onsdag 5 augusti 2020

Gränspoliser och svamp och orkan

Nä, jag har inte sett till orkanen Isaias här uppe, bara hans barnbarn. Ja, ni vet, när orkanen börjar mattas av och lämnar lite rester här och där i form av en mindre variant av Niagarafall och vindbyar. De sistnämnda fungerar rätt bra som ansiktslyft om du står i rätt riktning vill säga. Annars kan det bli motsatt effekt. Just sayin'.

Jonas drog hem igår med Liisa och kompisen och så katten. Kvar blev Dino och jag. Han blir lite orolig när alla har åkt och blir min skugga vart jag än går. När de kom till Simpan var i stort sett alla grannstäder utan ström men lilla Simpan hade klarat sig bra. MEN det låg bråte överallt och vår tomt ser visst för jävlig ut just nu. Liisa sätts i barnarbete idag då Jonas jobbar.

Här försvann strömmen ett par timmar, men det kan den göra utan orkaner. Ibland behövs bara en vindpust, en liten grenjävel som ramlar ner på ledningarna och hela förbannade ön blir utan ström. Jag tror att de valt medvetet att ha kvar ledningar ovan jord så de får leka hjältar emellanåt. Ni vet när stora fordon får åka ut i regn och rusk och hjältarna slänger sig ut för att basunera ut att de är här för att rädda oss. Alla jublar. Men vad fan? Gräv ned skiten för helvete tänker jag men så som alla andra står jag där i hejarklacken och tycker att de gör en sådan insats. Go figure.

I dessa skittider vet ju alla hur det är med gränskontrollerna. Så är det mellan Kanada och USA också.  Detta vattensystem i Thousand island går ju både på den amerikanska sidan såväl som på den kanadensiska sidan och ibland kan det vara lite knepigt att navigera igenom trots GPS. Och vips så var det ett sådant tillfälle för familjen Olsson där "vi åkte dit". Böter $750 per person. Vi var tre. Nu var de så schyssta och gav oss en varning. Phew! Men fick betala för att jag hade en öppnad budlight i båten...alltid ska det vara något.

Från orkaner och gränspoliser till något mycket trevligare. Svamp! I naturen alltså. För varken underlivs- eller fotsvamp är väl inte trevliga saker precis.
Jag har ju nämnt tidigare att det finns kantareller här. I år har det varit alldeles för torrt för att det ska bli mycket av den varan men jag lyckades hitta några enstaka som räckte som tillbehör till en middag. Mums! Nu hoppas jag det kan sticka upp några till tack vare regnet.

Så här kan det se ut mot kvällningen när vi är ute och åker. Förhoppningsvis på rätt sida...

Här hänger gärna Liisa


Fru Cool



Den där lilla ön ligger på den kanadensiska sidan.

Och ni då, pippifåglar, hur gör ni med gränsöverträdelserna?



Pontonbåtskaptenen har hoppat i

En kväll med smores för ungdomarna

Klart att tikibaren lyser upp i mörkret
Ophelia, du får vänta som alla andra till baren öppnar



6 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Tack SisuTaina för en härlig åktur med båten och alla fina bilder! Njutbart i kubik.
Strömavbrott och barnbarn till orkanen vad han nu heter, försvinner på något förunderligt sätt när man ser ditt inlägg.

Här kommer receptet:
Ålandspannkaka med anor från Söderkulla (mitten på Åland), början av 1900-talet skrevs receptet.
1 liter helmjölk/konsumtionsmjölk
1 kaffekopp mannagryn ( ca 2,5 dl )
2-3 ägg
1 tsk salt
½ kopp fint rårörsocker
ca ½ kopp vetemjöl
3 tsk malen kardemumma
en knivsudd saffran/ps. lägg saffran i ett glas med litet vatten i botten och rör om och låt stå ett tag så får du ut maximalt av kryddan. Då kan du använda endast en halv liten påse åt gången och sparar på pengarna, för kryddan är ju dyr som bekant.

Koka mjölk, lägg i saffran, tillsätt mannagryn och låt koka till en smidig gröt ca 5 minuter under ständigt rörande och låt den svalna
Rör ner ägg, salt och socker, mjöl och kryddor. Rör om väl och låt svälla en stund.
Smörj och mjöla en gjutjärnsstekpanna och häll i den avsvalnade smeten.
(jag använder mig av en springform med löstagbar botten och lägger bakplåtspapper i den upp över kanterna)
Klicka över tre-fyra smörklickar och bred ut smöret lätt över hela pannkakan.
Grädda i ca 50-60 minuter, mitt i ugnen, i 200 grader tills pannkakan är gyllenbrun.
Låt den stå kvar en stund i avstängd ugn

hälsar Karin från Geta.

Annika sa...

PARADISET!!
GUD så ljuvligt ni har det.
Rent underbara bilder. JAG vill åka dit. Ren skärgård ju.
WOOW!!!
Antar att vattnet är varmt och skönt?

Vi fick också bara ngn avlägsen släkting till Isaias här. Det i form av regn i massor. Inget annat.
Vet att strömmen gick på flera håll. MEN här i Reston går alla elledningar under mark. Så det är sällan vi drabbas av strömavbrott.
Jaja, det var en mild storm.

MEN det var inte nådigt med de där böterna HOLY SHIT!!! Helt galet vilka priser. STÅR det, via sjökort och sjömärken, att man närmar sig gränsen???
Måste ju vara aslätt hänt att man råkar åka över ...
HUA!!!
Är det lika dryga böter när covid inte härjar???


Njut av ditt underbar sommarliv däruppe!!
Kramar!!

Taina sa...

Pettas
Du är så välkommen på båtturen! Bara vi håller oss på rätt sida vill säga, hahahahaha!
Och TACK för receptet!!! Måste prova när jag kommer hem igen. Här uppe är det ingen ide att jag gör det för jag är ju här själv nu.
Ha det så bra nu!

Annika,
Du skulle bli förvånad över landskapet (sjöskapet?) här. Det ÄR som en skärgård. Floden är så stor så du fattar det knappt. Ni får planera att komma hit nästa sommar!!!
Ja de där gränspoliserna måste ju få in pengar någonstans ifrån. Och JA, det är verkligen på håret när man åker mellan öarna att slinka över på andra sidan. Vi sitter med GPSen och ser gränsdragningen men ändå. Nu har jag sagt till Jonas att vi skippar vissa passager där vi vet att det är svårt.
När Covid inte fanns fick man åka hur som helst. Inga restriktioner. Vi saknar en del "spots" vi brukade åka till. Men men tids nog är vi där igen.

KRAMAR!!!

Malin sa...

Oj, det blev ju lite extra spännande att åka över gränsen. Vi fick inte så mycket storm men en del regn. Behövdes dessutom. Det här med att gräva ned ledningar verkar de inte vara så pigga på. Vi har under årens lopp blivit av med ström flera gånger och under storm kan det bli i dagar. Vår gata är absolut ingen prioritering.

Humlan sa...

Vilken härlig "skärgårdsnatur" ni har, men ett elände att ni får böter för att ni råkar hamna lite fel. (Eller är det vanligt att folk smyger över gränsen och de därför jagar alla?) Ni har det också fint hos er och det ser ut som ett härligt ställe att vara på, jag förstår att du gärna stannar kvar när du kan.
Hoppas regnet har fått lite fart på svampen, så att du får lite fler svampmåltider!

Taina sa...

Malin
Det blev spännande när vi väl blev medvetna om att vi var över på "fel sida" hahahaha! Gränspoliserna var trevliga dock. Men dyrt är det!
Det kommer att behövas mycket för dem att ta ett sånt beslut om att gräva ned ledningarna. Nu pågår det ett jäkla tjafs igen...

Humlan
Visst är det fint? Ibland tror man att man är i Sverige/Finland. Och absolut så finns det de som smyger över, speciellt de som vill fiska. Ja, det går ingen nöd på mig här. Och svamp ska jag ut och kolla innan jag åker hem!