fredag 20 november 2009

Show & Tell: Skyltar

Snälla Simone, veckans tema har verkligen fått igång mig. Tänkte först att det här kan ju vara ett trevligt tema - Skyltar. Men ju mer jag har sett mig omkring, har jag bara blivit mer och mer irriterad, förbannad och förvånad. Vad ÄR det för människor som designar alla dessa skyltar? Hur står det till i hjärnkontoret hos stadsarkitekten? I detta land,Amerikat alltså, finns det ju så mycket lagar och förordningar, men få av dem tycks gälla skyltar.

Vi har den berömda STOP-skylten. Det bokstavligen kryllar av sådana här. De och trafikljus. Rondeller vet de ju knappt vad det är här, så STOP-skylten är mycket populär. Den är så populär så den kan man hitta mitt ute på bondvischan där det passerar typ en bil varannan dag. Överproduktion, kallas det för. Inte nog med det, det finns tre olika typer - STOP - STOP ALL WAY - STOP 4 WAY.

Att varna om var du ska stanna vid rött ljus, är lite överdrivet kan man kanske tycka. Men med tanke på att trafikljusen sitter uppe i himlen någonstans och mitt i korsningen, så kanske skylten fyller en funktion i alla fall. Innan jag upptäckte var dessa trafikljus fanns i detta land, ådrog jag mig flera whiplash skador. Foten på bromsen och IIIIIIIIIIIIIIIIIII! Typ.

Den här då. Vad fan ska det föreställa? En banderoll som i stort sett är oläslig. Nedtyngd av regnet. Konstruktörerna kan inte ha haft en av sina bästa dagar då de designade detta slappa skynke.

Jag vet inte hur många ögon eller hjärnor väg-trafik-skylt-ansvarig har. Jag blir då yr av den här informationen och skulle gott kunna köra rakt fram, trots att det inte finns någon väg där.

Ta den här som ett exempel på dolt budskap. Kolla in den trevliga stilen på "please", för att sedan ändra på det och dessutom köra med versaler. Som om någon vill ryta ut det budskapet. Det kunde lika gärna ha stått "din djävel" där med klartext! Jag ser framför mig en schizofren typ som designat denna...

Att gå in i vår lokala butik, så vet jag inte om det förväntas att jag ska läsa all information som klistrats på entrédörrarna. Om så är fallet, skulle nog min näsa vara gul och blå med tanke på att dörrarna öppnas och stängs hela tiden. Hur fan ska man hinna läsa liksom?

Det kan inte vara kul att vara skylt. Den här har säkert glömt bort varför den en gång i tiden har satts upp. Tycker lite synd om den.

Men kolla denna då! Designern har kanske haft en tanke på att skyltar växer på buskar. Så osmakligt. För det andra vet jag inte om jag skulle ta in på det här stället eftersom det flaggas på halvstång. Who knows what happens there?

Denna skylt har jag åkt förbi massor av gånger. Har inte kollat så noga vad det står tidigare, fram till nu. Hur tänkte de här egentligen? Färg, text och bild? Garlic farm på en bajsbrun botten! Vill de överhuvudtaget ha besök eller ska den illustrera att "kom inte nära"?

Jag blev så trött på alla skyltar och tavlor och banderoller och drog in på affären. Där skyltas det också hej vilt med priser, namn på varor och köp-två-betala-för-en osv. Skulle köpa ett födelsedagskort och såg då detta:

Behöver man skylta med sådant? Tänk er att gå fram till kassan med det kortet. Snacka om blickar!!!

Vill avsluta med en sann historia.

För några år sedan hade jag besök av en amerikansk kollega. Vi körde omkring i omgivningarna i Gästrikland när han plötsligt skrek till "STOP!". Blev lite paff och stannade givetvis. Kollegan hoppade ut, bad mig ta fram kameran och knäppa ett kort på honom (vi stod i ett dike vill jag bara upplysa er om) vid en trafikskylt!

Vad var det som var så intressant med denna förutom att det var svensk text, undrade jag. "That's so cool, you have areas where you can fart!" Jag kan meddela att han finns inte kvar inom organisationen...

18 kommentarer:

Annika sa...

HAHA, lite testy idag tror jag, Taina, eller???
Fniss...
Ja, stop-skyltar finns det massor av...håller med!!
Eftersom jag själv tog körkort in the US är jag glad att det inte finns så mkt rondeller ;-)
Men visst finns det en uppsjö av stop-skyltar, suck...
Haha, ja banderollen orkade inte sitta uppe i regnet.
"fart" skyltarna i sverige tror jag många engelsspråkiga har haft kul åt!
Och Hallmark, ja säg det kort DE inte har...Tror att det finns allt mellan himmel och jord där...

HA nu en skön helg!! OCh hoppas att inte skyltarna i din stad ska reta upp dig för mkt nu ;-)

DJUUUPA andetag---

Massor av varma kramar!!!

Nilla sa...

Fart-area, det kanske kommer en stund efter denna skylten: "Eat here and get gas"
http://www.funnysign.com/funnysign_094.htm
eller denna: "No farting"
http://www.ebaumsworld.com/pictures/view/36897/

Fritt ur hjärtat sa...

Men du är ju underbar! Här irriterar jag mig på vägverket som är så restrektiva att vi måste ha enhetliga skyltar som de godkänner, inget annat...
Inser att de nog är ganska bra, förvirringen hos er skulle bli stor hos mig. ag hade kört med dig rättfram där det inte fanns någon väg;-)

Saltistjejen sa...

ÅÅterigen ett otroligt härligt inlägg taina! haha! Du kasnke skulle sadla om till skyltdesigner??? :-)
Ang din sista bild så hade jag en kolega som skrattade sig fördärvad i Sverige när han såg vår skylt med två "gupp" och sedan texten: "farthinder" under. Han tyckte det var urkul att vi hade en skylt som hette typ "fishinder" ;-) Så ja, man kan ha kul åt skyltar på andra språk!
Ha nu en riktigt bra helg även om jag förstått att du har masaaassor med jobb...
Kram!

Suzesan sa...

Hahaha ut-FART- skylt kul.

Hahaha så roligt inlägg men BRA!

Hoppas du får frid och lugn i helgen och jag önskar dig en trevlig helg Taina.
Du är så rolig:)
Kram
/Susanne

Grekland nu sa...

Jag håller med dej om att man ibland blir alldeles yr i huvudet av att försöka läsa alla skyltar, så ibland är det nog bäst att köra på känn. Och tänk så många stoppskyltar ni har! Här har vi EN och den är det ingen som bryr sej om...

Camilla sa...

Kan verkligen hålla med om att amerikanerna måste verkligen älska detta med skyltar. De finns överallt och i mängder.

Dessutom är det ingen, där T bor ialla fall, som bryr sig om skyltarna med att lämna tillbaka kundvagnen. Så denna skylt kunde man gott plocka ner. Ja, förutom vi svenskar då. Jag drar ALLTID iväg med kundvagnen till stället till T's stora munterhet.
Ha en go' helg.

Kram

olgakatt sa...

Skyltning är en svår konst! Dom som sätter upp skyltar och vägvisningar borde anlita psykologer för att klura ut hur deras påhitt tolkas INNAN skylten kommer upp!
Gud var roligt jag hade åt din ilska!
Fart-skyltar brukar engelskspråkiga ha roligt åt i Sverige och det finns en annan klassiker:
Dambad
Camping

Simma lugnt i helgen, kanske på dambadet....

HeLena sa...

Hahahaha!! Utfart,"fis-area" hahahaha! visst är det roligt med språkförbistringar!!:DDDDDDDD! förutom när det är jag som säger fel;)).

Ha en underbar helg och hoppas du hinner njuta lite och inte bara jobbar!
Kramen!!

Västmanländskan sa...

Hi, hi - den sista historien var kul! Jahg måste erkänna att ajg också tyckte skyltningen var förvirrande när vi skulle köra bil i USA. Ha de gott!

Marianne sa...

Hahaha, är fru Taina lite irriterad i dag, tro? Själv hukar jag mig bakom skärmen så Tainas dödsstråleblick inte når mig : D

Själv skulle jag behöva en stor skylt runt hela mig och skrivbordet som sa RÖR EJ BLOGGNING PÅGÅR så att flyttgubbarna gick någon annanstans och nästa gång ska jag anställa en trollkarl i stället som bar säger simsalabim och så står alla grejor färdiga och fina och dammade på nya stället!

KRAM och ha en skön helg!

Annika sa...

Som vanligt skriver du väldigt kul! Ja kan se dig stå och dunka nosen i dörrarna utanför din supermarket :-)

Leles värld sa...

Hej! Kul att du hittade min blogg. Jo du har rätt jag jobbar, eller jobbade på företaget i Sandviken. Maken är för närvarande utlandsplacerad här så nu är jag tjänstledig och en SAHM.

Ja, jag är inte riktigt vän med alla stopp skyltar i detta land.

Bara i vårt kvarter så är det hur många som helst. Totalt onödigt. Men så är det inte längre någon som riktigt stannar heller.
Kram

Taina sa...

Annika;
Tänk vad tokig jag kan bli på alla dessa stop skyltar! Jag föredrar rondeller såklart.

Men det var faktiskt sant, jag blev lite smått irriterad när jag började spana in alla skyltar. Hur tänker de egentligen!!!

Visst finns massor av kuliga kort från Hallmark? Alla händelser liksom.

KRAMAR och ha en bra vecka nu...såg att helgen varit bra ;)

Nilla:
Tusen tack för länkarna! Hahahahaha!!!

Fritt ur hjärtat:
Ibland kan jag tycka att de saknar liksom "smak" och det blir ett hopplock av allt möjligt. Då BLIR det förvirring! Alla tänker ju inte som "designern"...

Saltis:
HAHAHAHAHA! Ja den var bra!
Det finns ju massor av "roliga" skyltar men det är ju synd om de ska fylla ett viktigt syfte och man sitter där och asgarvar istället...
Jobb? GAAAAAAAH, drunknar snart...

KRAMAR!!!

Suz:
Tackar!
Ja tänk vad många roliga skyltar det finns. Bara man har ögonen öppna så ser man nog en hel del som man inte har tänkt på tidigare...
Helgen blev bra och nu en ny vecka. Med MYCKET jobb.

KRAMAR!!

Taina sa...

Grekland nu:
En stop skylt och ingen bryr sig...det låter INTE bra! Måste bli lite kaos i korsningarna eller så känner de flesta till de oskrivna stadsreglerna.

Camilla:
Här är de ganska duktiga på att följa iaf den skyltningen, dvs lämna tillbaka kundvagnen. Kanske för att den var skriven med versaler och dolde ett budskap...

Kram

olgakatt:
Vilken bra idè att låta psykologer läsa skyltarna före!!! För tänk vad många missförstånd det finns egentligen.

HeLena:
PRECIS! Man kan skratta åt andra...inte sig själv just då det händer. Kanske efteråt. Men snacka om vad många ggr det blir fel!!!

Kram

Västmanländskan:
Jag undrar om man blir förvirrad var man än kommer eftersom det ser annorlunda ut? Efter ett tag vänjer man sig. I mitt fall har det tagit 2 år att sluta koka i alla fall vid varje korsning...

Marianne:
Den där irritationen växte verkligen under tiden jag spanade på alla skyltar! Helt otroligt. Egentligen skulle man ha tafit med sig en från kommunkontoret och åkt runt med och frågat dem rakt ut! DET hade varit något det...
Tillverka en TYDLIG skylt så flyttgubbarna förstår att du är upptagen ;)

Kram

Annika:
Tackar! Det är inte lätt om man ska försöka läsa allt. Speciellt så nyfiken som jag är ;)

Leles värld:
Världen är liten ;)

Här bryr de sig om stop skyltarna och det är ju bra i och för sig. Däremot tycker jag de är sämre på att använda blinkers och filkörning...suck.

Kram

Melting Pot sa...

Hej Taina,

Kul blogg du har!Finns gott om galna skyltar här i Indien också. Får ta lite indiska skyltbilder och lägga in på Melting Pot någon dag.

Läste ditt välgörenhetsinlägg. Här har det nyligen i samhället och via skolan genomförts insamlingar till översvämningsoffer i norra Karnataka (vår delstat). Fint med en engagerad skola, men logistisk är inte deras starka sida. Mail från skolan om insamling av mjölkersättning till spädbarn och/eller vattenreningstabletter kom kl.22 en torsdagkväll. Deadline för denna insamling var satt till DAGEN EFTER och barnens skolbuss lämnar kl. 07.30. Lite svårt att göra en insats då. Någon insåg nog, med tanke på den minst sagt klena responsen, att de var lite fel ute och vi fick en ny chans några veckor senare med lite bättre framförhållning.
Ha det bra!/Lena

Anna, Fair and True sa...

Du glömde 3-way Stop också! ;)

"Utfart"- och "infart" har britterna och amerikanerna alltid väldigt roligt åt! Chokladen Plopp också fast det är ju inte någon skylt iofs.

Vad fin du är Taina som tänker på en gammal skylt som inte blivit ommålad på ett tag. Skyltar kanske också har känslor liksom! :)

Jag håller verkligen med om den bilden med alla vägnummer och pilar och north och south och allt vad det är. Hur ska man hinna se alla! Det är likadant i Italien fast nästan värre. Det är ju ändå relativt enkelt att köra bil i USA tycker jag.

Kul inlägg!

Anna, Fair and True sa...

Såg förresten den här artikeln i NYTimes om hur man grillar 3-4-åringar inför skolan http://www.nytimes.com/2009/11/21/nyregion/21testprep.html?th=&adxnnl=1&emc=th&adxnnlx=1258971606-k3bnQN1iaKdzQYPBRaffjw