torsdag 4 mars 2010

Jag fattar inte riktigt det här

Fortsätter på tidigare inlägg om den cancersjuke mannen. Jag är smått chockad trots att jag ändå hade mina aningar om att det är så det är. I alla fall för vissa här i Amerika. De som saknar sjukförsäkring. De som är utan jobb. Och blir dödssjuka.

Tänk er själva in i situationen där du blir av med ditt jobb, maken/makan jobbar inte, 3 små barn under 7 år. Med jobbet försvinner tryggheten så som "health insurance". Du får dessutom ett besked om att en aggressiv cancerform har tagit fäste i kroppen. Det är den 19 december och du får två alternativ, behandling och du klarar dig i ca 1 år, ingen behandling och du får ca 3 månader. Den sistnämnda kräver ändå någon form av kontakt med sjukvård och den kostar ju även den. Vad väljer man???? Han valde 3 månader. För de, familjen, insåg att utgången är densamma och för att minimera risken för personlig konkurs för nära och kära, så blev beslutet att inte behandla. Redan idag betalar de av sk "co pay" på ca 1600 dollar i månaden.

Ska det behöva vara så här? Ska systemet behöva vara så in-i-helvete korkat så du måste välja mellan dessa två alternativ?

Jag fattar ingenting. Absolut NOLL.

17 kommentarer:

Annika sa...

Nej, vem fattar ngt? Sjukvårdssystemet är så orättvist att det inte finns. SÅ ska det inte vara, och vi ska verkligen HOPPAS att Obama har KRAFT att få igenom det han vill.
Men, det vet vi inget om ännu. Vägen är lång.
Ja, visst är det ofattbart och ogripbart för oss att ta till oss den unge cancersjuke mannens öde. FY FAN, helt enkelt.
Vilket skräckscenario.

Visst är sjukvården för oss med försäkring ypperlig och bra, men lika usel är den för alla dem som står utan försäkring.
ÄNDRING måste till. Hur kan det se ut så här år 2010 i en av världens supermakter?

Antar att du kommer att få uppdateringar om mannen från kvinnan på gymmet.

Må den familjen finna ngn sorts kraft i allt detta tröstlösa.

Kramar!!

Anonym sa...

Paradoxen tycks ligga i att man vill ha sin frihet med att inte betala skatt. Men man vill även vara försäkrad samtidigt.

För att finansiera en sjukförsäkring behövs skatten. För att ha sin "frihet" vill man inte betala skatten. De som inte betalar skatten bör per definition av "disponibla medel" ha råd att köpa en privat försäkring. Om allt skulle stämma med världens ekonomier så gör de privata försäkringsbolagen vinster på sina produkter. Ju högre vinster, ju attraktivare marknad blir det för fler bolag att komma in och bjuda ut försäkringar som på lång sikt kommer att sänka priset på dem tills alla i princip har råd att ha dem. Men nu är ju inte fallet så.. :S Den amerikanska försäkringsmarknaden stämmer inte in med världens nationalekonomiska lagar.

Marianne sa...

Nä men fy faan så hemskt. Så fruktansvärt. Det amerikanska systemet är verkligen ruttet med tanke på att det faktiskt är ett av världens rikaste länder där all kunskap och all teknologi och all utrustning finns.

Nu finns det bara två saker att hoppas på: Att det sker ett mirakel för hans del och att Obama får igenom sin sjukvårdsreform så att i alla fall färre slipper det här helvetet.

Nu är jag ju inte religiös, men jag ber i alla fall en bön för honom.

KRAM!

Petchie75 sa...

Det är helt sjukt och så chockerande, iaf för oss européer!! Jag antar att [republikanska] amerikaner tycker att det är helt rätt!?
Det är som i filmen Sicko där en man får välja vilka avsågade fingrar som ska sys tillbaka för hans försäkring täcker inte att ALLA sys fast. Ok, det är inte alls lika hemskt som att behöva välja hur många månader man ska leva, men det är ju systemet som är SJUKT! Vi har en granne som är sjuk i cancer, de har det mycket gott ställt men deras försäkring täcker inte all behandling så de måste ta lån på sin lägenhet för att ha råd. Men de har ju iaf råd, vilket familjen du känner till inte har. Men det värsta och som är så TRAGISKT att folk faktiskt tycker att det ska vara så!! Att de kämpar emot ett sjukförsäkringssystem som skulle täcka hela befolkningen. Det handlar ju trots allt om ett av världens rikaste länder...
Jag hoppas verkligen att familjen får ihop en bra grund att stå på med sina fundraisers.

Annika sa...

Ja, jag fattar inte för mitt liv hur republikanerna resonerar?? Jag begriper det inte.
Och går reformen igenom är det inget annat än ett under för republikanerna kommer att kämpa med näbbar och klor mot att det ska bli verklighet.
SÅ in i h-vete SJUKT.
Inte konstigt att man får agg ibland...

Kramar från mig igen!

Anonym sa...

Fullständigt sjukt att man överhuvudtaget ska behöva välja! SJÄLVKLART borde alla få behandling och det på momangen och utan tvekan!

Saltistjejen sa...

Ja du taina, just detta är en av mina största aversioner mot amerikansk "kultur och samhällsuppbyggnad". Det finns massor som är fantastiskt här, men just sjukvårdssystemet och till viss del skolsystemet (vad gäller högre utbildning) är helt kasst!
Tyvärr är det ju inte såpass enkelt och svart-vitt att "bara" skylla allt på republikanerna. tyvärr. Verkligeneten är väldigt mycket mer komplicerad än så. Det finns määäängder med demokrater som också är emot att på något vis "förstatliga" sjukvården här. De ser den stora skrcäken i att få sjukvårdssystem som kollapsar på andra vis så som i många europeiska länder där köer och väntetider för vissa behandlingar är låååånga, och vägen dit är både snårig och krånglig. Så vill många av de som har en BRA försäkring inte ha det. Som svensk och medmänniska frågar man sig stilla "men hur kan du försvara ett system där miljontals mänsikor ställs utanför vården? Hur kan du tycka detta är ett bättre alternativ även om europeisk sjukvård kanske har många brister så får dock alla vård!"

Sedan ska man inte glömma att en STOR del av de skyhöga sjukhuskostnader som USA har beror på alla de försäkringar som SJUKHUSEN måste ha för sina läkare så att man skyddas mot alla dessa j-va (förlåt språket) stämningar som folk i det här landet älskar att göra. Alltså går stora stora stora utgifter för sjukhusen inte ens till vård eller medicinskt jobb utan till försäkringar så att de ska slippa betala miljonbelopp om deras läkare stäms. Och här är det paradoxalt nog just Demokraterna so är "vargarna". För de har ett av sina största stöd hos landets advokater, vilka är de som har en extremt stark lobbying för att fortsätta den här i mitt tycke vanvettiga idén med stämningar. Vissa republikaner har velat lagstifta mot stämningar eller att iallafall sätta tak för hur mycket man ska kunna stämma t ex en läkare för, men detta har obarmhärtigt röstats ner av demokraterna. OM de skulle gå med på sådant skulle de förlora så mycket mark eftersom advokaterna är många många många i det här landet. Väldigt sorgligt tycker jag! För i mina ögon är juts dessa omkostnader för sjukhusen alldeles för stor och helt onödig! Så många skulle kunna få vård för de pengarna istället. pengar som nu går till försäkringsbolag och indirekt till advokatbyråer och knäppa persner som stämmer för allt och inget,

Detta tillsammans med den djupt rotade kulturella "individualismen" här tror jag är stora bidragande faktorer till varför sjukvårdssystemet ser ut som det gör. Och varför det kommer bli svårt för Obama att få igenom de förlsag han skulle vilja. Tyvärr.

För fall som det du berättar får ens hjärta att brista, och när man vet att detta endast är ett bland hur många som helst som delar den här familjens tragiska öde så blir man mörkrädd!

Stor kram nu och ge en extra kram till nära och kära!!

Peter sa...

Mycket intressanta inlägg och ett verkligt djupt tragiskt fall från en verklighet som allt fler amerikaner upplever. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här...

Jag lider verkligen med den här familjen och det fångar på pricken ett av de stora systemfelen med den amerikanska sjukvården.

Ett grundläggande problem är, som någon annan svensk-amerikansk bloggare skrev någon gång, bristen på solidaritet. I Sverige har vi ju ett solidariskt och centraliserat försäkringssystem där alla, sjuka och friska, unga och gamla, arbetslösa och folk med arbeten, bidrar - och därmed också har samma rätt till vård (fast även där finns det ju numera privata tilläggsförsäkringar).

Det gör att totalkostnaderna kan hållas nere, försäkringssystemet fungerar mer effektivt och den "lägsta nivån" på vården kan vara betydligt högre än i USA.

Det finns massor att säga och skriva om det här, t ex paradoxen att USA har den överlägset dyraste vården i världen (17 procent av BNP), men långt ifrån den bästa (omkring 25-35:e plats om man kollar olika indikatorer). Bara det ensamt borde ju få folk att tänka till. Systemet är helt ohållbart, kostnaderna skenar och jag känner att det är bäst att jag sätter punkt nu innan det här blir på tok för långt.

Stort tack för inlägget, Taina.

Anna, Fair and True sa...

Inga kommentarer... Mer än att det är hemskt och obegripligt!

alegni sa...

jo, det är så vidrigt så vi här "hemma" knappt kan tro att det är sant.
kram

Desiree sa...

Gud vad sorgligt att höra om något sådant. Jag fattar inte heller något blir bara sååå förbannad. Obama som försöker göra sin sjukvårdsreform och bara får käppar i hjulet från alla håll. Sjukvårdssystemet är bra för de rika här men så grymt mot dem som inte har råd.
Kram

Anne sa...

Ja, vad ska man säga. Helt för bedrövligt och som flera andra skrev så är det här vad jag kan tycka absolut överlägset sämst och illa om med USA. Som jag såg Saltis skrev så är ju även det här med stämningarna och de skyhöga försäkringskostnaderna en stor bov. Känner en läkare här och han berättade nyligen hur hans sjukhus åkt på en stämning (för en skitsak) och hur det nu tagit enormt mycket pengar ur budget. Så vissa läkare skulle behöva avskedas samt att utrustning och dylikt inte kunde uppgraderas, sämre vård osv. Det är vardag som jag förstår det. Så det här systemet med stämningar kors och tvärs och de enorma belopp det rörs sig om, försäkringarna sjukhus, läkare med mfl måste ha är ju helt klart en annan "sjuk" grej i det amerikanska sjuksystemet.

Hanna sa...

Jaa, vad ska man säga? Jag drar en djup suck av bedrövelse...
Dock många intressanta kommentarer här av alla svensk-amerikaner, så man får lite förklaringar till varför det ser ut som det gör. Det blir förstås inte lättare att acceptera, men ger en viss förklaring.
Här i Brasseland är det ju samma typ av system, och precis lika svårt att acceptera...

anna of sweden sa...

Fruktansvärt! Man kan inte förstå att det är sant!

Suzesan sa...

Sååååå hemskt. Går inte att förstå faktiskt. Att välja på dö nu eller senare.

Kram
/Susanne

kalaslotta sa...

Usch ja, deras sjukvårds system suger...

Jag pratade med några vänner och de sa att alla sjukhus har en viss kvot av patienter som de kan ta emot som inte har sjukförsäkring...men i december är ju givetvis den kvoten fylld...

JAg tycker kanske inte nödvändigtvis att det funkar ypperligt i Sverige men fasen, det är sådan trygghet att veta att man bara åker in och får vård om det händer något...

Känner mig oerhört berörd av den där storyn. Finns det någon websida där man kan skänka pengar? Jag är mer än gärna villig att skänka några dollar...

olgakatt sa...

Självklart bra och fint att människor vill hjälpa den utsatta familjen du berättar om. Men så gräsligt att behöva komma med sina T-tröjor och be att folk ska köpa dem av den anledningen! Synnerligen märkligt att USA har ett så dåligt skyddsnät när det gäller sjukvård. Kan bara instämma med ovanstående.
Jag har amerikanska vänner - med bra försäkring - som fick en jätteräkning efter en operation. Dom gick till sjukhuskontoret och prutade. Det funkade! Sjukhuset erkände att dom hade en del "kunder" som inte betalade sina räkningar så istället saltade dom andras!!
En god vän som blev dålig när jag var på besök och som fick åka ambulans till akuten blev kvarhåller i flera dagar längre än vad i alla fall jag ansåg var nödvändigt. Han ville lämna sjukhuset men då hotade dom med att hans försäkring skulle bli ogiltig om han skrev ut sig själv. För mig stod det klart att dom ville mjölka så mycket pengar som möjligt.
Vi må ha våra problem i svensk vård, men av en helt annan kaliber!