måndag 15 november 2010

Vad ska hon syssla med egentligen?

Här i skolorna satsas det stenhårt på sport i alla dess former. Det finns hur mycket som helst att välja mellan och många barn stannar kvar efter skolan och drömmer om en idrottskarriär. Tonårsdottern, som jag från och med nu kommer att kalla vid hennes smeknamn, Bella, sysslade med "ball room dancing" ett tag. Men det var inte "häftigt" nog och skippade det efter ett tag. Hon gick över till hästsport. Nu står ju inte skolan för den här typen av sport. Ja hur fan skulle det se ut om eleverna kom släpandes på hästar för att de har en ridlektion efter skolan? Det är ju inte som att bära en lacrossepinne/pryttel eller vad de nu kallas för. Varför skulle jag referera till just den sporten när jag inte ens vet vad sakerna de håller i, heter??? I vilket fall som helst, så är ridning Bellas grej.

Minstingen då, som från och med nu kommer att nämnas vid hennes riktiga namn, Liisa (fattar inte varför jag började kalla dem för Minsting och Tonårsdottern, men det var väl en sådan där bloggfluga av något slag), hon provar på ALLT! Och mer vill hon testa. Jag försöker se till att det bara blir en, max två saker. Hon har energi så det räcker och blir över. Egentligen skulle hon behöva en sport för pratkvarnar för där skulle hon kunna råffa åt sig många bra placeringar. Äpplet faller inte långt från trädet.

Liisa har provat balett ett tag nu och jag vet inte om det är för att jag tycker det är så fint med dans. Har börjat inse att hon är inte den där graciösa typen precis.

Jag vet inte riktigt vad hon gör här men graciöst är det inte. Minspel är ju superkul att syssla med samtidigt. Ser ut som om hon lagt in en stor prilla i underläppen.

Blir lite skraj när jag ser att hon gillar de där dockorna på plan som killarna har när de tränar amerikansk fotboll. Vem vill att ens dotter ska vara grov, hårig och ha basröst?

Snart börjar vi med skridskor. Och sedan kommer ju skidsäsongen igång. Karate ville hon också prova. Lite simning på det. Dags för mamma Taina att säga ifrån kanske? Eller går det att överföra en del av den här energin (och viljan) på storasyster?

10 kommentarer:

kalaslotta sa...

De är lite bananaz när det gäller sporter...mina har hittat sina sporter. Karate och simning, Fotboll och fotboll, Gymnastik och Hiphop..sen åker vi ju skidor.

Orkar inte med att de ska prova allt...det blir så tokmycket då...de har ju faktiskt läxor och eftersom syskonen måste hänga med varandra på träningar...de får ju inte vara ensamna hemma...så blir det för mycket med fler än två sporter per barn.

Ridning är kanon...tar massor av tid, bra för ledaregenskaper och djur är alltid bra tror jag.

Balett gjorde vi oxå...not Sessans grej...graciös som en ko...där faller äpplet inte heller långt från trädet...haha..

Bella är tonåring, då har energiförrådet semester.... trött, tröttare, tonåring.

Tjingeling!

Livet enligt Jenny sa...

Oj vad härligt att hon vill prova på så många sporter! men som du själv skrev så får man ibland styra upp det hela, säskilt om det kostar en massa terminsavgifter.. Alltid bra att lära barnen att avsluta något de påbörjat också. Själv har jag gett upp tanken på att vår tonåring skall vilja motionera/sporta. Hon är en riktig slappis och eftersom både jag och maken är sådana träningsfreaks så smärtar det i själen! Kramen

Anna, Fair and True sa...

Tycker det låter bra. Bella som redan (antar jag) provat en del (även i Sverige) har troligen kommit fram till att ridning är hennes grej och när man är (nästan?) 18 år så är det okej att ha ETT intresse.

Liisa däremot är ju i den åldern där hon KAN prova allt. Hon kommer nog komma på så småningom vad hon vill göra. Min kompis dotter provade allt möjligt, det var dans, taekwando, fotboll, innebandy osv. men för ca tre år sedan upptäckte hon scouterna och hon älskar det (hon har precis fyllt 11 år förresten). Tror hon fortfarande spelar lite fotboll på sommarhalvåret och bandy på vintern men är inte säker.

Desiree sa...

Kul att det finns mycket att valja pa for bada dottrarna dina men jag forstar ocksa att man behover avvaga och inte ha for manga aktiviteter eftersom aven skolarbetet ska hinnas med. Dessutom kan jag tanka mig att du inte har tid att skjutsa standigt kors och tvars till alla dessa aktiviteter. Jag tror man helt klart kan begransa och kora lat sag 2 aktiviteter var och ar de sedan sugna pa annat sa far de testa detta nasta termin istallet.

Men det ar kul att de har lust och enrgi till mycket.
Kram!

Annika sa...

Ja, vad är det för fluga att inte kalla barn och andra vid sina namn. Har jag aldrig fattat( såvida man inte skriver en totalt anonym blogg)...KUL att de nu heter det de heter :-)))
YAY!

BRA att prova på grejjer ÄR det verkligen. Karolina höll också på med dans, men det var så inte hennes grej. Numera är det DRAMA och teater för hela slanten. Det är skönt då de hittar sin nisch. Liisa kommer at hitta sin också, men fram tills dess kan hon pröva ALLT!!!!
Den lilla söta ungen!!

KRAMAR i höstregnet, me LIKEY!!!!

Saltistjejen sa...

Jag tycker det låter toppen att Liisa är så på och vill prova mycekt! OM ni orkar och kan så är det jättebra att låta de testa lite olika saker så länge de är så små som Liiisa är. Tds nog får hon kanske välja en eller två saker eftersom tiden (varken hennes eller er) kommer räcka till för fler spoerter än så. Men jag tror att det är bra att låta barn som själva vill, testa olika saker. Bella har ju hittat sin sport och det låter väl bra. Att vilja testa många saker när man är i hennes ålder tror jag är rätt ovanligt om man redan lyckats "hitta rätt". Själv testade jag inte många sporter alls som liten. Spelade fotboll en säsong men tyckte inte det var så kul. Jag var ingen bollperson.... men simmade och älskade vatten så det blev det. Men detta är ju en sprto där man tidigt tränar MYCKET så sedan fanns inte plats för mer helt enkelt. Redan i 12-årsåldern tränade jag ju ca 4-5 ggr i veckan och när jag var 14 tränade vi 8-9 ggr per vecka....!!! Och så skolan på det.
Hha jag gick faktiskt på balett också som väldigt liten (typ Liisas ålder) men jag tyckte det var SKITTRIST för jag gillade inte att stå still och hoppa på stället vid en pinne. Jag ville skutta RUNT!!!! :-D
kram!

Marianne sa...

Bra att Liisa får chans att prova på mycket! Men visst, man kanske måste ha lite tålamod också för att hinna komma underfund med när man har hittat sin grej.

Haha, ja minspelet var ju roligt, men annars ser hon väl nog så graciös ut? Fast hon är nog en lite robustare tjej än de flesta baletthoppor : D

KRAM!

Taina sa...

Lotta:
Bananaz är nog bara förnamnet! Om det inte vore för allt skjutsande så skulle jag kunna låta dem köra slut på sig själva. Iaf Liisa. Hon är digital. Ett eller noll...

Jenny:
Visst smärtar det när ens barn inte är lika "tokiga" i träning. Men en vacker dag vaknar de, vem vet? Vad gäller Bella så tar ju skolan en hel del tid så för henne räcker nog ridningen.

Anna:
Bella simmade mest när hon var liten. Det tog mesta av hennes fritid eftersom hon även tävlade i det. Visst blev det lite dans och annat också men inte lika intensivt som för Liisa. Mig gör det inget om de provar på mycket men man ska ju hinna med det själv också.

Desiree:
Jag är jätteglad att de vill göra NÅGONTING. Det vore värre om de bara ville sitta vid TVn eller datorn. Barn ska vara aktiva. Det jag kan opponera mig lite mot är att dagens barn/ungdomar inte leker på samma sätt som vi gjorde när vi var små då lek var en naturlig "sport". Nu ska det vara mer organiserat...
Kram

Annika:
Ja jag fattar inte riktigt varför jag började med det där, men det var väl för att jag var så ny och inte visste bättre. Hahahaha! De heter ju faktiskt någonting.

Just det, Karolina har ju sin drama och det skulle jag gott kunna tänka mig att Liisa kommer att gå över på senare.För det är ju skitkul!

Här är det också regnigt och det är lite småmysigt. Speciellt om man sitter inne och jobbar.

KRAM

Saltis:
Simning tar verkligen massor av tid. Bella tävlingssimmade i Sverige och det var ju hur mycket träningspass som helst varje vecka.

Liisa ska få prova på så mycket hon orkar. Och så mycket jag orkar för det ska ju skjutsas också. En del saker kostar en del inte. Det får bli en balans där. Men jag tror man riktar in dem lite på vad man själv är intresserad av...

KRAMAR!

Marianne:
Precis när jag tycker att hon börjat få kläm på det, så ska hon byta! Eller så beror det på att hon kommit på att det är just det som får henne att byta, dvs det var inte hennes grej. Dans tycker jag däremot är en bra grund till det mesta...

Kram

Ingmarie sa...

Det är ju underbart att hon VILL! Med den energin borde hon bli långdistansare..:-)

StrandMamman sa...

Ha ha ha, du ska få se att det slutar med att Liisa, efter att ha prövat på 1000 saker, blir maratonlöpare!!! ;)))

hälsningar från en som på grund av olika saker har lite noja gällande sitt privatliv och därför än så länge fortsätter med att inte sätta ut så många namn...:)