tisdag 9 juni 2009

Dagen D närmar sig

Imorgon, torsdag, ska vi, rättare sagt jag, träffa vikarierande rektorn på Minstingens skola och skolpsykologen. Maken är ute och flänger. Tjänsteresa. Och nästa vecka dra jag iväg, så mötet måste hållas nu. Denna vecka. Mötet om hur det blir för Minstingen till hösten. Ska hon flyttas upp eller gå om Kindergarten? Det är frågan. 

Rektorn ringde upp mig efter senaste mötet och berättade att Fröken L hade sänkt Minstingens betyg ytterligare! Jag blev så häpen och frågade vad det var frågan om! Det här börjar ju kännas som rena mobbingen. Minstingen läser korta meningar. Hon kör alfabetet på mindre än en minut. Hon gör stora framsteg. Jodå, det kunde Fröken L hålla med om, dvs att "The academics" är helt ok. Men det är Minstingens mognad som är hennes bekymmer. Hennes bekymmer! Om skolan, eller distriktet där vi bor, fastslagit cut off date till den 31 december, så måste de vara beredda på att det är ett stort spann på barnens födelsedagar. Det är ALLTID 12 månader på ett år. Vissa föds i början och andra i slutet och sedan finns det allt däremellan också. 

Denna Fröken L har inte varit lärare i så många år och är av den här "överambitiösa" sorten. Till en början. Orken tryter efter ett tag och det gör att det måste drabba någon. I det här fallet vår Minsting. Hon ÄR en vild sak, vår tjej. Hon bubblar och pratar och sitter sällan still. Hennes föräldrar är likadana, dvs Maken och jag. Äpplet ramlar inte långt från trädet. 

Mer och mer folk börjar engagera sig i detta och tycker att det är lite märkligt. Vissa barn i parallellklassen kan inte läsa. Inte ett ord. Men där är det inte frågan om att gå om. De har en annan lärare. Nu ska Fröken L sluta på skolan. Varför vet jag inte. Tänker inte ens spekulera eller snoka i det. Jag har annat att tänka på. 

Jag ringde rektorn och frågade om assistenten, som hjälpt Minstingen med engelskan (ELL -English Language Learner) ska vara med på mötet imorgon. Svar "nej". Fråga "varför"? Enligt skolan är det inte brukligt när det ska diskuteras retention. Jag krävde då att jag vill ha assistentens input OCKSÅ! 

KalasLotta med flera tycker jag ska gå på magkänsla. Det är ändå vi i sist och syvene som avgör hur vi vill göra, dvs gå om Kindergarten eller flytta upp till Grade 1.  

Jag har en fundering dock. Nu när Maken inte är med, ska jag ta med mig någon annan? Dagispersonal, Minstingens bästa kompis` mamma eller Fru M som är Pre-school fröken och som tog emot oss när vi flyttade hit (en helt underbar människa). Hm, vet inte riktigt här.

Ska jag läsa för dig, Mom?

Här läser hon, alldeles själv "A horse..." och är 5 år!

Älskade Minsting, du är en kanontjej!

15 kommentarer:

Suzesan sa...

Man du ska ta med dig nån om du kan. Tycker jag. Håller med "gå på magkänslan."

Min pojke började när han var fem och första året är ju svårt att sitta still för alla.
Min son hade väldigt svårt för att vara tyst. Helt tyst.
Det tog några år där jag fick förklara att man får inte sitta och prata på lektionerna.

Men de blev för ivriga ibland.

Men det jag läser om det här verkar ju vara som mobbing. Ge dig inte.

Kan det vara så att Minstingen är fööör smart för sin klass?!Vad gullig hpn är när hon sitter med boken.

Min dotter fick läsa tvåan när hon gick i ettan.
Trean när hon gick i tvåan...tills fyran där kom min dotter i takt.
Matten gav henne problemlösningar istället för vanliga räknetal och min dotter bromsade sig själv.

Hon hade en bra fröken som tog hennes livlighet på ett bra sätt. Ingen ska inbilla sig att hon satt still på lektionerna mer än nödvändigt. Haha. Fröken Bromsade inte henne utan gav henne det hon behövde. Annars hade hon tröttnat. På rasterna fick alltid fröken Ingrid gå och leta efter Sandras skor...och annat som min dotter glömt ute på skolgården. Tappat. Snäll fröken.

Ha en bra kväll och lycka till imorgon.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Men fy FAN vad FÖRBANNAD jag blir när jag läser detta!!!!!!! Arrrrrgggghhhhhhh!!!!!!! Skitsur! Pissed! Det låer ju helt jävla SJUKT!
Vad är det för lärare egentligen? Kan hon NÅGONTING ALLS om barn!!!!???????
Man undrar ju.

Nummer ett ALLA barn är INTE lika! Det är stora skillnader även när man är i samma ålder. Vissa är sk lugna andra sk vilda. Kindergarten är ju för fan för SMÅ barn! De ska lära sig saker SAMTIDGT som de har kUL! Inte korvstoppning. inte under tvång. Man ska där få sina första verktyg att kunna använda framöver. Framförallt handlar det väl om att väcka lusten och nyfikenheten inför att lära sig saker. Nya saker. DET är ju vad som är utveklande. At inse att det är roligt att lära sig saker. DET betyder ngt senare. Inte hur många bokstäver man kan säga hur många ord man kan läsa hur länge man kan sitta stilla o lyssna. Det säger INGET om framtida lärande. MEN om ma hela tiden får höra eller omedvetet inser att man inte är bra nog. Att allt man gör ändå inte räcker till. Om man behandlas så av lärare och skola kan det göra precis tvärtom! Man börjar associera lärande och nyfkenhet inför ny kunskap med ngt som enabrt känns jobbigt. Prestationsångest redan på "dagis". Näe säger jag! Vad fan är det för något!!!

Stå på dig Taina!!!!!!!
Jag tycker ni gör rätt. Det handlar om ER dotter och hur NI vill att hon ska behandlas och må.
Att hon ev kanske får gå oom ett år IFALL NI vill det är en sak. Kanske är det något positivt. Som du säger är hon nästan 1 år yngre än sina äldsta "klasskamrater" vilket är rätt mycket i denna låga ålder. MEN det ska vara NI som fattar detta beslut baserat på ERA åsikter. Inte en lärare som tydligen knappt fattat vad det är för yrke hon har....!
Ang detta att ta med sig ngn eller gå ensam så måste du kännavad som känns bäst för dig. Jag hade nog tyckt det varit skönt att ha ngn mer "på min sida" inför dessa imbicilla jävla idioter! Men det är JAG det.
Allt handlar om att du ska gå dit klar med vad du känner och tänker. Självklart ÖPPEN för att LYSSNA och ta in vad de har att berätta. MEN vara klar redan innan med vad du känner inför de olika "val" som finns, och sedan endast lyssna på vad de har för röslag. Sedan avgöra vilket av dessa som skulle passa er och minstingen bäst.
Lycka till!!!!!!

Bamsekramar!!!

ps jag har mailat dig men det var lite strul med servern så jag vet inte ifall mailet kom fram....???

Lia sa...

Åh Taina! lycka till i morgon, ta med dig någon om du känner dig mer trygg så. Och basera ditt beslut på omsorg om minstingen, inte på att det blir prestige med den här läraren...för det förlorar alla på. Hon verkar inte ha alla bollar hemma, men fokusera mer på din dotter och hur hon mår i klassen, än på en enda dum lärare =). KRAMAR

mammigranten sa...

Jag tycker verkligen att du ska ta med dig någon, någon som känner din dotter väl och som kan jämföra med andra barn i samma ålder.
Även om man inte ska jämföra barn så är det ju tyvärr ändå det skolan går ut på.

Stå på dig! Här sa de på infomötet att de flesta kommer kunna läsa, räkna och skriva när de går ut kindergarten, men inte alla och det är bara att acceptera.
Tänk att det kan vara så olika...

Lycka till!

underytanjag sa...

Bra att ha ngn fler i din ringhörna! Tycker det låter helt sjukt att hon ska tvingas gå om.. med svenska mått är hon ju hur bra som helst! Att få hänga med kompisarna.. mognaden kommer väl! Eller att stanna och få känna sig stor och duktig.. nej JAG skulle nog ändå kämpa för uppflyttning..

Mamma J sa...

Hela historien ger mig magont och jag blir helt beklämd som de håller på.

Jag hade nog tagit med mig någon som stöd och som "extra ögon och öron" och som extra samtalspartner att bolla med.

Det känns, precis som du säger, som mobbing. Som att hon har något emot flickan eller er och har bestämt sig för att utöva sin makt så långt hon kan. Otäckt att en sådan arbetar med barn.

Jag lovar att hålla tummarna imorgon. Vad är klockan i Sverige när du skall dit? Jag är värdelös på att komma ihåg er tid vs vår, tyvärr...

kalasLotta sa...

Om du känner dig tryggare med en extra person så ta med någon. Spelar ingen roll om den personen säger flaska bara den är med och gör det till "en till på din sida". Tror att sånt kan vara bra här i US.

Jag ska krossa fingrar och hålla tummar för dig. Fasen, det är nästan så att jag skulle vilja följa med!

Kan informera dig om att vi bor i en stad som anses ha bland de bästa skolorna i USA och mina killar går i 1st och 2nd grade...ingen av dem kunde läsa eller skriva vidare bra när vi kom och ALDRIG har någon ifrågasatt om de ska flytta upp nästa år...mognad my ass.

Den där Fröken L kan flytta till Alaska om du frågar mig. Eller helt enkelt dra dit pepparn växer!

Så det så!

alegni sa...

det blir bara värre o värre! det skulle inte förvåna mig om de förväntas skriva en avhandling när de går ut ettan om dessa krav får fortsätta att frodas!!
vore det möjligt att ta med fru m på mötet? om hon är i samma bransch, kanske hennes ord skulle väga lite tyngre än någon "vanlig" lekmans?
jag tror inte jag behöver uppmana dig att stå på dig, det vet jag att du gör, taina. ge dem vad de tål. o lite därtill.
stor kram!

Camilla sa...

Stå på dig & låt dem inte slingra sig. Det verkar vara en förmåga som de behärskar då ni inte tidigare har fått några vettiga svar.
Hon kan ju en massa grejer, så jag fattar inte vad de härjar om.
Tur att den där fröken ska sluta, för hon verkar inte som om hon passar att jobba med den åldersgruppen. Kanske skulle hon satsa på äldre barn eller söka ett helt annat jobb.

Hoppas att det går bra.
Att ha någon med kan ju vara bra. Men det måste du känna själv.

Kram

Jemayá sa...

Men vad hon är duktig som kan läsa redan vid fem! När jag började i skolan vid sex kunde jag inte läsa, och det var inget konstigt med det, det är väl i skolan man ska lära sig det?! Men jag har ju förstått att det tänks mycket annorlunda over there. Får ju se hur det är här sen när vi kommer upp i de åldrarna...Blev det inget av Montessoriskolan? Tycker absolut att du ska ta med stöd, det är ju jätte känslomässigt för dig också, jag i allafall brukar få tunghäfta då jag blir riktigt, riktigt arg, kanske någon som vet problematiken, men ändå har lite distans, kan hjälpa t.ex. då. Hemskt att barnen inte behandlas lika på parallellklasserna. Usch. Hoppas det går riktigt bra och rektorn tar till lite bondvett.
ps. jätteroligt inlägg om fisket här nere. Tror nog att kararna mår bättre då de har något eget stort intresse :)

Taina sa...

Alla:
Tack snälla Ni för allt stöd! Känns underbart.

Annika sa...

Nu kommer jag in sent här, Taina! men absolut!! TA MED EN KOMPIS!!! GÖR DET!!!

Vilken märklig skola, och vilken märklig ledning. MEN, jag är inte förvånad. Jag har hört om dylikt förr där jag bor också...Även jag bor i en kommun där skolorna är bland de bästa i hela US.
men, skit händer och skolan är stark, och vill dom ngt som inte ni vill så gäller det att KÄMPA!!!

Jag vet, jag bytte ES för K när hon gick i ettan och det var med tårar och tandagnisslan för det var så jobbigt att slåss mot skola och övrig ledning...

ALL lycka, Taina!!!

KRAMAR i massor!!!

anna of sweden sa...

Alla andra har redan skrivit allting - så jag nöjer mig med att skicka många stå-på-dig-kramelikramar!

Anna, Fair and True sa...

Hon är ju jätteduktig! Tur att den där läraren ska sluta men synd att ni kom i kläm! Tänk att hon t ex sänkte betyget! Helt knäppt att de överhuvudtaget har betygsättning av femåringar, i alla fall i form av betyg, någon slags bedömning, skriftlig eller muntlig räcker väl!

En kompis som bor i England berättade att hennes tvillingpojkar som precis fyllt 5 år snart kommer att ha gått klart sitt första år i skolan - de börjar ju när de är 4 år i UK. Nu skulle de hem på släktträff i Sverige och ville ta lite ledigt - sommarloet börjar nämligen inte förrän 19 juli där. Men det gick ju inte. Max en dag fick de ta ledigt för det kunde ju "missa något"! Herregud! De är fem år!

Marianne sa...

Minstingen är ju superduktig!