torsdag 26 augusti 2010

Skolstarten

Jahapp, så var vi igång här i Simsbury. En av tre platser i Connecticut, som valde att starta skolorna före Labor Day (6 september). Det är ovanligt tidigt här. På ett sätt är det bra, för då finns ju chansen att de kan börja sommarlovet före midsommar! Tidigare år har ju vårterminen förlängts med X antal dagar pga sk "snow days", dagar som skolorna har varit stängda, "risk för snöoväder" eller "is på vägarna" eller "någon-annan-jävla-bra-förklaring". De här dagarna måste alltså tas igen.

Minstingen är överlycklig över skolstarten! Hon tycker det är enklare än i Kindergarten (tror jag det, för de första dagarna är ju mer lek än skola).

Dagen innan skolstarten fick vi åka på "meet and greet", dvs klassen träffades för första gången och alla fick en chans att hälsa (och se) på den nya fröken, i det här fallet Mrs Z. Vissa föräldrar passade på att PRATA VÄLDIGT HÖGT OM HUR DUKTIGA DERAS BARN HADE VARIT I SOMMAR OCH LÄST ALLA BÖCKER SKOLAN REKOMMENDERAT. Bra.

Kvällen innan var Minstingen något ivrigare än vanligt. Hon babblade, hon snurrade i sängen, hon hoppade upp ett antal gånger och till slut blev det tyst. En stund. Sedan rusade hon ner till oss och höll upp en tand i sin hand. Den var ju knappt lös, men ut skulle den!

Tonårsdottern då? Jodå, hon började också i onsdags och tyckte det var hur pinsamt som helst att behöva ta bussen nu när hon är SENIOR! "Men gå då", tyckte jag. Men se det gick inte och buss fick det bli. 6.52. AM. Piip.

Här har hon fått första uppgiften på "meet and greet" och det gick ju galant!

Mitt emot sitter Charles, precis hemkommen från Hong Kong efter 2 år. Två "expatsungar".

Ryggsäcken står och väntar på att fyllas med skolmaterial, mellanmål samt lunch. Ja, här förväntas alla bidraga till skolans förråd av material. Tack och lov så var listan i år betydligt kortare än förra året, då jag sprang omkring som en tok och letade allt från pennor till speciella påsar.

Här är den berömda bruna påsen med mellanmål, eller "snacks". I lådan finns lunchen. Men igår bad Minstingen mig att inte skicka med lunch på fredag för då ska hon köpa pizza i cafeterian typ så här "Mom, you don't need to pack lunch on Friday. Just give me money and I'll buy pizza". Så gör man när man är 6 år och går i ettan!

Den här klädseln har hon valt själv. Inköpt på Wal Marts för 10 dollar. Jaaaaaa jag kan köpa kläder på Wal Marts! Det är billigt och det är absolut inget fel på kläderna. Kanske inte märkeskläder men vem behöver det när man är 6 år och inom några månader har de i alla fall vuxit ur dem.

Stackars små varelser. Ryggsäckarna är verkligen stora och emellanåt väldigt tunga. Men det rekommenderas från skolan att det ska vara så för här skickas det papper och böcker i mängder och då måste det finnas plats för detta.

Här står några av gatans barn och väntar på bussen. Det är inte bara första skoldagen som föräldrarna följer med till bussen. De gör det varje morgon och med sig har de sina jättemuggar med kaffe och småpratar. Trevligt tycker jag.

Dags att kliva på då. Ja, hon klev på sist för det vara så mycket spring i benen och det måste hon göra sig av med eftersom busschaffisen John gillar inte när barnen virrar omkring i hans buss, enligt Minstingen. Tur att det var John i år igen, tyckte Minstingen "För han vet var jag lever". Lever? Det kallas för direktöversättning.

Fredag idag och det väntas bli en ny värmeperiod, sk "heat wave" som de kallar det för när det blir 3 dagar över 90 grader. I Fahrenheit alltså. Nice. Och jag kan springa från och med imorgon igen!!! Ny spruta, nya tabletter och tid hos sjukgymnast. Ortopeden är min nya idol!

Happy Friday!

15 kommentarer:

Annika sa...

Hi babe!!
Skolstart hos er redan nu alltså. Vi drar igång den 7 sept, efter Labor day.
Skönt med rutiner igen, kan jag tro.
Liisa är så sööööt.
"Han vet var jag lever", det är minsann direktöversättning det. Gulligt.
Hoppas att allt är jättekul i skolan nu.
HAHA, ja jag har fattat att det är asPIIIINIGT att åka buss när man är senior i HS. HAHA. Värre saker finns nog.
Kul med alla fldrar som samlas vid skolbusshållplatsen och dricker en kopp kaffe. Vi har alltid bott för nära skolorna för att få åka skolbuss.
Taina, tack för ditt medd igår. JAG GARVADE ska du veta!!!!
Priceless!!
KRAAAAM!!!

Taina sa...

Annika:
Det är väl vanligt att de flesta startar efter Labor Day, tror jag. Och rutinerna i detta hus är SÅ välkomna. I NEED THEM. Även flickorna men de vet ju inte sitt eget bästa ibland.

Visst är hon söt med sina små uttryck ibland. Och vet du vad? När jag såg att jag hade gjort en särskrivning av direktöversättning, gick jag GENAST in och rättade till det. För jag vet ju hur mycket du ogillar sånt. Hehehe. Men nu är det rättat!

Bra att du fick ett garv. Själv garvar jag åt det fortfarande. Jag hade ju tänkt mig något annat men men...PRO säger jag bara. Moahahahaha.

KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Wow! SKOLSTART! Ojoj! Vad fi hon är Liisa. Och DU på fotot i trappen så är hon såååå lik dig!!! :-) Tycker jag iallafall.
Kul att hon verkar anpassa sig så bra och så snabbt. Vi har ju en flytt till nytt rum på dagis och jag tror att det kommmer bli lite småjobbigt för E denna gången. Men hoppas det ska gå över snabbt ändå. Och visst är det så att man ska fixa mycket själv som förälder. Mat, material etc.... Vi har på dagsi endast maten att fixa men har förstått att det senare blir även skolmaterial. OM vi nu kommer till skolan här i USA då... ;-)
Härligt att du mår bättre också!!!!
Stor KRAM!!

Desiree sa...

Vad skönt att du verkar må mycket mycket bättre. Förstår att ortopeden är din nya idol :-)
Minstiningen börjar bli en stor tjej. Jag gillar hennes outfit som hon valt själv. Hon har en känsla för stil helt klart. Här såg jag barn som gick själva till skolan idag. Det kändes ovant då man antigen är van att barnen tar skolbussen eller blir skjutsade. Skönt att du slapp köpa så himla mycket skolmatrial i år. Mycket som ska packas med varje dag till skolan. Hur gör din tonårsdotter, tar hon med sig mat eller köper hon i cafeterian oftast?
Kram och lycka till hos sjukgymnasten.
Trevlig helg.

eastcoastmom sa...

Vi börjar också innan Labor Day, på onsdag 1 september. Labor Day är ju ganska sent i år, så himla tur att man börjar innan.

Hälsningar från södra CT

Grekland nu sa...

Oj, de där ryggsäckarna liknar dom som även grekiska barn släpar på, med KILOVIS av böcker. Att skaffa skåp i skolan har man inte kommit på här än. Sen skrattade jag gott åt "lever"...Visst är det underbart med såna där översättningar! Fick höra en del sånt från mina barn också när de var små. Sen gillade jag det där med att föräldrarna träffas vid busshållplatsen med sina kaffemuggar, vad mysigt!

Heather sa...

Skolan börjar för min Kindergarten kille 8e september och jag är sååååå lessen ...kommer att grina mkt den dagen... men han längtar dit! hehe

Marianne sa...

Ååååh, förstagluttare, så fint! Jag förstår precis hur spännande det måste vara, jag tyckte också att det var superkul att börja skolan. Då är man STOR! Du får börja kalla henne Storingen : )

Bäst att passa på att handla kläder på typ Wal-Mart medan man kan, snart duger bara SÅNA skor och SÅNA brallor ... Spara medan du kan.

Skönt att armen är bättre, och att du får bra hjälp!

KRAM!

Marre sa...

Det är så himla häftigt att följa ert liv där borta och jämföra hur det är här och där. Vi hade förresten styrelsemöte på AeroStep i veckan och funderade över när du kommer hem, Taina... Blink, blink! Tack gode gud för sprutor och tabletter. Och ortopeder förstås.

Anna, Fair and True sa...

Hon sa inte "han vet ATT jag lever" då, att han vet att hon springer runt en del och lever runt ;)

Jag gillade hennes kläder - de var ju jättesnygga!

Hoppas Liisa slipper ortopeden hon efter att ha burit den där tunga väskan!

Musikanta sa...

Även här går små ettapettor förbi mitt fönster till skolan med stora tunga ryggsäckar. Men det är mest när det är jumpa. Mat får ju alla i skolan och förstaklassarnas läxböcker är inte så tunga. Det är nog inte mer än en läxa om dagen heller.

Vilket ramaskri det skulle bli här i Sweden om någon skulle behöva betala en lärobok eller en penna! Det blir ju tjafs om 20 kr när de ska åka på utflykt!

En underbar ålder - sex år! Synd att tiden går så fort, passa på och njut medan du kan!
Kramar/M

Taina sa...

Saltis:
Jahaaaaaa så du tycker hon liknar mig? Bara när hon gör miner då. Hahahahaah!

Visst är det mycker som ska fixas. Men jag kommer ihåg att det var en del till dagis i Sverige med alla kläder jämt! Nu börjar jag ju få rutin på det här också och det funkar ju.

Lilla E då. Det kommer att gå så bra för henne!

Kramar!

Desiree:
Jag är riktigt bra nu! Det gäller att inte köra på för hårt bara.
Liisa har lärt sig det här med kläder från Bella tror jag. En dag tog hon på sig ett par prinsesskor och sa att de var "a part of the fashion". Hon vet hon!

Bella varierar. Ibland köper hon och ibland tar hon med sig. Men det blir mer och mer att hon handlar. Och tyvärr är det skräpmat, tycker jag då...

Kramar

eastcoastmom:
Visst är det skönt när de kommer igång så man själv kan komma in i sina rutiner. Det är allt från städning till matlagning.

Grekland nu:
De har skåp från årskurs ett men de ska ändå släpa på en massa grejer, fram och tillbaka. Men hon klagar aldrig. Det har blivit naturligt och alla andra gör ju samma sak.
Morgonrutinen tycker jag också är mysig.

Heather:
Hahahaha, det gäller att klippa av navelsträngen nu då? Det kommer att gå superbra för honom ska du se!
Kram

Marianne:
Jag mår riktigt bra nu! Tack och lov med tanke på att det är finnkamp i oktober. Mellan maken och mig.
Ja kanske jag ska byta namn på henne, för visst får jag höra miljoner ggr att hon kan och att hon kan ta hand om sig själv just bara för att hon går i ettan! Hahahaha!

Kramar

Taina sa...

Marre:
Och det är kul och spännande att följa din träning. Du är ju så målmedveten. Men så är du ju finne också.
Jahaaaaaaaaa ni behöver folk eller??? Just nu har jag ingen aning om när det blir flytt tillbaka. Det blev ju förlängt med 1 år, till september 2011. Sedan får vi se vad som händer.

Kramar

Anna:
Hahahaha! Nä då, hon blandar och direktöversätter hejvilt. Med tiden blir det nog mer struktur i hennes sätt att prata.
Jag tycker också de där kläderna var fina. På Wal Mart brukar vi hitta mycket praktiska kläder åt henne. Behöver inte lägga ut en förmögenhet. Hon är ju trots allt bara 6 år. Bella är nog dyr...

Musikanta:
Vad gulligt med "ettapettor". Det uttrycket har jag inte hört förut.
Läxorna är ganska lätta för henne nu. Hon har ju gått i Kindergarten 2 år redan och har en viss vana. Ikväll läste hon 3 korta böcker. Tror inte jag kunde läsa så bra när jag var 6 år.

Kramar!

Petra H sa...

Vilken söt outfit Minstingen har, inte syns det att det är Wal-Mart! Så härligt att hon tyckte det var roligt att börja skolan igen! Jag tänkte just på tunga ryggsäckar idag, O har en jättetung datorryggsäck som han drar på fram och tillbaka till kontoret varje dag. Jag förstår inte vad han har i väskan, tegelstenar? Och så tänkte jag på alla skolbarn jag sett med stora väskor - skillnaden är att i Bryssel har de ryggsäckar och i Puerto Rico har väskorna HJUL! Typ kabinväskor.. antagligen för att de är så tunga!
Hur går det med flickornas skolgång nu när ni ska hem en vända?
Ha ha, direktöversättningar är jätteroliga!
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Tänkte på detta med skolmaterial med anledning av Musikantas kommentar. I Sverige ska ju skolan och då allt med skolan vara gratis (och alltså skattefinansierat). Meningen är att det inte ska uppkomma extra kostnader som vissa föräldrar kan betala och vissa inte. 20 kr till en utflykt kan ju kännas som en struntsamma iofs men principen är nog ganska bra tycker jag. Det är faktiskt olagligt för skolor att be om pengar till allt från skolutflykter till andra projekt i skolan men många skolor gör det ändå tyvärr.