fredag 4 juni 2010

Show & Tell: I staden/på landet

Ojojoj i denna värme vill HeLena att vi ska ta itu med fredagsteman och just denna fredag är det "I staden/på landet". Finne som jag är, i grund och botten, så är det här med prepositioner inte alltid så lätt. Men jag gör ett försök med På Landet (säg det med finsk brytning om du kan).

Det var en gång en familj som bestämde sig för att emigrera till landet. Landet med stort L. Detta var år 2007. Efter Kristus. Arbetskraften hade plötsligt förflyttat sig dit och fadern, den store försörjaren, begav sig ensam iväg före övriga familjemedlemmar. Han skulle sätta bo.

Far på väg till Det Stora Landet.

Väl på plats bestämde sig försörjaren att detta skjul skulle duga åt familjen.

Det blev tungt för resten av familjen som blev kvar ett tag till. De fick vara beredda på att rycka in på vad som helst. Hur tungt det än var. Moderns arma rygg tog mycket stryk.

Deras få tillhörigheter fick plats i en container.

Kvar i Sverige fanns alltså modern med barn i en torftig lägenhet. Ett av barnen var till och med blå i ansiktet ett tag. Någon pest som härjade antagligen.

Det äldsta barnet fick stanna kvar i Svedala för att avsluta sina studier. Moderns hjärta blödde men hon hade inget val.

För att trösta sig lite, skaffade familjen en hund vars bollar inte fick behållas. De gör så här i Det Stora Landet.

Familjen fick börja lära sig många nya saker. Bland annat känna igen de nya sedlarna, som saknade både Selma Lagerlöf som Jenny Lind.

Pengarna skulle räcka till mycket så som den dyyyyra bensinen (ca 6 kr /liter).

Familjen upptäckte snart att allt är stort i Det Stora Landet. Till och med tvätthögarna.

Ibland unnar sig den arma familjen ett besök i konstgjorda världar som Disney i Florida.

Familjens skjul ligger i ett område med många andra skjul som bebos av urinvånare. De är trevliga att umgås med. Tycker i alla fall modern i familjen.

Julen är en speciell högtid och familjen klär fortfarande den lilla granen för att skapa lite julstämning i Det Stora Landet.

Familjen har försökt anpassa sig så mycket som möjligt. Många är beväpnade i det nya landet och många blir således skottskadade. Modern i huset förbarmade sig för att se skottskadad ut. Det behövdes bara en liten gallblåseoperation för att få det att se ut så här.

Det är mycket som är tufft för familjen som emigrerat till Det Stora Landet. Tonårsdottern måste gå den låååånga vägen till bussen. Bilden är tagen från familjens köksfönster och långt långt borta skymtar den gula skolbussen. Typ 50 m. Stackars flicka. Det är väl därför hon är så mager.

I Det Stora Landet bor ju en av de mäktigaste personerna, men han råkade vara bortrest när vi kom på besök, tyvärr.

Familjen bor kvar i Det Stora Landet, minst ett år till. Sedan får de se vad som händer om de måste emigrera till ett nytt land, återvända till Svedala eller stanna kvar. Tiden får utvisa...

17 kommentarer:

Pettas sa...

Ja, vad ni än gör, Taina, vilket land ni än beger er till så sluta för guds skull inte att skriva i fredagstema! Det är nästan en order!!:)
Ha det gott!

Annika sa...

SÅ himla BRA inlägg!
YOU go!!
OCH så BRA illustrerat sen!
KUL upplagt allting allt!
Det stora landet är allt ganska annorlunda mot det gamla landet.
men, ibland möstas de båda!!!

KRAMAR!!!!

Mrs Clapper sa...

Hahaha! Åh vad du är festlig! :D

Skjulet ser dessutom fantastiskt ut!

Camilla sa...

Mysiga bilder Taina! Men det är inte alltid lätt att flytta till ett annat land, skönt att vara en familj som kan hålla ihop.
Återstår att se om ni kommer att bo kvar eller flytta någon annanstans. Jag kommer att följa det hela med spänning.
Kram

Suzesan sa...

WOW vilket inlägg så bra. Vilket äventyr.

Kram
/Susanne

HeLena sa...

Åhh! Taina!
Vilket jättebra inlägg! Jättekul läsning! och ditt skjul ser lite skruttit ut måste jag medge;D

nä, det ser så fint ut! Och beträffande värmen så är det inte så varmt här ännu....

skicka gärna över lite!
kramelikram!!

Ingmarie sa...

Håller helt med de andra. Vilket underbart och härligt inlägg! Jag fick svar på (nästan) alla mina frågor. ;-) Tack för att du delar med dig! Jag tycker dock ert lilla skjul ser ut som en dröm! Precis som jag drömmer om att få bo i det stora landet i väst jag med.

Musikanta sa...

Även jag trodde att man kunde välja att antingen skriva om På landet eller I stan. Så du är inte ensam att ha missförstått rubriken i detta fredagstema :-)

Väldigt roligt att få veta lite om varför ni bor i USA. Jag har undrat faktiskt. Ett underbart hus har ni verkligen. Roligt inlägg att läsa!
Stor kram/Musikanta

Jenny sa...

HA HA HA, underbart inlägg! Ni bor i ett jättefint skjul förresten ;-). Kram!!

Saltistjejen sa...

Underbar tolkning!!!!!
Krama från tårtbakerskan!

Melting Pot sa...

Härlig bildberättelse :) Kram

Grekland nu sa...

Ja men det var val en perfekt EGEN tolkning av temat! Vilket aventyr att flytta sa langt hela familjen och inte veta vad som ska handa sen (vi flyttade ju "bara" inom Europa). Och staterna ar ju verkligen Landet med stort L for oss (fast inte i samma betydelse som landsbygden forstas...).Kram!

Desiree sa...

Jag diggar verkligen ditt inlägg och tolkningen av temat. Det var ju skitbra! Jättekul att få höra lite hur ni hamnat här i USA och även att få se bild på erat hus. Det ser jättefint ut och jag förstår att ni trivs utmärkt. Ha ha ja allt är större i USA till och med tvätthögarna som du säger. Det där med kontainern känner jag igen. Vi kom hit med en mindre men kommer att få åka hem med en lika stor som ni hade då ni kom hit. Ha en skön helg.
Kram

Marianne sa...

En så fin berättelse! Haha, ja stackars er som måste bo i ett sånt skjul! : D

KRAM!

Lotta sa...

Hihi! Vilket roligt inlägg! Jag tycker det passade jättebra till det valda temat! Jag är ny som fredagstemablogare och tycker det är så roligt att läsa hur ni andra har tolkat uppgiften!
Hälsningar Lotta

Taina sa...

Pettas:
Okej. Ordern mottagen!

Annika:
Tackar!
Ja det ÄR ett äventyr fortfarande för denna arma familj i det lilla skjulet...

KRAMAR!!!

Mrs Clapper:
Tackar! Jo då, skjulet duger åt oss :)

Camilla:
Visst är det skönt att ha en familj när man åker på ett sådant här äventyr! Och det ska bli spännande att se var vi hamnar. Göteborg lockar inte speciellt mycket just nu måste jag tillstå även om det är en fin stad...

Kram kram

Suz:
Vad kul att du gillade det! Det är ett äventyr och we like it!

KRAM!!

HeLena:
Ja arma oss, eller hur? Men vi trivs bra i det.
Om det bara vore värme, men det är ju så fuktigt så det känns som om man är i djungeln ibland. AC'n går hela tiden. Om jag kunde skulle jag skicka lite till dig. Men det såg ut som om ni skulle få lite fint nu?

Kramar!!

Taina sa...

ingmarie:
Kul att du gillade det. Varje fredag kör vi ett tema och det brukar vara fritt fram för tolkningar. Det brukar vara kul att följa andras tolkningar. På detta sätt har jag fått många nya vänner och har haft förmånen att träffa några av dem IRL.

Musikanta:
Vad skönt att höra att det är inte bara jag som är "trög". Hahaha!
Kul att du gillade inlägget. Ibland får man skämta till det. Livet är för alvarligt ibland kan jag tycka annars.

Kramar

Jenny:
Tackar! Jo då, skjulet duger åt oss. Då ska du se grannarnas skjul! Där ligger vi i lä...

KRAM

Saltis:
TACKAR! Jag tänker så på dig och dina tårtor och kalas och beundrar att du hinner med att blogga och kommentera!!!

KRAMISAR!!!

Melting Pot:
Tackar! Jag önskar jag var lite mer proffsig på att ta bilder bara...

Kram

Grekland nu:
Finne som jag är så säger man ju Ska vi åka PÅ landet istället för till. De får inte riktigt till det med prepositioner eftersom de saknas i finskan.
Det var och ÄR ett äventyr för oss i detta stora land. Det finns landsbygd här med...

Kramar!

Desiree:
Jag är rädd för att denna lilla container är alldeles för liten nu! Hjälp, hur ska man få med sig allt? Eller ska man sälja en del?
Kul att du gillade inlägget. Skjulet är helt okej och duger bra åt oss. Arma familj. Hahahaha!

Kramar!

Marianne:
Det är inte så lätt för oss emigranter. Man tager vad man haver, typ.

KRAMAR!!!