fredag 13 november 2009

Show & Tell; Underifrån

Då var det dags med ett fredagstema igen då. När jag såg Simones val denna fredag, funderade jag inte så mycket på vad jag skulle skriva om. Däremot funderade jag över vad Simone tänkte på när hon valde ett tema som underifrån. Om det fanns någon baktanke med det hela. Men det struntar jag i. Det är nämligen fritt fram att tolka dessa teman och det är DET som gör det så kul att läsa hos andra fredagsbloggare.

Jag vill nu bara varna känsliga tittare, förlåt jag menar känsliga läsare, att sluta läsa här. NU!

Vi har alla haft våra drömmar om vad vi ville bli när vi blev stora. Lika är det med dagens barn/ungdomar. Det är drömmar om att bli brandman, polis, lärare, målare och läkare. Massor av olika yrkeskategorier. Vissa drömmar går i uppfyllelse och plötsligt har du blivit lärare eller brandman. Och så de som har blivit Doktor Underifrån. Det kanske inte var en dröm precis. Det bara blev så.

Finns det någon kvinna på denna jord som hoppar jämfota och trallar på en trallvänlig låt på väg till en undersökning underifrån? Inte jag i alla fall. Jag kan inte påstå att jag är pryd eller speciellt klumpig av mig, men i det där lilla båset, där kläder ska av och tvångströjan på, förvandlas jag till den osmidigaste varelsen i universum. Trosorna fastnar halvvägs genom att korva ihop sig. Svetten lackar. Båset är så litet och trångt och när du böjer dig fram slår du i både huvudet och arselet i väggarna. I vanliga fall ska tvångströjan ha öppningen där bak. Men inte här inte. Då ska den vara fram.

Denna undersökning måste ju ske underifrån. Även om jag inte har läst anatomi, så begriper jag i alla fall så pass mycket att det inte går att kika ner i halsen och kolla äggledare eller vad det nu är som ska undersökas.

Jag har i alla fall gjort min första undersökning underifrån här i Amerikat. Och det var ju en upplevelse bara det. Förutom tvångströjan så såg den berömda gynekologstolen annorlunda ut. När jag klev upp på den och skulle lägga upp benen och vila vaderna, gick det lite snett. Där jag trodde vaderna skulle placeras, fanns ett par plattor för att placera fötterna mot. Typ när man spjärnar emot något. Det blev så j*vla fel och plötsligt kände jag att jag gled ner i stolen så halva arselet hängde ner utanför kanten. "Förbannade svett", tänkte jag. I vanliga fall brukar en gynekolog be en komma ner lite. Den här fick be mig "flytta upp lite".

Innan allt hamnade i rampljuset, klev gynekologen fram och drog isär tvångströjan och klämde på brösten! "Vänta nu, vad är det här? Det skulle ju vara en undersökning underifrån!" Men de gör visst så här och han måste ha fått en chock, för här kunde han klämma på en 46-årig kvinna, som fött tre barn UTAN silikon! How natural isn't that?

När det sedan var dags för "henne" att hamna i rampljuset, så funderade jag på vad det är som gör att man ens tänkt tanken att bli en Doktor Underifrån. Försökte slappna av men det gick ju för fan inte. Precis som alltid när du besöker Doktor Underifrån. Du stirrar ju rakt fram på dina lår, rakt upp i luften, hör ett mummel mellan benen. Ibland skymtar en hårtofs. Inte din egen utan gynekologens hår. Ibland har de förmågan att titta upp och le med hela ansiktet "Ser bra ut det här". Vad fan är det som ser bra ut??? Frillan? När du ligger där och försöker slappna av, så hör du plötsligt mullret. Hur många gånger har man inte sprungit på toaletten innan en undersökning och tömt tarmar och varenda ficka? Och när du ligger där, så kommer den smygande. Den där jävla gasbubblan som vill ut. Tankarna snurrar "inte nu, snälla". Hur kul kan det vara, att vara en Doktor Underifrån en sådan gång, när ringmuskeln inte är vältränad och försöker förbjuda gashelvetet att passera? Jag bara undrar.


Bilden ur sjukvårdsrådgivningens bildarkiv

27 kommentarer:

Annika sa...

Mycket roligt inlägg, haha!

Marie sa...

Hahahahahaha! :D Underbar tolkning! Och jag håller med, hur kan man komma på tanken att bli gynekolog?! Vaknar man upp en morgon o tänker, "jag vill veta allt om kvinnans... underliv"! Nej, jag tror inte det finns en enda kvinna som gillar gynekologbesök!

Annika sa...

Taina! NU står du för dagens morgongarv återigen!
SÅ skönt tolkning att det inte är sant!
OCH, så SANN!! Tusan vad obehagligt och vidrigt det är.
Och ja, de där små plattorna fötterna ska upp på, förstår att du tyckte det var knäppt. Det är likadant då man föder barn...Fötterna upp på plattorna.
Ja, inte för mig för det blev k-snitt, men för de som föder "som man ska", hehehe!!
Skitkul tolkning!
Love it as a matter of fact!!!
karolina undrade just vad jag skrattade åt här vid frukostbordet :-DDD
Stor kram och ha en toppenhelg!!

Londongirl sa...

Jag var inne här tidigare men kunde inte få in min kommentar. Få se om det går bättre nu...

Jag skrattade så tårarna kom här när jag läste vad du skrev!! Du är för härlig men faktiskt är det ju sant det du skriver...ingen hoppar väl av glädje när man ska på en sån undersökning.

Försöker se det hela framför mig med de där plattorna...fniss!! Jag skulle säkert också gjort som du första gången och hamnat fel!!

Tack för dagens skrattattack här! :-)

Kram!!

mammigranten sa...

Haha!
Skrattar gott.
Jag fick gå till gyn första gången ca 1 månad efter att vi flyttat hit. Min spiral var på g ut av sig själv.
Inget kul alls!
Här var det dock inga plattor, utan små trianglar, ungefär som hon i kören hos Kurt Olsson. Och där skulle hälarna in.
Men men, har man klarat ett gynbesök så klarar man mycket!
Kram

alegni sa...

du borde definitivt skriva en kolumn i nån tidning, taina! du får verkligen till det VARJE gång :D :D
usch, jag har det där framför mig. any day now borde jag ringa och boka tid, men av någon konstig anledning skjuter jag upp det varje dag...
doktor underifrån... fniss.
stor kram!

Nilla sa...

Ha ha, underbart inlägg! ...! ;-)

anna of sweden sa...

Usch. Jag gillar ju din blogg! Men idag skulle jag hållit mig härifrån.

Jag. Måste. Nämligen. Beställa. Tid. För. Check-up. Hos. Underifråndoktorn. Och. Jag. Vill. Inte. Inte. Inte. Inte.

Fotplattor sa du ...? Huuuuuu.

Jag? Rädd? Närå.

Kramelikram!

underytanjag sa...

:D

Fritt ur hjärtat sa...

Helt makalöst roligt. Jag skrattar så tårarna rinner...inte åt dig, med dig eller vad man nu väluppfostrat ska säga.

Hanna sa...

Här var det HÖG igenkänningsfaktor kan man säga. Både hos de som kommenterat hittills och hos mig! Otroligt roligt, trots att det du beskriver inte är världens roligaste precis...

Men, jag undrar lite över beskrivningarna av tvångströjan och det trånga båset. Vad är det? JAg har ju då bara varit på sådana besök i Sverige, och där slänger man paltorna på en stol och har på sig sin vanliga tröja. Eller?!
Bröstklämmandet är en jättebra grej tycker jag, även om det förstås måste kännas lite underligt - att i den positionen helt avslappnat låta en vilt främmande man klämma bäst han vill. Kanske lite svårt att vara helt avslappnad så...
/Hanna

Taina sa...

Annika;
Tackar!!
:D

Marie;
Tackar! Ja man kan ju undra!!!

Annika:
Tusen tack och vad kul att jag kan bjuda på ett skratt i din annars så jobbiga vecka.

Men herregud SÅ pinsamt det var då! Jag trodde först han hade vinklat plattorna fel och försökte liksom trycka ner dem. Hur smart var jag då??? Jag undrar vad han berättade i fikarummet om mitt besök...

Ha en superhelg nu!!!

Kramar!

Londongirl:
Tackar och vad kul att du gillade det :D
Det är ju sant faktiskt och det är väl för skönt att vi kan skratta åt det EFTERÅT. Men när man ska dit och sedan ligger där är det inte SÅ kul...

Kramar!

mammigranten:
Trianglar??? Hade jag haft det så hade det nog blivit en ännu större katastrof! Skulle de liksom symbolisera något tror du?? Hahahaha! Ja, har vi nu klarat av det så klarar vi allt!

Kramar!

Ingela:
Tack snälla du!!! Vet du, jag brukar inför fredagens tema inte kika i förväg på vad andra har skrivit eler hur de har tolkat ämnet. Sedan brukar jag skriva det första som ploppar upp i huvudet på mig.Jag vet att jag är lite impulsiv, men so what! Kul att du gillade det.
Visst är det konstigt att de flesta kvinnorna gör precis så, dvs skjuter det framför sig. Det är ju en naturlig grej. Eller?

Kramar till dig!

Nilla:
Tack SÅ mycket :D

Anna:
SÅ farligt är det inte. Bara jävligt läskigt...hahahaha!!! Det kommer att gå bra. Ta tjuren vid hornen och gå dit så får du det undanstökat. Lycka till nu.

Kramelikram

underytanjag:
Eller hur?

Kramar!

Fritt ur hjärtat:
Skönt med skratt emellanåt! Det behöver vi mer av!

Hanna:
Tackar! Jo här förstår du ska man byta om i en trång liten hytt. Trots at de ska se en helt näck, så får man i alla fall lite privacy. Men det är ju så fördönat TRÅNGT bara. Och ALLT skulle av! Det har jag ju aldrig varit med om i Sverige. Helt näck under tvångströjan eller vad man nu ska kalla den för.

Och kläm på tuttarna blev det. Vilket jag heller inte hade en ANING om. Men nu vet jag så nu är jag förberedd ;)

Grekland nu sa...

Maken kom just in och undrade vad jag hade så roligt åt, i min ensamhet...hihi...Faktum är att just underlivet flög förbi i tankarna när jag spånade på temat, men det är bara att ge sej, ingen hade kunnat beskriva ett gynbesök bättre än du! Fast jag måste nog säga att jag går tio gånger hellre till gynekologen än till tandläkaren!!Bara ljudet av borren får mej att rysa...

olgakatt sa...

Ja, jösses,här känner man igen sig! Det här ska jag tänka på nästa gång det blir aktuellt! Kanske rent av blir fnissig i gynstolen, i alla fall hjälper det nog litet.
Men jag har varit bästis med en gynekolog (tyvärr dog hon tidigt) och har jobbat ihop med många. Dom gör ju liiite annat än glor "underifrån" - hjälper folk att föda barn, t ex. Så särskilt underligt att välja den specialiteten tycker inte jag det är! Men jag väljer NOGA vem jag går till....

Anna sa...

Hahahahahahaha kan inte göra annat än att skratta, underbart inlägg och det är ju klart att man känner igen sig ;-)

ha en underbar dag

Saltistjejen sa...

Hahaha Taina!
Jo jag har också gjort en hel del UNDERsökningar här i Amerikat. gick ju hur många gånger som helst när vi försökte få till ett barn. Ja alltspåå ite jag och gyn då men han fick ju hjälpa till lite på sitt vis.... ;-)
Visst är det annorlunda här. Framförallt så märks det att amerikaner är ett prydare folk. Hemma i Sverige hade jag aldrig ngt "täcke" men det har man ju här. Tvångströja plus täcke. Hm. Där hemma slängde jag alltid bara av mig kläderna och hoppade upp i stolen. Här är det ju ombyte som gäller INNAN läkaren ens kommer in i rummet. Då ska man vara klar och ligga med FÖTTERNA på fotstöden och ha täcket sedessamt täckande nedre delen av kroppen. För gud i himmelen vilken katastrof det skulle vara om gynekologen (av alla!) skulle råka se lite HUD och kasnke t o m lite HÅR från OVANSIDAN av kroppen!!!!!!! ;-)
Haha! jaja u slapp ju iallafall få en kondomklädd grej uppkörd där nere. Det fick jag många gånger eftersom de kollade ägglblåsor med VUL (vaginalt ultraljud) för att se när ägget var moget. Så jo underifrån har man blivit rejält kollad det har man.
Stor kram nu!
Och ps, det ligger ju ngt i det där som olgakatt skrev. Att vara gynekolog innebär ju ganska mycket mer än att bara kolla fruntimmer där nere....
Om JAG skulle varit läkare skulle jag nog helst valt denna specialitet tror jag. Framförallt för att jag tycker det är så cooolt att kunna hjälpa barnlösa par och jag tycker att just IVF etc är ett superspännande fält. även forskningsmässigt. Så mycket nya hjlpmedel teknologin går framåt där. Och nya rön. Ja om JAG hade varit läkare hade jag helt klart valt detta. Hellre kolla foklk i musen och kunna hjälpa dem med familjebildandet än att kolla folk i halsen och skriva ut antibiotika... ;-)
KRAAAM igen!

Suzesan sa...

MEN så MODIG DU ÄR. Att beskiva besöket hos DR Underifrån. Det är det mest utlämnande och hemska man kan någonsin vara med om. Jag kan överhuvudtaget inte förstå varför de väljer det yrket, även om det mest privata borde vara samma som att gå till tandläkaren eller vad som helst. Haha eller hur.
Mycket rolig beskrivning men mycket allvarLIGT.

Men Taina vet du. När jag skulle på min första gynkontroll när jag var gravid med min son, så kom jag in i rummet och där satt läkaren. "Ojdå" säger han "Här kommer du som ett brev på posten.VäLKOMMEN" Med värsta leendet.
Vad jag inte visste då, VILKET VAR TUR. Var att jag kände honom. Det kom jag på några timmar senare.
Hade jag vetat det DÅÅÅ så hade jag gått ut ur rummet direkt.

MEN vad som var tur med, var ATT han är en av de bästa läkarna man någonsin kan ha. Han har räddat mitt liv en gång efter det. Vi gick på samma ridklubb före detta besök och han höll alltid på att tjata med mig och flirta. Jag var galen på honom. jag visste han var läkare men INTE att han var överläkare Dr Underifrån:)
Tills just denna dan.

Tack för en härlig bloggvecka och trevlig helg.

Kram
/Susanne

Sparkling sa...

usch hatar gyn stolar...men om ja skulle bli läkare vilket ja inte ska så skulle ja nog kunna tänka mej gynekolog för att ja tkr de e intressant med vaginala problem av egna erfarenheter och sen tkr ja många gynekologer e så *pip* så ja skulle vilja göra mina patienter mer nöjda :)

Susjos sa...

Hihi..ack ja,vad vi kvinnor får vara med om..föda barn och gyn.undersökningar :)

Västmanländskan sa...

Ha, ha! Suverän tolkning. Jag skrattade gott. Tack!

Marianne sa...

Hahahahahaha! Only you, Taina! Det är BARA du som kan få till en sån här grej! Ja det där är det värsta man kan göra, gå till den doktorn. Män tror de är stora och modiga som kan skjuta älgar och hålla på, men de har minsann aldrig varit hos doktor Underifrån! Wimps!

Jag var hos en här, och hon (tor inte det finns manliga såna här) var extra mycket påklädd med huvudduk och allt. Då känner man sig extra bar ska jag säga!

KRAM!

Emmama sa...

Hurra hurra hurra för dig och dina sköna inlägg, gillar dom verkligen!! Kul att vara tillbaka i bloggandet! Kram!

HeLena sa...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!
Gud så jag skrattade!! Jättebra skrivet! med stor portion humor och du bjuder verkligen på dig själv. Vi får väl vara glada för att det finns några som vill jobba som Doktor Underifrån ändå;).
Och du har verkligen hittat ett ämne som vi inte pratar om ofta, inte ens vi kvinnor emellan. Tack Taina!!
Kramen!!

Anna, Fair and True sa...

Hahaha, den här idén hade jag aldrig kommit men det är ju en klockren tolkning av "underifrån"!! Men vad är det för tvångströja du pratar om? Sjukhusnattlinne? I Sverige behåller man ju sina kläder på överdelen. Men jag tycker det är bra att de kollar brösten också, önskar de gjorde det i Sverige.

Jag tror många som blir gynekologer (du skrev förresten hela inlägget utan att skriva det ordet!) blir det för att de vill jobba med barnaalstrande och barnafödande. Kanske funderade på att bli barnmorskor men hellre ville bli läkare.

När jag var hos gyn sist sa hon också "det ser väldigt fint ut" och jag undrade också vad hon menade :) Men antar att de tittar på färg och annat, som tandläkaren säger att tandköttet är friskt :)

För några år sedan gick det runt ett mejlskämt (eller sann historia, vet ej) som handlade om en kvinna som skulle till gynekologen. Hon hade bråttom - kanske var som du på en tisdag - och tänkte att "oj, bäst jag fräschar upp mig lite". Daskade lite vatten på sig, tog lite tvål, tvättade snabbt. På med kläderna igen och körde snabbt till mottagningen.

När hon ligger där med benen isär säger läkaren "jaha, här har man gjort sig fin för besöket" eller något liknande. Hon fattar ingenting men mumlar lite.

Först när hon kommer hem upptäcker hon att hon tvättat sig med dotterns GLITTERTVÅL!!

Kul historia va! Den kan ju vara sann - känns som många stressiga kvinnor skulle kunna göra något sådant!

kram!

Taina sa...

Grekland nu.
Det är bra att gubbarna funderar vad vi kvinnor sitter och fnissar åt!

När jag såg det här temat, var det faktiskt det som jag kom att tänka på först. Veckan tema är mera förutsägbar.

Nej tack, hellre tandläkaren för min del!

olgakatt:
Visst, det finns säkert många som specialiserar sig just i samma syfte som andra delar av kroppen. Och tur är väl det! Här kan vi också välja noga och dessutom ta med oss någon syster in som håller koll på vad som händer inne i rummet. En chaperon som de kallar det för.

Tråkigt med din vän som rycktes bort tidigt.

Anna:
Vad kul att du fick dig ett gott skratt! Det behöver vi lite då och då. Att gå till gyn är nog lika för alla.

Saltis:
HAHAHAHAHA!!! Hellre kolla i musen än i halsen!

Jo visst är det ju en kanon grej att hjälpa barnlösa och säkert ett himla intressant jobb.

Just det, det glömde jag ju - täcket eller skynket som man ska täcka härligheten med. Ja guuuud så fånigt egentligen.

I Sverige när de gjorde den där vaginala ultraljudsundersökningen så kändes det som de körde in en elvisp!
Inget yrke för mig iaf...

KRAMEN!!

Taina sa...

Suz:
Wow så du KÄNDE honom utan att veta det just då!!! Ja då skulle nog jag också ha traskat ut. För att gå in till någon bekant, även om det är en ytlig bekant så skulle jag tacka för mig!

Visst är det en allvarligt ämne och bra att vi blir kollade med jämna mellanrum. Undviker ju en massa onödiga och allvarliga sjukdomar. En av mina väninnor upptäckte de på ett tidigt stadium cancer. Nu är hon frisk. Så tur att Dr Underifrån finns!

Tack själv och kram på dig!

Sparkling:
Jag tycker också att en del gynekologer jag träffat (i Sverige) har varit för j*vliga helt enkelt och varit hårdhänta och nonchalanta. En sa till mig en gång att jag skulle sluta sjåpa mig!

Susjos:
Ooops, du är ju inom området...MEN DU FÅR JU UPPLEVA NYTT LIV HELA TIDEN!!! Och DET måste ju vara DÖHÄFTIGT!

Kramen

Västmanländskan:
Vad bra att du fick dig ett skratt!! Måste kika in hos dig. Gjorde det tidigare men då hade du inte hunnit med något tema.

Marianne:
PRECIS! Män skulle få prova på det här de med. Ligga där och blotta sig.

Jag kan tänka mig att man känner sig bar om Dr Underifrån är täckt med en massa tyg själv...

Kramen!!!

Emma:
Skönt att du ÄR tillbaka! Vad kul att du gillade inlägget.

Kramen

HeLena:
Hoppas du har slutat skratta nu då :)
Ett ämne som ÄR så viktigt så pratas det SÅ litet om det. Märkligt egentligen. Ibland när jag tar upp det med vänner slutar det med att jag bara hör min egen röst...hur kommer det sig tror du?

Kramen!!!

Anna, Fair and True:
HAHAHAHAHA!! Jag har också hört den historien men har ingen aning om den är sann eller inte. Kul är den i alla fall.

Det är det som är roligt med dessa teman på fredagar där vi tolkar ämnen så olika. En sådan variation!

Jag tror också att en del väljer det i syfte med barnafödandet, så som Saltis påpekar i sin kommentar.

Kram!

Anonym sa...

mycket intiresno, tack