fredag 16 september 2011

Matsnack

Det är inte ofta jag skriver om mat eller recept. Lika lite som jag visar bilder på snyggt upplagda maträtter. Men det händer. Just nu är jag megaförbannad på allt vad IKEA har att erbjuda. Rättare sagt vad de INTE har att erbjuda! Fy fasiken vilken skitbutik Swedish Food har blivit sedan vi flyttade hit. För 4 år sedan kunde du köpa Kalles kaviar, Abbas sill, Slotts senap osv osv. Nu? IKEAS eget varumärke. Den som påstår att det är samma innehåll och att det bara är utsidan som är utbytt, kan ta sig i brasan!

Vi har alltså nyligen besökt IKEA i New Haven, för tanken var att fylla på kaviarförrådet. Jag vet, jag var nyligen i Sverige och kunde ha köpt det där. Men ni ska inte tro att de är så smarta utanför incheckningen på Landvetter att de säljer dessa produkter som du sedan kan slänga ner i väskan innan den ska checkas in. "Det kan du handla efter incheckningen", får jag höra. Great! Gå där och släpa på kaviartuber när du för en gång skull vill bli av med vikt att släpa runt på.

Okey, om kaviar nu är så viktigt, så varför flytta till en annan kontinent, tänker säkert en annan. När du får ett jobberbjudande utanför Sveriges gränser, så är inte första tanken om Kalle ska få följa med eller inte. Du tar ju chansen! Du har ett val. Ett liv utan eller med Kalle.

Det finns en hel del webshops som du kan beställa "Scandinavian food" från, bland annat kaviar. Då undrar en annan VARFÖR SKA DET VARA SÅ JÄVLA SVÅRT FÖR IKEA att ta hem dessa varor då???? Det är ju snart lättare att få tag i vapen i detta land än kaviar. Jag veeeeet, dålig jämförelse men ack så sann.

Vi kom i alla fall hem med ett par burkar lingonsylt och något plagiat av kaviar.

Nej det är INTE samma smak!

Nu är det helg. Först ska det jobbas, sedan handlas, sedan tränas medan Jonas lagar fredagsmat. Utan Kalle då rå. Imorgon är det baluns hos våra vänner Binzers med sin årliga BBQ fest. Ni vet han som tävlar i matlagning, speciellt i grenen "smoked ribs", så det slinker nog ner en och en annan sådan imorgon. Med en Bud Light eller två.

Ha det!

14 kommentarer:

Desiree sa...

Jag förstår att du är upprörd över IKEAs dåliga sortiment. Dessa produkter är ju inte alls samma sak. Även om det finns scandinavian shops man kan beställa från så är ju frakten så attans dyr att det inte är värt det. Du får bunkra upp nästa gång du kommer till Sverige eller så får du hoppas på att någon från svedala har vägarna förbi er snart och kan ta med sig.
Mmmm låter riktigt gott med smoked ribs speciellt om det är en sådan duktig kock/grillmäste som lagar till dem. Du får njuta av dessa.
Ha en god helg men det låter ju som det definitivt kommer att bli just en god helg :-)
Kram!

SAM sa...

Kalles...mmmm... Fast IKEA far vara battre an inget.

Monika L sa...

Gokväll! Hoppas fredagen förlöpte väl utan Kalle...:-) Hr finns inte ens något IKEA...men en österrikare som importerar europeisk mat har nu både sill o Kalles i sitt sortiment:-)
Har kollat upp via Amanda Too att IKEA kommer gå över mer o mer till egna varor, tyvärr...men att det skulle vara på längre sikt.
Ha en härlig helg - med lite grillade mashmallows (äre inte såna man äter over there...:-)
Hälsa gubben!
Kram!

Loppan flyttar västerut... sa...

Ja fy vad dumt, o fulare tub får man leta efter ju.
Ha nu en mysig god o skön helg, kram!

Saltistjejen sa...

Tycker också att det är skit att Ikea inte längre säljer andra varor än sina egna i deras matavdelning. Självklart inser jag att det handlar om att öka sin egen vinst vilket de lär göra, men som svensk känns det verkligen såååååå dåligt!!!!!! Jag har itne besökt ikea sedan de slutade med "riktiga" varorna. När jag var där sist i maj så hade mycket av de riktiga varorna slutat söljas men en del fanns kvar. Nu efter augusti så skulle ju endast ikeas egna varor säljas. USELT Ingvar!!!!
Själv är jag ingen kaviarfantast alls. Uäää! Men jag gillar ju andra saker man förut kunde köpa på Ikea.

Petra Axlund Stegman sa...

Har för mig att Sockerbit skulle börja sälja Kalles och Abbas sill. Du får åka till NYC och shoppa. Sen har The Scandinavian Shop i Mystic CT Scandia Foods i Norwalk, CT kaviar, sill och sånt.

mammigranten sa...

Påminner ju rätt mycket om när Lidl startade upp i Sverige, de ville ha Arlas mjölk, scans korv, pastejkökets leverpastej mm,dvs Sverige tillverkat, men i sina egna förpackningar med eget märke.
Tyvärr verkar det ju bli så att mycket inte kommer finnas på IKEA för ett tag då de inte fått rättigheter till att sätta sin egen förpackning på andras grejer.
Men vi får väl hålla tummarna på det bästa ändå...

Peter sa...

Tydligen har Ikea bestämt sig för att helt sluta med det bredare matsortimentet. Enligt vad någon sa hade det blivit för poppis och tog för mycket fokus från kärnverksamheten. Märkligt, en grundläggande affärsidé måste väl vara att saker och ting ska säljas... Rätt obegripligt för mig. Och tråkigt, Ikeas food market har varit en guldgruva - och inte bara för oss exilsvenskar. Vi har mängder med amerikanska vänner som älskade att handla mat på Ikea.

Camilla sa...

Ja, det är verkligen kass. Några stackars svenska produkter kan man ju hitta i vissa amerikanska affärer, men de är få. Det är väl mest knäckebröd och mor Annas pepparkakor typ.

Hoppas nu att ribsen smakar ypperligt, för att väga upp din frustatration lite.

Kram

Melting Pot sa...

Det är ju kasst! Hörde detsamma från en väninna i Singapore. Lika irriterad som du-helt befogat. Om jag tänker efter så var det väl bara 'Salt sill' godis och Göteborgskexen som var original i Abu Dhabi. De ville ha en att smaka deras egen choklad. Ingen Marabou i sikte.
Härligt med BBQ. Trevlig helg. Kram

Anonym sa...

Det är helt obegripligt för mig att IKEA inte längre säljer Abbas etc. De har bara sina egna varor & de är jätte daliga. Maten i restaurangen är inte heller speciellt svensk längre. Det var ju därför man akte dit liksom! T.o.m personalen tyckte det är botten av IKEA!
Hoppas bbq:n var god! Mmmmh...smoked ribs är inte helt fel ;-)!
Kramar, Lisa

Ingmarie sa...

OM du blir arbetslös vet du vad du kan göra... :-)

Katarina sa...

Visst är det tråkigt!

Även i KL. har det där nya sortimentet smugit sig in sedan flera månader sedan. Jag har inte besökt vårt lokala IKEA varuhus de senaste månaderna, men det är kanske ingen ide att göra det!

Annika sa...

FÖR jävligt.
Ja, det är av rena snålskäl de slutat med märkesmaten har jag läst...
OCH det är verkligen tråkigt för oss konsumenter. Jag längtar inte heller efter att åka till IKEA just nu bara därför.
Kaviar finns på andra ställen men satan i gatan vad dyr den är.
Helt KASST är det med IKEA.
Skulle köpa lite smågodis från Sockerbit häromdagen, tänkte jag. De har ju börjat sin online shopping. Pfftttt...glöööööööm...fy faaaaaan vilket dyrt porto!! OCH det inom USA!!!
Nej dra på trissor.
Jag kan lika gärna fortsätta att köpa från Candy of Sweden, känner jag...
Sockerbit önskar jag också lycka till och undrar lite smått hur länge de kan tänkas klara sig...
Kram på dig Taina!!!