torsdag 24 april 2014

Påsken

Som många redan vet så firas ju inte riktigt påsken på samma sätt här som i Svedala/Finnelandet. Och mig veterligen fanns det väl bara en Jesus. Eller? Till påsk pyntar vi och vad det har med Jesus uppståndelse att göra vet jag inte riktigt. Ni vet det där med kycklingar och fjädrar och ägg.

I alla fall så finns det påskpynt här med, men långt ifrån alla pyntar till påsk. De flesta har dock de där små löjliga plastäggen. Allt annat är stort här, men det där med ägg, det har amrisarna inte riktigt fått till än. De är små, plastiga och allmänt fåniga. Det har kommit lite större varianter dock, men de är bara en storlek större plastägg.

Påskdagen är den dag då familjer och vänner träffas och barnen går på äggjakt. Efter de där löjliga äggen alltså. I år trodde Liisa att jag hade glömt bort det och hon var bestört när hon trodde att hon plötsligt hade blivit för stor för "egg hunt". Jag fick lugna ned henne på påskaftonen när hon fick sitt "riktiga påskägg" att jakten går först på söndag. Trodde först att hon skulle glömma bort det. Men jag fick minsann stiga upp i ottan, rita den sedvanliga kartan och sedan gå ut i kylan och gömma de där f#/%%# äggen! Fick kolla in Dino bara, så att han inte skulle få för sig att kissa på dem. Äggen alltså.

Lyckan var ett faktum när Liisa vaknade på morgonen och hittade kartan! Sedan blev det äggjakt, äggmålning med Darlene och senare påskmiddag hos Bob och Darlene. Spana in får ni se:

Här ser ni den vackra kartan jag gjorde. Tog till och med lite jord och kletade in på pappret så att det skulle se ut som om påskharen verkligen hoppat på pappret. Smart va?

Här är Liisas teckning, som hon gjorde för att säkerställa påskharens ankomst

Japp, ett av äggen!


Kolla skörden!
 På kvällen var det alltså dags för att gå på påskmiddag hos våra finaste och käraste vänner, Bob och Darlene:

I det vackra vädret så var det en självklarhet att sitta ute före middagen!

Finaste och snällaste Bob!

Mor och dotter


Alla har en uppgift!


Far, mor och dotter


Christina visar upp Darlenes jacka från OS 1994 i LA där Darlene var en av journalisterna. DEN jackan skulle jag vilja ha!
Nä nu får ni inte se nåt mer!7 kommentarer:

Lotta sa...

Härlig påsk och så kul med skidåkning i VT!!! Det var alltför länge sedan - vill dit.

Sköna bilder, härliga vänner…sötaste Liisa och frun ser ut att vara i god form!

Kramkram och trevlig helg

Lotta

Anna, Fair and True sa...

Jag har också undrat om påskharen och också ägg så jag googlade lite!

Från wikpedia:
"Ursprungligen kommer traditionen från Tyskland och är känd från 1600-talets senare del i Pfalz och Elsass. Traditionen var under 150 år ganska okänd i övriga Tyskland, men lanserades på bred front efter 1850 av godis- och leksaksindustrierna, som en påsksymbol riktad till barn. Ungefär vid den tiden började Tyskland tillverka påskkort, vars motiv ofta bestod av påskharen.

I Sverige omtalas påskharen, tidigast bland tyska invandrare, under 1800-talets slut eller 1900-talets början. Den fick inget riktigt genomslag i landet. När Sverige började tillverka egna påskkort ersattes påskharen med andra påskmotiv. I Sverige är den kanske mest känd som marsipan- eller chokladfigur. Leken med att gömma påskägg förekommer dock även i vissa svenska barnfamiljer.

Haren som påsksymbol: Harens (kaninens) legendariska fortplantingsförmåga gör den till en symbol för överflöd och fruktsamhet. Därför förknippas haren ofta med påsken och andra vårliga fruktsamhetsritualer där man firar livets återkomst efter vintern. Det är också därför påskharen förknippas med ägg, en liknande symbol för återfödelse och fruktbarhet. Detta har lett till den förargliga konsekvensen att småbarn ofta tror att haren lägger ägg.

Taina sa...

Lotta,

Ja skidåkningen var hur kul som helst! Och vi hade sn tur med vädret.

"Frun" mår mycket bättre, tack.

Kramar

Anna,

Wow! Tack för researchen!

eastcoastmom sa...

Vi tyckte faktiskt våra kids, nästan 13 och 15, var för stora för just äggjakt... men de var med några småbarn och hjälpte till.

Annika sa...

ÅÅHH så fint att se Simpan i vårskrud.
Du minns ju snästormen då vi var där.
HAHA, jag lär ju se en HEL dig mer av dig snart när The Hartt School blir Karolinas hem i fyra år.
KUL!! Ser fram emot DET!!
Gillar alla dina foton!
Liisa stormtrivs. OCh Taina också :-)
Kramar!!

Desiree sa...

Fyller man varje litet ägg med en eller högst ett par godisbitar då antar jag. Lite lustig att det är The easter bunny som kommer med ägg. Blir lite knäppt med påskhare som lägger/delar utt ägg.
Härlig påsk annars firade på bästa sättet i goda vänners lag. Var det hemma hos er ni var eller hos era vänner?. All heder till dig som gjorde den fina skattkartan.
Kramar!

Taina sa...

eastcoastmom
Hjälpte till? Hahahaha, de letade säkert lika ivrigt som de andra, kan jag tänka mig.

Annika,
Å ändå är våren sen i år. Väldigt sen till och med. Men som du brukar skriva, så kommer värmen OCH luftfuktigheten, så vi ska inte klaga.
JAAAA snart ses vi mer och som jag sagt så är ni alltid välkomna hit och behöver inte ta in på hotell. Vårt hem står öppet!

Kramar

Desiree,
MYCKET märklig påskhare. Håller med dig. men barnen tycker nog bara att det är kul. Japp, äggen fylls med diverse ting. Ibland lägger jag i en skruv i nåt ägg och det är ju inte alltid så populärt.
Middagen var hemma hos Bob och Darlene.

Kramar