tisdag 26 februari 2019

Körkortet

Ni som inte varit till DMV (Department of Vehicles), åk dit vet ja! Det är som att gå på cirkus men en oorganiserad sådan. På ett sätt är det faktiskt ganska kul att bara sitta där och studera hur de lyckats få en myndighet att fungera så fruktansvärt osmidigt och med miljoner papper som om de glömt bort att det finns alla möjliga IT-lösningar för allt. Vi snackar papper, checkar, köer, öppna bås för fotografering, nummerlappar, köer, sittplatser med miljoner besökare. I en enda jävla röra.

Jag anlände den dummaste tid man kan tänka sig men jag hade inget val. Hade möten och mitt körkort gick ut. Åkte dit strax efter lunch och inte en enda ledig plats på parkeringen som är gigantisk. Körde runt en stund och inväntade och VOILA det blev en ledig efter ett tag vilket alltså tyder på att folk kommer ut till slut. De som går in på DMV blir alltså inte tillfångatagna. Även om det känns som det när man väl är där inne.

När jag satt där, lutade jag mig bakåt och lät mig bli underhållen av allt möjligt som pågick där inne. Den roligaste incidenten var när mamman till en tonårsdotter, som precis klarat teorin, bad henne boka en uppkörningstid på störten. Hon fick en tid på bums och traskade glatt ut för att 5 minuter senare dyka upp vid dörren halvt hysterisk och skrikandes. Mamman tittade förvånat och sträckte ut armarna, precis som om hon var med i en film. Dottern vrålade då att bilen inte var registrerad! Dvs hon kunde inte köra upp. Här kör man upp i sina egna bilar. Det var inte bara jag som drog på mungiporna.

När det till slut var min tur, traskade jag upp till luckan där det satt en som hade mungiporna långt ner i knävecken. Trots allt jag ombads att ta med mig så som bevis på att jag bor på just den här adressen i form av räkningar, ID-handlingar och jada, jada, så var det gröna kortet det enda hon frågade efter. Hon tittade inte ens på mig. Jag kunde ha varit en tvärhand hög, flintskallig och med skägg. Tog snabbt ett kort, men tror inte hon tittade på det heller för jag frågade faktiskt om det blev bra. Inget svar. Mer en grymt bara. När hon var klar, sträckte hon fram det tillfälliga körkortet i form av ett papper med min bild på och en streckkod. Tack och bock för det trevliga bemötandet!

Well, well, nu är det gjort!



4 kommentarer:

Malin sa...

DMV eller MVA som det heter här. Gick just igenom allt i höstas med sonen som skall ta körkort. Om man inte fyllt 16 så skall man ha dokumnet från skolan påskrivet i förseglat kuvert. Hade med alla andra papper plus det från skolan, men skolan hade GLÖMT att kryssa i en box där det stod att han var elev hos dem. Vi fick komma tillbaka nästa dag med nytt förseglad kuvert varpå de tittar och sedan slänger dokumentet i papperskorgen. (Här kan man vara 15 år och 9 månader för att ta teoriprovet och sedemera övningsköra, men 16 1/2 för att få köra upp förutsatt att man övningskört i dessa 9 månader (samt 30h teorikurs och 6h med bilskollärare och 60h med föräldrar) Vi valde dock ett mindre kontor vid hans skola där det gick lite fortare och vi var där tillsammans med typ 100 andra innan det öppnade...

Taina sa...

Malin
Suck, man blir verkligen trött på hur det fungerar och att det inte finns i systemen automatiskt! Det verkar som om det inte samkörs mellan olika myndigheter. Liisa blir ju 16 i år och jag måste kolla när hon får ta teoriprovet. Vill INTE att hon tar körkort vid 16. Alldeles för tidigt enligt min smak...

Annika sa...

Jag var precis där. I morse. Förnyade mitt kort, och uppgraderade det till ett Real ID. Bra det, så man kan flyga inrikes från nästa höst, haha.
Det var svinkallt här i morse, -5 och så vind på det. Kom dit en halvtimme innan öppning. En nätt liten kö utanför redan. ALLA frös. DÖM om min förvåning då de öppnade stället en kvart tidigare så vi fick komma in!!! WOW liksom. Sen fick man köa därinne såklart innan de öppnade.
Eftersom jag uppgraderade till Real ID när jag ändå höll på skulle tusen papper gås igenom, bilens registering, mitt GC, social security koll och så en mortgage slip för huset, så att det riktigt kunde bevisas att det var jag. HAHA.
Men det gick bra allting. Min tjej var gullig, och när hon höll på med min fil kom en arbetskamrat upp till henne, och hon GRÄT!! Bakom disken. Jag mumlande ngt sympatiskt om "tough day" (klockan var inte ens 8:30). Insåg sen att jag borde hållit tyst. Men kvinnan som grät fick en kram och ett "I love you" från min tjej. Efter 100 genomgångar av papperna kunde jag betala mina 42 dollar och så fick jag ett temporärt körkort på papper, som du. Körkoret kommer sen på posten. Works for me. Jag gjorde allt sista sekunden denna gång, mitt kort går ut på tisdag. Så jag förväntade mig att det skulle bli käppar i hjulet, speciellt eftersom jag uppgraderade till Real ID. Men innan klockan nio var jag hemma igen. Hela platsen är ju så deppig, fattar om folk börjar gråta av att jobba där. "Min tjej" sa till mig, this is a rough work place sometimes (med tanke på kompisen som grät). Jag nickade och så ngt sympatiskt och varmt,. MEN tänkte att det är tufft för många som kommer dit också som kunder. DMV är ju inte direkt kända för att vara tillmötesgående.
Jag är riktigt tacksam över att jag hade alla papper iordning, inklusive registeringen till bilen (som jag inte ens tänkt på innan).
Nu slipper jag förnya på 8 år. GIUD så skönt.
På tal om HS och körkort, de har väl, liksom här, teorilektionerna som ämne på skolan? Tyckte det var bra. Sen var det ett par timmar med behind-the-wheel körning med körskollärare också. OCH det var med honom K sen körde upp. Han fyllde in de papper som skulle till DMV.
NU registrar K sig i CA på DMV, både bilen och henne själv. Vilken PAIN det är alltså, vilka turer, och än är det inte slut.
OCH vet du vad hon fick betala för det hela, 1050 dollar. SJUKT. Helt jävla sjukt.
KRAMAR!!

Taina sa...

Annika
1050 dollar! Skämtar du??? Det är ju bedrövligt å andra sidan förstår man kostnaderna med så smord maskin som DMV är. ENORMA overhead kostnader och VI får betala.

Jag tog inte real ID. Det kommer ju att bli obligatoriskt här snart om jag inte misstar mig. Ja du, man vet aldrig om man ska en hel skog med sig av bevis och OM man saknar något, rullar de bara på ögonen och ber en komma tillbaka typ. Tur att det gick bra för dig. Jag var också ute i sista minuten. En dag före expiration date, hahahahaha! Living on the edge.

Nu kan vi köra lugnt ett tag.

KRAMAR