torsdag 10 november 2011

Som en utdragen förlossning

Var jag med om det finska vinterkriget eller var det ett enda långt förlossningarbete? Ett förlossningsarbete där största delen var själva krystdelen. Kan i alla fall säga att jag aldrig mer vill vara med om detta! ALDRIG! Ni som har varit utan ström vet vad jag snackar om. Nu menar jag inte alla naturnissar som VÄLJER att åka ut i skogen och leka skogsmulle i flera veckor.

Lördagen den 29 oktober var vi ute och åkte och var medvetna om att ett kraftigt snöfall skulle komma över oss i Connecticut. Visst var det kraftigt allt! Och visst har jag sett snö i mängder då jag bodde i Norrbotten. Men att se så här mycket tung och blöt snö på träd som i stort sett hade alla löv kvar och BAUTAgrenar som började bågna, var något nytt. Det knakade, det brakade och det smällde. Plötsligt började grenar, stora som flaggstänger, ramla ner, och när grenarna inte "lossnade" bestämde sig träden helt enkelt för att lägga sig ner. Strömmen slocknade vid 2 på eftermiddagen och vi var inte så bekymrade då.

På lördakväll bjöd vi grannarna över på middag och vi myste bland stearinljus och eld i den öppna spisen. Vi åt god mat och drack en hel del vin. Det var ju busenkelt! Men senare tilltog vinden och det knakade och brakade mer och mer. Ingen trevlig syn på morgonen kan jag meddela! Huset var täckt av snö och grenar OCH träd! Ofattbart! Jonas hade varit smart att ställa ut bilarna på en plätt på gräsmattan där det såg "fritt" ut och tur var väl det då det låg träd och grenar framför garaget.

Sedan började jakten på bensin, ved och gasol. Hela Simsbury var nersläckt, likaså grannstäderna var utan ström. 100 %. Kan ni tänka er det? HUNDRA PROCENT! Under de första dagarna var det kaos på bensinmackar, folk slängde snöbollar på varandra, de skrek och de försökte smita före i kön. Till slut fick polisen rycka ut. Det blev stor efterfrågan på ved med. Och gasol till grillar och olika värmekällor.

I Simpan öppnades härbärgen. Antingen kunde du komma dit för att sova eller värma dig eller bara ta en dusch. Köerna till duschen var milslånga och varmvattnet oftast slut när det var din tur. Vi valde att åka till gymmet som också visade sig ha öppnat sina dörrar för allmänheten. Inte mycket till varmvatten där heller.

Efter 6 nätter och sju dagar hade vi fått nog. Skolor och arbetsplatser stängda. Vi insåg också att alla löften om att få tillbaka ström från Connecticut Light&Power bara var tagna ur luften. De hade ingen aning om omfattningen än mindre resurser för att återställa allt. Mr Butler, president of CL&P, saknade allt vad ledarskap och organisationsförmåga heter. Han har varit mer intresserad av att tillfredsställa aktieägarna med feta utdelningar och därför dragit ner på kostnader genom personalminskningar och mindre underhåll. Effekterna fick vi ta. Med ledningar ovan jord på många ställen och träd som står för nära, så behövs ingen Einsteinhjärna för att räkna ut följderna. Just nu är Butler lika hatad som Gaddafi och snart rullar nog några huvuden.

Så fredagen den 4 november när vi fått nog var det dags att fly eländet! Vi var sjuka, trötta och huset kallt som i en igloo. Vår öppna spis är ju ett skämt. När till och med hunden började hosta förstod jag att det var illa. Vår gata låg öde för många hade dragit tidigare. Jonas hittade ett ställe i Plymouth, MA och dit drog vi. Allt närmare var redan fullbokat. Vilken lycka att komma in på ett varmt ställe med STRÖM! Vi stannade i 3 nätter och trodde att CL&P med hjälp från flera andra delstater skulle ha fått ordning på allt. De hade nämligen lovat att strömmen skulle vara tillbaka under måndagen. På kvällen insåg vi att så var inte fallet och ännu en natt i det svinkalla och rökiga huset tillbringades!

Tisdagen den 8 november är en dag att minnas för då kom strömmen tillbaka. Grannarna tjoade. Alla var lyckliga. Det knäppte i elementen och jag välkomnade alla ljud i huset. Så vad har jag lärt mig av detta? Förbereda mig. Inte vänta med att köra diskmaskinen "sen", eller "jag tar tvätten imorgon" eller "äh, batterier hinner vi köpa en annan dag" eller "ljus köper vi på IKEA nästa gång" och så vidare. INGET SKA SKJUTAS UPP!!! Gör det när du har tänkt göra det för det är INTE kul att värma vatten och diska i en balja, det är inte kul att vända ut och in på trosor (köpte faktiskt nya) och det är inte kul med ficklampor som fislyser. Men vet ni, vi har skrattat en del mitt i eländet också. På morgnarna när vi stod ute på vår trasiga altan för att koka vatten, blev det en pratstund med grannar. Där stod vi, frusna i våra fulaste fleecepyjamas, med frisyrer som går till världshistorien och ropade "What's for breakfast?" efterföljt av ett asgarv. Det blev inga hotellfrukostar i alla fall.

Jag skulle givetvis ha tagit fler bilder på "eländet" men inspiration saknades. Inte så konstigt kanske men här är en del:

Första kvällen utan ström var det bara mys.

Vi hade inte riktigt tänkt att det skulle bli strömavbrott bara för att det snöade.

Det såg ju helt normalt ut...

...men det var det ju inte. Så här såg det ut morgonen efter.

Ja som sagt var så brakade Liisas gungställning sönder.

Skorstenen höll! Men ska undersökas av försäkringsbolaget så att det inte finns några sprickor.

Det började bli kallt i huset med minusgrader ute och ingen värme i huset.

En av grannarnas hus.

Grenar hänger överallt. Stora sådana.

Konst?

Ska man läsa och skriva utan ström, fungerar pannlampan utmärkt.

Otäcka elstolpar som gått av på mitten och som hängde över ledningar såg vi överallt.

I varmaste rummet samlades vi med hund och dockor.

Titta noga så ser ni trädkronor som hänger ner. Vill inte stå under det trädet.

Snön började smälta bort efter ett par dagar men träden låg kvar.

Lite exotiskt.

Liisa passade på att bygga en "snöman" som hon kallar den för. Go figure!

Jonas hjälper grannarna att samla grenar.

Visst vill vi bo nära naturen, men det finns gränser liksom.

Träden från hustaket är borta och pryder nu vår tomt istället.

De här fordonen hade vi gärna sett tidigare. Det tog flera dagar innan vi såg dem i lilla Simpan.

En av vännerna fick oväntat besök i sitt uterum.

De gula banden hängde lite varstans.

Så här ser det ut på vår bakgård. Träd och grenar huller om buller. Inte mycket plats till att hjula precis.

Några träd som inte nådde ända ut. Tur var väl det.

Efter flera dagar började det dyka upp fordon från andra delstater. Heja dem!

De träd som var ihåliga "bröt ihop" i denna storm.

Inget vackert träd på vår tomt, eller vad säger ni? Ser lite ledbruten ut...

Staden har lovat att plocka upp "debris" om vi lägger det vid vägkanten och så här ser det ut på alla tomter på "vår gata".

Lite svårt att släpa alla grenar dock.

En vanlig syn på "aftermath of Alfred"

That's all folks!


12 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Heelt otroligt tycker jag att inte elbolagen gör mer för att försöka undvika sådana här situationer. jag vet att just denna storm var värre än "vanligt" men ändå, strömavbrott är inte ovanligt här och jag tycker de borde lägga en del pengar på att börja gräva ner kablarna i MARKEN! Jag förstår att detta är ett långsiktigt projekt och att det är kostsamt, men i längden BORDE det ändå löna sig tycker jag. För de lär få betala rätt rejäla skadestånd efter sådana här händelser gissar jag. Och då är det pengar som ändå inte ger ngn som helst "förbättring" och försäkran inför framtiden utan det skulle lika gärna kunna hända igen redan denna vinter. Vilket vi självklart hoppas att det för guds skull INTE gör, men du förstår hur jag tänker?!
Så skönt att ni återigen kan börja återgå till ert vardagsliv igen. Själv kan jag inte ens föreställa mig hur det måste varit för er under de här strömlösa veckorna. FY!!!
Gigantkram till er alla!!!

SweFlo sa...

Fy fan säger jag bára! Har hittils bara behövt lida tre dagar i sträck utan el, och då ingen el i hela grannskapet efter en storm. Och vi hade inte ens en konservöppnare! Man lär sig snabbt att det kan vara bra med vissa grejjer hemma. Jag är SÅ glad för er skull att det är över! Ni har ju som tur tufft vikingablod i er! :-)

Lotta sa...

Herregud!! Det är det som kommer spontant ur mig. Vilken pärs, vilken utomordenligt prekär situation utan dess like i ett modernt och till synes fungerande samhälle som borde ha en stabil infrastruktur.

TUR att ni är positiva, att det finns en massa "can do" och jädra anamma i er from the get go.

Unnar er så en varm och skön weekend nu...hoppas också att ni mår bättre från förkylningar!!! Och att träden är borta från huset och uppfarten.


Kramar!!

Ulrika sa...

Wow det var det värsta! Jag förstod att det var något när inte bloggen uppdaterades. Jag säger som det andra, det ska vara er familj till att klara av något sånt där.

Desiree sa...

Helt otroligt vad ni varit med om. VIlka bilder. Jag blir alldeles stum. Vilken tur att JOnas ställe ut bilarna på den där plätten som såg fri ut. Du milde vilket röjningsarbete att få bort alla stora grenar och träd från hus och vägar. Hur har det gått för er? Har ni fått bort det mesta som legat ovanpå erat tak och på tomten? Jag antar att det är mycket man inte kan göra själv heller om det rör sig om stora träd. VIlken pärs ni har fått gå igenom. Hoppas ni får en skön helg nu.
Stor kram!

Petra Axlund Stegman sa...

HELT SJUUUKT! Alltså jag var ju utan ström i sju dagar efter Irene men då var det ju varmt ute (inte för varmt så AC hade inte behövts om vi haft ström). Så det går såklart inte att jämföra med detta, men jag vet hur det är med allt krångel och meck. Duscha på gymet. Värma mat och kaffevatten ute på grillen. Läsa med pannlampa. Levande ljus som enda ljuskälla. Och som du säger ... folk som inte upplevt detta har ingen aning om hur det känns. På slutet var jag gråtfärdig, även om det såklart inte var en katastrof och såklar fanns folk som hade det värre (de som blivit av med sina hus i vågorna). Jag hörde att CL&P inte har ett särskilt avtal med grannstaterna, alltså hjälpen kommer inte direkt hit utan jobbar sig fram. Kommer de norrifrån börjar de att jobba i VT, sen MA och så jobbar de sig ner till oss i CT. Andra elbolag i andra stater har ett särskilt avtal (som såklart kostar multum) så då kommer de direkt till just din stat och din stad. Så det är därför det tar sån jädrans tid att få hjälp utifrån. Sen såklart att CL&P gett över hälften av sina lines men sparken så man har inte röjt träd. GRÄV NER LEDNINGARNA NU säger jag!

Petra Axlund Stegman sa...

P.S. Saltis ... de gräver ner ledningarna för nyproduktion och då annat arbete ändå ska utföras. De high end clients som Casey jobbar för har allt i marken.

alegni sa...

jeez, taina, man kan knappt tro det är sant att en storm kan få sådana följder. och att följderna är så långvariga!
vilken himla tur att ni klarade er oskadda ur eländet.
KRAM

ps. min ordverifiering är ordet ovedism. det är åtminstone något ni inte torde drabbas av den närmaste tiden, för er ved borde ju räcka till med alla träd som stormen knäckte... ;)

Melting Pot sa...

OJ. Helt overkligt. Svårt att fatta att detta är USA 2011. Skönt att ni är back in business. Hoppas ni får en varm helg. Kram

Pettas sa...

Jumalauta!
Otroligt, fastän bevisligt!
Ordlös!
Skönt att det gick bra för er i alla fall!

Kram!

Grekland nu sa...

Ofattbart att sånt kan hända i USA 2012! Ja, inte stormen och snön, men ett strömavbrott som varar SÅ LÄNGE! Fy så jobbigt. Men hoppas nu att ni fått värmen tillbaka och att alla inblandade lärt sej nånting inför nästa oväder. Kram!

Anna, Fair and True sa...

Men vilket elände alltså, det förstår jag att ni inte kunde förutse! Hoppas verkligen de lär sig av misstagen! Och vad bra att de börjar gräva ner ledningarna nu som Petra skrev!