tisdag 10 november 2009

En "speshol leydi"

Känns som om sommaren är tillbaka. Nu har vi haft två dagar med 20 grader. Celsius! Det jobbiga med det hela är kläder åt Minstingen. På morgonen kan det vara småkallt och då ska givetvis jackan på. När hon kommer hem är det ofta varmt och jag är glad för varje gång hon lyckats få med sig jackan hem. Idag har de lovat ytterligare en dag med värme, men"bara" kring 18 grader. Kanske raggsockorna ska på nu då? Hahahaha!!

Angående Minstingen och skolan, kan jag bara meddela att hon ofta kommer hem och visar stolt upp allt hon lyckats åstadkomma i skolan. Hon påpekar också att hon har varit först med att få klart en del uppgifter. Även om det inte är en tävling, så känner hon sig väldigt nöjd. Det roliga är givetvis all beröm hon får av Mrs F. Känns som ett bra beslut om att låta henne gå om Kindergarten. Hon är ju faktiskt bara 5 år.

Det här ett par uppgifter hon visade igår:

Här får hon klappa händerna till sk syllables. På svenska heter det väl stavelser? Hon säger ordet och klappar händerna till stavelserna. På engelska såklart. Hennes engelska ordförråd är snart bättre än det svenska.

Alfabetet är hon en hejare på och har börjat skriva "egna" ord och inte bara sk sight words, dvs vanliga och återkommande ord som de får lära sig att känna igen innan de verkligen lär sig att läsa och stava.

Här är ett par exempel där hon stavat helt själv och det ÄR ju så gulligt.

Hon ville beskriva mig och tyckte jag var "speshol". Hahahahaha!!!

Istället för att prata skrev hon en lapp åt mig. Det var tysta leken.

Hon är "speshol" min lilla "leydi".

Måste givetvis passa på att gratta Sonen, som fått erbjudandet om att gå på Nobelmiddagen den 10 december! Grattis! Hade jag varit i Sverige så hade jag gärna följt med. Blink, blink.

Till slut kan jag säga att naturen goes nuts när vi plötsligt får så här varmt och "speshol" saker ploppar upp!

Det är svampar! Eller? Kanske någon av grannarna har gömt sig under marken :)

11 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å vad hon är duktigt!!!!!
Kul att hon verkar gilla det här med ord! kanske snart dags för hennes egen blogg?!?!?!? :-)
Hahaha ni är båda väldigt speshol tycker jag! och jag hoppas vi snart kan ses igen för det vore så kul!
Hoppas dessutom att det INTE är grannarna som gömt sig under jorden... Av flera andledningar... ;-)
kraaaaam!

Annika sa...

Jag vet, taina! Det är du och jag som inte gillar rådande väder som resten av våra medbloggande US-svenskor gör :-) Du och jag får flytta till till norden igen, hehe!! eller sätta osss uppe i norra kanada eller nåt...
Nej, jag gilalr det icke, och jag märker hur min hösnuva kommer tillbaka då jag är ute och går och andas in alla mögelsporer i värmen...
ICK!

Vilken gullig och duktig liten Liisa!! OCh hon har ju knäckt koden nu vad gäller läsning och skriving. BRA! helt rätt beslut att gå om KG!
Gulligt gulligt med speshol och leydi!!
:-)

Och sonen på Nobelmiddag. DET var då icke dåligt. Go Beccu, go!!!

Kramar!!!

alegni sa...

åh, söta liisa, så duktig hon är. det där med antalt syllables kan ju inte vara helt lätt, åtminstone inte i hennes ålder. hon kommer att bli en hejare på att skriva, precis som mor sin. mark my words.
wow, kanske vi får se sonen på tv snart då - häftigt!
de där svamparna var nästan lite extrema ;) tur att du förevigade dem :D
tack snälla taina för kommentaren inne hos mig. det är ju bra om alla inte får samma känsla som jag själv.
ha en bra tisdag!
stor kram

underytanjag sa...

:D

Marianne sa...

Så duktig littel leydi! Tänk att de har uppgifter så där redan i femårsåldern! Det har man väl inte i Sverige? Eller har man det nu för tiden?

Hahaha, ja, man får ju hoppas att grannarna är hemma hos sig : D

KUL med Noblemiddagen! Vem vet, det kanske blir en annan man vid något av prinsessbröllopen i stället för de nu tilltänkta när sessorna får syn på Sonen : )

Kram!

HeLena sa...

Speshol Taina!!
Vilken härlig lite tjej, såååå duktig och söööööt!!

Nobelmiddag! jag hade gärna gått med både för att titta på alla människor men mest för maten!!! Så länge det inte är svamp! Vad är det för skojsiga svampar du har?? Spännande??!!

kramis!

Mia sa...

Vad underbart gulligt skrivet! Kul att det går bra för henne och att hon får mycket beröm. Heja Minstingen! Oj vad spännande med Nobelmiddag, vilken grej! Tycker du ska planera in en liten resa till Sverige då så att han kan ta mamma med sig! Kram!

Suzesan sa...

Guuu' vad gulligt.

Men du är speshol leydi Taina.

Uhh vad äckliga svampar. Men kanske de r goda vad vet jag:)

Kul att det går så bra för Minstingen i skolan och grattis till sonen. Det måste ju vara kul att gå på. Nåt man minns. Jaaa men prinsessan Madeleine är ju såååå snygg......de kanske får sig en svängom....så blir du bjuden till slottet mor Taina:) Hehe.

Kram
/Susanne

Anna, Fair and True sa...

Vad duktig hon är! Man förstår ju vad hon menar fast det är felstavat. Det är ju så här det börjar när man knäcker läskoden!

Peter har också varit på Nobelmiddagen en gång - han fick biljetter i studentlotteriet (antar att det var så din son fick biljetter?). Han var t o m med på TV med sin dåvarande flickvän - de pratade etikett med Ribbing! :)

Snopparna var ju lite kul! :-d

Taina sa...

Saltis:
Det vre väl nåt det, en blogg av Liisa! Hahaha, undrar hur många som skulle fatta den. Men idèn är inte så dum...
Vi måste ses snart. Det skulle vara så kul. När åker ni till Svedala?

Jag hoppas VERKLIGEN inte att det är grannar som ligger och luras i marken. De här svamparna var riktigt slemmiga faktiskt.

Kram

Annika:
Nu har det ju slagit om och blivit lite kallare. Nöjd nu ?

Hon har knäckt koden. Helt klart. Jag tycker det är så häftigt och jag hör när hon läser för sig själv ord med få bokstäver. Jag är imponerad!

Om du visste vad Albert är ivrig inför det här med Nobelmiddagen!! Han har ju bestämt sig för att ta med en "speshol" girl. Blink, blink.

KRAMAR!!!

Ingela:
Visst är hon duktig? Jag blev så rörd när jag såg och läste hennes ord. Hon verkligen trivs i skolan och det lilla skolarbete hon har.

Självklart ska vi spana efter sonen på TV!!

Jag menade varje ord jag skrev på din blogg!

Kramar!!!

underytanjag:
Eller hur? Gulligt och jag är en stolt mamma ska du veta.

Kram!

Marianne:
Vår lilla leydi är speshol Jag har inget minne av att mina två andra fick sådana här uppgifter i den åldern. De börjar tidigt här,

Tänk om jag skulle ta och gräva lite vid svamparna och se vad som gömmer sig där?

JAAAA, Sonen skulle gott kunna ta en av seesorna så mamma får gå på bal på slottet. DET vore något att blogga om!

Kram!

HeLena:
Visst är hon? Jag är stolt mamma ska du veta.

Skojsiga eller kanske rent ut sagt snuskiga svampar!

Nobelmiddagen skulle jag så gärna vilja vara med på. Inte för maten utan spana in alla andra!!!

Kramis

Mia:
Det betyder mycket för henne att få så mycket beröm. Både från skolan och hemifrån.
Kanske jag tar mig en sväng till Sverige så jag kan smita in på Nobelmiddagen :)
Kram

Suz
Tackar!
De där svamparna tänker jag INTE röra!

Hahahaha, tänk om jag skulle få en inbjudan till slottet för att sonen fått ihop det med Madeleine! Vilken grej. Spana gärna in på hans blogg får du se inlägget om hur han förbereder sig.

Kramar!!

Anna, Fair and True:
Hon HAR verkligen knäckt den. Det hörs när hon strechar orden. Himla intressant. Jag har ju nästan glömt bort hur mina andra barn gjorde när de knäckte koden...

Visst var det lottning via studentkåren och det är ju inga gratisbiljetter. Kolla gärna in länken till min sons blogg så får du se hur mycket det kostar.

Kram!

Anonym sa...

Jodå, kårbandet (handels nationsband) är köpt, fracken hyrd, biljetterna till Stockholm bokade och en trevlig tjej är bjuden. Så nu blir det kalasande av.

By the way, de där svamparna var ju ruskiga. :D

Kram!