måndag 11 april 2011

Bridal shower

Jaha, då har jag fått uppleva ytterligare någonting nytt i detta land - Bridal shower. Jag vet inte om vi har något motsvarande i Sverige/Finland, för det handlar inte om möhippa, om det nu är någon som tror det. Ett amerikanskt fenomen som jag personligen tycker är himla trevligt. Det hela går ut på att den blivande bruden får lite "hjälp i starten" i sitt nya liv. Det är gåvor i form av småsaker eller en slant. Ofta har bruden ett sk bridal shower registery, vilket betyder att hon i förväg har kollat in vad hon vill ha och vad hon behöver genom att lista upp saker i olika affärer/butiker. Affärerna tillhandahåller då en specifik lista för just denna blivande brud och säkerställer att inga dublettinköp sker. Smart, men kanske lite opersonligt. Det gäller samma sak när de gifter sig. Då har brudparet gemensamt listat upp sig hos olika affärer/butiker.

Nu var det inte så i det här faller. A hade nämligen inget "registery" vilket lämnade ödet i våra händer. Själv köpte jag (glömde fota, aaaaaah) en fin presentlåda, som jag fyllde med diverse härliga spaprodukter. Det uppskattade hon väldeliga bland alla kastruller, kökshandukar och träslevar som hon annars fick.

Eftersom Jonas drog iväg till Europa och Bella var, ja var var hon egentligen, inte hemma i alla fall, så fick Liisa följa med mig till denna bridal shower. Hon var enda barnet förutom ett par tonåringar. Men det gick bra för hon fick små uppdrag hela tiden, bland annat att hjälpa den blivande bruden med att öppna paket!

Här är klanen som ordnade festen. Underbart gäng!

Vid presentöppningen fanns blivande tärnan med och antecknade vad A fick och från vem. Viktigt här eftersom det med största sannolikhet kommer ett tackkort som innehåller tack för den specifika gåvan.

A med sin farmor (till vänster) och mormor. Farmodern är 80 bast! Hon tjoade som en fjortis! Vilken kvinna!

A med sina gäster. Hon strålade ikapp med solen denna dag!

Under dagen serverades mat, snacks, dricka, efterrätter och givetvis CUP CAKES!

Och sist men inte minst ska den blivande bruden ta på sig den traditionella hatten, som tillverkats under tiden som hon öppnade paketen. Den är gjord av en papperstallrik och snörena från alla paket. Hoppas bara inte hon behöver ha den på huvudet när hon gifter sig...

Nu är det en månad kvar till bröllopet och vi kommer att deltaga endast under en av dessa 3 dagar. Jag missar således brudgummen när han kommer ridande på den vita hästen, som ska ske den första kvällen. Skämtade lite om det med brudens syster och hoppades på att han kan rida. Det visade sig att han har aldrig ridit och tar nu ridlektioner i elfte timmen! Vilken syn det skulle kunna vara där han kommer skumpandes på en häst. Det är väl meningen att det ska vara romantiskt? Well, well, vad gör man inte för kärleken så säg...

12 kommentarer:

Desiree sa...

Jag gillade hatten hon fick bära. Kul tradition. Himla roligt att du fick vara med om en bridal shower. Visst inte att man hade present lista oftast både till bridal showern och senare till bröllopet. Ser ut som både du och den blivande bruden fick en underbar dag. Hoppas att Lisa hade kul också då hon fick vara med.
Kram!

HeLena sa...

Jättesnygg hatt:D den gillar jag!
Spännande tillställning, har "gubbarna" något liknade?
Rida på vit häst??? bara i Amerikat eller???

Kul för Liisa att få vara med, kanske hon också vill ha det så sen när det är hennes tur även om ni inte bor kvar i US...;)
Kraam!

Marianne sa...

Haha, vad roligt att brudgummen ska komma på en vit springare! En riktig prins låter det som. Var han groda innan, också? : D

Kul att få vara med på olika traditioner i det land man bor! Det ger ytterligare en dimension.

Kramar!

Annika sa...

Gubbarna är ibland med på showers också. jag har varit på showers där bägge parterna varit med.
Showers har jag varit på in absurdum genom mina år här. en del trevliga, andra mindre trevliga. Men, jag gillar också den traditionen. DET kan ju dock blir lite mkt om man är bjuden på engagement party, shower (kanske fler än en)och sen bröllopet. Tre presenter åtminstone ska ut då...
Baby showers gillar jag ännu mer!
Precis, tackkort är så viktiga, och ngn brukar alltid anteckna. Bra det!
Gillar det där med att man kan registrera sig inför bröllopet. SÅ var det även på Peters och min tid :-)
OCh så vet jag att det är hemma på många ställen nu också. Smart, smart!!
KUL att du fått vara med på shower!!
Alltid kul att ta del av seder och bruk.
KRAMAR!!!

olgakatt sa...

Låter som gamla tiders lysningskalas i Sverige. Vi hade ett sådant och fick massor med presenter, somligt som står sig än idag 44 år efteråt som brödrost, elvisp och Sigvard Bernadotte-kaffetermoskanna.
En svåger och svägerska hade på sin lysning björkdragning, en småländsk sed där vännerna fällt en björk och yxat till en massa symboliska prylar. Numera verkar det mest som om presenterna kommer till själva bröllopet här.
Kul med "duschen" men varför bara för bruden? Har brudgummen ett eget jippo, tro?

Lotta sa...

Jag har inte varit på någon bridal shower däremot baby showers...ser iallafall jättetrevligt ut och söt hatt hade den blivande bruden på sig! Ja, den där känslan innan bröllopet...lovely

Kram!

Fröken Anki sa...

det later ju jattetrevigt med bridal shower pa det sattet! toppen att fa grejer som man ju behover sen, om man nu inte bott tillsammans innan (hemska tanke). Kul att ni fick klura ut egna presenter dock.

ser ut som ni hade en riktigt trevlig dag med fint vader ocksa. haha, skulle vara kul att se den dar ritten. Men kalas i tre dagar! josses. Hur manga gaster?
kram

Katarina sa...

Låter både trevligt och annorlunda. Jag gillar hatten hon bär, häftig!

Ser ut som ni hade en trevlig tillstälning. Våren ligger i luften på bilderna.

Kram

Susjos sa...

Hatten var ju underbar!
Jag var på en Baby Shower i Kalifornien för länge sedan. Jag tyckte det var konstigt att man gav bort massa presenter innan babyn hade kommit?!

Anna, Fair and True sa...

Har brudgummen än shower där han får gräsklippare och andra manliga verktyg då? ;)

Taina sa...

Deisree:
Allt som är nytt är kul att ta del av. Speciellt om man är så nyfiken som jag. Hahahaha! Tur med vädret hade vi också.

Kram kram

HeLena:
Ja hatten var ju lite speciell och kul tradition. Om männen har något tror jag inte. Och det där med vita hösten är en indisk tradition. Hinduisk sed. Romantiskt eller hur?

KRAM

Marianne:
HAHAHAHAHAAH! Jag glömde fråga om han var groda innan, men jag kan ju göra det på bröllopet kanske?

Kramar!!

Annika:
Jag fattar! Gåvor till tre tillfällen! Tycker också det är smart med dessa register men samtidigt lite "opersonligt" kan jag tycka.

Jag är glad att få uppleva dessa seder och bruk. Baby shower har jag varit på och nu är vi igång och ska ordna en åt en av grannarna efter vår semester.

KRAMAR!!!

Taina sa...

olgakatt:
Duschen var ju ett kanonuttryck! Bruddusch! Hahahaha!

Lysning var alltså för både brud och brudgum då? Männen har inget speciellt, men som Annika skrev här ovan så tycks bridal showers te sig olika. Män kan visst vara med. Men om de sedan får gåvor vet jag inget om.

Lotta
Ja du, den där känslan innan ska man försöka bevara livet ut...
Jag har också varit på baby showers och lyckdes med att göra en egen diaper cake. Men det var nog ett litet udda baby shower för vi avslutade med dans!

Kramar!

Anki:
Vädret var kanon så vi kunde sitta ute. Hon sken verkligen ikapp med solen.

Åh nej de har inte bott ihop innan. DET går ju inte, blink, blink.

Den där ritten missar jag tyvärr. Skulle så vilja se den, men det verkar som om de allra närmaste är bara med på det. Tror att det blir ca 100 gäster.

Kramar!!

Katarina:
Himla trevlig sed! Jag är öppen för allt nytt och lär mig gärna nya seder och bruk. Vi har just inga svenskar här i närheten så det blir lätt att socialisera sig med amerikanarna.

Kramar!!

Susjos:
Jag har också varit på baby shower och det är ju lite udda för oss svenskar. Det är ju inte fråga om lite kläder utan en del får i stort sett allt. Jag är nog lite tradiotionell och hade inte så mycket klart förrän det var dags att åka in...typ.

Kram

Anna:
Hahahahaha! Skulle inte tro det.

Kram