torsdag 19 april 2018

Det här med att flyga

Jag jobbar ju inom flygindustrin. Nä, jag är inte pilot eller flygvärdinna. Förresten så sa den gamla skolsköterskan i Finland någon gång på 70-talet, med en mumindialekt att; "Taina, du kan int' bli flygvärdinna då du e så kårtt". Så de drömmarna (som jag inte ens hade) fick jag lägga undan.

Nu är det så att jag är i industrin och inte i ett flygbolag. Min pappa verkar inte heller förstå att bara för att vi tillverkar detaljerna, så betyder det inte att jag kan ha ett eget plan. Och så är jag ju ingen "Connecticut-fru"i lyxförpackning heller.

När det händer en flygolycka pga motorfel, som sker mycket sällan, så får vi oftast mycket jobb som spårhundar, typ. De flesta leverantörerna i den här branschen blir inblandade för diverse utredningar. Vi måste få fram ALL dokumentation för hur detaljen tillverkades med resultat. Dokument som kan vara uppemot 20-30 år gamla! Ni kan ju tänka er att mycket sparades i pappersform förr tillbaka och det kan ibland vara som att leta efter en nål i en höstack.

Vi har i dagarna haft en mindre utredning. Till och med jag dök ned i lådor som var både dammiga OCH  mögliga. Nu hade vi, som tur var, ett jäkla bra gäng som lyckades finna ALLT i tid. Vi hade 48 timmar på oss. Phew!

Kunden var nöjd. Såklart!

Alla som flyger vill ju känna sig säkra och trygga där uppe. Då är det skönt att veta att den del av tillverkningskedjan vi var inblandade i, visar att vi gjorde allt rätt. Här har vi inga happy hours precis.  Vi har följt alla regelverk och krav.

Då kan man sitta så här lugnt. Jag och mina golden shoes. För snart drar jag igen och ska vara ute och flänga i två hela veckor!


3 kommentarer:

Pettas sa...

Vilket spännande jobb du har Taina!
Skönt att ni finns och på sätt och vis också är med och utvecklar säkerheten för flygandet kors och tvärs i världen.
Ha det bra mitt i flängandet!

Annika sa...

Absolut vill vi känna oss trygga i luften då vi flyger.
ja, du har ett superintressant jobb. Tycker det som hände med Southwest Airlines nyligen är otroligt, och hemskt. Men vilken cool kvinnlig pilot.
Power.
Ja, du får ha det så gott på dina resor kors och tvärs.
Stora kramar från mig!!!

Taina sa...

Pettas,
Mitt jobb är verkligen intressant och kul. Är glad varenda dag jag åker till jobbet och känner en viss passion inom mitt område som handlar om att kvalitetssäkra det vi gör.

Annika
Kul och intressant jobb for sure. Men inte lika kul när det händers sådana här saker. Nu är det ju väldigt sällan det händer men vi ser verkligen till att utreda och lära oss ännu mer om säkerhet efter olyckor som denna. Vi har rent mjöl i påsen! Dessutom så testas motorerna grundligt och certifieras innan de sätts i trafik. Sedan tas de isär med jämna mellanrum för översyn.
Ja vilken POWERkvinna!!! Så imponerad av henne. OMG säger jag bara.
Kram kram