lördag 12 maj 2018

JAG ÄR FINNE!!!

Är ni nyfikna så säg? Själv höll jag på att spricka innan resultatet kom. Satt och glodde på emailet från Ancestry med rubriken "Your results are in". Fingrade lite på tangentbordet lite löst innan jag klickade ordentligt för att öppna sidan och där, där fanns det. Mitt ursprung. Sån känsla att veta vad som rinner i mina ådror och jag visste det hela tiden att det är blåvitt och det var det till 80%! Ja, nu står det inte bara Finland i dessa 80 utan det står Finland/Northwest Russia och min son, Albert, övertygade att det var Finland eftersom kartan som ringade in min etnicitet var Finland, inklusive Karelen. Det intressanta är att man kan se hur mitt DNA har ändrats genom åren där i stort sett allt var koncentrerat till västra Finland i början av 1800-talet. Men sedan har det börjat hända grejer! Folk började röra på sig, lite här och där, förbi sänghalmen och på så sett har vi spridits ut!

Jag kunde också utläsa att just min DNA profil började sprida sig ända till Amerika i slutet av 1800-talet. Anledningen är detta:

As the 1870s dawned, Finnish farmers, peasants, and laborers had few job opportunities and little land. Initially starting in western Finland, especially from the Vaasa area, “immigration fever” spread during the 1880s and 1890s. Skilled workers went to New England to work in factories; laborers went to Wisconsin lured by the mining, fishing, and lumber industries; and farmers enticed with offers of free land established towns in rural Minnesota.

In 1899, Russia tried to force the Finnish people to give up their culture, religion, and language in favor of its own. In turn, many Finns immigrated to the United States. The settlers moved primarily to Minnesota and Wisconsin in areas with predominantly Finnish populations, and many cities developed areas called “Finntowns.”

Visst är det intressant? Kanske jag har en massa släktingar här. Lite långsökt, I know (eye rolling).

Jaha, de resterande 20 % då? 15% är från Skandinavien. Det kanske är svenskt, norskt eller danskt. Men jag suger på danska så det utesluter jag. Och så de där sista 5 procenten då??? Var det som pappa sa, dvs någon mystisk sjöman som hälsade på och spred sin säd i de finska hamnarna? 3 är från Östeuropa och 2 från Västeuropa. Det MÅSTE vara sjömannen, eller vad tror ni?

Vet ni vad som suger? Att jag inte ställde mer frågor till mina släktingar när de ännu var vid liv. Vi hade ju faktiskt 6 generationer en gång i tiden!!! Det ni, jag har alltså träffat min mormors mormor! Jag var 9 år då.

Kolla detta!

Från vänster min syster med hennes son, mamma, mormor, mormors mor, mormors mormor!

7 kommentarer:

Pettas sa...

Huomenta Taina!
Så visste du det då! :)
Inom sig vet man ju vartåt det lutar men de där små inflikningarna från annat håll är ju alltid intressanta. Den där mystiska sjömannen förgyller de redan förgyllda kanterna. Och fortfarande ligger ett litet dis av mystik över allt tack vare honom, om det var han. Det är lite som Tage Danielssons text om Halisbury och sannolikheten. Det ska alltid finnas ett frågetecken.
Jag förstår precis vad du menar, man blir lite stirrig för att man inte passade på att fråga medan människorna fanns. Mycket harmfullt. Det där känner jag också igen.
Jag har inte tagit något DNA-test och gör det förmodligen inte heller, men att jag har sprattel i blodet vet jag. Finskt, svenskt och ryskt i en enda röra och kanske det också finns en mystisk sjöman som lurar i mina DNA-knutar?
Kuulemiin !

Taina sa...

Huomenta, huomenta Pettas,
Visst känner man det i sina ådror att det är så finskt det kan bli. Och stolt är jag!
Den mystiska sjömannen ska jag föra vidare till mina barn. Blir liksom en liten krydda och skapar också mystik.
Angående vår historia så har min gammelmormor blivit nämnd i en bok då kriget härjade och hennes man försvann och återvände aldrig. Han hamnade i ett ryskt fångläger. Ska försöka få tag i boken. Vet inte om det har med åldern att göra att jag blivit så intresserad av mitt ursprung!
Du har säkert sjömän i ditt blod som bor på Åland!
Happy Mothers Day!

Malin sa...

Spänannde det där. Jag är ju adopterad så just släktforkning går ju inte och DNA skulle nog inte visa på något annat än Asiat i alla led. Maken är däremot lite sugen på DNA då han har släktforskat på framförallt sin pappas sida. Men han är också lite paranoid och är inte säker på att han vill att någon skall ha hans DNA på lager. Lillkillen är dock nyfiken så vi får se. Fantastiskt vad de kan få fram forskarna, från lite spott!

Ha en underbar mors dag!

eastcoastmom sa...

Jomen det var väl det vi alla trodde!!!

StrandMamman sa...

No niin!! Arvasimmehan! 😄

Annika sa...

Men det var gjutet och givet!!
HAHA.
Tror många finnar har skandinaviskt blod. Liksom många svennar alla ggr har lite finskt.
Det roliga i mitt fall var att det inringat precis i svenska österbotten. OCH sen i södra Sverige. Tycker det är grymt fascinerande detta.
OCH så var det det keltiska.
SÅ kul, eller hur? Jag har köpt ett DNA-test till Karolina nu också, hihi. Passade på då Ancestry hade rea nyligen.
Yes, Finnish girl!!! Love it!!
Kramar!!

Marre sa...

Men yeah vad coolt! Jag vill också!