fredag 22 januari 2010

Show & Tell: Motion

Älskade, söta Sparkling! TACK för att du valde ett ämne som MOTION! Wow, wow, wow, tänkte jag när jag såg det. Ha, där fick de - alla fotonördar, inredningsexperter och matlagningskunniga! Nu är det nämligen M O T I O N som är dagens tema. Lalalalalaaaaaaa, vad jag är glad! För nu, gott folk, ska JAG glänsa. Men var ska jag börja? OS-guld? VM-medalj? Finska mästerskapen? Inte ens ett litet, jävla diplom från ett distriktsmästerskap då? Nä Taina, nu sänker vi ribban lite och drar vad motion är för dig.

I min familj har vi alltid hållit på med någon form av motion. Eller sport. Alltid. Säg vad min pappa inte gjorde! Han provade på det mesta och således såg han till att skjutsa sina ungar kors och tvärs, så att vi också fick prova på olika sporter. En syster fastnade för simning, en annan syster för friidrott och min bror även han för friidrott samt hockey. Jag då? Jag hängde på det mesta, men fastnade mest för friidrott och dans. Själv blev jag ingen sådan där som fick stå högst upp på pallen, så ofta som mina syskon. Men jag var nöjd ändå och mina föräldrar satt ofta där på läktaren och "väntade" in mig och hejade. "Kolla, där kommer Myggan", och så kom hejarropen och i mål kom jag. Alltid!

Stafettkarnevalen i Helsingfors hölls årligen mellan alla svenska skolor i Finland och jag var givetvis med där också. Alla som ville, fick vara med. Till och med DÅ såg jag till att alltid komma i mål. Även det året då jag höll på att stupa 50 meter före mållinjen av ett astmaanfall. Men i mål kom jag. Man ska aldrig ge upp!

Motion är en livsnödvändighet för mig. Idag finns ingen ursäkt för att inte motionera, det finns ju så mycket för alla! Just nu är min passion löpning och dans i form av groove och zumba. Dansat har jag gjort i herrans många år, allt från jazzbalett (vem har inte gjort det), breakdance (yes och shoulder spinningen är mina barn sååå impade att jag kunde en gång i tiden), showdans, stepp och nu zumba. Långdistanslöpning kom jag igång med på "allvar" i 20-års åldern. Före det var det korta distanser på några kilometer. Nu är det halvmaror, Lidingöloppet och helmaror som gäller.

Våren är en alldeles speciell årstid för mig som löpare. Jag minns hur jag som tonåring drog ut på min "lenkki" när snön börjat smälta och jag fick ta de där första löpstegen på idrottsbanan utomhus. Åh vilken känsla det var!

Det här hittade jag! Ett gammalt tidningsurklipp där jag syns springa på "Porin stadionilla" någongång under 70-talet. Vilka minnen det väcker hos mig.

Men nu till ett erkännande. Kommer ni ihåg att jag berättade om Makens pulsklocka? Han tar ju med klockhelvetet varje dag så jag inte kan "smyglåna" den längre. Vad gör Taina då, tror ni?


Hon beställer sin egen!!!! Nu jävlar ska det tränas, för inte kan jag väl låta Maken, efter halvårs intensivträning springa ifrån mig??? NEVER!

Och vet ni vad? Igår blev det en del snack om motion med PETRA!!! Nu har jag alltså träffats henne IRL och det var SÅ roligt. Jag hoppas verkligen det blir fler gånger och då, Petra, ska vi träna och gubbarna kan grilla med sina fancy schmancy grillar. Hahahahaha!

Have a good one :D

27 kommentarer:

Annika sa...

KLART att detta passade dig som handen i handsken!! KOLLA bara vad snabbt detta tema kom ut på din blogg ;-)
HAHA!
Nä, vi andra kan nog ta och krypa undan med våra stackars inlägg idag. Vad har vi att komma med? HIHIHI!!!
Nämen, skitkul att du är sån träningsfreak. För det är ju så KUL att träna, iallafall efteråt!
Förstår att du och Petra hade en hel del gemensamt! Såklart!
Jag vill också ha en pulsklocka. JU!!
Men, rätt kvinna sköter sig sjäv så jag är GLAD att du skaffade en egen!
YOu go, Sköna Taina!!
denna veckan var DIN!!!
Massor med kramar och TREVLIG helg!!!!!

Taina sa...

Annika:
ELLER HUR???? Fingrarna dansade på tangentbordet och mungiporna var dragna upp till öronen! HUR kul som helst. Och gårdagens snack med Petra fick mig att så längta efter ett yrke som hon har, typ PT. Åh vad det skulle vara kul.

Jag har, enligt min syster, ett beroendebeteende, dvs om jag inte tränar så blir jag kinkig. Hihi. Men jag tränar ju inte överdrivet mycket. Lagom. Man är ju inte 25 längre...

Idag ska jag ladda pulsklockan och i helgen ska den luftas! Himla spännande. Maken skrattade, men snart fastnar hans skratt när jag nu ska ge ännu mera järnet :D

TREVLIG HELG!!

KRAMAR!

alegni sa...

det här var ju verkligen ditt tema, för för mig är du motion personifierad. jag känner bara en till som är lika "tokig" som du, men nu får hon dessvärre ligga lågt, för hon har insjuknat allvarligt.
hehe, jag gissade att du snart stoltserar med en egen pulsklocka! till och med jag har en, fast jag inte är någon inbiten motionär :)
kul med tidningsurklippet och bilden på frk. salo. kändis redan då... ;) rytmikkäissä ja vetävissä askelissa minsann! jag hade gärna läst hela artikeln, skribenten har ju bara lovord för dig.
ha det gott på löprundan! trevlig helg och kram!

Taina sa...

Ingela:
Oj, verkar det som om jag är tokig i träning? Visst är det kul och ett MÅSTE :D
Hoppas din bekant tillfrisknar snart så hon får träna igen.

Jaaaaaaa, min egen pulsklocka och det tog emot att tala om det för maken ska du veta.

Jag blev så glad när jag hittade det där urklippet. Min mamma gjorde nämligen ett kollage till min 40-årsdag. Tre månader efter det dog hon tyvärr. Kollaget sparar jag såklart och det här urklippet var med där.

Kramar och trevlig helg på dig med.

Fritt ur hjärtat sa...

Jösses vilken vinnarskalle och vilken tävlingsmänniska du är. Jag är friskismänniska när jag är frisk. Men har recis som du stått på prispallen i ungdomens år. Kul, det hade jag glömt!

Grekland nu sa...

Haha, ja det första jag tänkte på när jag såg temat var att "nu får Taina nåt bra att skriva om"...Är väldans imponerad över din fart och styrka, men när man ser dej där på bild i tidningsurklippet så förstår man ju att du har legat i hårdträning hela livet. Fortsätt med det!! Träna på!

Nilla sa...

Vilket fint inlägg! Kul med dans, jag skulle vilja dansa mera! Jag har ju gått ett par terminer på bugg och på dansinspirerade aerobicspass och så... Dans är så kul! Ha det fint!

Saltistjejen sa...

Hahaha!!! Jag tänkte verkligen på dig taina när jag såg dagens ämne!!! Som klippt och skuret för din blogg!
Och du vilket kul foto ur tidningen. Roligt att du hittade det.
Själv ahr jag ju tappat allt vad motionsmotivation heter tyvärr. jag kämpar med att hitta den men hittills har det fanimej varit svårt. Den har helt gått o gömt sig. Jag hoppas att det kommande ljuseet ska väcka liv i den. För ofta har våren den inverkan på mig.
och du puslklocka är nog bra! M har ju sin också den en garmin. Då har den GPS och man kan kolla sina låprundor på nätet. Det gillade M. att se exakt var han sprungit. Hahha det tyckte jag var kul för han sprang nästan alltid samma rundor i vilket fall.... ;-)
Ha nu en fin helg!
kram!

Anonym sa...

Haha vilken härlig inledning på inlägget!

Trevlig helg!

Taina sa...

Fritt ur hjärtat:
Hahahaha, ja tävlingsmänniska är jag allt men högst uppe på pallen var jag inte många ggr. Det var mer deltagandet som var viktigt. Sa de, men självklart ville jag vinna och därför har jag alltid satsat och så länge jag känner mig så här så fortsätter jag!

Grekland nu:
Hela familjen har legat i jämt. Och det har varit en sporre, tror jag. Tyvärr är inte mina barn lika intresserade. Inte på samma sätt i alla fall. Då var ju sporten det samma som att "hänga med polare" och idag finns det ju annat som lockar, typ datorer och spel. Tyvärr. Men kul tema var det!!!!

Nilla:
Tack, vad kul att du gillade det! Ja danspass finns i alla varianter nu och du skulle verkligen prova på Zumba. Bugga är jag ganska dålig på, men skulle gärna vilja lära mig det ordentligt.

Saltis:
Kan du fatta!!! Jag skaffade en sådan till slut. Det trodde jag ALDRIG om mig själv!! J tittar också på sina löprundor och exakt var han har sprungit, hur långt och upp och ner och puls. Jag ska inte säga ett ord mera om vad jag kommer att använda min till. Det får tiden utvisa. Nu måste du hitta motivationen igen. Du får komma hit och leta efter den eller så anmäler vi oss till ett lopp ihop och springer!!! DET brukar få igång en :D

KRAMAR!!

maisoui:
Vad bra va?? Där fick de så de teg, eller? Hahahaha, revanch för alla "vackra" inlägg tidigare :)

Melting Pot sa...

Det är verkligen kul att löpträna. Fin klocka du har skaffat dig!
Jag kom igång bra med löpningen sista året hemma innan Indien. Göteborgsvarvet som längst. Skaffade mig en GARMIN klocka när jag var i New York för snart 2 år sedan. Det är ingen GPS, men man får distans, kilometertider mm. och det peppar.
Ser fram emot att komma igång igen i sommar efter förlossningen och när man kan få springa i skogen igen. Här är det bara löpbandet som gäller pga. de ilskna hundarna och den galna trafiken. Visst - man kan springa gata upp och gata ner i vårt område, men det tröttnar man på ganska snabbt.
Kram Lena

Taina sa...

Lena:
Jag skulle nog också välja löpband om jag var i din situation. Här har vi fina vägar att springa längs. Men ibland blir det löpband och det är jag inte SÅ förtjust i.
Min Garmin har GPS och tur är väl det med tanke på mitt lokalsinne! Hahahaha!

Göteborgsvarvet har jag kutat några ggr. Himla kul lopp och välorganiserat! Svenskt, liksom. Ordning och reda.

Ha en fin helg!

Kram

Heather Lundquist sa...

Min favorit motionsform är vattengympa på YMCA här i Buffalo, NY. :) Att springa på asfalten har aldrig lockat mig....

Sporty Spice sa...

Det var så fantastiskt roligt att träffas IRL. Det ska klick med stort K! Kändes som vi kännt varandra i evigheter. Jag skickar ett sms till dig när jag vet dag och tid jag ska träffa Eva och Mi här i Madison. Vi kan bli ett schysst "svennisgäng". Och jag berättade för Casey om din mans grillomania är han är supersugen på att ses och snacka marinad och bbq sause. =)

Lycka till med pulsträningen.

Taina sa...

Heather:
Välkommen hit! Vattengympa är något jag provade på i Sverige för herrans många år sedan. Det är så skonsamt för kroppen och svettigare än man tror! Ja det är inte många som gillar asfaltlöpning...

Taina sa...

Petra:
JAAAAAA, det var jättetrevlig pratstund vi fick. Tiden FLÖG iväg! Herre-min-gud vad mycket jag tyckte vi kunde ha pratat om, bara tiden hade räckt till. Flera olyckor på vägen hem gjorde resan nååågot seg.
Jonas tyckte alla gånger att vi skulle träffas så han får visa sina "färdigheter" och sedan lära sig av en äkta amerikan :D

Idag ska pulsklockan på...:D

HeLena sa...

Puls on puls off.... nä, det går ju inte. Puls on hela tiden, bara olika fort. Härligt inlägg! Så bra du är, som fortfarande håller igång! Jag ska komma igång nästa vecka, det har jag lovat mig själv!
Lunka på, lunka på vi har långan väg att gå....

Have a good one, your self!!
kramar

Taina sa...

HeLena:
PULS ON!!! Såklart!

Bra och bra. Jag är nöjd för att vara en gammal "kärring" som fortfarande får benen att springa och lungorna att andas. Så länge det känns bra OCH kul, så kommer jag att fortsätta.

Självklart ska du komma igång. Varför vänta till veckan? Kör igång imorgon redan vet jag!! Så Helena, lunka på, lunka på, Du behöver inte långa vägen gå...

Kramar och ha en trevlig helg!

Ulrika sa...

Jaa!! En Garmin 305! Den är ju bara fantastiskt rolig att springa med! Du har väl laddat ner SportTracks och laddar upp dina rundor där? Det är gratis (man kan donera) och är bättre än Garmins egna program!

// Ullis

Suzesan sa...

Hahah äntligen ett Taina tema. Som passar dig ypperligt. Härligt att läsa. Känns som om jag fick motion på direkten. Jag och idrott träning hör inte ihop. Men däremot rör jag på mig mycket. Cyklar och går och annat GÅR i trappor. För red jag och det ÄR motion.

Men den där pulsmätaren har jag hört mycket om. Perfekt för att få in rätt rytmn och motiverande. Jag skall skaffa en sån.

Måste testa pulsen i olika sammanhang.

Nu ska jag läsa ikappa mig neråt. Vi ses där:)

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Hmm missade att skriva...Coolt tidningsurklipp. Tänk att du har det kvar.

Kram
/Susanne

Sparkling sa...

hehe roligt att du gillade temat =) lycka till med springandet!

Pia sa...

Hejsan
Här kommer den första kommentar jag någonsin gjort på en blogg o det blir till din. :)
Du är en insprationskälla. Motion är härligt i alla former.
Läser din blogg på morgonen när man kommer till jobbet o det är lite segt, o vips så känns det bättre. Man har ett litet leende i mungipan. Kramar o ha de bra/Pia

Carro's Blogg sa...

Kul att du hittade min blogg och tack för att du lämnade en kommentar.

När det gäller motion är vi nog raka motsatser... som ung var jag sportig (jag är faktiskt en gammal fotbollstjej) nu bär det emot att knyta på mig gympadojorna.

Jag höll på med lite pilates i USA, men det får kanske inte pulsen att slå extra fort.

Min enda motion idag är promenader, får se när flyttlasset kommer om vi kan få fram skidorna också! /Carro

Taina sa...

Ulrika:
Oj så långt har jag inte kommit än. Men Maken HAN har kurvor han följer upp! Ska tipsa honom om SportTracks. Tack för det :D

Suz:
JAA! Skaffa en du med så får du se vilken skillnad det gör.

Att rida är jobbigare än man tror. Själv har jag aldrig ridit med tonårsdottern rider och får TRÄNINGSVÄRK!

Visst är det roligt tidningsurklipp? Mamma hade klistrat fast det på mitt födelsedagskort (ett stort ett) som jag fick när jag fyllde 40 och det vill jag gärna spara...

Kramen

Sparkling:
ATT jag gjorde!!! TACK än en gång.

Pia:
You finally did it!!! Hihihi.
Vad roligt att det inspirerar nån att läs den. Ja du har väl sportat en del?

Kramar

Carro:
Kul att du kikade in hos mig med!
Skidor är inte min grej...det blir liksom passgång för en annan. Hahahaha!

Hoppas flyttlasset kommer fram snart och att det flyter på med uppackning och iordningställandet.

Anna, Fair and True sa...

Lite besviken alltså att du inte har någon medalj att visa upp, det är ju ändå Show & Tell! ;) Fast, får man inte medaljer när man springer lopp? Så du måste ju ha ett antal sådana!

Taina sa...

Anna, Fair and True:
Just det! Det glömde jag ju. Jag har MASSOR av medaljer. Men frågan är bara VAR!!! Ska nog leta reda på några i alla fall och fota :D
Tack för tipset.