

Dessa flickor och kameran! Man kan aldrig veta när de dyker upp...

KRAMEN!!!

Marianne sa...

Du kan få telnr till min tandläkare i Stockholm. Han är så himla duktig och dessutom trevlig.

Kram!

Ingmarie sa...

Jag skulle bra gärna vilja veta hur du/ni gör för att få visum. Antar att du hade jobb från början och att det är utifrån det ni söker?Vill så himla gärna bo och leva i USA med men jag vet inte ens var/hur jag ska börja... Skönt att du verkar må bra igen!

Susjos sa...

Vilka härliga foton. Ni verkar ha haft en underbar tid i Sverige :)
Men vad har hänt med dig hos tandläkaren ja? Hoppas du mår bättre nu!

Anna, Fair and True sa...

Håller med dig om att det borde vara samma kvalitet och service överallt!

Jag tycker definitivt du ska skicka in ett klagomål till HSan eller vad som gäller i det här fallet. De ska inte få komma undan med felbehandlingar!