onsdag 16 december 2009

Förberedelser

Förberedelserna inför julen, ter sig väldigt olika i denna familj. Men en sak är gemensam och det är att alla vill vi gå in i en sorts mysig, lugn stämning, dricka lite glögg och ha ALL tid i världen att sitta och skriva små rim på paketen. Granen är klädd, huset doftar såpa blandat med nybakade läckerheter, som hör julen till. Barnens ögon tindrar av förväntan. Mamman i huset är på strålande humör med glänsande hår och rosa läppstift a la Hollywoodfruar.

MEN INTE HOS OLSSONS!!! Mamman har flottigt hår, sliter med uppgifter i jobbet som ska vara klara före jul. Det rosa läppstiftet har legat utan lock, längst ner i handväskan och är full av smulor och hår! Barnens ögon tindrar inte än. De är trötta och vill ha lov. NU! Såpa och nybakat? Nähä! Lukten som sprider sig just nu är något heeeelt annat kan jag upplysa er om. Tänk på våta hundar så kanske ni fattar vinken. Rim på paketen kan vi bara glömma. Jag är glad om jag ens hinner skriva namnet på dem. Det kanske blir en gift swap av allt istället.

Läste i Grekland nu om att hon har slutat stressa. Likaså Annika som tar det lugnt innan hon ska åka iväg. KAN NI SKICKA ERA RECEPT PÅ LUGN HIT. Tack. När jag tänker efter lite närmare, så gillar jag min sinnesstämning nu. Så här har den alltid varit. Så här kommer den nog alltid att vara. För plötsligt, när julen äntligen är här, då är jag nöjd över vad jag ändå lyckats åstadkomma, trots mitt virriga, yra, konstant på-språng personlighet.

Igår var det ju tisdag och jag ska inte ens gå in på allt som hände igår. Men träna, det hann jag med. Det finns det alltid tid för. Men ibland, bara ibland, skulle jag vilja bli så där liten igen. Sitta vid TV'n och kolla in årets julkalender, öppna dagens lucka och räkna dagarna fram till jul.

Här letar Minstingen efter dagens lucka. Det är en Playmobil kalender och hur bra som helst för en som snart fyller 6 år!

Titta vilken liten filur som gömde sig där idag! "Så sööööööööt", tyckte Minstingen och pekade med fingret för att visa hur liten den var.

Så här ser det ut varje morgon när hon plockat ut något nytt ur kalendern och lägger till den till skogen. På julaftonen får skogens alla djur besök av självaste tomten, men det vet ju inte Minstingen om.

Den här bilden knäppte Minstingen själv.

Förutom hemma så pågår det givetvis julpyssel på skolan och Minstingen kom hem med en Luciakrona av papper i måndags. Fick då läsa om vad de hade snokat fram om denna "svenska tradition":

Det var väl en gullig beskrivning om än något "simpel". (förstora bilden om du inte ser texten)

Off we go. Mera jobb väntar. Med flottigt hår och lukten av en blöt hund ;)

9 kommentarer:

Grekland nu sa...

Kara flottiga Taina (sitter vid en annan dator och har inga prickar), jag skulle mycket garna skicka en last med lugn och icke-stress till dej! For jag minns hur det var nar allt gick i rasande fart for mej ocksa for nagra ar sen. Men du kommer att klara det, det ar jag saker pa - och bilderna pa minstingen framfor adventskalendern ar underbara, de ger en kansla av lugn och ro mitt i virvelvinden!

kalasLotta sa...

Tack för den lucia beskrivningen! Jag ska ju gå lucia på fredag...allt blev försenat eftersom Franca är sjuk...behövde någon simpel text som beskriver vår tradition..

Ha en skön jul och ett fantastiskt gott nytt år Taina!

Annika sa...

Käraste Taina!
Känner du lugnet som jag skickar med i kommentaren??
KÄNNER. DU. HUR. DET. SJUNKER. IN. I. DITT. STRESSADE. HUVUD!!
Du är för rolig i ditt skrivande med rosa läppstift utan hylsa mm mm...
Vännen, det blir bra hos er, det vet jag. VÄGRA julstressa!!! Skit i om det inte är tallsåperent överallt (såpa finns inte här förresten så du kan sluta bry dig om det nu, hehe).
Den där luciabeskrivningen är ju lite kul...Alltid "oldest daughter in the house" då lucia beskrivs i USA...
Vet inte varifrån det kommer...
Stora, lugna kramar till dig från mig härnere i huvudstadiin!!

alegni sa...

åh, taina, jag skulle också vilja skicka lite av mitt lugn till dig. julstress har aldrig ingått i min agenda, men så har jag ju inte heller tusen järn i elden som du...
det där med städning ska man inte ta så allvarligt. jag har aldrig fattat varför huset borde vara skinande rent under den mörkaste årstiden, ingen ser ju ändå någon skillnad.
ta det lugnt och gör det du hinner och känner för. bland det viktigaste är att sitta i soffan och smutta på lite glögg, för då infinner sig julkänslan, åtminstone tillfälligt :)
varm kram från ett -23-gradigt korsholm!

Anna, Fair and True sa...

Men vad duktig du är som alltid ser till att få in träningen någon gång under dagen. För mig är det det absolut första som ryker. Men så är jag inte lika motiverad som du...

Det kommer alltid ordna sig i slutändan så du kan vara lugn. Hektisk på väg dit kanske men du kan ändå vara lugn tycker jag!

Fin bild Minstingen tagit! Kul julkalender!

Taina sa...

Grekland nu:
Hahahaha! Igår tvättade jag faktiskt håret så det är inte lika flottigt nu.
Ja oj vad allt går i rasande fart. Sedan ska det ju ordnas barnkalas på lördag mitt i allt!

KalasLotta:
Vad roligt ad texten kom till nytta. Tyckte det var en söt beskrvning. Lycka till med luciandet och ett gott nytt år på dig med!!!

Annika:
Jag är lite sen med svaret och snart sitter du väl på planet mot Svedala!! Men ett lugn kom faktiskt över mig. Har startat Vägra Julstressa!

Visst är beskrivningen lite gammalmodig så säg? Men söt.

KRAMAR!!!

Ingela:
MINUS 23 grader????? Brrrrrrr, det lät kallt. Vi fryser med ynka minus 6 här. Det blåser nämligen och då känns det som minus 26...

Det blir kanske liiite lugnare i helgen med en glögg eller två. Ska klara av ett barnkalas först ;)

Tack för de där lugna hälsningarna. Mottages varmt.

Kramar!!

Anna, Fair and True:
Träning är ett måste. Då mår jag bra.

Det där lugnet kommer jag att få på julaftonskvällen, typ. Ärligt talat så gillar jag när det händer saker. Blir det för mycket stiltje somnar jag bara. Hahaha!

Kalendern är jättefin. Har tröttnat på de där chokladkalendrarna.

Kram

Marianne sa...

Jag tycker det verkar som om du är väldigt bra på att vägra julstressa redan. Yrväder och arton miljoner järn i elden, men det har du ju alltid. Så det är bara som det ska vara. Däremot verkar du som tur är inte få ett sammanbrott bara för att du inte har importerat såpa så det kan lukta Grumme och gråter inte för att hundarna förstör doften som du har slavat halva natten för att få till. Perfa skulle jag vilja kalla det!

Hahaha, jag kan se det där läppstiften framför mig. Har väl haft ett antal likadana : D

Superfin lussebeskrivning! Vad roligt att de bryr sig om att ta reda på sådana där kulturella egenheter för eleverna.

Stora kramar!

Marianne sa...

Ja men, det var ju det jag skulle säga också. Att Minstingen är för söt där hon sitter med sin kalender. Och vilken fin kalender! Rena drömmen för ett barn. Hehe, skulle själv inte ha något emot att ha en sån : D

Kram igen!

Petra H sa...

Ha ha, ska jag berätta ngt som kan få dig att känna dig lite mindre stressad: imorse sa O "jag måste nog jobba den 23:e" (när vi ska flyga till Spanien), jag protesterade och sa att vårt flyg går kl 13, då säger han "det är inga problem, mitt möte slutar kl ELVA"!!!! Är han inte klok??? Det tar 30 min att köra hem, och han ska förbi den största mallen i Karibien som lär vara fullproppad en dag före jul, och vi måste vara på flygplatsen typ 11.30.
Se där, nu kanske du känner dig lite mindre stressad (än jag) :D Du behöver ju iaf INTE hinna med ett flyg med en spanjor som inte har så bra framförhållning / tidssinne...
Jättegullig adventskalender som minstingen har - en sådan vill jag också ha!
KRAM!