tisdag 1 februari 2011

Det här med amerikanska hus...

Då var det dags för ytterligare en S N O W D A Y! Barnen, eller ungarna vid det här laget, stannar alltså hemma från skolan hela dagen idag. Det har knappt börjat snöa här än och klockan är 6 am. Varför inte bara sluta tidigare istället. Nu har deras termin förlängts med 5 dagar. Det är en hel extra vecka det!

De flesta av mina grannar har börjat skrapa ner snö från taket. Inte skottat utan skrapat med en specialskrapa, en sk Roof Rake. Då funderar jag på varför går de inte till botten med problemet? Jag har knappt sett ett plåttak här. Plåten får ju snön att glida av lättare. Inte nog med det så är ju husen så dåligt isolerade så det bildas gigantiska istappar, som hänger från takrännorna. Risken är ganska stor för att bli spetsad! Så amerikanska byggspecialister, kanske dags att börja titta på hur hus ska byggas??? Nä istället uppfinner man en massa sätt att ta hand om problemet i ett senare skede. Plastic-padding-lösningar typ.

Ringde vår property manager igår och frågade om risken för att taket ska rasa in och om vi behövde någon som kom hit för att skrapa eller skotta undan snön. Men listan på husägare som hade samma önskemål var lång vilket innebär att vi nu håller tummarna för att taket håller och att vi slipper läckage, som en av grannarna har fått.

Så här ser "vårt" hus ut nu.

Ja ja, en liiiten tröst var ju ett paket som låg innanför dörren igår eftermiddag. Här behöver vi inte hämta paket på posten. De levereras till dörren. Service är något de kan i detta land. Det var inte vilket paket som helst! Tack vare tips från Annika så går det att beställa svenskt godis från Candy from Sweden när släkt och vänner inte riktigt fattat galoppen vad utlandssvenskar helst av allt vill ha...

Allt så fint packat...

Ajaj inte röra än. Skall sparas till helgen. Längst under ligger lösviktsgodiset, mmmm.

Nä nu en kopp kaffe till och sedan kör vi igång med jobbet igen. Och där händer det grejer ;)

HEPP!

13 kommentarer:

Annika sa...

Verkligen!! Ibland undrar man hur husen är byggda här. Tänker främst på draget, men också hur mkt värme som läcker ut via taket.
Fast istappar galore finns minsann i Stockholm också, där är jag ständigt rädd för att få en istapp i huvudet.
Usch, det var min fasa förra vintern så vi hade så mkt snö att taket skulle rasa IN!! Många skottade sina tak då. Värst är det väl om taket är platt och det är ju inte ert.
TVI för dåligt byggda hus!!

Jamen se där!! JA snacka om färskt GODIS eller hur!!?? Mer än halva priset på godiset i fraktavgift, men ibland kan det vara värt det!
OCH fint packat är det. Ingen bladning där inte.
Gillar dem, trots det löjligt dyra portot!!

KRAMAR!!!

Fröken Anki sa...

Snowday här också! Och det snöar faktiskt fortfarande. Fast jag hade kunnat åka till jobbet, värre än så är det inte.
Våra dagar är också slut så nu ryker en av påsklovsdagarna för ungarna, och blir det mer snödagar så fördröjs sommarlovet! Hur tänker de egentligen?

Fast mig spelar det inte så stor roll;)
Ha en skön dag hemma.
Kram

StrandMamman sa...

Gott gotti gott gott!!!

Akta så ni inte blir spetsade av de hemska spjuten!

anna of sweden sa...

Snow day här också ...

Det där godisstället måste jag nog också besöka. Min familj är förstås rätt duktiga på att skicka, men det kan ju aldrig bli för mycket. ;)

Kramelikram!

SAM sa...

Far nog prova kopa godis darifran:) mmmm

Desiree sa...

Oj oj det var rejäla istappar. De ser näst intill skräckinjagande ut. Hoppas att taket håller. Jag förstår dock att det blir problem om det är dels mycket snö som kommer dels att det är blöt snö som är ganska tung. Jag fattar inte heller varför de inte höjer byggstandareden och ser till att husen blir mer välisolerade.
Det är ju toppen att det finns ett ställe man kan beställa svenskt godis från även om det är typ knarkpris på frakten. Jag antar att det där företaget gör stora pengar på alla utlandssvenskar. Då har du iallfall något riktigt gott att se fram emot till helgen.
Kram!

Ingmarie sa...

Konsumtionssamhället när det är på topp! Enda "positiva" är väl att det är några som blir rik på alla de där prylarna.Och på att fixa de dåliga taken. D.v.s om taken blir för bra blir massor av folk arbetslösa! ;-) Nyfiken som jag är; vad händer på jobbet? :-)

Taina sa...

Annika:
Javisst finns det istappar i Svedala också men här tycks var och vartannat hus i ett "vanligt" villaområde ha detta problem och det syns vem vi eldar åt...Vill inte ens tänka på antal ton som ligger på vårt tak just nu.

De måste tjäna multum för frakten är verkligen löjlgt dyrt. Nu är det ju inte Candy from Sweden som bestämmer det, men de tycks är ändå få beställningar från utlandssvenskar som håller på att "go nuts". Men det är värt det. I alla fall någon gång.

KRAM!

Anki:
Vi har inga snow days inräknade utan terminen förlängs automatiskt med antal dagar barnen har varit hemma pga snow days. Nu är det en extra vecka och sommarlovet blir kortare och kortare. Tyvärr.

KRAM!

Strandmamman:
Visst blir det gott. Det gäller att portionera ut det bara så att vi inte smäller i oss allt på en gång bara!

Jag har sagt åt barnen att hålla sig bort a från huset så att de inte blir spetsade.

KRAM!

Anna
Vilken förnuftig familj du har då! Vår släktingar är tröga. Vi har dock en kompis, Jonas bästa vän och Liisas gudfar, som skickar ibland, både kaffe, godis och kaviar. HAN är en ängel han.

Kramelikram

Sam:
Det r dyrt med frakten. Jävligt dyrt. Men det är det värt. Ibland.

Desiree:
Hahhahahaha, precis knarkpris det är vad det är! Men så mycket bättre än knark.
Standard vad gäller många saker existerar inte här. Det är ju ju konstigt egentligen när man tänker på att de går omkring och stämmer en för ett det ena ett det andra. Vore det inte enklare att standardisera mycket?

KRAM!!

ingmarie:
Vi pratade faktiskt om det idag och personen som "uppfunnit" skrapan kan gå i pension efter den här vintern.

Vad gäller jobbet så är det dags för en intervju. Inom företaget och det är ju alltid spännande ;)

KRAM!

Camilla sa...

De där isspjuten var verkligen inte att leka med. Ser ju helt livsfarligt ut.Håll er långt ifrån dem:)

Godisförsändelsen var hett efterlängtad kan jag förstå. Så himla gott. Njut nu ordentligt!

Kram

Petra H sa...

Det är ju helt galet att man instället för att bygga ordentligt uppfinner en massa konstiga hjälpmedel... Folk i Puerto Rico brukade säga att de var mycket bättre förberedda för orkaner än i USA eftersom [nästan] alla hus i PR är byggda av betong medan amerikanska hus är byggda av... papper? Det är som sagan om vargen och de tre små grisarna!!
Mmm, lösgodis! Eller nä, jag vet inte men jag har nästan helt kommit över mitt lösgodisberoende! Jättekonstigt men senast jag var hemma (i 2½ vecka!) köpte jag inte godis en enda gång!!! Så tråkigt på något sätt att ha tappat smaken för svenskt lösgodis :-( men samtidigt lite praktiskt, hi hi. Men njuuut av godiset, snart är det helg!!
Kram

Taina sa...

Camilla:
Jag får hela tiden påminna Liisa om att inte vara intill huset när hon är ute och leker.

Lådan med godis kommer att länsas i helgen!!!

KRAM

Petra:
Vissa rum saknar isolering trots att vi bor i New England. Hur tänkte de??? Nog för att oljan var billig på 70-talet och miljömedvetandet var obefintlig, men de skulle ju kunna ha förbättrat med åren kan man tycka.

Godis kan jag vara utan långa perioder. Det är nog mer Bella som blir tokig efter svenskt godis. Visst kommer jag också äta. Några i alla fall...

Kram

Anna, Fair and True sa...

Lustigt med speciella don för takskottning! Som sagt, varför inte gå till roten av problemet?!

Taina sa...

Anna:
DET har vi också funderat över och gissa om jag har tagit upp det med grannarna? Men de tycks inte riktigt se det på det sättet...