torsdag 10 juni 2010

Äntligen någon som vågar uttala sig

Jag har inte lagt mig i diskussionen om oljeläckaget i Mexikanska Golfen. Har givetvis följt händelsen med spänning och hållit tummarna för alla försök med att täppa till läckaget. Förutom detta, så har det varit intressant att följa alla kommentarer, diskussioner, anklagelser och arga tillrop. I stort sett ALLT riktat mot BP. Men igår dök det upp en man på CNN, som pekade på sig själv. Och han var inte anställd på BP.

Ärligt talat så är jag trött på att lyssna på allt BP ska och måste göra. Visst, de ska ta sitt ansvar, tillsammans med eventuella kontrollorgan som "missat" dessa risker och framförallt åtgärdsplaner som måste finnas till hands när en katastrof av detta slag inträffar. Men vi andra dödliga då? Vad gör vi? Vi kräver att det ska finnas olja så vi kan köra våra bilar och värma våra hus. Tror vi oljan regnar över oss så fort vi behöver den? Det var det den här mannen, som jag inte kommer ihåg namnet på, hade som budskap i gårdagens program. Det kanske är dags att vi börjar ta ansvar själva också. Det är ju ändå vi som vill ha olja och då kan man också börja engagera sig hur den utvinns, riskerna vid utvinning och framförallt vilka alternativ finns det till oljan. Eller annan teknologi kanske?

NU har jag sagt vad jag tycker i frågan!

16 kommentarer:

Marianne sa...

Visst är det så, vår efterfrågan gör ju att det lönar sig för producenterna att göra galna grejor. Vi måste titta på vad vi gör i vår egen vardag om vi ska kunna rädda världen.

Men nog ska BP ta sitt ansvar, det är ändå de som skulle ha sett till att alla säkerhetskrav var uppfyllda, och staten (alltså USA) som sätter nivån på kraven.

Kram!

Taina sa...

Marianne:
Håller med dig att BP och staten har ett jätteansvar. Ger dig sig in i denna bransch så måste de ju skaffa sig kunskap om riskerna. Och även om de har vetat det så får det inte fela någonstans i kontrollerna som de troligtvis gör med jämna mellanrum. Men vad jag är lite trött på, är dessa konsumenter, STORkonsumenter som nu tycker till om att det aldrig skulle ha borrats efter olja "just här" men gärna någon annanstans. Var skulle det vara? Överallt finns ju samma risk.

Nu får vi hoppas på att alla försök med att täppa till, avleda tll nytt rör och samla upp i tankar lyckas. Jag hoppas också att detta får oss alla att tänka till, så som du nämner, vad VI kan göra i vår vardag.

Kramar!

Sporty Spice sa...

Bra skrivet! Och jag håller helt med dig. Folk tänker nog inte på varifrån oljan kommer och vilka risker det innebär att ta fram den.

kalaslotta sa...

Intressant inlägg- och självklart håller jag med!

Människan (framför allt vi i Västvärlden) har en förmåga att ta många saker för givet.

Man kan hoppas att vi får oss en tankeställare nu...

Kramen från södra CT

Desiree sa...

Jättebra sagt Taina. Jag håller helt med dig och denna mannen. Jag tänker också så att man måste komma runt oljan och leta efter andra alternativa bränslekällor. Varför lägger man inte ner mer resurser och forskning på detta???? Istället för att alla lyckligt ovetande åker runt i sina stora bilar här. Man bör försöka köra mer bränslesnåla bilar och dessutom hitta på alternativ till bensin och olja. Det är dags för många i USA att börja tänka om och tänka i nya banor.
Kram!

Annika sa...

Jag med. SÄLLAR mig!
Bra sagt.
BRA rutet.
Visst behövs alternativ till oljan.
Och det är dags för alla att ta ansvar.
KRAM!

Taina sa...

Sporty Spice:
Jag tror att det finns många där ute som inte har en aning om var oljan kommer ifrån och att det inte finns hur mycket som helst av den! Sedan kommer hela processen med utvinning och risker med den. Nu har ju dessutom frågan blivit politisk och det skylls på de som tog beslutet om att börja pumpa olja just här när det finns så många andra ställen. Öh?

Kramar

Camilla sa...

Jag håller med, det har varit ett evinnerligt tjatande från amerikanskt håll på BP. Men jag undrar ju faktiskt vem som köper oljan som de pumpar upp. Olyckor händer tyvärr ibland. Och när det gäller sådana produkter kan ju effekten bli förödande, som i detta fallet. Men det är ju inte precis så att BP gjorde detta med flit, för hur mycket pengar och goodwill förlorar inte de varje dag?

Mycket bra inlägg Taina, som en motvikt och att vi alla är medskyldiga.

Kram

Saltistjejen sa...

Well spoken!!!!!
:-)
Sedan tycker jag dock att det är SKITKONSTIGT att det inte fanns handlingplaner för hur man skulle göra om ngt sådant här hände. ungeför som om man inte trodde det skulle ske och därför inte tog fram några planer för vad man skulle göra OM det ändå skedde....
DÅligt!

Suzesan sa...

Mycket bra sagt Taina. Jag håller med. Sen tycker jag nåt mer är konstigt för det finns maskiner och uppfinningar som gör att det går att separera oljan så att det indirekt blir en nerbrytbar produkt. Som vatten. En finns i Tyskland. Jag har sett den med egna ögon. Nu ser jag att Kevin Costner kommer med nåt som är likvärdigt.

Bra Taina.

Kram
/Susanne

Ingmarie sa...

Bra skrivet för visst är det så! Likadant är det t.ex. när det gäller den fruktansvärt plågsamma djurindustrin. Varför finns den? Jo för att vi människor vill äta vårt kött. (Dock inte jag...) Efterfrågan styr tillgången. Så enkelt och så svårt...Men att säga det till folk är som att slå dem hårt i magen ( i synnerhet när det gäller maten)och anses som en förolämpning. Jag står dock fast vid min åsikt.
Öppet!
Vi måste helt enkelt välja och sen stå för våra val.

Anne sa...

Superbra sagt!!! Håller helt med dig och den här karln. Syns att inte fler såna här reportage och vinklar syns i rutan utan att det blir så ensidigt.
Jag har också reagerat på att vissa verkar så okunniga, med risk för att låta arrogant, men många människor verkar inte riktigt fatta hur saker hänger ihop eller varifrån saker kommer, hur det hänger samman. Lite som det här du skrev att vissa säger varför pumpa här när det finns andra ställen. Som sagt öööhhh?

HeLena sa...

BRA inlägg!!!
Klart att vi är ansvariga, då vi använder oljan. Men, är det verkligen möjligt att inte någon kände till riskerna?? Det är alltid en risk när människan ingriper i naturen, oavsett varför! Det är skittråkigt att det har hänt, verkligen!! men samtidigt bra då det krävs av oss att komma på nya idéer och lösningar. Och att inte ta allt vi har runt i kring oss förgivet.
Som sagt, mycket BRA inlägg!!
KRAM KRAM

Anonym sa...

Det är en bit kvar innan vi har gjort oss kvitt vårt oljeberoende, vem vill avstå från t.ex plast? Oljan är ju en ändlig produkt, förr eller senare tar den slut. Det gör att man måste borra på 1,5 km djup eller i arktis. Vettigt är det inte, det har vi sett. Då (inte om)katastrofen sker i dessa miljöer, så blir konsekvenserna svåra. Ta er en titt på missbruket av resurser för kosmetika och mode. Där har ni något att bita i!

Livet enligt Jenny sa...

Åh du har sååå rätt och även killen på tv. Det är lätt att skylla på alla andra men vi har alla ett ansvar.
Kramen

Morse Farm sa...

Där har du satt igång en diskussion....
tack för din kommenatr hos mig.
Min dotter fyllde tre den 23:e april.
Fina barn du har!
Ha en skön måndag.
Bodil i Vermont.