torsdag 14 januari 2010

Innovation

Det blir ju SÅ tomt när julsakerna plockats bort. Igår var det Tjugondedag Knut och julen ska då enligt tradition ut. Jag vet att många "tjuvstartar" och det är någonting jag INTE förstår. Jag älskar denna högtid och den får vara kvar så länge det är legalt. I alla fall i mitt hus.

Vemodigt. Granen släckt, fönstren gapar tomma, bara någon liten filur eller ampel här och där. Suck. Solen börjar skina in och vad får jag se? Smuts! Jaha, det är snart dags igen att ta itu med operation-tvätta-amerikanska-fönster! För det ni, som aldrig har gjort det, är något helt annat än att tvätta gamla hederliga svenska fönster.

Varför blir de så himla smutsiga då? En anledning är en fyrbent varelse, som har sin favoritplats uppe i en av sofforna. Han ligger där och lägger nosen på den lilla pytte-fönsterbrädan vi har och flåsar och dreglar mot rutan. Det blir inte bättre av att Maken, när han kommer hem, jämt ska knacka på rutan på utsidan så att den blir skitig där också!

Nu tänker någon säkert att "det kan väl inte vara så märkvärdigt", men ta och titta på en amerikansk film och ni förstår varför. Dessa fönster måste vara en kvarleva från tiden med giljotinen!

Men det roligaste var nog när jag satt i bilen och lyssnade på radio om "An innovation". Mina öron blev stora som kastrullock och vad får jag höra? "New windows from blablabla and you can tilt them! No more ladders are needed blablabla...". Vänta nu, vad är detta? En uppfinning av fönster som går att vicka. Helt jävla otroligt! Jag blev så full i skratt där jag satt i bilen och funderade på om jag skulle skola om mig och bli konstruktör och sälja något som resten av världen har haft i 100-tals år. Halllllåååååååååååååååå!

Jag har sådan lust att ringa radiostationen och fråga vilket århundrade programmet de sände skulle avspegla. Men det är kanske för ironiskt, eller?

Nä, det är nog bara att ta tag i det sura äpplet, kavla armarna med en brödkavel, så att de blir platta och jag kommer åt mellan fönstren också.

Så här ser ett ganska så typiskt amerikanskt fönster ut, dvs nästintill ingen fönsterbräda och massor av små rutor. Just i detta fönster har vi också sk "storm windows", dvs ett stycke större fönster på utsidan som är FASTSKRUVAD och du måste ha experter eller handymans som plockar bort det.

Okej, jag ger mig på "låsanordningarna" först. Jag undrar om Clas Ohlson finns här i Amerikat också?

Sedan är det alla dessa spärrar i alla hörnen!

För att komma åt små skrymslen använder jag en tandborste! Fönstren kan alltså dras upp och ner i dessa lättmetallspår, som är så rangliga, så jag funderar om allt ramlar över mig där jag står och försöker tvätta dem!

Sluta gnäll, Taina och gör något åt saken!

Så här gör jag åt amerikanska fönster och då känns det genast lite roligare :D

22 kommentarer:

Mia sa...

Hihi! Vilken makalös uppfinning, fönster man kan vicka! Ring Guiness rekordbok vettja! =) Jag är lite delad vad gäller att städa ut julen. Jag tycker det är så mysigt med stjärnor och ljusstakar men samtidigt ser jag fram emot att fa ta fram vanliga lampor igen. Kanske köpa nya gardiner och fixa lite inför en vår som förhoppningsvis kommer snart. Man vill både äta kakan och ha den kvar! Kram!

anna of sweden sa...

Hahaha! Nu piggnade jag till här borta i Philly! :D

Taina sa...

Mia;
JAAAA! Guiness rekordbok skulle man verkligen behöva ringa. Hahahaha!
Visst är det kul att fixa lite inför våren, det tycker jag med. Men INTE ÄN! Jag har köpt nytt tyg dock. Ska hitta tid att sy gardiner :)

Kram

Anna:
VAD BRA! Det behövde du och ärligt talat så tänkte jag på dig faktiskt. Ville ge dig något speciellt nu när du har dina knän och tänka på. Något som får dig att le :D

Kramelikram

Saltistjejen sa...

Hahahaaaa!!!
Du jag har bara putsat vårt vardagsrumsfönster på INsidan! Det GÅR ju itne att göra på utsidan. iallafall vill inte jag riskera livet genom att hänga UT genom fönstret från 18:e vångingen!!!!!
Skitknäppt att man inte kan vika IN fönstren så att de går att putsa på utsidan. En kompis tog ett långt skaft fär han virade fast en trasa för att putsa utsidan. Hm, det är också vågat för TÄNK om man TAPPAR det. Tror kasnke det skulle kunna skada någon förbipasserande rejält om någons skulle få det i skallen från den höjden! Dessutom är det ÄNNU mer puckat för våra fönster är ju sk skjutfönster. Ochd et gör att det finns en "remsa" på säg 40 cm eller så dom man bara inte kommer åt! Så det är konstants skitigt!!! Eller SKITIGARE kasnke jag ska säga eftersom våra fönster ju är skitiga mest hela tiden...
Jaja, nu orkar jag knappt by mig.
Det är som det är.
Lycka till med DINA fönster iallafall!!!!! :-)
Kramar!

Leles värld sa...

Oj oj. Akta så du inte får fönstren över dig;) Jag funderar allvarligt på att ta hit en fönsterputsare i vår. Det är banne mig värt det.

Taina sa...

Saltis:
Hur tänkte de??? Man vill ju kunna se ut. Jag har slarvat JÄTTEmycket med fönsterputsningen här bara för att det är så komplicerat och tar SÅDAN JÄVLA LÅNG TID! Funderar på att uppfinna en smart grej så man kommer åt emellan...hm, undrar just vad? Än så länge får min armar helt enkelt räcka till.

Ja tänk om grannen hade tappat skaftet! DET hade blivit en dyr affär det!

KRAM

Leles värld:
Jag anlitade faktiskt en gubbe i höstas, men det var svindyrt och då tog han bara tre fönster av alla gud-vet-hur-många vi har. Men visst. man sparar ju tid och energi på att inte så så förbaskad som jag kan bli! Hahaha!

Anna, Fair and True sa...

Innovation, haha! Det är som britterna och tvåglas- eller treglasfönster :)

Snygg du var! Men jag såg det där fotot när jag såg några foton avd dig i din dotters album som du eller hon taggat. Så jag fick inte en chock ;)

HeLena sa...

Låter krångligt!! Är det dyrt att be någon komma hem och göra jobbet åt dig?
Mina fönster går att vicka, dessutom går de inte att öppna emellan (skitbra) men en del av dom går inte att öppna alls och då är det stegen som gäller. Det gör inte så mycket för jag har ju bara ett en-planshus... Hoppas det löser sig...
Kram kram

Emmama sa...

Det klar dig verkligen att gora den grimasen, det borde du gora oftare! :D Jag har en tvabent varelse som kladdar ner vara fonster OFTA. Dessutom pussar han sig sjalv pa speglar, vad gor man at det? :D Ha en skooon dag! Kram!

Taina sa...

Anna, Fair and True:
Ja men är det inte konstigt att inte "ny" teknologi hittar över pölen? Eller är det mentaliteten "not invented here" så låt oss göra det själv liksom. Suck, säger jag bara...

Hahaha, så du kände igen bilden. Den är klippt ur bilden med sonen :D

HeLena:
Det ÄR krångligt och dyrt, tycker jag. Speciellt gönster som har dessa storm glas eftersom de är så rädda att de ska gå sönder för de måste ju plockas ner helt. Nä jag sparar nog pengarna till roligare saker...

På övervåningen hänger jag ut och tvättar underifrån och sedan ovanifrån. Ska nog be någon ta bilder när jag tvättar så får du se :D

Kram kram

Emmama:
Tackar! Jag älskar att grimasera! Men barnen tucker det är "pinsamt" med en sådan mor. Och tror du jag bryr mig? Ha!

Vem är den tvåbenta varlesen då? Maken eller lille G? Jag menar min make är ju ganska duktig på det. Hihi.

Kramen!

Anne sa...

Hahahaha, skön bild på dig själv, ja så gör man gärna åt amerikanska fönster. Jag sitter här i soffan med datorn i knäet och kände mig halvseg och trött, men blev rejält uppiggad av ditt inlägg.

Jag/vi har faktiskt aldrig tvättat fönstren på utsidan, det går inte att komma åt och rent praktiskt är det skitsvårt och omständigt. Det är ju pinsamt, vi har ju bott på detta ställe i snart 3 år...
Jag får kanske köpa tjänsten av sån där firma i vår, men vill ju inte lägga en förmögenhet på nåt så "onödigt" som fönstertvätt. Såg att du skrev i en kommentar du haft nån gubbe men att det varit dyrt. Kommer du ihåg vad det kostade, mellan tummen och pekfingret sådär?

Nilla sa...

Blä! Vad jobbigt att putsa de fönstren... Mina egna framstår nu som väldigt lättputsade :-)

alegni sa...

LOL, de borde faktiskt få värsta uppfinningspriset där borta :)
en sak jag också undrat över - varför är vi här i finland de enda i världen som förstår sig på att ha torkställningen för disk inne i skåpet?
i love your picture :)
kramen

Annika sa...

Hey girlie girl!!
Kommer inte lite sent här.
Men vi skaffad nya fönster i höstas som går att VICKA!!
Så perfekt när de skall tvättas. Våra gamla fönster kunde man aldrig tvätta på övervåningen...de sunkade igen.
Aldrig mer så!!!
No way!

kramis!!!

Petra H sa...

Ha ha, vilka otroligt idiotiska fönster!! Typ som duschar som man inte kan rengöra ordentligt för att de har ett fast-skruvat munstycke...
Våra fönster är OTROLIGT smutsiga, men jag vägrar putsa på utsidan (där de är smutsiga så klart - salta vindar här vid havet) på 9:e våningen...
KRAM och trevlig helg!

Taina sa...

Anne:
Ja kan du fatta vad krångligt det är. Utsidan tar jag genom att först hänga ut på översidan av fönstret för att tvätta "nedåt" och sedan kryper jag "under och tvättar det jag inte kom åt från ovansidan...Fattaru? Hahaha! Helt vansinnigt iaf.

Uj vad dyrt det blev när jag lät en gubbe tvätta våra stora fönster med storm windows. För 2 timmars arbete blev det 125 dollar! Hoppas inte Maken läser detta nu! Hahahaha!

Kram

Nilla:
De här ÄR skittråkiga. Jag lovar dig. Det är många här som inte ens tvättar dem överhuvudtaget...Men jag vill gärna göra det innan jag byter gardiner. Och det är det inte heller alla som har. Gardiner alltså. Tänk vad olika vi är!

Ingela:
Eller hur?
Det där med torkställning har jag också funderat över. De skåp i Sverige jag har sett med detta har alltid haft någon finne boende där. Så praktiskt och snyggt. För då slipper man se all ful disk framme...

Kramar!!

Annika:
Men vad säger amrisarna själva om det då? Tycker de inte att de har smutsiga fönster? Mina grannar, vissa av dem, tycks inte bry sig.

Vad härligt att ni bytt till vickbara. Måste vara århundrades innovation!!! Hahahahaha!!

Kramar!!

Petra;
Jag kan ju i alla fall stå på backen på en liten stege och tvätta utsidan, men jag hääääänger ut istället. Kanske jag ska lägga något mjukt under???

Trevlig helg på dig med.

Kram

Jemayá sa...

gillar speciellt sista bilden :)! kram!

Taina sa...

Jemaya:
Tackar!!!
Kram

Boston-Helena sa...

Haha... Håller med!!
Våra fönster är så dragiga (fast de är nya???)
I bland har vi endast 16 grader i sovrummet... Och vardagsrumsfönstret (som är det enda som är gammalt) verkar det som om det läcker. Vi får väl se...

Taina sa...

Boston-Helena;
Jag har provat med att tända ljus vid fönstret, men en blåsig dag går det helt enkelt inte! Helt otroligt vilken korkad konstruktion! Ni har väl vickbara i alla fall, eller?

Marianne sa...

Och här i Egypten är folk väldans imponerade av amerikanska prylar ... Så om du har kommit på något bra knep får du gärna tipsa : D

Men jag tänker strunta i fönstren tills det inte går längre (efter sandstormsperioden?) och då kallar jag in någon firma.

Hoppas dina blev fina!
Kramar!

Taina sa...

Marianne:
De här är så sjukt komplicerade OCH dåliga så det liknar ingenting! Till våren kommer jag nog att anlita en firma för det finns annat roligt här i livet än att kämpa med dessa idiotiska fönster!!! Men fina blev de :D

Kramar